X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy cudowna wiadomość:) jak złe policzą to bede pisać odwołanie a potem sad.
    Ci do składek to wklejałam tu wyrok sadu ze nie moze ZUS tego kwestionować. Jest kilka stron wczesniej ten zapis, w ogóle bym sie tym nie przejmowała. Ja akurat miałam dochód taki jak składka lub wyższy ale w sierpniu chce wziąć urlop i bede mieć niższy, natomiast mozna dowolnie deklarować te składki i to nasze prawo!
    A papiery bym dają wszystkie które miga pomoc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała czarna ja tez msm adres rodziców, przy l4 podań adres zamieszkania i korespondencji.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Mała czarna ja tez msm adres rodziców, przy l4 podań adres zamieszkania i korespondencji.
    Przy pierwszym l4 wypisuje się ten jeden druczek i tam wpisałam właściwy adres. Mam nadzieję, że tego się trzymają

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Ale jaja, jednak to prawda, że wystarczy na parę dni się wyrejestrować żeby na starych zasadach policzyli mi L4 z samych wysokich składek :)

Tak jaki pisałam, wg ZUSu mam ciągłość składek od lutego, a w lipcu wyrejestrowałam się na tydzień. Teraz za sierpień, wrzesień i październik zapłacę wysokie składki i zapytałam ZUS które miesiące policzą mi do L4. Odpowiedź:
    Jeżeli po przerwie nie przekraczające 30 dni, przystąpiła Pani do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego (tj. od 30.07.2015r.) i niezdolność do pracy powstałaby w listopadzie 2015, to do podstawy zasiłku zostanie przyjęta średnia ustalona z pełnych miesięcy ubezpieczenia chorobowego, czyli podstawy wykazane na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za m-ce- 08,09,10,/2015r.

Nieźle nieźle :)

Peggy! Miałam mieć podobną sytuację:( Wyrejestrowałam się z chorobowego w lipcu ale zarejestrowałam się na nowo dopiero 3 sierpnia!!! Jeśli Ty zanosisz 31 października L4 to nie ma obaw, że przeliczą Ci zasiłek inaczej niż ten z wysokich składek!
    U mnie niestety sytuacja totalnie się rypła:( Z wysokim zasiłkiem chorobowym mogę się pożegnać bo prawo do zasiłku nabywam dopiero 1 listopada:((
    Dlatego mi pozostaje liczyć tylko na wysoki macierzyński (oczywiście biorąc pod uwagę optymistyczny scenariusz wydłużenia vacatio legis do 12 miesięcy).
    Nasz szanowny minister pracy, wspominał na spotkaniu z działaczkami ruchu MATKI NA DG, że jedyną możliwą drogą do konsensusu jest VL do stycznia...Ja mam termin na 3 lutego więc nawet wydłużenie VL o te 2 miesiące byłoby dobrym wyjściem jeśli złożyłabym wniosek o wcześniejszy macierzyński.
    Także generalnie, jak się słucha księgowej to można nieźle się załatwić...Najlepiej pytać u źródła- czyli w ZUSie.

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    A co jeśli ZUS policzy źle kwotę do wypłaty? Jakieś odwołania piszemy czy od razu do sądu trzeba się wybierać? Powiedzmy, że mimo że powinni policzyć tylko 3 wysokie składki to policzą mi z całego roku, co znacznie obniża kwotę. I co mogę teraz zrobić?

Moja znajoma tak miała i najpierw pisała odwołanie (tzn. prawnik jej pisał) a potem pismo do sądu. Sprawę wygrała ale ZUS się odwołał i twardo walczy o to, żeby nie wypłacić za żadne skarby reszty pieniędzy...

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z jakiego miasta ta historia?podobo 2 września ma byc jakies protest matek na dg w Warszawie

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann i kiedy w koncu idziesz na l4? Na kiedy masz termin?ja mam na 2 stycznia, vl by mnie tez ratowało, ale jak nie przedłuża to przynajmniej licze ze ZUS nie bedzie sie mnie czepiać skoro juz tyle kasy mi nie wypłaci.
    Ja ide 1 wrzesnia zeby miec 3 wyższe składki do macierzyńskiego bo juz zaczynam wątpić zeby cokolwiek zdążyli zrobic, wiem, ze Duda zignorował pytanie matek na DG i ogólnie ma to chyba gdzies wiec nie licze na ich łaskę, tylko juz niech mnie jak najmniej stresują...

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a co w sytuacji gdy nie należy się do składek chorobowych i rejestruje się z dniem 1 wrzesnia to wówczas płacimy składkę podwyższoną do 10 wrzesnia czu do 10 października??

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 10 października, płacisz składkę za miesiac następnego miesiąca do 10 dnia.

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok dziękuje bardzo

3i49io4pumnm9gni.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Sann i kiedy w koncu idziesz na l4? Na kiedy masz termin?ja mam na 2 stycznia, vl by mnie tez ratowało, ale jak nie przedłuża to przynajmniej licze ze ZUS nie bedzie sie mnie czepiać skoro juz tyle kasy mi nie wypłaci.
    Ja ide 1 wrzesnia zeby miec 3 wyższe składki do macierzyńskiego bo juz zaczynam wątpić zeby cokolwiek zdążyli zrobic, wiem, ze Duda zignorował pytanie matek na DG i ogólnie ma to chyba gdzies wiec nie licze na ich łaskę, tylko juz niech mnie jak najmniej stresują...

Ja idę 1.09 na l4. U mnie z terminem jest trochę dziwnie bo jestem tydzień później od Ciebie (21 tydzień) i przedostatnio u ginekologa wyszedł mi termin na 06 stycznia więc coś mi tu nie gra i może urodzę szybciej:D Fajnie by było, jakby weszło w styczniu to i na macierzyński bym się załapała ( o ile faktycznie można iść wcześniej i od momentu przejścia na macierzyński będą go naliczać a nie od momentu urodzenia dziecka - jeszcze muszę się dowiedzieć).

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ktore juz pobieraja zasiłek , mam pytanie bo zawsze dzien przed upływem chorobowego była wypłata chorobowego czyli l4 do 30.07 wypłata 29,07 , a teraz l4 mam do 21.08 a date wypłaty na 27.08 , czy mam sie martwić?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann z tymi terminami to pewnie tak orientacyjnie, ja miałam późno owu wiec moge urodzić i 9 stycznia to bedzie w normie, ale tak naprawdę, to zobaczymy;)
    W każdym razie liczy sie data zgłoszenia do zasiłku, złożenia wniosku a nie data natrodzin z tego co wiem.

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula też tak słyszałam ale pobieżnie, żadna kobitka już na macierzyńskim nie wypowiadała się na ten temat więc dokładnie nie potwierdziła tego (chyba, że mi umknęło ale wszystkie strony przeczytałam). Lepiej jeszcze dopytam:)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    dziewczyny ktore juz pobieraja zasiłek , mam pytanie bo zawsze dzien przed upływem chorobowego była wypłata chorobowego czyli l4 do 30.07 wypłata 29,07 , a teraz l4 mam do 21.08 a date wypłaty na 27.08 , czy mam sie martwić?

Ja mam za lipiec wypłatę dopiero na 21.08, a za sierpień cały na 27.08. Nie ma reguły raczej.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo jeszcze nie weszła ta ustawa wiec pewnie i tak było wszystko jedno. A w naszym przypadku to kto wie jak bedzie ZUS interpretował.

• ceska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki mam juz te zus pue:D wkoncu ale nie autoryzowalam tylko jakos tam poklikalam i wszystko widac kwoty wyplaty to sa kwoty brutto czy netto ? Tam wpisane ?

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brutto są podane, musisz 18% odjąć.

ceska lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli zaabieram sie za liczenie heheheh :D

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison, głowa do góry, myślę że wydłużą vl co najmniej do stycznia, więc i Ty na spokojnie się załapiesz na stare zasady :)

FasUla, to robimy dokładnie tam samo :) Daj znać jak Ci poszło wszystko w ZUSie, przetrzesz mi szlaki :)

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

‹‹ 154 155 156 157 158 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ