X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • akira Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah - wiem, ze niepotrzebnie sie nakrecamy, bo pozostaje tylko cierpliwie czekac :-) ale w sytuacji comiesiecznych stalych kosztów firmy, ktore musze oplacic i braku dochodu z utęsknieniem czekam na decyzję i nawet nie chce myślec, co byloby, gdyby okazala sie odmowna tfu tfu

maz kaze kupowac wozek dla dziecka, a mnie jest wszystko jedno. W 1. ciązy (etat) bedac na L4 nie mialam zadnych stresow zwiazanych z tym czy zaplaca czy nie. Niczym sie nie martwilam, wszystko bylo po stronie pracodawcy.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety tez same wydatki i tysiące długu....ale dziecię ważniejsze. Dasz radę :)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie damy! :) Na pewno u Was też będzie pozytywne zakończenie.

rah lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za wcześnie? a jak mamy na etacie od początku idą to jest dobrze?
    Ja od 24tc. i czekam na decyzję i na kontrolę- nikt do mnie nie przychodzi :P ale nie myślę o tym, żeby się nie nakręcać. Nawet konta na pue w końcu nie założyłam, zrobię to przed kolejną wizytą. A może są tam jakieś nowiny ;)

FasUla lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Matko, jak czytam o waszych przebojach z księgowymi to nie wierzę normalnie :O Tu nie w terminie zaniesione, tu brak DRA, tu każą płacić od najwyższej podstawy za miesiąc, kiedy się jest na L4 - no pogięło co poniektórych!!

Moja księgowa też mi prawie rozwaliła cały plan na zasiłki, bo powiedziała, że mam 7 dni na wpisanie się powrotem na składkę chorobową, tzn. że do 7 sierpnia mogę się zarejestrować na składkę od 1 sierpnia. Guzik, Data rejestracji nie może być datą wsteczną, czyli zarejestrowałabym się na niepełny miesiąc gdybym jej posłuchała i straciła wysoką składkę. Grrrr.

Kurde, moje L4 za 2,5 miesiąca, a już się stresuję patrząc na wasze problemy...

Trochę to dziwne, bo mam podobną sytuację- 3 sierpnia zarejestrowałam się z powrotem do chorobowego z datą od 1 sierpnia. Pytałam babki w ZUS'ie przyjmującej dokumenty czy można z wsteczną datą (przecież 1 i 2 sierpień to był weekend) i powiedziała, że jak najbardziej- jest na to 7 dni.
    Z chorobowego też wyrejestowałam się w lipcu chyba 5 lipca z datą 1 lipiec...

• ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison z tego co ja sie dowiedzialam to ponoc jest tak jezeli przystepujesz ( zatrudniasz pracownika) to do 7 dni wstecz mozesz go dopisac do ubezpieczen kazdych jezeli chodzi o chorobiwe na DG nie mozna z data wstecz przyjac przyjmna ale data liczy sie ta co wplynelo do nich.
    I faktycznie mi ksiegowa wpisala z 20 stycznia wplynelo 26 stycznia i mam liczone wyrejestrowanie z dniem 26 stycznie naszczescie dobrze ze chcialam zeby akurat w tym dniu wyslala bo bym sie zaplakala gdybym zamiast duzego przelewu dostala 2kola
    I to samo jest przy dopisywaniu nie mozna dopisac z data wstecz.
    W zusie te osoby ktore maja wiedziec wlasnie naj mniej wiedza
    A strikte moze ci brakowac 2 dni i srednia z 12 mc liczona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 17:43

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdz to u jakiejs ksiegowej prawnika co siena tym zna zebys nie byla w plecy kilka tysiakow miesiecznie

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak wyrejestrowalam sie z chorobowego za maj 28 maja, a za czerwiec zlozylam dra 26 czerwca to jest ok?bo czas jest do 10 dnia nasteonego miesiaca? mozna te daty jakos sprawdzic na pue?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 19:44

• ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz moze nikogo nie stresuje :p
    Zapytajcie kogos kto sie zna :x
    Ja sie nie znam jestem zwyklym szarakiem :D ktory jest glupi na tematy zlodzieji w polsce takich jak US i ZUS

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn deklaracja dra a zgłoszenie do ubezpieczenia to chyba co innego? ale juz nie pamietam kiedy to robiłam... W każdym razie jak mam opłacone składki za 3 miesiące a miesiąc wczesniej bez chorobowego, złożone dra, zgłoszenia do ubezpieczenia i wczesniej wyrejestrowanie to powinno byc ok?bo na pewno nie byłam w zusie 1 maja i 1 czerwca...

• ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinno byc oky :) pewnie wtedy przeliczylas 31 dni takze spokojnie :)

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo jak nie mam za maj chorobowego to mam przerwę 31 dni, prawda?

• ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to ni ma :D :)

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :( super no to mam chyba przerwę mniej niz 31 dni... Ja juz mam dosyć:( czyli wszystko poszło na marne:(

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli wyrejestrowałaś się z chorobowego 1 maja, to wszystko jest prawidłowo :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mam tylko dra z 28 maja i 24 czerwca, nie pamietam czy składałam jakies inne dokumenty wczesniej:( a 1 maja na pewno nie byłam w zusie bo o ciazy sie dowiedziałam 4... Czyli bez okresu 31 dni bedą mi liczyli średnia z 12 miesięcy:(

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, to nie wiem, ale jak nie opłaciłaś chorobowego to i tak straciłaś ciągłość. To może wtedy liczą od początku?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamietam juz :( a nie mam tych papierów, chyba znow jutro musze tam pojechać:( wiem ze byłam po 2 razy w miesiącu ale nie pamietam dat:( jesli mi to wszystko przepadnie to chyba jestem największym głupolem...

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O co w ogole chodzi z tym chorobowym? J ide z koncem sierpnia na zwolnienie, bede. Konczyla 6 mc.
    Pomozcie zebym czegos nie przeoczyla

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 05:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Ppatison z tego co ja sie dowiedzialam to ponoc jest tak jezeli przystepujesz ( zatrudniasz pracownika) to do 7 dni wstecz mozesz go dopisac do ubezpieczen kazdych jezeli chodzi o chorobiwe na DG nie mozna z data wstecz przyjac przyjmna ale data liczy sie ta co wplynelo do nich.
    I faktycznie mi ksiegowa wpisala z 20 stycznia wplynelo 26 stycznia i mam liczone wyrejestrowanie z dniem 26 stycznie naszczescie dobrze ze chcialam zeby akurat w tym dniu wyslala bo bym sie zaplakala gdybym zamiast duzego przelewu dostala 2kola
    I to samo jest przy dopisywaniu nie mozna dopisac z data wstecz.
    W zusie te osoby ktore maja wiedziec wlasnie naj mniej wiedza
    A strikte moze ci brakowac 2 dni i srednia z 12 mc liczona

Może dlatego Ci policzyli bo wyrejestrowanie było dopiero 20- a jest tylko 7 dni od początku miesiąca...Mi dwie księgowe tak poradziły, bo swoich klientów tak rozliczaly i było ok. Zadzwonię najlepiej jeszcze na infolinię i zapytam u źródła

‹‹ 135 136 137 138 139 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ