X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 05:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska,
    Zresztą na druku ZWUA i ZUA jest miejsce wpisania daty od kiedy wyrejestrowanie z chorobowego i ewentualne zarejestrowanie do ubezpieczeń.

Dziewczyny, czy któraś się orientuje w tym temacie? Jak jest w końcu? Kurczę, w moim przypadku nie chodzi o kilka tys ale o kilkanaście bo chcę opłacić 3 wysokie składki a teraz mam mętlik w głowie. Bo brakowaloby mi 1 dnia do pełnych 90 dni aby nabyć praw do zasiłku...s to będzie mega problem

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.zus.pl/default.asp?p=3&id=120

Na stronie ZUS znalazłam coś takiego. Według tych informacji można złożyć wniosek o przystąpienie do ub. chorobowegogdyż jest to dobrowolne.

Już sama nie wiem jak jest:-/

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison zadzwon i sie dopytaj najlepiej kilka razy bez autoryzacji tak poprostu , bo powiem tak nie kazdy dzwiga podstawe zeby isc odrazu na l4 po tych 3 miesiacach wiesz tak jak my. A nie chodzi tutaj zeby ktos stracil kase tyle zyskal no nie?
    Mi sie zdaje ze nie wolno wstecz w przypadku przedsiebiorcy a moze jest tu jakas mamuska ktora miala ten problem ??

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo jezeli to fakt to brakowalo by ci 2 dni z wyrejestrowania zamiast 31 dni -29 dni
    I srednia z 12 miesiecy oczywiscie jezeli nie jest to calkowicie nowa DG, ile prowadzisz dzialnosc ?

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 23 miesiące... Musze to sprawdzić, rozumiem ze mimo ze w maju nie opłaciłam chorobowego to byłaby ciągłość? Nie pamietam kiedy sie wyrejestrowywalam i ponownie zgłaszałam ale wiem ze kobieta w zusie wiedziała o co chodzi i podawałam daty inne niz byłam i było ok...jak tam znowu pojadę to bedzie widać ze chodzi mi o l4 i wyższe świadczenia....

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja znalazlam ustawe
    Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.) – dalej u.s.u.s., objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje natomiast: 1) od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z tego ubezpieczenia, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został złożony, 2) od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie, 3) od dnia ustania tytułu podlegania temu ubezpieczeniu (art. 14 ust. 2 u.s.u.s.)

Fasula jak w maju nie zaplacilas a pozniej sie zglosilas e czerwcu nie powinno byc problemu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 07:47

FasUla lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby było dobrze, musze to sprawdzić, na pue sa tylko dra a tych od chorobowego druków nie ma. Nie wiem czy przez telefon mi powiedzą? Wole wiedzieć wczesniej jak jest:(w końcu w zusie mogli mi złe powiedzieć, żebym nie dostała wyższego l4... W końcu to nie ich interes.

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula nie mam pojecia sprobuj zadzwon od 8 infolinia 225601600

oar8skjod4lwslof.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula na pewno będzie dobrze! ja byłam wyrejestrowana od 1 maja i księgowa mi poradziła żeby na nowo się zarejestrować od 2 czy 3 czerwca...już nie pamiętam dokładnie. Na pewno też masz tą przerwę 31 dni, tylko że nie masz druków to wiadomo, adrenalina idzie w górę! Nic się nie martw na zapas! Zadzwonisz i się wszystkiego dowiesz! :-)

polkosia, ceska lubią tę wiadomość

Lilijka30
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    A ja znalazlam ustawe
    Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.) – dalej u.s.u.s., objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje natomiast: 1) od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z tego ubezpieczenia, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został złożony, 2) od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie, 3) od dnia ustania tytułu podlegania temu ubezpieczeniu (art. 14 ust. 2 u.s.u.s.)

Dzwoniłam do ZUS'u. Powiedziała mi tak jak Ty:( To jestem w mega ciężkiej D***:(( Powiedziała mi na infolinii, żebym udała się do swojej jednostki jak to będą rozpatrywać bo różnie interpretują ustawę i te daty:( Przecież 1 i 2 sierpień wypadał w weekend- to jak miałam to zanieść- ZA DATĄ PRZYSZŁĄ TEŻ PRZECIEŻ NIE MOŻNA:((( w takim razie zabraknie mi 2 dni tak aby mnie nie objęły nowe zasady przeliczania zasiłku chorobowego:(( Ja już ledwie chodzę z moim kręgosłupem a chcę pracować do końca października i zanieść wtedy ewentualnie L4...
    Dodam, że DG mam od 19 miesięcy.
    Moja księgowa prowadzi setkom osób firmy i nigdy ZUS tego nie zakewstionował- nawet 5 dnia miesiąca zanosiły wnioski i im było liczone od 1-go każdego miesiąca...
    Jej...co mam teraz zrobić???

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra:( i jak to bedą liczyć? Średnia z 12 miesięcy?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison a jak wyglądają Twoje składki? Jak je płaciłas?

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no jak średnią jak wypadłam z chorobowego?:/ Powinni mi liczyć tylko te 3 miesiące gdzie chcę opłacac wysokie składki:((
    Od grudnia 2013 płaciłam preferencyjne składki

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej czytam to forum od paru miesięcy i mam nadzieję, że chociaż tutaj pomożecie. Z powodu ciąży nie przedłużono mi umowy o pracę. W związku z tym założyłam własną działalność - od 2 maja prowadzę sprzedaż internetową. Opłaciłam tylko jedną wysoką składkę za czerwiec. Za maj, lipiec minimalne. Od 31 lipca dostałam L4 z nakazem leżenia. Wczoraj dostałam pismo z ZUSu o wszczęciu postępowania z listą pytań i wykazem dokumentów jaki powinnam załączyć. Opłacam drogie biuro rachunkowe, jednak wypięli się na mnie twierdząc, że takich kontroli ZUS oni nie przeprowadzają, muszę wszystko wyjaśniać sama.
    Czy jest tutaj ktoś kto sam pisał odpowiedzi na pytania ZUSowskie i byłby w stanie rozwiać moje wątpliwości?
    Jestem załamana, specjalnie zatrudniłam księgową żeby w razie kontroli to ona przygotowała te wszystkie dokumenty i wysłała do ZUSu a tu taka sytuacja :(

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ZUSie w Szczecinie uwzględniają datę wskazaną we wniosku a nie datę złożenia! Jak miałam złożyć ten wniosek? Iść i pukać w sobotę 1-go sierpnia???
    Przecież to był weekend! :(

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison wrote:
    W ZUSie w Szczecinie uwzględniają datę wskazaną we wniosku a nie datę złożenia! Jak miałam złożyć ten wniosek? Iść i pukać w sobotę 1-go sierpnia???
    Przecież to był weekend! :(
    Też się spotkałam z taką sytuacją- niestety mam wrażenie, że ZUS interpretuje to w taki sposób w jaki im jest wygodniej i sytuacja dla nich jest bardziej korzystna. Jeśli prowadzi się działalność to u mnie w ZUSie patrzą na datę wpływu :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka jak Twoja działalność ma 3 miesiące to bedzie cieżko.
    Ppatison czyli w ogóle sie traci prawo do l4? Ja jadę zara do zusu pewnie to zależy od oddziału, mam taka sama sytuacje jak Ty. I we wnioski podawałam inna data niz data wniosku:( 1 maja jest przeciez wolne...

• akira Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, mocno trzymam kciuki, żeby było na Waszą korzyść !!!

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej, ale macie niepotrzebnych zmartwień :( Ale postarajcie się być dobrej myśli. Trzeba wziąć poprawkę, że w ZUS to sami nie wiedzą dokładnie o czym mówią i co placówka, to inna wersja...

ceska lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam mowie wam jak sadze ze jest dlatego szukalam ustawy, nie ze zloaliwosci tylko po to zeby sie dopytac zebyscie kasy nie stracily. Prawo jest Prawem, nie mozna interpretowac ustawy w inny sposob a to ze ci tak powie Pani X ale przechodzi to nie tylko przez nia masz przyklad moj; moje l4 skladki przechodzily przez mase roznych dzialow i kazdy dzial musi wydac zgode na wyplate swiadczenia...

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ