X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • rah Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Aaaaaaaa wkoncuuuu i u ciebieeeeeeee gratulacjeeee :D :D rah to pijemy :D bedzie libacja z soku marchewkowego i surowej marchewy :D
    Ja juz pijana jestem! Prawie 2 litry wody duszkiem! ;D

Tak mnie to pocieszało, ze kolejnym osobom sie udawało, ze mam nadzieje ze moja informacja tez da innym nadzieje ;)
    Kontrola była, wizyty w domu nie było. Pierwsze zwolnienie od 16 czerwca, czyli decyzja po równo 60 dniach!

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska a Ty byłaś na l4 od 1 i płaciłas cała składkę tak? I potem korektę sie składa i prosi o zwrot?
    Zauważyłam na pue ze mam niedopłatę za maj czyli wtedy kiedy noe zapłaciłam chorobowego... Czyli skoro nie zapłaciłam to mam przerwana ciągłość od 1 maja...

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu się dzisiaj dzieje :)

Dziewczyny, mam pytanie: zus ma 30 dni na rozpatrzenie l4 tak? Od dnia przyniesienia l4 do zusu, nie od dnia wypisania? I chodzi o dni robocze czy wlacznie z weekendami?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaakceptuj zaproszenie :D w wiadomosciach

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala czarna jezeli chodzi o 1 l4 to 30 dni od zaplacenia skladki za miesiac choroby, i dostarczenie dokumentow
    Lezeli kolejne l4 ( juz jak masz decyzje ) to 30 od dostarczenia l4

FasUla, Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska czyli jeśli pierwsze l4 zaczęłam 18 lipca, zaniosłam 20 lipca, a za lipiec płaciłam 10 sierpnia, to mają czas do 10 września na podjęcie decyzji? :(

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala czarna taaaak

oar8skjod4lwslof.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska, nie do końca masz rację, że zawsze bardziej opłaca się iść na L4 30 zamiast 1 dnia kolejnego miesiąca. Wtedy nawet jeśli opłacimy najwyższą składkę, nie policzą nam jej do średniej, z której będzie wyliczany macierzyński. O ile w wysokości L4 nic to nie zmienia, bo na razie będzie liczone na starych zasadach, tak w macierzyńskim obniża sporo kwotę, którą potem przez rok będziesz dostawać. Ja mogę iść na L4 30 października albo 1 listopada i pójdę 1 listopada, żeby zapłacić za pełny miesiąc kolejną wysoką składkę. Jeśli bym poszła 30 października, to dostawałabym 2500 macierzyńskiego, a jeśli 1 listopada to równe 3000zł.
    Taka opcja z 30 dniem miesiąca opłaca się tylko wtedy jeśli pójdziemy na macierzyński przed wejściem w życie nowej ustawy (tzn. przed 1 stycznia pewnie, bo wydłuża vacatio legis do 1.01.2016 pewnie).
    I myślę, że o tym pisze FasUla i ma rację ;)

kaatka lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• rah Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Ceska czyli jeśli pierwsze l4 zaczęłam 18 lipca, zaniosłam 20 lipca, a za lipiec płaciłam 10 sierpnia, to mają czas do 10 września na podjęcie decyzji? :(
    Tak. Albo na jakakolwiek odpowiedz ze cos jeszcze chcą.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisemnie odpisali tak, że nic nie da się zrozumieć ;)

Zadzwoniłam, bo pomyślałam sobie, że może jest jakaś różnica, skoro to moja DG. Nie ma.
    Teraz uzyskałam inną odpowiedź... Mam zwolnienie od 1-27 sierpnia. Opłaciłam wszystko za lipiec 3 sierpnia. Pani powiedziała, że 30 dni liczą od końca miesiąca, w którym kończy mi się zwolnienie, czyli od 31 sierpnia!
    W takim wypadku, jeśli poszłabym na zwolnienie od 31 lipca do 27 sierpnia, to może być tak, że 30 dni będą liczyli od 31 sierpnia a może być tak (podobno o tym system decyduje), że podzielą zwolnienie miesiącami i ten 1 dzień lipca będą rozpatrywali osobno.
    Tutaj już zgłupiałam tym bardziej, że w sumie wszędzie czytam, że liczy się data wpłaty składki za m-c, kiedy nastapiła niezdolność do pracy. Teraz pani o tym nie wspominała.

Dziewczyny, możecie napisać od kiedy, do kiedy miałyście zwolnienie, kiedy opłaciłyście składki? Może z tego łatwiej będzie wywnioskować coś.

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska rzeczywiście mi sie opłaca iść na l4 31 sierpnia. Tylko jesli jednak bedą liczyli z 12 miesięcy to chyba wtedy bedzie niekorzystnej... Musze sie dowiedzieć na infolinii...szkoda rzeczywiście byłoby tych 3 tys na darmo...tylko czy jak zapłacę wtedy za cały sierpień od najniższej podstawy to tej nadpłaty za 31 sierpnia nie zaksięgują mi na poczet niezapłaconego chorobowego w maju i nie bedą wtedy liczyć z 12 miesięcy bo bede miała ciągłość?? Jaja z tymi przepisami

• rah Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musiała Cie nie zrozumieć. Szukałam kiedys i znalazłam dokładnie jakas ustawę czy przepis obowiązujący w Polsce. 30 dni od dnia po opłaceniu składki za miesiac, w ktoreym powstała niezdolność do pracy. I koniec. Chyba ze po 29 dniach każą Ci donieść dokumenty. To maja kolejne 30 dni od dostarczenia przez Ciebie dokumentów.

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Fasula, ale Ty w końcu wyrejestrowałaś się na mniej niż 30 dni? Bo jak tak, to Matki na DG na FB opisywały sytuację, że wyrejestrowały się na 1 czy 2 dni z chorobowego, tym samym przerywały ciągłość, ale zasiłek miały liczony z miesięcy po tej przerwie czyli od najwyższej podstawy. Pisały, że jeśli wyrejestrowanie trwa krócej niż 30 dni, to wtedy nie ma okresu wyczekiwania i można iść na zwolnienie praktycznie od razu po ponownym zgłoszeniu do chorobowego.

Dziewczyny, jeśli chcecie przerwać podleganie do chorobowego, to składajcie odpowiednie drugi. Nigdy nie róbcie tak, że opłacicie składkę po terminie lub składkę pomniejszoną o chorobowe. W takim wypadku ZUS sam może przywrócić termin płatności (bez wniosku) albo może być na koncie jakaś drobna nadpłata z wcześniejszego okresu, która pokryje nam tą niedopłatę na chorobowe. Wtedy to nic nie da i będzie problem.

Podczytuję Was od dłuższego czasu, ale nie do końca kojarzę, która jaką sytuację ma.

Ja pracowałam w ZUS-ie, więc jak będę znała odpowiedzi na Wasze pytania, to chętnie pomogę. Z tym, że ciążę mam zagrożoną i rzadko, kiedy jestem na kompie. Ale jak mnie przywołacie, to się zjawię ;)

Sama założyłam DG w ciąży po tym jak mi w ZUS-ie nie przedłużyli umowy... DG prowadziłam (ostatni tydzień lipca byłam w szpitalu i od sierpnia jestem na l4), osiągałam przychód i płaciłam podatki. Teraz czekam na decyzję ZUS a raczej na kontrolę... Przygotowuję obecnie dokumenty w razie tej kontroli. Nie ubezpieczałam się od najwyższej podstawy.

Czy któraś tutaj zakładała DG w ciąży i uniknęła kontroli? Tylko Wredotkę kojarzę...

A! No i pamiętajcie, że jak nie miałyście kontroli, to nie znaczy, że jej nie będzie. W moim zus-ie podobno był przypadek, że kobietka pobierała najwyższy macierzyński, potem drugi a na końcu przyszła kontrola i musi wszystko zwracać. Nie znam szczegółów. Nie wiem, czy DG była faktycznie prowadzona, ale myślę, że w przypadku założenia DG w ciąży, to lepiej mieć mocne dowody na to, że nie była fikcyjna.

Ja miałam kontrolę - udowadniałam, że firma nie jest fikcyjna. Także wątpię, żebym drugi raz musiała :)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A! No i w sumie dla Fasuli najlepiej by było, gdyby miała zwolnienie jednodniowe z dniem 31 sierpnia a od lipca brała nowe zwolnienie.

4 razy pisałam do ZUS i ani razu nikt nie uwzględnił w swojej wypowiedzi dat, które podawałam. Rozmawiając z infolinią nie ma się żadnej podkładki. Ja w końcu nie wiem jak to jest.

Ale!!!! Pani powiedziała, że zawsze można złożyć pismo o przyśpieszenie wypłaty zasiłku chorobowego w związku z trudną sytuacją materialną. Idę pisać wniosek ;)

Edytaf5
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, jeśli będziesz szła na L430 sierpnia to nie płać za sierpień wysokiej składki - bo Ci przepadnie po prostu, a do średniej nie zostanie policzona. Tylko wtedy też niższy macierzyński Ci wyjdzie niż jak byś zapłaciła wysoką składkę za sierpień i poszła od 1 września na L4. Twój wybór co się bardziej kalkuluje :)

FasUla lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• rah Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:

Zadzwoniłam, bo pomyślałam sobie, że może jest jakaś różnica, skoro to moja DG. Nie ma.
    Teraz uzyskałam inną odpowiedź... Mam zwolnienie od 1-27 sierpnia. Opłaciłam wszystko za lipiec 3 sierpnia. Pani powiedziała, że 30 dni liczą od końca miesiąca, w którym kończy mi się zwolnienie, czyli od 31 sierpnia!
    W takim wypadku, jeśli poszłabym na zwolnienie od 31 lipca do 27 sierpnia, to może być tak, że 30 dni będą liczyli od 31 sierpnia a może być tak (podobno o tym system decyduje), że podzielą zwolnienie miesiącami i ten 1 dzień lipca będą rozpatrywali osobno.
    Tutaj już zgłupiałam tym bardziej, że w sumie wszędzie czytam, że liczy się data wpłaty składki za m-c, kiedy nastapiła niezdolność do pracy. Teraz pani o tym nie wspominała.

Dziewczyny, możecie napisać od kiedy, do kiedy miałyście zwolnienie, kiedy opłaciłyście składki? Może z tego łatwiej będzie wywnioskować coś.
    Co do obliczania wypłat to owszem czesto dziela na miesiące. Tez tak mam, osobno za czerwiec, potem cały lipiec i osobno kawałek sierpnia. Ale de facto kwota za całość jest ta sama i wypłata tego samego dnia.

polkosia lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff peggy jezeli chodzi o macierzynski to nie widm bo jeszcze nie kombinuje :D hehe
    Cisnienie zeszlo ide po loda :D heheh

oar8skjod4lwslof.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Musiała Cie nie zrozumieć. Szukałam kiedys i znalazłam dokładnie jakas ustawę czy przepis obowiązujący w Polsce. 30 dni od dnia po opłaceniu składki za miesiac, w ktoreym powstała niezdolność do pracy. I koniec. Chyba ze po 29 dniach każą Ci donieść dokumenty. To maja kolejne 30 dni od dostarczenia przez Ciebie dokumentów.

Może. Ale już tracę siły na konsultantów. Jestem w zagrożonej ciąży a siedzę pół dnia przy kompie zamiast leżeć...

Wredotka, od kiedy do kiedy miałaś zwolnienie? Kiedy opłaciłaś składki za miesiąc, w którym poszłaś na l4? Ile m-cy prowadziłaś DG zanim poszłaś na l4? Kiedy otrzymałaś pieniążki?

Edytaf5

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świetnie. Dobrze, że mam męża, bo zdążyłabym zdechnąć z głodu do tego czasu :/ a zakładając że decyzja byłaby pozytywna (ale ze mnie optymistka :D ), to od decyzji na wypłatę ile czasu mają?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:

Zwolnienie od 16.06, zapłaciłam składkę 03.07, 07.07 było pismo ze mam udowodnić prowadzenie działalności. Wiec jakby czekali tylko a,z zapłacę (4-5 lipca to był week, tak pewnie by napisali szybciej niz 07.07)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
‹‹ 146 147 148 149 150 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ