X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, zwykle wystawiają na m-c, ale niby można i na cały okres ciąży wystawić, ale z takim przypadkiem się nie spotkałam.

FasUla lubi tę wiadomość

Edytaf5
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie można. Ja jeszcze przed wystawieniem drugiego pytałam na infolinii czy może być tak długie i babka odpowiedziała, że oczywiście - to lekarz decyduje. I że w przypadku ciąży może być tak, że jak kobieta ma zagrożoną i leży odłogiem, to wiadomo, że nie będzie latać co 2 tygodnie po nowe zwolnienie, tylko wg uznania lekarza - kiedy potrzebna jest kolejna wizyta.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Polkosia, nie znam terminów Twoich, więc tutaj nie bardzo mam jak się wypowiedzieć.

Co do przeoczenia. Tak czy tak, Ceska chyba ma prawo ubiegać się o odsetki.

No tak, dlatego mówię Ci jak to wygląda w praktyce. Ani ja ani Ceska nikogo przecież nie oszukujemy - od początku daty były znane, bo każda się emocjonuje i wyczekuje ;)

ceska lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Spokojnie można. Ja jeszcze przed wystawieniem drugiego pytałam na infolinii czy może być tak długie i babka odpowiedziała, że oczywiście - to lekarz decyduje. I że w przypadku ciąży może być tak, że jak kobieta ma zagrożoną i leży odłogiem, to wiadomo, że nie będzie latać co 2 tygodnie po nowe zwolnienie, tylko wg uznania lekarza - kiedy potrzebna jest kolejna wizyta.

Niektórzy lekarze boją się wystawiać na okres dłuższy niż 30 dni. Ja przy wypisywaniu ze szpitala usłyszałam, że mam podać od kiedy do kiedy chcę zwolnienie, ale nie dłużej niż 30 dni. Może oni boją się kontroli? W każdym bądź razie, to lekarz decyduje i może do końca ciąży wystawić l4.

FasUla lubi tę wiadomość

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska a pózniej wnioskowałaś o zwrot tej skadki na l4 czy zaksięgowanie na poczet zdrowotnych?

• ceska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula ksiegowa sie tym zajmuje nie napisala mi jeszcze co zrobila ale pewnie na zdrowotne i innych pracowników. Bo bez sensu mi wyplacac jak i tak zaraz bede musiala wplacic a znow czekac dla mnie sie nie kalkuluje

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja księgowa też ma zlecone, że ma wnioskować o zaksięgowanie na poczet zdrowotnych, ale nie wiem czy to już ogarnęła, bo saldo zmienia się ostatniego dnia miesiąca (na razie nadal mam nadpłatę), a ja z nią od paru dni nie gadałam.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    WIem,że Zus nie może rządać info z US na temat naszych dochodów, ale niektóre oddziały lubią sprawdzać po paragonach i fakturach, czy dochód był wystarczający na pokrycie składki, którą się opłacało- do tego mają prawo.
    Mój ZUS ode mnie wymaga przedstawienia dokumentów związanych z US...

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka, zakładałaś DG w ciąży?

Co do przeksięgowania nadpłaty, to akurat ja się tym zajmowałam (niestety nie zasiłkami) i nadpłata z jakiegokolwiek funduszu księgowana jest automatycznie tam, gdzie nie ma wpłaty.
    Ale w praktyce, w naszym przypadku, sama dla pewności wolałabym napisać pismo.

Edytaf5
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie to dokładnie tak zadziałało, jak miałam o 4 grosze mniejszą wpłatę. Odjęli te 4 z nadpłaty. Ale lepiej pismo przedłożyć, nie wiadomo nigdy do czego się przyczepią.

edytaf5 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka, znalazłam, że od 2 maja masz DG i przypomniałam sobie Twoją historię.
    Powiedz, dostarczałaś już dokumenty do ZUS odnośnie kontroli? U Ciebie szybko się tym zajęli. Skąd jesteś?
    Przygotowywałaś w końcu ten biznes plan? Ja nic takiego nie robiłam. Kompletnie nie czułam takiej potrzeby i chyba to nie jest mus przy rozpoczynaniu DG ;) Poza tym skoro DG przynosiła zysk, to serio bez znaczenia dla mnie byłby biznes plan.

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak bede mieć nadpłatę to mi to zaksięgują na poczet majowego chorobowego i w związku z tym bede mieć 26 dni przerwy i policzą mi zasiłek koło średnia z 12 miesięcy;(

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego ubezpieczonego prowadzącego pozarolniczą działalność gospodarczą nie wlicza się wynagrodzenia za pracę uzyskanego w okresie 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy; wlicza się natomiast przychód uzyskany w poprzednim okresie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli w ubezpieczeniu chorobowym - bez względu na jego tytuł - nie wystąpiły przerwy przekraczające 30 dni (art. 48 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).
    Wyrok SN z dnia 18 sierpnia 2009 r., (sygn. akt I UZP 9/09)

Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 19:50

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobna sytuacja dotyczy przyszłych matek, które działalność będą kontynuować bez zawieszenia, a wyrejestrują się tylko z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Po jakimś czasie dokonają znów tej rejestracji. Nastąpi okres przerwy w opłacaniu składek, dlatego też po rejestracji wymiar zasiłku liczyć należy tylko za okres po wznowieniu opłacania składek.
    Należy jeszcze zastanowić się, ile powinna trwać przerwa w opłacaniu składek lub zawieszenie działalności. Niestety, bezpiecznym będzie, gdy będzie ona trwać co najmniej 31 dni.

ZUS nie jest uprawniony do kwestionowania kwoty zadeklarowanej przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność jako podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, jeżeli mieści się ona w granicach określonych ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych.
    Uchwała SN z 21 kwietnia 2010 r. (sygn. akt II UZP 1/10).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 19:51

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Czyli jak bede mieć nadpłatę to mi to zaksięgują na poczet majowego chorobowego i w związku z tym bede mieć 26 dni przerwy i policzą mi zasiłek koło średnia z 12 miesięcy;(

Jeśli wyślesz deklarację za 08/2015 i oznaczysz prawidłowo wpłaty, to przecież korektę deklaracji zrobisz dopiero po wydaniu decyzji i dopiero wtedy będzie nadpłata. Tylko tutaj złożyłabym i deklaracje i wpłaty dopiero we wrześniu. System sam księguje i teoretycznie sytuacja jest jasna, a w praktyce może zgłupieć jak np. najpierw zrobisz wpłatę i nie będzie miał z czym powiązać.

Wybacz, ale to, co się wlicza a co nie, to nie pomogę. Tutaj serio lepiej zadzwoń na infolinię, żebyś miała pewność.

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam juz w zusie u kierowniczki ale powiedziała ze moze byc rożnie, ogolniecwersja jest taka ze na l4 moge isc po 90 dniach, ale pozniej moga to liczyć jak chca, bo dostaną nowe wytyczne, bo ustawa sie zmienia itd i nikt nie wie co i jak.
    Robię wpłaty zawsze po dra.

• ceska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz ja walke bede rozpoczynac z zasilkiem macierzynskim :D :D :D
    I znow czekanie :D bo jutro ide po ostatnie l4 :D

oar8skjod4lwslof.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, a pytałaś o chorobowy czy macierzyński? Bo na chorobowy, to przecież załapiesz się na starych przepisach, więc mogli Ci powiedzieć co i jak na dzień dzisiejszy. Natomiast z macierzyńskim może być różnie i tutaj faktycznie nie bardzo mają się jak wypowiedzieć.

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam o chorobowy...ba razie wersja jest taka ze bedzie z 3 wysokich składek, no ale jesli maja prawa przywrócić bez wniosku z nadpłaty ta składkę za chorobowe z maja to bedzie lipa...

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym jednak zadzwoniła na infolinię. Wiem jak wygląda praca w Zusie i wyobrażenia o paniach pijących kawkę są bardzo mylne. Lepiej zadzwonić na info i na spokojnie dopytać, rozpisać sobie wszystko. Ja jak raz zadzwoniłam i babka dała mi informację, to później byłam wielce zdziwiona jak sama do mnie ponownie zadzwoniła i mówiła, że sprawdziła jeszcze raz i chciała się poprawić :)

Edytaf5
‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ