Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPytałam prawnika, postanowiłam czekac. Chyba nie ma możliwości złożenia korekty przystąpienia do dobrowolnego chorobowego?np zamiast 1 czerwca zeby to było z data 9 czerwca? W koncu dzis spieszy sierpień, wiec nie moge tak zrobic. W sumie chorobowe jest dobrowolne, wiec skoro nie opłaciłem składki, nie moga mnie zmusić, żebym ja teraz za maj dopłaciła... Natomiast z pozostałymi składkami nie zalegam i nie miałam spóźnien.
Ppatison a co Twoja księgowa na to? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMała czarna jesli na zwolnienie idzie sie w danym miesiacu, to nie jest on brany pod uwagę do obliczenia składek, czyli np jak idziesz 28 sierpnia bo minęło juz 90 dni, to mozesz zapłacić od najniższej podstawy, bo ten miesiac sie nieliczny do ustalania l4. Tak to rozumiem.
Co do tych składek i chorobowego...
Zdarza się, że przedsiębiorca - np. przez przeoczenie lub z braku odpowiednich środków finansowych - nie zapłaci składek na ubezpieczenia społeczne (w tym składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe) lub zapłaci je po obowiązującym terminie płatności. Skutek tego będzie taki, że ZUS wyłączy przedsiębiorcę z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe przedsiębiorcy ustaje bowiem m.in. od pierwszego dnia miesiąca, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie (art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej). Na jego wniosek ZUS może jednak wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, aczkolwiek następuje to tylko w uzasadnionych przypadkach.ceska, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
FasUla wrote:Musisz napisać czy mas lokal, kase fiskalna, pokazać paragony, faktury, zlecenia, umowy z klientami, książkę przychodów, reklamy, stronę internetowa, od kiedy zatrudniasz pracownika, wizytówkę, ulotki, jak najwiecej zeby udokumentować. Maile, korespondencja no i duży przychód tez byłby na plus choc nie jest konieczny. Jak działalność jest prawdziwa to łatwo to udokumentowac.Mala_Czarna_89 wrote:Olka na kiedy masz termin? zmierzam do tego, czy nie bardziej opłacałoby się zapłacić 3 wysokie- dostałabyś wysokie l4, chyba że na wys macierzyński też się załapiesz?
-
nick nieaktualnyMoze jeszcze jakies reklamy, spis towarów, faktury na zakup innych rzeczy do firmy, opinie kontrahentów o współpracy, umowę z księgowa, wizytówkę, ulotki reklamowe czy z rabatami i widziałam na tym wątku spis pytań co dzialalnosci, ale teraz nie umiem tego znalezc, wiem ze jest to gdzies w necie...ile sie poprowadzi dzialalnosc, jaki ma charakter, czy sie kogoś zatrudnia, jakie jest miejsce prowadzenia dzialalnosci czy masz dotacje z unii, czy wlasnie z US na kasę, książka przychodów tez moze byc itd, jakies kursy czy szkolenia dla Ciebie np marketing czy cos w tym stylu
-
FasUla wrote:Moze jeszcze jakies reklamy, spis towarów, faktury na zakup innych rzeczy do firmy, opinie kontrahentów o współpracy, umowę z księgowa, wizytówkę, ulotki reklamowe czy z rabatami i widziałam na tym wątku spis pytań co dzialalnosci, ale teraz nie umiem tego znalezc, wiem ze jest to gdzies w necie...ile sie poprowadzi dzialalnosc, jaki ma charakter, czy sie kogoś zatrudnia, jakie jest miejsce prowadzenia dzialalnosci czy masz dotacje z unii, czy wlasnie z US na kasę, książka przychodów tez moze byc itd, jakies kursy czy szkolenia dla Ciebie np marketing czy cos w tym stylu
Co do listy pytań to napiszę to co pamiętam, może się komuś przyda:
1. Proszę wykazać, że działalność rozpoczęto z dniem 02.05.
2. Wykazać czynności wykonywane w związku z działalnością.
3. Wyjaśnić podwyższenie składek za miesiąc 06.2015.
4. Dostarczyć dokumentację medyczną z przebiegu ciąży.
5. Dostarczyć biznes plan.
6. Czy w jakiś sposób reklamowała pani swoją działalność i ponosiła w związku z tym koszty - to pytanie przez nieuwagę było dwa razy.
7. Na jakiej podstawie dokonywana jest sprzedaż.
8. Czy są fizyczne dowody na prowadzenie działalności- faktury itd. Dostarczyć.
9. Wskazać świadków - imiona, nazwiska i adresy oraz wypełnić zeznania świadków.
-
nick nieaktualny
-
"Wyjaśnić podwyższenie składek za miesiąc 06.2015." a co to krw ma znaczyć? Chcesz płacić to płacisz. Szkoda, że od razu się nie doczepili, że za dużo, jak pieniądze przelałaś, to było ok, dopiero gdy chcesz przejść na l4
"Wskazać świadków - imiona, nazwiska i adresy oraz wypełnić zeznania świadków" normalnie to brzmi jak oskarżenie!
Jestem w szoku.olkaa90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja mam kosmetykę i co mam klientki z nazwiska podawać? Jak to wygląda? Już nie mówiąc o tym, że mieszkam w małym miasteczku i po co ludzie mają się domyślać (lub sami dorabiać historie) jakie problemy mam z zusem i o co się staram.
A jak ktoś ma firmę, której klienci woleli by się nie ujawniać? Np prywatny psychiatra? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Oni chcą żebym dostarczyła druki "zeznanie świadka" - to jest druk ZUSowski w którym konkretne osoby muszą same uzupełnić skąd wiedzą, że prowadzę działalność itd i się na tym podpisać. Z racji tego, że to sprzedaż internetowa to klientów mam porozrzucanych po całej Polsce więc kompletnie nie ogarniam jak to zrobić.
Co do wyjaśnienia podwyższenia składki napiszę chyba szczerze, że z uwagi na poszerzenie działalności od 01.06 wzrosła sprzedaż i prognozowałam jej utrzymanie na wysokim poziomie i na dowód dołączę raport miesięczny. Chyba, że ktoś ma jeszcze inne pomysły? -
nick nieaktualnyChyba bedzie ok
I co do zgłoszenia do chorobowego - nie działa wstecz
Podsumowując – pisząc kolokwialnie, na swoim przykładzie. Jeśli, ja – przedsiębiorca, powzięłabym chęć zgłoszenia się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego to nie mogę w dniu dzisiejszym zgłosić się dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z datą wsteczną, np od 10 grudnia. Mogę tylko z datą bieżąca lub przyszłą to uczynić. Nawet jeśli wpiszę w druk zgłoszeniowy ZUS ZUA datę 10 grudnia 2014, a dziś wyślę zgłoszenie, to od dzisiaj będę podlegać ubezpieczeniu chorobowemu. -
nick nieaktualnyTo prawda. W ostateczności mozna sie zgłosić do przodu, ale w przypadku Ppatison pewnie wystarczy te 3 dni dodać i wtedy pójść na zwolnienie, byle nie wczesniej, bo nie bedzie 90 dni karencji. A Ppatison placilas pełna składkę za miesiac kiedy sie wyrejestrowalas?
Powiem wam ze wiedziałam o tych 31 dniach doskonale ale o tym ze decyduje data złożenia wniosku nie wiedziałam, jest tyle ważnych niuansów, ze łatwo mozna cos zawalić a każdy błąd działa na nasza niekorzyść, bo na pewno nikt nie pójdzie na rękę. Na przyszłość nie bede az tak ufać pracownikom w zusie, w sumie oni powinni byc doinformowaniu i nie wiem czy wprowadzają w błąd celowo czy po prostu nie wiedza?jakbym ja chciała w mojej pracy czegoś nie wiedzieć, to nie wiem jakby to wyglądało...a w zusie juz kilka razy sie spotkałam z odpowiedzią: wie pani co, nie wiem....