WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • akira Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah - wiem, ze niepotrzebnie sie nakrecamy, bo pozostaje tylko cierpliwie czekac :-) ale w sytuacji comiesiecznych stalych kosztów firmy, ktore musze oplacic i braku dochodu z utęsknieniem czekam na decyzję i nawet nie chce myślec, co byloby, gdyby okazala sie odmowna tfu tfu

maz kaze kupowac wozek dla dziecka, a mnie jest wszystko jedno. W 1. ciązy (etat) bedac na L4 nie mialam zadnych stresow zwiazanych z tym czy zaplaca czy nie. Niczym sie nie martwilam, wszystko bylo po stronie pracodawcy.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety tez same wydatki i tysiące długu....ale dziecię ważniejsze. Dasz radę :)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie damy! :) Na pewno u Was też będzie pozytywne zakończenie.

rah lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za wcześnie? a jak mamy na etacie od początku idą to jest dobrze?
    Ja od 24tc. i czekam na decyzję i na kontrolę- nikt do mnie nie przychodzi :P ale nie myślę o tym, żeby się nie nakręcać. Nawet konta na pue w końcu nie założyłam, zrobię to przed kolejną wizytą. A może są tam jakieś nowiny ;)

FasUla lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Matko, jak czytam o waszych przebojach z księgowymi to nie wierzę normalnie :O Tu nie w terminie zaniesione, tu brak DRA, tu każą płacić od najwyższej podstawy za miesiąc, kiedy się jest na L4 - no pogięło co poniektórych!!

Moja księgowa też mi prawie rozwaliła cały plan na zasiłki, bo powiedziała, że mam 7 dni na wpisanie się powrotem na składkę chorobową, tzn. że do 7 sierpnia mogę się zarejestrować na składkę od 1 sierpnia. Guzik, Data rejestracji nie może być datą wsteczną, czyli zarejestrowałabym się na niepełny miesiąc gdybym jej posłuchała i straciła wysoką składkę. Grrrr.

Kurde, moje L4 za 2,5 miesiąca, a już się stresuję patrząc na wasze problemy...

Trochę to dziwne, bo mam podobną sytuację- 3 sierpnia zarejestrowałam się z powrotem do chorobowego z datą od 1 sierpnia. Pytałam babki w ZUS'ie przyjmującej dokumenty czy można z wsteczną datą (przecież 1 i 2 sierpień to był weekend) i powiedziała, że jak najbardziej- jest na to 7 dni.
    Z chorobowego też wyrejestowałam się w lipcu chyba 5 lipca z datą 1 lipiec...

• ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison z tego co ja sie dowiedzialam to ponoc jest tak jezeli przystepujesz ( zatrudniasz pracownika) to do 7 dni wstecz mozesz go dopisac do ubezpieczen kazdych jezeli chodzi o chorobiwe na DG nie mozna z data wstecz przyjac przyjmna ale data liczy sie ta co wplynelo do nich.
    I faktycznie mi ksiegowa wpisala z 20 stycznia wplynelo 26 stycznia i mam liczone wyrejestrowanie z dniem 26 stycznie naszczescie dobrze ze chcialam zeby akurat w tym dniu wyslala bo bym sie zaplakala gdybym zamiast duzego przelewu dostala 2kola
    I to samo jest przy dopisywaniu nie mozna dopisac z data wstecz.
    W zusie te osoby ktore maja wiedziec wlasnie naj mniej wiedza
    A strikte moze ci brakowac 2 dni i srednia z 12 mc liczona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 17:43

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdz to u jakiejs ksiegowej prawnika co siena tym zna zebys nie byla w plecy kilka tysiakow miesiecznie

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak wyrejestrowalam sie z chorobowego za maj 28 maja, a za czerwiec zlozylam dra 26 czerwca to jest ok?bo czas jest do 10 dnia nasteonego miesiaca? mozna te daty jakos sprawdzic na pue?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 19:44

• ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz moze nikogo nie stresuje :p
    Zapytajcie kogos kto sie zna :x
    Ja sie nie znam jestem zwyklym szarakiem :D ktory jest glupi na tematy zlodzieji w polsce takich jak US i ZUS

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn deklaracja dra a zgłoszenie do ubezpieczenia to chyba co innego? ale juz nie pamietam kiedy to robiłam... W każdym razie jak mam opłacone składki za 3 miesiące a miesiąc wczesniej bez chorobowego, złożone dra, zgłoszenia do ubezpieczenia i wczesniej wyrejestrowanie to powinno byc ok?bo na pewno nie byłam w zusie 1 maja i 1 czerwca...

• ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinno byc oky :) pewnie wtedy przeliczylas 31 dni takze spokojnie :)

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo jak nie mam za maj chorobowego to mam przerwę 31 dni, prawda?

• ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to ni ma :D :)

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :( super no to mam chyba przerwę mniej niz 31 dni... Ja juz mam dosyć:( czyli wszystko poszło na marne:(

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli wyrejestrowałaś się z chorobowego 1 maja, to wszystko jest prawidłowo :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mam tylko dra z 28 maja i 24 czerwca, nie pamietam czy składałam jakies inne dokumenty wczesniej:( a 1 maja na pewno nie byłam w zusie bo o ciazy sie dowiedziałam 4... Czyli bez okresu 31 dni bedą mi liczyli średnia z 12 miesięcy:(

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, to nie wiem, ale jak nie opłaciłaś chorobowego to i tak straciłaś ciągłość. To może wtedy liczą od początku?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamietam juz :( a nie mam tych papierów, chyba znow jutro musze tam pojechać:( wiem ze byłam po 2 razy w miesiącu ale nie pamietam dat:( jesli mi to wszystko przepadnie to chyba jestem największym głupolem...

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O co w ogole chodzi z tym chorobowym? J ide z koncem sierpnia na zwolnienie, bede. Konczyla 6 mc.
    Pomozcie zebym czegos nie przeoczyla

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 05:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Ppatison z tego co ja sie dowiedzialam to ponoc jest tak jezeli przystepujesz ( zatrudniasz pracownika) to do 7 dni wstecz mozesz go dopisac do ubezpieczen kazdych jezeli chodzi o chorobiwe na DG nie mozna z data wstecz przyjac przyjmna ale data liczy sie ta co wplynelo do nich.
    I faktycznie mi ksiegowa wpisala z 20 stycznia wplynelo 26 stycznia i mam liczone wyrejestrowanie z dniem 26 stycznie naszczescie dobrze ze chcialam zeby akurat w tym dniu wyslala bo bym sie zaplakala gdybym zamiast duzego przelewu dostala 2kola
    I to samo jest przy dopisywaniu nie mozna dopisac z data wstecz.
    W zusie te osoby ktore maja wiedziec wlasnie naj mniej wiedza
    A strikte moze ci brakowac 2 dni i srednia z 12 mc liczona

Może dlatego Ci policzyli bo wyrejestrowanie było dopiero 20- a jest tylko 7 dni od początku miesiąca...Mi dwie księgowe tak poradziły, bo swoich klientów tak rozliczaly i było ok. Zadzwonię najlepiej jeszcze na infolinię i zapytam u źródła

‹‹ 135 136 137 138 139 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ