X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska to daj później koniecznie znać :) a to mówisz, że na etacie może wziąć l4 od internisty a my nie? ja pierwsze miałam od internisty bo gin był na urlopie, konsultowałam to z księgową, która prowadziła już kilka podobnych spraw i powiedziała, że nie ma problemu

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam, że internista może dać zwolnienie i to chyba nie jest problem. Mam znajomą na DG, która pierwsze ciążowe zwolnienie miała od internisty, bo jej gina akurat nie było, z tym, że miała 80%. Nie wiem dlaczego.

Edytaf5
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala kazdy lekarz jest uprawniony do wystawiania l4 takze to obojetne czy DG czy umowa

FasUla lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

najprawdopodobniej VL przedłużone do stycznia:
    http://www4.rp.pl/ZUS/308179834-Zasilek-macizzynski-dla-matek-prowadzacych-dzialalnosc-gospodarcza-nizszy-od-stycznia.html

Ale dalej walczmy, aby przedłużyć okres do 12 miesięcy! Będzie wówczas czas na spieranie się z rządem aby te chore przepisy zmienić i dać szansę wszystkich przedsiębiorczym kobietom na stworzenie rodziny w normalnych warunkach!

FasUla lubi tę wiadomość

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Ja słyszałam, że internista może dać zwolnienie i to chyba nie jest problem. Mam znajomą na DG, która pierwsze ciążowe zwolnienie miała od internisty, bo jej gina akurat nie było, z tym, że miała 80%. Nie wiem dlaczego.
    To mi internistka wpisała kod B (?), jeszcze specjalnie w rejestracji upewniałam się, czy na pewno dostanę 100%.
    Ceska wygląda na to, że lepiej mieć l4 na dłużej i ewentualnie urodzić wcześniej. Jak urodzisz to daj znać :D

Ppatison oby tak było :) ja wczesna listopadówka, ale musiałabym iść na wcześniejszy macierzyński, a tak byłoby po bożemu ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heheh w sobote sie dowiem kiedy urodze, juz wczoraj pobralam druki do macierzynskiego,
    Dwa az sie zdziwilam ze tylko dwa, musze poczytac co jeszcze nie ufam tym kobietka w zusie :p

rah lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Oni pewnie i tak wypłacą Ci za wrzesień dopiero pod koniec. A jakby miało być tak, że np. urodziń w sierpniu, to pewnie potrącą z macierzyńskiego. Raczej nic nie będziesz musiała oddawać.

Zuzanna, też należę do matek na DG na FB i nie udzielam się, bo tam się nie walczy o to, żeby w przyszłości były zmiany tylko, żeby wydłużyć vl o 12 m-cy. To tylko przesunie problem w czasie. Powinno się walczyć o to, żeby zmienić sposób naliczania zasiłku np. uwzględniając dochód.
    Nawet jak tutaj ktoś nie walczy, bo się łapie na stare przepisy, to co? Ile osób na fb walczy a planuje zajść w ciążę np. w 2017 r.?
    Jeszcze przypominam sobie pismo pisane na początku, że dowiadując się o ciąży żadna z pań nie mogła płacić 12 wysokich składek, bo tyle nie trwa ciąża i jeszcze, że kobiety planujące a nie będące w ciąży rozpoczęły płacenie wysokich składek. Zwróciłam nawet na to uwagę, bo to doprawdy śmieszne. Szczerze wątpię, że któraś tam z kobiet na FB zaczęła opłacać wysokie składki planując ciążę. Każdemu chodzi o to, żeby zapłacić jak najmniej.
    Wiesz dlaczego z 2000 członków grupy tylko garstka się udziela? Bo zdecydowana większość jest w ciąży, źle się czuje, ma nakaz oszczędzania się lub po prostu ma daleko np. do Wawy. Może dowiedz się, kto z grupy dopiero planuje ciążę i niech te osoby się bardziej zmobilizują?
    Zuzanna sama napisać, że raczej w ciążę nie zachodzi się dla kasy tylko dla dziecka. A ja ciągle widziałam na fb wpisy, że ktoś rezygnuje z posiadania dzieci, bo taka polityka państwa. To co najmniej śmieszne było!

Słabo śledzisz forum. Na dziś walczymy/walczą o VL 12. bo na ten moment to priorytet. Plany są dużo większe, ale resztą zaczniemy/zaczną sie zajmować jak wywalczą najwazniejszy na dziś postulat. to chyba logiczne? niedługo posiedzenie sejmu... Nie da sie wszystkiego jednoczesnie, gdyż jak ktoś słusznie zauważył z tak duzego grona działa tylko kilkanascie osob. Polityka to nie pstryczek palcem i juz zmiany. wszystko wymaga czaaasu. niestety.

ckaicsqvntdeeclt.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niemniej, ja śledzę to forum nawet jak sie nie wypowiadam, tak własnie po to aby być na czasie :D ale to zajmuje czasu fiuuu :)

Ok a teraz pytanie mam do Was drogie Panie. Sytuacja moja taka:
    28.05 wyrejestrowanie ze wszystkich składek
    29.05 zarejestrowanie bez chorobowego z kodem 0570 (preferencyjny)
    01.06 wyrejestrowanie z kodem 0570
    01.06 zarejestrowanie z wyższym chorobowym z kodem 0510

Dodatkowo księgowa poradziła mi (ni cholery nie wiem czy dobrze!) zeby zapłacić składkę społeczną po terminie czyli 12.06 i obnizoną o te 4 dni końcowe maja. i o to sie przyczepili w ZUSie teraz.. zapłaciłam 165,55zł..

To przy pierwszym L4 jeszcze nie wiem czy od 1.09 czy od 1.10 co mam zapłacić i w jakich kwotach? Sorry ale szczerze przyznam ze głowa mnie juz od tego myslenia o składkach boli i totalnie sie pogubiłam... :)

ckaicsqvntdeeclt.png
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, daję tylko znać, że ja już po dostarczeniu dokumentów odnośnie kontroli. Pani w ZUS ogólnie nawet faktur nie kserowała , powiedziała, że jest tego wszystkiego bardzo dużo. Wzięła wszystkie przygotowane dokumenty (maile, potwierdzenia zakupu, raporty dobowe, KPiR, zeznania świadków). Powiedziała, że decyzja do miesiąca, także pozostało z niecierpliwością czekać na informację czy przyznano czy nie.

ceska, FasUla, rah lubią tę wiadomość

• ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue czytam to 5 czy 6 raz :D
    Ksiegowa chciala zebys wypadka z chorobowego juz 1.05.2015 ( by byla przerwa ta 31 dniowa) dlatego chciala zebys zaplacila skladke po terminie.
    Teraz musisz sie dowiedziec czy napewno wypadlas i co to jest za niedoplata czy nie jest to za chorobowe od (01.05-31-05)
    Czy za te 4 dni co pomniejszylas.
    O ile dobrze rozumie.

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na l4 najniższa skladke jak nie masz decyzji i potem albownioskujesz o zwrot albo o zaksięgowanie na poczet zdrowotnych. Potem tylko zdrowotna.
    A czemu składka obniżona o 4 dni?tego nie rozumiem

polkosia lubi tę wiadomość

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Madzia890722 nie odzywała się od 10 sierpnia...ciekawe jak u niej bo chyba miała iść mieć wgląd w dokumenty>

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę ze ustawa wejdzie chyba tego 1 stycznia, czyli prawo do przejścia na wcześniejszy macierzynski pozostaje? Czy w takim razie od 1 stycznia nawet przed podniesionych składkach nie trzeba bedzie płacic składki zdrowotnej czy to dotyczy tylko tych na preferencyjnym zusie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNA MROZOWSKA
    5 sierpnia 2015 o 20:01
    Przepisy przewidują wprost możliwość skorzystania z zasiłku macierzyńskiego na 6 tygodni przed przewidywaną datą porodu. Skorzystanie z tego uprawnienia przez ubezpieczoną nie może stnowić dla ZUSu podstawy do podważenia prawa do tego świadczenia.

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, jak to "widzisz ze ustawa wejdzie 1 stycznia"? Przecież nic nie zostało jeszcze przesądzone, batalia w toku. Po czym widzisz :)?

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NO WŁASNIE TEZ JESTEM CIEKAWA , CZY TO ZNACZY ZE OD STYCZNIA NIE TRZEBA BEDZIE PŁACIĆ JUZ TYCH 279 ZŁOTYCH Z GROSZAMI ?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak jest teraz, ale pamiętam,że dwa lata temu moje koleżanki, które "przechodziły" termin porodu miały ten sam problem- nikt nie chciał im dać dłuższego L4, kazali iść na macierzyński. A to nie tyko ginekolodzy prowadzący odmawiali, bo to samo w szpitalu i u internisty...

Ja miałam wypisane L4 do mojego terminu porodu, przy czym moja gin oczywiście wiedziała,że 9 dni wcześniej będę mieć cesarę, wszak sama ją robiła;)
    I L4 wypłacili mi do tego terminu porodu wypisanego na L4, a za te 9 dni potem mi po prostu obniżyli proporcjonalnie z macierzyńskiego ( czyli tak jakby 9 dni macierzyńskiego miałam jakby 60%).

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    minionka wrote:
    Hello.
    Od niedawna śledzę forum. I mam pyt: Czy któraś z Was jest zatrudniona, a także prowadzi własną działalność gospodarczą?

Jeśli jesteś na etacie, to zasiłek z dwóch źródeł możesz pobierać tylko wtedy,jeśli umowę masz na kwotę niższą niż najniższa krajowa. Co oznacza,że musisz być zatrudniona na niepełny etat.
    W przecwinym razie nawet gdybyś sobie płaciła chorobowe z dg, to i tak dostaniesz zasiłek jedynie z etatu.

• ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    NO WŁASNIE TEZ JESTEM CIEKAWA , CZY TO ZNACZY ZE OD STYCZNIA NIE TRZEBA BEDZIE PŁACIĆ JUZ TYCH 279 ZŁOTYCH Z GROSZAMI ?
    To tylko chodzi o te dziewczyny co po odliczeniu zdrowotnego nie mialy by 1000 zl na czysto wszystkie inne ktore bedz mialy pow np 1500 musza zaplaci...

FasUla lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    FasUla, jak to "widzisz ze ustawa wejdzie 1 stycznia"? Przecież nic nie zostało jeszcze przesądzone, batalia w toku. Po czym widzisz :)?

Bo jedna z dziewczyn wstawiła artykuł, gdzie o tym piszą. Ale właśnie, to niestety tylko artykuł, także trzeba jeszcze zaczekać na pewne info. Podobno nowelizacja ma być pod głosowanie jakoś 8 -9 września.

‹‹ 157 158 159 160 161 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ