Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPeggy cudowna wiadomość jak złe policzą to bede pisać odwołanie a potem sad.
Ci do składek to wklejałam tu wyrok sadu ze nie moze ZUS tego kwestionować. Jest kilka stron wczesniej ten zapis, w ogóle bym sie tym nie przejmowała. Ja akurat miałam dochód taki jak składka lub wyższy ale w sierpniu chce wziąć urlop i bede mieć niższy, natomiast mozna dowolnie deklarować te składki i to nasze prawo!
A papiery bym dają wszystkie które miga pomoc. -
nick nieaktualny
-
PeggyOlsen wrote:Ale jaja, jednak to prawda, że wystarczy na parę dni się wyrejestrować żeby na starych zasadach policzyli mi L4 z samych wysokich składek
Tak jaki pisałam, wg ZUSu mam ciągłość składek od lutego, a w lipcu wyrejestrowałam się na tydzień. Teraz za sierpień, wrzesień i październik zapłacę wysokie składki i zapytałam ZUS które miesiące policzą mi do L4. Odpowiedź:
Jeżeli po przerwie nie przekraczające 30 dni, przystąpiła Pani do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego (tj. od 30.07.2015r.) i niezdolność do pracy powstałaby w listopadzie 2015, to do podstawy zasiłku zostanie przyjęta średnia ustalona z pełnych miesięcy ubezpieczenia chorobowego, czyli podstawy wykazane na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za m-ce- 08,09,10,/2015r.
Nieźle nieźle
Peggy! Miałam mieć podobną sytuację Wyrejestrowałam się z chorobowego w lipcu ale zarejestrowałam się na nowo dopiero 3 sierpnia!!! Jeśli Ty zanosisz 31 października L4 to nie ma obaw, że przeliczą Ci zasiłek inaczej niż ten z wysokich składek!
U mnie niestety sytuacja totalnie się rypła:( Z wysokim zasiłkiem chorobowym mogę się pożegnać bo prawo do zasiłku nabywam dopiero 1 listopada:((
Dlatego mi pozostaje liczyć tylko na wysoki macierzyński (oczywiście biorąc pod uwagę optymistyczny scenariusz wydłużenia vacatio legis do 12 miesięcy).
Nasz szanowny minister pracy, wspominał na spotkaniu z działaczkami ruchu MATKI NA DG, że jedyną możliwą drogą do konsensusu jest VL do stycznia...Ja mam termin na 3 lutego więc nawet wydłużenie VL o te 2 miesiące byłoby dobrym wyjściem jeśli złożyłabym wniosek o wcześniejszy macierzyński.
Także generalnie, jak się słucha księgowej to można nieźle się załatwić...Najlepiej pytać u źródła- czyli w ZUSie.
-
PeggyOlsen wrote:A co jeśli ZUS policzy źle kwotę do wypłaty? Jakieś odwołania piszemy czy od razu do sądu trzeba się wybierać? Powiedzmy, że mimo że powinni policzyć tylko 3 wysokie składki to policzą mi z całego roku, co znacznie obniża kwotę. I co mogę teraz zrobić?
Moja znajoma tak miała i najpierw pisała odwołanie (tzn. prawnik jej pisał) a potem pismo do sądu. Sprawę wygrała ale ZUS się odwołał i twardo walczy o to, żeby nie wypłacić za żadne skarby reszty pieniędzy... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySann i kiedy w koncu idziesz na l4? Na kiedy masz termin?ja mam na 2 stycznia, vl by mnie tez ratowało, ale jak nie przedłuża to przynajmniej licze ze ZUS nie bedzie sie mnie czepiać skoro juz tyle kasy mi nie wypłaci.
Ja ide 1 wrzesnia zeby miec 3 wyższe składki do macierzyńskiego bo juz zaczynam wątpić zeby cokolwiek zdążyli zrobic, wiem, ze Duda zignorował pytanie matek na DG i ogólnie ma to chyba gdzies wiec nie licze na ich łaskę, tylko juz niech mnie jak najmniej stresują... -
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Sann i kiedy w koncu idziesz na l4? Na kiedy masz termin?ja mam na 2 stycznia, vl by mnie tez ratowało, ale jak nie przedłuża to przynajmniej licze ze ZUS nie bedzie sie mnie czepiać skoro juz tyle kasy mi nie wypłaci.
Ja ide 1 wrzesnia zeby miec 3 wyższe składki do macierzyńskiego bo juz zaczynam wątpić zeby cokolwiek zdążyli zrobic, wiem, ze Duda zignorował pytanie matek na DG i ogólnie ma to chyba gdzies wiec nie licze na ich łaskę, tylko juz niech mnie jak najmniej stresują...
Ja idę 1.09 na l4. U mnie z terminem jest trochę dziwnie bo jestem tydzień później od Ciebie (21 tydzień) i przedostatnio u ginekologa wyszedł mi termin na 06 stycznia więc coś mi tu nie gra i może urodzę szybciej:D Fajnie by było, jakby weszło w styczniu to i na macierzyński bym się załapała ( o ile faktycznie można iść wcześniej i od momentu przejścia na macierzyński będą go naliczać a nie od momentu urodzenia dziecka - jeszcze muszę się dowiedzieć). -
nick nieaktualnySann z tymi terminami to pewnie tak orientacyjnie, ja miałam późno owu wiec moge urodzić i 9 stycznia to bedzie w normie, ale tak naprawdę, to zobaczymy;)
W każdym razie liczy sie data zgłoszenia do zasiłku, złożenia wniosku a nie data natrodzin z tego co wiem. -
Angelaa wrote:dziewczyny ktore juz pobieraja zasiłek , mam pytanie bo zawsze dzien przed upływem chorobowego była wypłata chorobowego czyli l4 do 30.07 wypłata 29,07 , a teraz l4 mam do 21.08 a date wypłaty na 27.08 , czy mam sie martwić?
Ja mam za lipiec wypłatę dopiero na 21.08, a za sierpień cały na 27.08. Nie ma reguły raczej.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny