Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
rah - wiem, ze niepotrzebnie sie nakrecamy, bo pozostaje tylko cierpliwie czekac
ale w sytuacji comiesiecznych stalych kosztów firmy, ktore musze oplacic i braku dochodu z utęsknieniem czekam na decyzję i nawet nie chce myślec, co byloby, gdyby okazala sie odmowna tfu tfu
maz kaze kupowac wozek dla dziecka, a mnie jest wszystko jedno. W 1. ciązy (etat) bedac na L4 nie mialam zadnych stresow zwiazanych z tym czy zaplaca czy nie. Niczym sie nie martwilam, wszystko bylo po stronie pracodawcy. -
Za wcześnie? a jak mamy na etacie od początku idą to jest dobrze?
Ja od 24tc. i czekam na decyzję i na kontrolę- nikt do mnie nie przychodziale nie myślę o tym, żeby się nie nakręcać. Nawet konta na pue w końcu nie założyłam, zrobię to przed kolejną wizytą. A może są tam jakieś nowiny
FasUla lubi tę wiadomość
-
PeggyOlsen wrote:Matko, jak czytam o waszych przebojach z księgowymi to nie wierzę normalnie
Tu nie w terminie zaniesione, tu brak DRA, tu każą płacić od najwyższej podstawy za miesiąc, kiedy się jest na L4 - no pogięło co poniektórych!!
Moja księgowa też mi prawie rozwaliła cały plan na zasiłki, bo powiedziała, że mam 7 dni na wpisanie się powrotem na składkę chorobową, tzn. że do 7 sierpnia mogę się zarejestrować na składkę od 1 sierpnia. Guzik, Data rejestracji nie może być datą wsteczną, czyli zarejestrowałabym się na niepełny miesiąc gdybym jej posłuchała i straciła wysoką składkę. Grrrr.
Kurde, moje L4 za 2,5 miesiąca, a już się stresuję patrząc na wasze problemy...
Trochę to dziwne, bo mam podobną sytuację- 3 sierpnia zarejestrowałam się z powrotem do chorobowego z datą od 1 sierpnia. Pytałam babki w ZUS'ie przyjmującej dokumenty czy można z wsteczną datą (przecież 1 i 2 sierpień to był weekend) i powiedziała, że jak najbardziej- jest na to 7 dni.
Z chorobowego też wyrejestowałam się w lipcu chyba 5 lipca z datą 1 lipiec... -
Ppatison z tego co ja sie dowiedzialam to ponoc jest tak jezeli przystepujesz ( zatrudniasz pracownika) to do 7 dni wstecz mozesz go dopisac do ubezpieczen kazdych jezeli chodzi o chorobiwe na DG nie mozna z data wstecz przyjac przyjmna ale data liczy sie ta co wplynelo do nich.
I faktycznie mi ksiegowa wpisala z 20 stycznia wplynelo 26 stycznia i mam liczone wyrejestrowanie z dniem 26 stycznie naszczescie dobrze ze chcialam zeby akurat w tym dniu wyslala bo bym sie zaplakala gdybym zamiast duzego przelewu dostala 2kola
I to samo jest przy dopisywaniu nie mozna dopisac z data wstecz.
W zusie te osoby ktore maja wiedziec wlasnie naj mniej wiedza
A strikte moze ci brakowac 2 dni i srednia z 12 mc liczonaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 17:43
-
nick nieaktualnya jak wyrejestrowalam sie z chorobowego za maj 28 maja, a za czerwiec zlozylam dra 26 czerwca to jest ok?bo czas jest do 10 dnia nasteonego miesiaca? mozna te daty jakos sprawdzic na pue?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 19:44
-
nick nieaktualnyTzn deklaracja dra a zgłoszenie do ubezpieczenia to chyba co innego? ale juz nie pamietam kiedy to robiłam... W każdym razie jak mam opłacone składki za 3 miesiące a miesiąc wczesniej bez chorobowego, złożone dra, zgłoszenia do ubezpieczenia i wczesniej wyrejestrowanie to powinno byc ok?bo na pewno nie byłam w zusie 1 maja i 1 czerwca...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ceska wrote:Ppatison z tego co ja sie dowiedzialam to ponoc jest tak jezeli przystepujesz ( zatrudniasz pracownika) to do 7 dni wstecz mozesz go dopisac do ubezpieczen kazdych jezeli chodzi o chorobiwe na DG nie mozna z data wstecz przyjac przyjmna ale data liczy sie ta co wplynelo do nich.
I faktycznie mi ksiegowa wpisala z 20 stycznia wplynelo 26 stycznia i mam liczone wyrejestrowanie z dniem 26 stycznie naszczescie dobrze ze chcialam zeby akurat w tym dniu wyslala bo bym sie zaplakala gdybym zamiast duzego przelewu dostala 2kola
I to samo jest przy dopisywaniu nie mozna dopisac z data wstecz.
W zusie te osoby ktore maja wiedziec wlasnie naj mniej wiedza
A strikte moze ci brakowac 2 dni i srednia z 12 mc liczona
Może dlatego Ci policzyli bo wyrejestrowanie było dopiero 20- a jest tylko 7 dni od początku miesiąca...Mi dwie księgowe tak poradziły, bo swoich klientów tak rozliczaly i było ok. Zadzwonię najlepiej jeszcze na infolinię i zapytam u źródła