Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Ceska,
Zresztą na druku ZWUA i ZUA jest miejsce wpisania daty od kiedy wyrejestrowanie z chorobowego i ewentualne zarejestrowanie do ubezpieczeń.
Dziewczyny, czy któraś się orientuje w tym temacie? Jak jest w końcu? Kurczę, w moim przypadku nie chodzi o kilka tys ale o kilkanaście bo chcę opłacić 3 wysokie składki a teraz mam mętlik w głowie. Bo brakowaloby mi 1 dnia do pełnych 90 dni aby nabyć praw do zasiłku...s to będzie mega problem -
Ppatison zadzwon i sie dopytaj najlepiej kilka razy bez autoryzacji tak poprostu , bo powiem tak nie kazdy dzwiga podstawe zeby isc odrazu na l4 po tych 3 miesiacach wiesz tak jak my. A nie chodzi tutaj zeby ktos stracil kase tyle zyskal no nie?
Mi sie zdaje ze nie wolno wstecz w przypadku przedsiebiorcy a moze jest tu jakas mamuska ktora miala ten problem ?? -
nick nieaktualnyU mnie 23 miesiące... Musze to sprawdzić, rozumiem ze mimo ze w maju nie opłaciłam chorobowego to byłaby ciągłość? Nie pamietam kiedy sie wyrejestrowywalam i ponownie zgłaszałam ale wiem ze kobieta w zusie wiedziała o co chodzi i podawałam daty inne niz byłam i było ok...jak tam znowu pojadę to bedzie widać ze chodzi mi o l4 i wyższe świadczenia....
-
A ja znalazlam ustawe
Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.) – dalej u.s.u.s., objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje natomiast: 1) od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z tego ubezpieczenia, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został złożony, 2) od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie, 3) od dnia ustania tytułu podlegania temu ubezpieczeniu (art. 14 ust. 2 u.s.u.s.)
Fasula jak w maju nie zaplacilas a pozniej sie zglosilas e czerwcu nie powinno byc problemuWiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 07:47
FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOby było dobrze, musze to sprawdzić, na pue sa tylko dra a tych od chorobowego druków nie ma. Nie wiem czy przez telefon mi powiedzą? Wole wiedzieć wczesniej jak jest:(w końcu w zusie mogli mi złe powiedzieć, żebym nie dostała wyższego l4... W końcu to nie ich interes.
-
Fasula na pewno będzie dobrze! ja byłam wyrejestrowana od 1 maja i księgowa mi poradziła żeby na nowo się zarejestrować od 2 czy 3 czerwca...już nie pamiętam dokładnie. Na pewno też masz tą przerwę 31 dni, tylko że nie masz druków to wiadomo, adrenalina idzie w górę! Nic się nie martw na zapas! Zadzwonisz i się wszystkiego dowiesz!
polkosia, ceska lubią tę wiadomość
Lilijka30 -
ceska wrote:A ja znalazlam ustawe
Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.) – dalej u.s.u.s., objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje natomiast: 1) od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z tego ubezpieczenia, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został złożony, 2) od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie, 3) od dnia ustania tytułu podlegania temu ubezpieczeniu (art. 14 ust. 2 u.s.u.s.)
Dzwoniłam do ZUS'u. Powiedziała mi tak jak Ty:( To jestem w mega ciężkiej D***( Powiedziała mi na infolinii, żebym udała się do swojej jednostki jak to będą rozpatrywać bo różnie interpretują ustawę i te daty:( Przecież 1 i 2 sierpień wypadał w weekend- to jak miałam to zanieść- ZA DATĄ PRZYSZŁĄ TEŻ PRZECIEŻ NIE MOŻNA:((( w takim razie zabraknie mi 2 dni tak aby mnie nie objęły nowe zasady przeliczania zasiłku chorobowego:(( Ja już ledwie chodzę z moim kręgosłupem a chcę pracować do końca października i zanieść wtedy ewentualnie L4...
Dodam, że DG mam od 19 miesięcy.
Moja księgowa prowadzi setkom osób firmy i nigdy ZUS tego nie zakewstionował- nawet 5 dnia miesiąca zanosiły wnioski i im było liczone od 1-go każdego miesiąca...
Jej...co mam teraz zrobić??? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej czytam to forum od paru miesięcy i mam nadzieję, że chociaż tutaj pomożecie. Z powodu ciąży nie przedłużono mi umowy o pracę. W związku z tym założyłam własną działalność - od 2 maja prowadzę sprzedaż internetową. Opłaciłam tylko jedną wysoką składkę za czerwiec. Za maj, lipiec minimalne. Od 31 lipca dostałam L4 z nakazem leżenia. Wczoraj dostałam pismo z ZUSu o wszczęciu postępowania z listą pytań i wykazem dokumentów jaki powinnam załączyć. Opłacam drogie biuro rachunkowe, jednak wypięli się na mnie twierdząc, że takich kontroli ZUS oni nie przeprowadzają, muszę wszystko wyjaśniać sama.
Czy jest tutaj ktoś kto sam pisał odpowiedzi na pytania ZUSowskie i byłby w stanie rozwiać moje wątpliwości?
Jestem załamana, specjalnie zatrudniłam księgową żeby w razie kontroli to ona przygotowała te wszystkie dokumenty i wysłała do ZUSu a tu taka sytuacja -
Ppatison wrote:W ZUSie w Szczecinie uwzględniają datę wskazaną we wniosku a nie datę złożenia! Jak miałam złożyć ten wniosek? Iść i pukać w sobotę 1-go sierpnia???
Przecież to był weekend! -
nick nieaktualnyOlka jak Twoja działalność ma 3 miesiące to bedzie cieżko.
Ppatison czyli w ogóle sie traci prawo do l4? Ja jadę zara do zusu pewnie to zależy od oddziału, mam taka sama sytuacje jak Ty. I we wnioski podawałam inna data niz data wniosku:( 1 maja jest przeciez wolne... -
Ojej, ale macie niepotrzebnych zmartwień Ale postarajcie się być dobrej myśli. Trzeba wziąć poprawkę, że w ZUS to sami nie wiedzą dokładnie o czym mówią i co placówka, to inna wersja...
ceska lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ja tam mowie wam jak sadze ze jest dlatego szukalam ustawy, nie ze zloaliwosci tylko po to zeby sie dopytac zebyscie kasy nie stracily. Prawo jest Prawem, nie mozna interpretowac ustawy w inny sposob a to ze ci tak powie Pani X ale przechodzi to nie tylko przez nia masz przyklad moj; moje l4 skladki przechodzily przez mase roznych dzialow i kazdy dzial musi wydac zgode na wyplate swiadczenia...