Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Bo ja z tym zawalilam bo moglam isc na l4 z dniem 31 maja a poszlam z dniem 01.06 i dluzej czekalam a jeszcze prblemy u zlodzieji wynikly i tak sobie placilam skladki a moglam juz dawno miec sprawe zakonczona a i tak wydana decyzja 7 dni po terminie u mnie malo braklo bo termin platnosci mam do 15 a wczoraj dopiero decyzja i kolejny miesiac musialbym finansowac zlodzieji
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 10:53
-
Fasula, ale Ty w końcu wyrejestrowałaś się na mniej niż 30 dni? Bo jak tak, to Matki na DG na FB opisywały sytuację, że wyrejestrowały się na 1 czy 2 dni z chorobowego, tym samym przerywały ciągłość, ale zasiłek miały liczony z miesięcy po tej przerwie czyli od najwyższej podstawy. Pisały, że jeśli wyrejestrowanie trwa krócej niż 30 dni, to wtedy nie ma okresu wyczekiwania i można iść na zwolnienie praktycznie od razu po ponownym zgłoszeniu do chorobowego.
Dziewczyny, jeśli chcecie przerwać podleganie do chorobowego, to składajcie odpowiednie drugi. Nigdy nie róbcie tak, że opłacicie składkę po terminie lub składkę pomniejszoną o chorobowe. W takim wypadku ZUS sam może przywrócić termin płatności (bez wniosku) albo może być na koncie jakaś drobna nadpłata z wcześniejszego okresu, która pokryje nam tą niedopłatę na chorobowe. Wtedy to nic nie da i będzie problem.
Podczytuję Was od dłuższego czasu, ale nie do końca kojarzę, która jaką sytuację ma.
Ja pracowałam w ZUS-ie, więc jak będę znała odpowiedzi na Wasze pytania, to chętnie pomogę. Z tym, że ciążę mam zagrożoną i rzadko, kiedy jestem na kompie. Ale jak mnie przywołacie, to się zjawię
Sama założyłam DG w ciąży po tym jak mi w ZUS-ie nie przedłużyli umowy... DG prowadziłam (ostatni tydzień lipca byłam w szpitalu i od sierpnia jestem na l4), osiągałam przychód i płaciłam podatki. Teraz czekam na decyzję ZUS a raczej na kontrolę... Przygotowuję obecnie dokumenty w razie tej kontroli. Nie ubezpieczałam się od najwyższej podstawy.
Czy któraś tutaj zakładała DG w ciąży i uniknęła kontroli? Tylko Wredotkę kojarzę...
A! No i pamiętajcie, że jak nie miałyście kontroli, to nie znaczy, że jej nie będzie. W moim zus-ie podobno był przypadek, że kobietka pobierała najwyższy macierzyński, potem drugi a na końcu przyszła kontrola i musi wszystko zwracać. Nie znam szczegółów. Nie wiem, czy DG była faktycznie prowadzona, ale myślę, że w przypadku założenia DG w ciąży, to lepiej mieć mocne dowody na to, że nie była fikcyjna.ceska, FasUla lubią tę wiadomość
Edytaf5 -
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Wiem ze tak mozna ale boje sie ze bedą sie pluc... No i ponieważ macierzynski bede miałam juz na nowych zasadach bo mam termin na 2 stycznia, to mi sie opłaca te 3 wysokie zabulic:/ bo tak naprawdę nie wiem kiedy bedzie to vl...a te trzecia składka mi troche podniesie...
FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEdyta Polkosia tez nie miała kontroli z tego co pamiętam i pare innych dziewczyn tez...
Ja sie wyrejestrowalam za maj ale 8 maja, i potem zgłosiłam od 1 czerwca od chorobowego... To myślisz ze bedą brały te skaldki od 1 czerwca? Dra za maj złożyłam bez chorobowego, bo nie wiedziałam ze liczy sie data złożenia wniosku czyli 8 maj. Także moja przerwa wynosi mniej niż 31 dni, ale przez to ze nie zapłaciłam składki chórowej w maju to ponoć wypadłam z chorobowego i czekam 90 dni... To moze rzeczywiście złoże wniosek o rozliczenie konta, bo jakby co to bed mogła to ważniej wyjaśnić a przeciez nie zmusza mnie do opłacenia chorobowego za maj? Bo to jest dobrowolne? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Fasula to co to za problem ? Jak by odrzucili w pazdzierniku to zaplacisz ta wyzsza skladke masz czas za sierpien zaplacisz obnizona w pazdzierniku decyzja jak odmowna to sobie zaplacisz jeszcze jedna skladke wysoka co to za problem ?
Szkoda tracic jak masz rozwiazanie -
nick nieaktualnyNo moze lepiej juz wlasnie nie szaleć Polkosia miała ponad 2 lata, to prawda, jak jest kilka miesiecy dzialalnosc, to rzeczywiście słyszę ze sprawdzają.
No ale jak wejdzie nowa ustawa w listopadzie to wtedy bede miec 2 wyższe skaldki i 9 preferencyjnych i maj bez chorobowego ktory nie bedzie liczony... Wiec 3 wyższe by zrobiły lepszy macierzynski, czy sie mylę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 11:08
-
Dobrze ale za pazdiernik w razie odmowy zaplacisz dopiero w listopadzie wiedz zawsze ta skladke wyzsza mozesz sobie dolozyc
Dlatego w twoim przypadku lepiej isc na l4 31.08.
Bo do 01.10 bys miala decyzje i gdyby byla odmowna to za pazdziernik deklarujesz kwote wieksza w listopadzie placisz i skladasz DRA za pazdziernik.
Wtedy srednia ci sie robi taka sama a sprobowalabys z tym l4 czy by wyszloWiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 11:13
-
nick nieaktualnyHmm, no a myslisz ze mogli by mi odmówić? Tego sie boje, bo juz nie chce przepraw a w sumie 90 dni mi minie tak ze 31 sierpnia moge isc spokojnie. Tylko dra za sierpień wczesniej złożyłam, bo chciałam miec z głowy i musiałabym isc robic korektę teraz. Ale to ze średnia mi wyjdzie taka sama to nie moge zrozumieć... Bo to jest 12 miesiecy wstecz czy 12 miesiecy które sie bierze pod uwagę, czyli te bez l4 i z opłaconym chorobowym?
-
nick nieaktualny
-
No wiesz przeprawy masz z zusem wiedz dla ciebie wazne jest zebys wiedziala szybciej zeby nie finansowac zlodzieji
Zlozyc korekte do dra 31 isc na l4
1 wrzesnia zaniesc l4, zaplacic nizsza skladke i czekac do 01.10 wtedy juz bedziesz wiedziala we wrzesniu ( bo decyzja do 30 dni od zaplacenia skladki i tych dokumetow) Jezeli odmowna mogla by byc ( a nie czarujmy sie moze byc ale nie musi) to do 10.10 skladasz dra za wrzesien z zwiekszona skladka i masz to samo co chcialas zrobic.
Bo ty chcialas tak;
Zaplacic skladke za sierpien do 10.09 pelna wysoka
L4 od 01.09
Od zaplacenia 30 dni na decyzje to w listopadzie gdyby nie bylo decyzji musialabys zaplacic nizsza skladke.
Warto powalczyc o te l4 -
Ciri, jeśli masz DG i idziesz na macierzyński, to możesz zawiesić DG. Nie można tego zrobić na L4, bo wtedy nie jest się w ogóle ubezpieczonym i zasiłek macierzyński nie będzie przysługiwał.
Współmałżonek może pomagać Ci prowadzić DG, ale musisz go wtedy zgłosić do ubezpieczenia jako osobę współprowadzącą DG. To się wiąże z kosztami. Jeśli on nie będzie podpisywał żadnych dokumentów, to zastanów się czy warto. Bo skoro chodzi Ci tylko o macierzyński, to możesz na nim pracować. No albo mąż może za Ciebie robić to nieoficjalnie a oficjalnie niby Ty
Nie musisz zatrudniać nikogo do pomocy, jeśli nie masz takiej potrzeby.
Zasiłek będziesz miała liczony z tytułu aktualnego ubezpieczenia. Więc jeśli już nie będziesz na zleceniu, to policzą tylko z DG.
Fasula, od jakiej podstawy się zgłosiłaś?
Ciri, z preferencyjnych składek dostaniesz grosze...
Ceska, ja brałam teraz zwolnienie od 1 sierpnia z takich samych powodów jak Fasula. Dzwoniłam do ZUS i potwierdzili to, że 30 dni liczy się od daty opłacenia składki na ubezpieczenie chorobowe w m-cu, w którym poszło się na l4. Ja za sierpień takiej składki już nie będę płaciła, więc liczą od daty opłacenia składki za lipiec. Czyli bez różnicy czy się pójdzie ostatniego dnia m-ca czy pierwszego nastepnego.
Fasula, a czemu składałaś DRA za sierpień w sierpniu?
Można płacić tak jak Ty płaciłaś, byleby wszystko było prawidłowo opisane.
Fasula, ja się pierwszy raz spotkałam z tym przypadkiem, że przerwa trwa krócej niż 30 dni i jest ona korzystniejsza. W mojej pracy akurat tym się nie zajmowałam. Najlepiej jak zadzwonisz na infolinię i tak Ci wszystko wyjaśnią. Ale z tego co pisały Matki na DG wynika, że nie musisz się martwić
Rozliczenie konta Ci nic nie da. Po prostu stwierdzą czy masz nadpłatę czy niedopłatę i tyle. Jest jeszcze taki wniosek KOA czy coś takiego i tam można od nowa uregulować swoje podleganie lub nie do ubezpieczeń. Ale nie wiem czy to coś da.
Też kojarzę, że Polkosia ma dłużej DG
Ceska, na decyzję mają 30 dni od dnia zapłaty składek na chorobowe w m-cu, w którym poszło się na l4. Więc tutaj nie ma różnicy czy Fasula pójdzie 31 sierpnia czy 1 września.
Edytaf5 -
nick nieaktualnyEdyta ale po wejsciu nowego becikowego podwyzszaja mi do 1000zl i to mnie urzadza. wiec ten preferencyjne bylby spoko dla mnie bo place malo a i tak tysiaka a nie te 17zl czy ile tam bylo do tej pory.
Czyli jeszcze razsie upewniajac macierzynski dostaje a i tak moge dalej prowadzic dzialalnosc sama?