X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam prawnika, postanowiłam czekac. Chyba nie ma możliwości złożenia korekty przystąpienia do dobrowolnego chorobowego?np zamiast 1 czerwca zeby to było z data 9 czerwca? W koncu dzis spieszy sierpień, wiec nie moge tak zrobic. W sumie chorobowe jest dobrowolne, wiec skoro nie opłaciłem składki, nie moga mnie zmusić, żebym ja teraz za maj dopłaciła... Natomiast z pozostałymi składkami nie zalegam i nie miałam spóźnien.
    Ppatison a co Twoja księgowa na to?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy a płacisz wysokie składki?to skoro masz ciągłość to bedą Ci liczyć średnia z 12 miesiecy?

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Mnie się tak dniami ułozyło, że do chorobowego płaciłam 2 wysokie skladki. Bo tylko pełne miesiace są brane do wyliczania zasiłku.
    wytłumaczy mi to ktoś łopatologicznie???

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała czarna jesli na zwolnienie idzie sie w danym miesiacu, to nie jest on brany pod uwagę do obliczenia składek, czyli np jak idziesz 28 sierpnia bo minęło juz 90 dni, to mozesz zapłacić od najniższej podstawy, bo ten miesiac sie nieliczny do ustalania l4. Tak to rozumiem.

Co do tych składek i chorobowego...

Zdarza się, że przedsiębiorca - np. przez przeoczenie lub z braku odpowiednich środków finansowych - nie zapłaci składek na ubezpieczenia społeczne (w tym składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe) lub zapłaci je po obowiązującym terminie płatności. Skutek tego będzie taki, że ZUS wyłączy przedsiębiorcę z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe przedsiębiorcy ustaje bowiem m.in. od pierwszego dnia miesiąca, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie (art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej). Na jego wniosek ZUS może jednak wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, aczkolwiek następuje to tylko w uzasadnionych przypadkach.

ceska, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Musisz napisać czy mas lokal, kase fiskalna, pokazać paragony, faktury, zlecenia, umowy z klientami, książkę przychodów, reklamy, stronę internetowa, od kiedy zatrudniasz pracownika, wizytówkę, ulotki, jak najwiecej zeby udokumentować. Maile, korespondencja no i duży przychód tez byłby na plus choc nie jest konieczny. Jak działalność jest prawdziwa to łatwo to udokumentowac.
    Jest to sprzedaż internetowa. Siedzibą firmy jest dom w którym mieszkam, mam umowę użyczenia od rodziców (właścicieli) właśnie do prowadzenia działalności, przechowywania towarów na sprzedaż. Od 1 czerwca mam kasę fiskalną w związku w wprowadzeniem do sprzedaży części i akcesoriów samochodowych (kasa do tego wymagana) - no i w związku z tym faktem w czerwcu sprzedaż bardzo podskoczyła, z tego co pamiętam z raportu miesięcznego (bo dokumenty jeszcze są u księgowej) to wyniosła ona około 3500. Założone były konta firmowe na dwóch serwisach sprzedażowych. Mam maile z informacją o sprzedanych towarach i wpłatach od kupujących przez PAYU. Wydrukowałam też maile z zamówieniami z hurtowni, potwierdzenia nadawania do mnie towarów i maile wymieniane z potencjalnymi klientami. Z racji tego, że w czerwcu tak wzrosła sprzedaż to od 1 lipca jest osoba, która mi pomaga - chodzi głównie o jazdę po towar czy jego wysyłkę. Do tego mam zestawienia płatności za wystawianie aukcji, historię allegro, wszystkie faktury,raporty dobowe i miesięczne, KPiR i dokumentację z US łącznie z otrzymaniem zwrotu za kasę fiskalną. Skseruję też swoją prywatną ewidencję sprzedaży, którą prowadzę tak dla własnej orientacji. Nie wiem co jeszcze mogę przygotować i do czego jeszcze mogli by się przyczepić.
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Olka na kiedy masz termin? zmierzam do tego, czy nie bardziej opłacałoby się zapłacić 3 wysokie- dostałabyś wysokie l4, chyba że na wys macierzyński też się załapiesz?
    Ja zakładając działalność nie brałam pod uwagę płacenia najwyższych składek- założenie było takie, że ile zarobię tyle wpłacę na ZUS no i było to około 3500 w tym nieszczęsnym czerwcu. Już jestem na L4 od 31 lipca, będę szczęśliwa jak dostanę jakiekolwiek pieniądze :( termin porodu mam na 4 września, ale wygląda na to, że niestety może być to wcześniej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze jeszcze jakies reklamy, spis towarów, faktury na zakup innych rzeczy do firmy, opinie kontrahentów o współpracy, umowę z księgowa, wizytówkę, ulotki reklamowe czy z rabatami i widziałam na tym wątku spis pytań co dzialalnosci, ale teraz nie umiem tego znalezc, wiem ze jest to gdzies w necie...ile sie poprowadzi dzialalnosc, jaki ma charakter, czy sie kogoś zatrudnia, jakie jest miejsce prowadzenia dzialalnosci czy masz dotacje z unii, czy wlasnie z US na kasę, książka przychodów tez moze byc itd, jakies kursy czy szkolenia dla Ciebie np marketing czy cos w tym stylu

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Moze jeszcze jakies reklamy, spis towarów, faktury na zakup innych rzeczy do firmy, opinie kontrahentów o współpracy, umowę z księgowa, wizytówkę, ulotki reklamowe czy z rabatami i widziałam na tym wątku spis pytań co dzialalnosci, ale teraz nie umiem tego znalezc, wiem ze jest to gdzies w necie...ile sie poprowadzi dzialalnosc, jaki ma charakter, czy sie kogoś zatrudnia, jakie jest miejsce prowadzenia dzialalnosci czy masz dotacje z unii, czy wlasnie z US na kasę, książka przychodów tez moze byc itd, jakies kursy czy szkolenia dla Ciebie np marketing czy cos w tym stylu
    Faktury na zakup innych rzeczy do firmy jak pieczątka, akcesoria komputerowe, artykuły biurowe itd też już mam. Umowę z biurem rachunkowym załączyłam. Najgorzej jest z tą reklamą bo części nie było potrzeby, rozkręciło się to same, jeśli chodzi o odzież i obuwie to to typowa młodzieżówka więc odnośniki do tego były wstawiane na portalach społecznościowych (facebook itd.) - wydrukuję screeny. Mam też faktury za wykupienie programu do kreowania aukcji internetowych.
    Co do listy pytań to napiszę to co pamiętam, może się komuś przyda:
    1. Proszę wykazać, że działalność rozpoczęto z dniem 02.05.
    2. Wykazać czynności wykonywane w związku z działalnością.
    3. Wyjaśnić podwyższenie składek za miesiąc 06.2015.
    4. Dostarczyć dokumentację medyczną z przebiegu ciąży.
    5. Dostarczyć biznes plan.
    6. Czy w jakiś sposób reklamowała pani swoją działalność i ponosiła w związku z tym koszty - to pytanie przez nieuwagę było dwa razy.
    7. Na jakiej podstawie dokonywana jest sprzedaż.
    8. Czy są fizyczne dowody na prowadzenie działalności- faktury itd. Dostarczyć.
    9. Wskazać świadków - imiona, nazwiska i adresy oraz wypełnić zeznania świadków.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak odpowiesz na 3? Głupie pytanie

polkosia lubi tę wiadomość

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Wyjaśnić podwyższenie składek za miesiąc 06.2015." a co to krw ma znaczyć? Chcesz płacić to płacisz. Szkoda, że od razu się nie doczepili, że za dużo, jak pieniądze przelałaś, to było ok, dopiero gdy chcesz przejść na l4

"Wskazać świadków - imiona, nazwiska i adresy oraz wypełnić zeznania świadków" normalnie to brzmi jak oskarżenie!

Jestem w szoku.

olkaa90 lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie... a co do świadków, to moze ktoś napisze Ci oświadczenia ze od dnia tego i tego współpracujecie, no ale bez przesady, przeciez czasem to jest bardzo duzo osób...i ZUS bedzie ich wzywał na przesłuchanie?

olkaa90 lubi tę wiadomość

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 bym napisala - podwyzszenie skladki ze wzgledu na wieksze dochody mojej firmy.
    W zalaczeniu faktury za miesiac czerwiec.

FasUla, polkosia, olkaa90 lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeznania swiadkow- to mnie najbardziej bawi bo jest ustawa o ochronie danych osobowych i tylko na wniosek prokuratury mozesz ujawnic dane osob. Ja akurat prowadze salon w sieci telekomunikacyjnej ale bym im pojechala :x

oar8skjod4lwslof.png

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kosmetykę i co mam klientki z nazwiska podawać? Jak to wygląda? Już nie mówiąc o tym, że mieszkam w małym miasteczku i po co ludzie mają się domyślać (lub sami dorabiać historie) jakie problemy mam z zusem i o co się staram.

A jak ktoś ma firmę, której klienci woleli by się nie ujawniać? Np prywatny psychiatra?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A swoją droga wiadomo juz cos o vl czy jak zwykle nic?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I na ile dni mozna dostać l4 w ciazy zeby było ok?

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oni chcą żebym dostarczyła druki "zeznanie świadka" - to jest druk ZUSowski w którym konkretne osoby muszą same uzupełnić skąd wiedzą, że prowadzę działalność itd i się na tym podpisać. Z racji tego, że to sprzedaż internetowa to klientów mam porozrzucanych po całej Polsce więc kompletnie nie ogarniam jak to zrobić.
    Co do wyjaśnienia podwyższenia składki napiszę chyba szczerze, że z uwagi na poszerzenie działalności od 01.06 wzrosła sprzedaż i prognozowałam jej utrzymanie na wysokim poziomie i na dowód dołączę raport miesięczny. Chyba, że ktoś ma jeszcze inne pomysły?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba bedzie ok
    I co do zgłoszenia do chorobowego - nie działa wstecz

Podsumowując – pisząc kolokwialnie, na swoim przykładzie. Jeśli, ja – przedsiębiorca, powzięłabym chęć zgłoszenia się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego to nie mogę w dniu dzisiejszym zgłosić się dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z datą wsteczną, np od 10 grudnia. Mogę tylko z datą bieżąca lub przyszłą to uczynić. Nawet jeśli wpiszę w druk zgłoszeniowy ZUS ZUA datę 10 grudnia 2014, a dziś wyślę zgłoszenie, to od dzisiaj będę podlegać ubezpieczeniu chorobowemu.

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak rozumiem przepisy. Wstecz można zgłosić się jedynie w przypadku rozpoczęcia działalności (7dni), w innej sytuacji niestety nie można.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda. W ostateczności mozna sie zgłosić do przodu, ale w przypadku Ppatison pewnie wystarczy te 3 dni dodać i wtedy pójść na zwolnienie, byle nie wczesniej, bo nie bedzie 90 dni karencji. A Ppatison placilas pełna składkę za miesiac kiedy sie wyrejestrowalas?
    Powiem wam ze wiedziałam o tych 31 dniach doskonale ale o tym ze decyduje data złożenia wniosku nie wiedziałam, jest tyle ważnych niuansów, ze łatwo mozna cos zawalić:/ a każdy błąd działa na nasza niekorzyść, bo na pewno nikt nie pójdzie na rękę. Na przyszłość nie bede az tak ufać pracownikom w zusie, w sumie oni powinni byc doinformowaniu i nie wiem czy wprowadzają w błąd celowo czy po prostu nie wiedza?jakbym ja chciała w mojej pracy czegoś nie wiedzieć, to nie wiem jakby to wyglądało...a w zusie juz kilka razy sie spotkałam z odpowiedzią: wie pani co, nie wiem....

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasulka kochana moze nie stracone, moze bedzie tak jak mowimy :) u ciebie :)

polkosia, FasUla, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ