Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
sylweczenka wrote:Dzieki dziewczyny, wiem ze kontrola.
Swrio staram sie czytac na boezaco ale tutaj jest masa informacji ze
Czasem nie nadazam.
Powiedzcie mi, bo wiadomo ja dochod uzyskuje. Tylko zastanawiam sie czy w przypadku podniesienia podstawy do max to nie beda sie czepiac.
Jaki wy wykazujecie dochod?
Ja juz faktury mam, poskanuje rozmowy z fb, bo telefonicznych nid moge
Strone, reklame na olx.
Nie wiem co wiecej moge.
Ja wykazuję 2x mniejszy dochód niż najwyższa składka. Akurat tym się nie przejmuj. Żaden ZUS nie może powiedzieć, że nie stać Cię na opłacenie wysokich składek, bo równie dobrze możesz opłacać z oszczędności ze względu na wyższą emeryturę.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
edytaf5 wrote:Wredotka, zakładałam DG w ciąży i liczę się z tym, że będzie kontrola. Dlatego ten koniec września to u mnie optymistyczna wersja Ale zbieram wszystkie dokumenty już teraz i w sumie czekam tylko na tusz (bo już chyba 3 zużyłam), żeby dalej drukować, skanować itd...
Wredotka, dobrze kojarzę, że nie miałaś pracowników? Z tym się nie wyrobiłam... Od sierpnia kogoś chciałam mieć, a szpital pokrzyżował moje plany. Niby Mąż mógłby mi pomagać i sprzedawać za mnie, ale boimy się, że ZUS będzie chciał go przygarnąć jako osobę współpracującą i wypadnie z KRUS-u.
Jeśli chcesz, żeby firma dalej funkcjonowała, to niestety musisz albo zatrudnić pracownika albo osobę współpracującą. Oczywiście z tą drugą wychodzi taniej, jeśli osoba ta ma umowę o pracę w innym miejscu, to opłacasz tylko składkę zdrowotną. W przypadku kiedy zatrudniasz osobę współpracującą, która jest bezrobotna, to niestety musisz wszystkie składki opłacić. Niestety tak nieoficjalnie pomagać nie może nikt...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 11:03
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
A jeśli dra złożyłam w lipcu o podniesieniu składki -wznawialam dzialalnosc z wysokimi skladkami, czyli zgłosiłam się do ubezpieczenia ponownie, a nie ze tylko podnosiła, a składkę za lipiec zapłaciłam w sierpniu to już za lipiec to dra mam złożone a musze zlozyc za sierpień i wrzesien? Sory ze się tak pytam jak blondynka ale jestem generalnie pechowcem i nie chciałabym niczego przegapić.
Jeśli chodzi o pytania, które się powtarzają to jest tu dużo rozmów można powiedzieć prywatnych i ciężko wyłapać informacje, to są Wasze rozmowy i nie mam pretensji do nikogo, ale dla kogoś kto nie uczestniczy w nich szukając odpowiedzi wszystko jest zagmatwane. Tym bardziej ze często w jednej sprawie pojawia się kilka rodzajów odpowiedzi i nie wiadomo juz co jest prawdą a co nie. -
edytaf5 wrote:No i mam potwierdzenie, że liczą 30 dni od dnia zakończenia zwolnienia. To już nie wiem po jakiemu jest. Ale nie wiem, czy przypadkiem nie jest tak, że każdy oddział ma możliwość samemu sobie to ustalić, bo znalazłam wczoraj wpis dziewczyny na wizażu, która pisała, że od 31 lipca jest na zwolnieniu a już 12 sierpnia miała na PUE uzupełnioną decyzję, że będzie miała wypłacony zasiłek. Pisałam do niej o szczegóły i tak: ona wcześniej mieszkała w moim mieście. DG założyła 1,5 m-ca przed pierwszym porodem (grudzień) a kasę zobaczyła dopiero pod koniec lutego. Teraz należy do mniejszego inspektoratu i decyzja błyskawicznie wydana.
Skąd moje przypuszczenia, że każdy oddział może inaczej to robić? Ustawowo np. mieliśmy 7 dni na wydanie zaświadczenia o niezaleganiu a w praktyce nasz oddział ustalił, że mamy to robić najpóźniej drugiego dnia po wpływie wniosku.
No ale u mnie to już pewne, że dopiero pod koniec września zobaczę kasę (czyli 30 dni po zakończeniu zwolnienia), bo to ustalałam już z moim oddziałem No chyba, że mój wniosek o wcześniejszą wypłatę zostanie uwzględniony. Z tym, że widziałam na PUE, że mój wniosek został przesłany do mojego oddziału, ale... w peselu pominęli jedną cyfrę. Mam nadzieję, że to ustalą.ceska, polkosia lubią tę wiadomość
-
polkosia wrote:Dziewczyny, ja jestem w tym wątku od pół roku, zaczynałam chyba gdzieś od 50 strony i przeczytałam wszystkie wcześniejsze posty - piszemy naprawdę ŁOPATOLOGICZNIE I wystarczy poświęcić 2 czy 3h, cofnąć się te 20-30 stron i przeczytać. Tematy ciągle wracają i naprawdę nie ma sensu po raz kolejny odpowiadać na te same pytania. To chyba nie jest duże poświęcenie w stosunku do tego, ile chcecie zyskać...
polkosia lubi tę wiadomość
-
natalica06 wrote:A jeśli dra złożyłam w lipcu o podniesieniu składki -wznawialam dzialalnosc z wysokimi skladkami, czyli zgłosiłam się do ubezpieczenia ponownie, a nie ze tylko podnosiła, a składkę za lipiec zapłaciłam w sierpniu to już za lipiec to dra mam złożone a musze zlozyc za sierpień i wrzesien? Sory ze się tak pytam jak blondynka ale jestem generalnie pechowcem i nie chciałabym niczego przegapić.
Jeśli chodzi o pytania, które się powtarzają to jest tu dużo rozmów można powiedzieć prywatnych i ciężko wyłapać informacje, to są Wasze rozmowy i nie mam pretensji do nikogo, ale dla kogoś kto nie uczestniczy w nich szukając odpowiedzi wszystko jest zagmatwane. Tym bardziej ze często w jednej sprawie pojawia się kilka rodzajów odpowiedzi i nie wiadomo juz co jest prawdą a co nie.
Co do czytania, to bez przesady...sa rozne tematy, ale sama przeczytałam pierwszego dnia ze 110 stron. Zanotowałam comnieinteresowalo i dopytalam o drobiazg po wielu dniach czytania wątku. Bardziej napisałam ze stresu przed oczekiwaniem. Wszystko jest w tym wątku jasne i w miarę ja temat. Warek ma tylko 150 stron a nie jak inne 1500...ceska, polkosia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
FasUla, Zuz_anna ja macierzyński na pewno będę miała na nowych zasadach. Pytanie tylko o L-4, jeśli ustawa wejdzie tak jak planowane 1.11. to pójdę na L4 30.10., a jeśli 1.01.2016 to 1. 11. pójdę żeby iść na starych zasadach
Termin mam na 14.02. -
nick nieaktualny
-
polkosia wrote:Nie wiem skąd wzięłaś info, że decyzja jest 30 dni po zakończeniu zwolnienia biorąc pod uwagę fakt, że niektóre zwolnienia są na tydzień, a inne na 7 tygodni... To jest nieprawdziwa informacja. Tak, jak już wielokrotnie pisałyśmy - na decyzję i wypłatę czekasz 30 dni od OPŁACENIA składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Przykładowo: zwolnienie masz od 5 czerwca, więc składkę opłacasz 1 lipca (żeby jak najszybciej) i wtedy mają czas na decyzję i wypłatę do 31 lipca. Oczywiście jeśli odbywa się bez kontroli. Jeśli zapłacisz składkę za czerwiec dopiero 10 lipca, to na decyzję mają czas do 9 sierpnia.
I nie ma możliwości, że każdy ZUS liczy inaczej. Twój przykład też niestety nie potwierdza tej teorii, bo to Tobie kazali dostarczyć 2 dni później, a nie 7 jak w ustawie. A dla ZUS jest jeden obowiązujący termin, dla wszystkich.polkosia lubi tę wiadomość
-
A cholera ich wie... Mam niby ciągłość od lutego, mimo niezapłaconych składek za kwiecień i maj - takie dostałam oficjalne pismo z ZUSu. Myślę, że policzą mi więc (jeśli pójdę na L4 1.11.) 3 niskie składki za luty, marzec i czerwiec i 3 wysokie za sierpień, wrzesień i październik. W lipcu się wyrejestrowałam na tydzień, więc ciągłości mi to nie zmienia, ale do średniej liczone sie tylko pełne miesiące, więc mi tego lipca nie uwzględnią. Niezła zagadka ile dostanę kasy
Strasznie się tym stresowałam, teraz mam gdzieś. Będzie co ma być, i tak zamierzam na macierzyńskim pracować, więc whatever. -
rah wrote:Nie ma czegoś takiego jak 30 dni po zakończeniu zwolnienia! I oddział ZUS nie moze sam tego ustalać! A jakbys była na zwolnieniu 8 miesiecy to co? Kase byś dostała po prawie roku?!?!? Nie jest to możliwe. Zadzwoń na ogólna infolinie i dopytaj, nie musisz podawać nazwiska, ale powiedz o jaki oddział chodzi. Moze babki z ktorymi rozmawiałaś myślały o zwolnieniu np na czas grypy 5dni. To o czym piszesz jest absurdalne i nierealne, zupełnie wbrew prawu. To ze porod w grudniu a kasa w lutym jest bardziej możliwe, bo moze tyle ja kontrolowali.
Chodziło o 30 dni od zakończenia pierwszego zwolnienia.
Polkosia, ja pracowałam w ZUSie i napisałam jak to u nas było w oddziale. Ustawowo powinniśmy wydać zaświadczenie w ciągu 7 dni a nasz oddział miał wydawać w ciągu 2 dni.Edytaf5 -
Co do przeczytania wątku, to sama też to zrobiłam, dodatkowo czytałam na kilku innych forach. Ale nie dziwię się, że komuś może się to motać. No ale faktycznie jak się siądzie i rozpisze, to każdy w końcu załapie
Co do tych moich 30 dni, ja cały czas czytałam tylko i wyłącznie o 30 dniach od daty opłacenia składki za m-c, kiedy nastąpiła niezdolność do pracy. 2 razy na infolinii poinformowano mnie, że tak właśnie jest. Ale też 2 razy miałam odpowiedź o 30 dniach od daty zakończenia pierwszego zwolnienia. Wierzcie mi, że dopytuję i dociekam a nie wysłucham raz i wierzę w to, co ktoś mi powie, dlatego 4 razy dzwoniłam na infolinię.rah lubi tę wiadomość
Edytaf5 -
Nazwa komunikatu:
Odp: Odp.: Zapytanie ogólne do ZUS
Data wysłania:
2015-08-12 08:45
Treść komunikatu:
Dzień dobry,
w odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie wyjaśniam, że odpowiadając na Pani pytanie wyjaśniam, że zasiłki są wypłacane przez ZUS na bieżąco po stwierdzeniu uprawnień, jednak nie później niż w ciągu 30 dni od dnia następnego po dniu złożenia wszystkich dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku. Jeżeli zwolnienie jest złożone przed upływem okresu, za który zasiłek przysługuje, to termin 30 dni jest liczony od następnego dnia po ostatnim dniu okresu niezdolności. Jednym z elementów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku jest opłacenie przez osobę prowadzącą działalność składek na ubezpieczenie chorobowe za miesiąc, w którym powstało prawo do zasiłku i od dnia następnego po dniu opłacenia składki liczony jest termin 30 dni na wypłatę zasiłku.
W związku z powyższym jeżeli nabyła Pani prawo do zasiłku chorobowego od 1.08 (został spełniony okres wyczekiwania), wówczas termin 30 dni liczony będzie od zakończenia zwolnienia lekarskiego. Natomiast jeżeli prawo do zasiłku nabędzie Pani w trakcie miesiąca-sierpień, wówczas 30 dni liczone będzie od opłacenia składki za sierpień.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam
Aleksandra Bryndal
Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
tel. 22 560 16 00
www.zus.pl
Powyżej odpowiedż z zus.Edytaf5 -
edytaf5 wrote:Nazwa komunikatu:
Odp: Odp.: Zapytanie ogólne do ZUS
Data wysłania:
2015-08-12 08:45
Treść komunikatu:
Dzień dobry,
w odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie wyjaśniam, że odpowiadając na Pani pytanie wyjaśniam, że zasiłki są wypłacane przez ZUS na bieżąco po stwierdzeniu uprawnień, jednak nie później niż w ciągu 30 dni od dnia następnego po dniu złożenia wszystkich dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku. Jeżeli zwolnienie jest złożone przed upływem okresu, za który zasiłek przysługuje, to termin 30 dni jest liczony od następnego dnia po ostatnim dniu okresu niezdolności. Jednym z elementów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku jest opłacenie przez osobę prowadzącą działalność składek na ubezpieczenie chorobowe za miesiąc, w którym powstało prawo do zasiłku i od dnia następnego po dniu opłacenia składki liczony jest termin 30 dni na wypłatę zasiłku.
W związku z powyższym jeżeli nabyła Pani prawo do zasiłku chorobowego od 1.08 (został spełniony okres wyczekiwania), wówczas termin 30 dni liczony będzie od zakończenia zwolnienia lekarskiego. Natomiast jeżeli prawo do zasiłku nabędzie Pani w trakcie miesiąca-sierpień, wówczas 30 dni liczone będzie od opłacenia składki za sierpień.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam
Aleksandra Bryndal
Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
tel. 22 560 16 00
www.zus.pl
Powyżej odpowiedż z zus.
Prawa do zasilku nie masz nie masz decyzji nie masz prawa do zasilku dopiero go ustala jak zaplacisz skladke( w ciagu 30 dni od zaplacenia skladki )polkosia lubi tę wiadomość
-
Jednym z elementów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku jest opłacenie przez osobę prowadzącą działalność składek na ubezpieczenie chorobowe za miesiąc, w którym powstało prawo do zasiłku i od dnia następnego po dniu opłacenia składki liczony jest termin 30 dni na wypłatę zasiłku.
To ci napisala ta babeczka.
I to wiem napewno bo sama mialam l4 od 1 czerwca.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 13:11