X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co oni chcą sprawdzić? Czy faktycznie urodziłaś???
    Bo chyba skoro L4 ci przyznali to do macierzyńskiego są te same podstawy..?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Kllaudia Znajoma

Wysłany: 7 września 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie tez mnie to zastanawia... Dziwna sprawa,oczywiście 9pytan 7dni na odpowiedz... Teraz bede latać do księgowej i wszystko ogarniać zamiast z maluszkiem siedziec.ehh...

Wysłany: 7 września 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie pytania? tylko nie mow ze takie jak przy l4

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Kllaudia Znajoma

Wysłany: 7 września 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba Takie same... Tzn gdzie prowadzona,faktury, raporty, musze udowodnić ze była prowadzona, 2 pisma dla świadków do wypełnienia,.. Itp, ale Nie ma nic o podstawie podwyzszonej(nie miałam na maxa podwyższonej) oraz o tym czy stać mnie na oplaćenie składek.

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    To zus moze sam cos pozmieniac?
    Mi wszystkie druki wysyla ksiegowa.
    Ja zamioslam tylko l4.
    Gdzie moge spr czy wszystko jest ok?

Zus sam niczego nie zmienia ot tak po prostu. Najpierw wzywa np. listownie do poprawienia czegoś i dopiero jak to nie przyniesie skutku, to sami zmieniają. Ale u mnie było tak, że np. zmiana dot. kodu ubezpieczenia, bo komuś się skończyła ulga. A to nie niesie za sobą poważnych konsekwencji.

Edytaf5
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia, założyłaś DG w ciąży? Ile ją prowadziłaś?

Z tego co ja wiem, to kontrola może być przed wypłaceniem l4, przed macierzyńskim i nawet po macierzyńskim. A nawet może być tak, że była kontrola przed przyznaniem któregoś z zasiłków i po skończeniu jego pobierania. To chyba w przypadkach, kiedy DG zakładana jest w ciąży, żeby sprawdzić czy nie zostanie od razu zamknięta.

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia a ile prowadziłas DG?ale Ci zrobili niespodziankę:/ pewnie to tylko formalność, ale widzę, ze za wszystkich sie wzięli...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 15:50

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to co z tym wyrejestrowaniem, po co sie na macierzyński wyrejestrować, nie kumam tego.

km5st5odymuuq2ts.png
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja już urodziłam, w niedzielę 30.08 przywitalam małego na świecie. Dzisiaj dostałam pismo z ZUS , że rozpoczęto działania mające na celu pozbawienia mnie ub społecznegoPrzez telefon powiedziano, że nie miałam wystarczającego dochodu na oplacenie tej jednej wysokiej składki...

rafka lubi tę wiadomość

Wysłany: 7 września 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gratuluję narodzin i życzę dużo siły na batalię z zusem.
    a przychód miałaś dużo mniejszy?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie chyba lepiej sie nie wyrejestrowywać... Maskara Olka, to jest chore;(
    Gratuluje Maluszka:)!

• akira Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Po jakim czasie miałyście l4 na pue wpisane?
    pierwsze i drugie moje zwolnienie dopiero po tygodniu byly w PUE. Dziś maz zaniosl trzecie i dzis przyszedl przelew z zus za 2 zwolnienia :-)

FasUla lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png

Wysłany: 7 września 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira a termin wypłaty w pue masz z jaką datą? chodzi mi o te, które dziś przyszły :)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkaa90 wrote:
    Hej ja już urodziłam, w niedzielę 30.08 przywitalam małego na świecie. Dzisiaj dostałam pismo z ZUS , że rozpoczęto działania mające na celu pozbawienia mnie ub społecznegoPrzez telefon powiedziano, że nie miałam wystarczającego dochodu na oplacenie tej jednej wysokiej składki...
    O kurczę, nie spodziwałabym się takiej zagrywki po porodzie. Ja w ostatnim miesiącu przed L4 miałam niższy dochód, bo już bardzo zle sie czułam i pracowałam na ostatnich oparach.
    Gratuluję maluszka i trzymam kciuki za kontrolę.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Akira a termin wypłaty w pue masz z jaką datą? chodzi mi o te, które dziś przyszły :)
    07.09 obydwa zwolnienia

ex2bqtkfnrconmdf.png

Wysłany: 7 września 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 8.09 przez to pytam :P spodziewam się pojutrze

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez pierwszy i drugi miesiąc powyżej składki, szczególnie drugi z dużym nadmiarem ale w trzecim zarobiłam 1300, 2 tyg byłam na bezpłatnym urlopie wtedy i tez juz nie miałam siły ciagnąć... Ale miałam dodatkowe wpływy, zwrot podatku i dług od komornika od jednej firmy... Poza tym sa wyroki sadu, ze nie mozna tego kwestionować. No i cała działalność od 2 lat przynosi zyski. Ale tak sie stresuje po tym co dzis przeczytałam, ze nie wiem jak bedzie:( trzymam za Was kciuki dziewczyny, Olka moze weźmiesz prawnika?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 17:18

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Dziewczyny to co z tym wyrejestrowaniem, po co sie na macierzyński wyrejestrować, nie kumam tego.

Na macierzyńskim ma się inny kod tytułu ubezpieczenia, ale nie pamiętam jaki.

Co do zmieniania tego samemu, to przed dostaniem decyzji i pieniędzy, to ja bym się nie wyrejestrowywała z obowiązkowych składek społecznych. Dopiero po tym fakcie.

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i chyba od dnia po porodzie, a nie tego samego prawda?

• Sue87 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no żenujące, że ZUS czepia się tego skąd się miało i czy się miało pieniądze na opłacenie składki! Nie mają prawa, mozesz miec w skarpecie zbierane od lat! to chyba wszystko po to żeby ci co nie znają swoich praw zrezygnowali. kazdy przeciez boi sie sądu. Ja to juz się szykuje na wszystko. nie mam takich dochodów (oficjalnie) aby zapłacić tak wysokie składki ale juz nie moge sie doczekać aż do sądu trafimy! Ba :) Ide teraz na l4 na kręgosłup o juz nie moge sie doczekać co wymyślą aby nie zapłacić. ;)

polkosia lubi tę wiadomość

ckaicsqvntdeeclt.png
‹‹ 172 173 174 175 176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ