X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska to daj później koniecznie znać :) a to mówisz, że na etacie może wziąć l4 od internisty a my nie? ja pierwsze miałam od internisty bo gin był na urlopie, konsultowałam to z księgową, która prowadziła już kilka podobnych spraw i powiedziała, że nie ma problemu

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam, że internista może dać zwolnienie i to chyba nie jest problem. Mam znajomą na DG, która pierwsze ciążowe zwolnienie miała od internisty, bo jej gina akurat nie było, z tym, że miała 80%. Nie wiem dlaczego.

Edytaf5
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala kazdy lekarz jest uprawniony do wystawiania l4 takze to obojetne czy DG czy umowa

FasUla lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

najprawdopodobniej VL przedłużone do stycznia:
    http://www4.rp.pl/ZUS/308179834-Zasilek-macizzynski-dla-matek-prowadzacych-dzialalnosc-gospodarcza-nizszy-od-stycznia.html

Ale dalej walczmy, aby przedłużyć okres do 12 miesięcy! Będzie wówczas czas na spieranie się z rządem aby te chore przepisy zmienić i dać szansę wszystkich przedsiębiorczym kobietom na stworzenie rodziny w normalnych warunkach!

FasUla lubi tę wiadomość

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Ja słyszałam, że internista może dać zwolnienie i to chyba nie jest problem. Mam znajomą na DG, która pierwsze ciążowe zwolnienie miała od internisty, bo jej gina akurat nie było, z tym, że miała 80%. Nie wiem dlaczego.
    To mi internistka wpisała kod B (?), jeszcze specjalnie w rejestracji upewniałam się, czy na pewno dostanę 100%.
    Ceska wygląda na to, że lepiej mieć l4 na dłużej i ewentualnie urodzić wcześniej. Jak urodzisz to daj znać :D

Ppatison oby tak było :) ja wczesna listopadówka, ale musiałabym iść na wcześniejszy macierzyński, a tak byłoby po bożemu ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heheh w sobote sie dowiem kiedy urodze, juz wczoraj pobralam druki do macierzynskiego,
    Dwa az sie zdziwilam ze tylko dwa, musze poczytac co jeszcze nie ufam tym kobietka w zusie :p

rah lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Oni pewnie i tak wypłacą Ci za wrzesień dopiero pod koniec. A jakby miało być tak, że np. urodziń w sierpniu, to pewnie potrącą z macierzyńskiego. Raczej nic nie będziesz musiała oddawać.

Zuzanna, też należę do matek na DG na FB i nie udzielam się, bo tam się nie walczy o to, żeby w przyszłości były zmiany tylko, żeby wydłużyć vl o 12 m-cy. To tylko przesunie problem w czasie. Powinno się walczyć o to, żeby zmienić sposób naliczania zasiłku np. uwzględniając dochód.
    Nawet jak tutaj ktoś nie walczy, bo się łapie na stare przepisy, to co? Ile osób na fb walczy a planuje zajść w ciążę np. w 2017 r.?
    Jeszcze przypominam sobie pismo pisane na początku, że dowiadując się o ciąży żadna z pań nie mogła płacić 12 wysokich składek, bo tyle nie trwa ciąża i jeszcze, że kobiety planujące a nie będące w ciąży rozpoczęły płacenie wysokich składek. Zwróciłam nawet na to uwagę, bo to doprawdy śmieszne. Szczerze wątpię, że któraś tam z kobiet na FB zaczęła opłacać wysokie składki planując ciążę. Każdemu chodzi o to, żeby zapłacić jak najmniej.
    Wiesz dlaczego z 2000 członków grupy tylko garstka się udziela? Bo zdecydowana większość jest w ciąży, źle się czuje, ma nakaz oszczędzania się lub po prostu ma daleko np. do Wawy. Może dowiedz się, kto z grupy dopiero planuje ciążę i niech te osoby się bardziej zmobilizują?
    Zuzanna sama napisać, że raczej w ciążę nie zachodzi się dla kasy tylko dla dziecka. A ja ciągle widziałam na fb wpisy, że ktoś rezygnuje z posiadania dzieci, bo taka polityka państwa. To co najmniej śmieszne było!

Słabo śledzisz forum. Na dziś walczymy/walczą o VL 12. bo na ten moment to priorytet. Plany są dużo większe, ale resztą zaczniemy/zaczną sie zajmować jak wywalczą najwazniejszy na dziś postulat. to chyba logiczne? niedługo posiedzenie sejmu... Nie da sie wszystkiego jednoczesnie, gdyż jak ktoś słusznie zauważył z tak duzego grona działa tylko kilkanascie osob. Polityka to nie pstryczek palcem i juz zmiany. wszystko wymaga czaaasu. niestety.

ckaicsqvntdeeclt.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niemniej, ja śledzę to forum nawet jak sie nie wypowiadam, tak własnie po to aby być na czasie :D ale to zajmuje czasu fiuuu :)

Ok a teraz pytanie mam do Was drogie Panie. Sytuacja moja taka:
    28.05 wyrejestrowanie ze wszystkich składek
    29.05 zarejestrowanie bez chorobowego z kodem 0570 (preferencyjny)
    01.06 wyrejestrowanie z kodem 0570
    01.06 zarejestrowanie z wyższym chorobowym z kodem 0510

Dodatkowo księgowa poradziła mi (ni cholery nie wiem czy dobrze!) zeby zapłacić składkę społeczną po terminie czyli 12.06 i obnizoną o te 4 dni końcowe maja. i o to sie przyczepili w ZUSie teraz.. zapłaciłam 165,55zł..

To przy pierwszym L4 jeszcze nie wiem czy od 1.09 czy od 1.10 co mam zapłacić i w jakich kwotach? Sorry ale szczerze przyznam ze głowa mnie juz od tego myslenia o składkach boli i totalnie sie pogubiłam... :)

ckaicsqvntdeeclt.png
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, daję tylko znać, że ja już po dostarczeniu dokumentów odnośnie kontroli. Pani w ZUS ogólnie nawet faktur nie kserowała , powiedziała, że jest tego wszystkiego bardzo dużo. Wzięła wszystkie przygotowane dokumenty (maile, potwierdzenia zakupu, raporty dobowe, KPiR, zeznania świadków). Powiedziała, że decyzja do miesiąca, także pozostało z niecierpliwością czekać na informację czy przyznano czy nie.

ceska, FasUla, rah lubią tę wiadomość

• ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue czytam to 5 czy 6 raz :D
    Ksiegowa chciala zebys wypadka z chorobowego juz 1.05.2015 ( by byla przerwa ta 31 dniowa) dlatego chciala zebys zaplacila skladke po terminie.
    Teraz musisz sie dowiedziec czy napewno wypadlas i co to jest za niedoplata czy nie jest to za chorobowe od (01.05-31-05)
    Czy za te 4 dni co pomniejszylas.
    O ile dobrze rozumie.

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na l4 najniższa skladke jak nie masz decyzji i potem albownioskujesz o zwrot albo o zaksięgowanie na poczet zdrowotnych. Potem tylko zdrowotna.
    A czemu składka obniżona o 4 dni?tego nie rozumiem

polkosia lubi tę wiadomość

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Madzia890722 nie odzywała się od 10 sierpnia...ciekawe jak u niej bo chyba miała iść mieć wgląd w dokumenty>

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę ze ustawa wejdzie chyba tego 1 stycznia, czyli prawo do przejścia na wcześniejszy macierzynski pozostaje? Czy w takim razie od 1 stycznia nawet przed podniesionych składkach nie trzeba bedzie płacic składki zdrowotnej czy to dotyczy tylko tych na preferencyjnym zusie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNA MROZOWSKA
    5 sierpnia 2015 o 20:01
    Przepisy przewidują wprost możliwość skorzystania z zasiłku macierzyńskiego na 6 tygodni przed przewidywaną datą porodu. Skorzystanie z tego uprawnienia przez ubezpieczoną nie może stnowić dla ZUSu podstawy do podważenia prawa do tego świadczenia.

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, jak to "widzisz ze ustawa wejdzie 1 stycznia"? Przecież nic nie zostało jeszcze przesądzone, batalia w toku. Po czym widzisz :)?

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NO WŁASNIE TEZ JESTEM CIEKAWA , CZY TO ZNACZY ZE OD STYCZNIA NIE TRZEBA BEDZIE PŁACIĆ JUZ TYCH 279 ZŁOTYCH Z GROSZAMI ?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak jest teraz, ale pamiętam,że dwa lata temu moje koleżanki, które "przechodziły" termin porodu miały ten sam problem- nikt nie chciał im dać dłuższego L4, kazali iść na macierzyński. A to nie tyko ginekolodzy prowadzący odmawiali, bo to samo w szpitalu i u internisty...

Ja miałam wypisane L4 do mojego terminu porodu, przy czym moja gin oczywiście wiedziała,że 9 dni wcześniej będę mieć cesarę, wszak sama ją robiła;)
    I L4 wypłacili mi do tego terminu porodu wypisanego na L4, a za te 9 dni potem mi po prostu obniżyli proporcjonalnie z macierzyńskiego ( czyli tak jakby 9 dni macierzyńskiego miałam jakby 60%).

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    minionka wrote:
    Hello.
    Od niedawna śledzę forum. I mam pyt: Czy któraś z Was jest zatrudniona, a także prowadzi własną działalność gospodarczą?

Jeśli jesteś na etacie, to zasiłek z dwóch źródeł możesz pobierać tylko wtedy,jeśli umowę masz na kwotę niższą niż najniższa krajowa. Co oznacza,że musisz być zatrudniona na niepełny etat.
    W przecwinym razie nawet gdybyś sobie płaciła chorobowe z dg, to i tak dostaniesz zasiłek jedynie z etatu.

• ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    NO WŁASNIE TEZ JESTEM CIEKAWA , CZY TO ZNACZY ZE OD STYCZNIA NIE TRZEBA BEDZIE PŁACIĆ JUZ TYCH 279 ZŁOTYCH Z GROSZAMI ?
    To tylko chodzi o te dziewczyny co po odliczeniu zdrowotnego nie mialy by 1000 zl na czysto wszystkie inne ktore bedz mialy pow np 1500 musza zaplaci...

FasUla lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    FasUla, jak to "widzisz ze ustawa wejdzie 1 stycznia"? Przecież nic nie zostało jeszcze przesądzone, batalia w toku. Po czym widzisz :)?

Bo jedna z dziewczyn wstawiła artykuł, gdzie o tym piszą. Ale właśnie, to niestety tylko artykuł, także trzeba jeszcze zaczekać na pewne info. Podobno nowelizacja ma być pod głosowanie jakoś 8 -9 września.

‹‹ 157 158 159 160 161 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ