Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMala_Czarna_89 wrote:Madziu jakie to przykre walcz o swoje, tylko nerwów szkoda.
Ty chyba należysz pod Zabrze? Ja też i problemów nie było
Chcieliśmy wszystko załatwić łagodnie, ale nasze ostatnie pismo mieli gdzieś i nawet się do niego nie ustosunkowali. Teraz już nie jest mi ich żal i będziemy walczyć na wszytskie sposoby. Podobno w zusie jest najbardziej boją się, że sprawa trafi do tv albo prasy, albo, że wpłynie skarga na nich albo któregoś z pracowników, wtedy muszą mieć inspekcję. Złożę skargę na tą panią, która nas tak obrzydliwie potraktowała.. Ja już się tym zajmować nie będę. Drugi raz napisałam pełnomocnictwo mężowi i w Pue go też wpisałam jako pełnomocnika i to on będzie teraz za mnie wszystko załatwiał a on powiedział, że to już jest walka o rodzinę i zrobi wszystko. Dołącze jeszcze dokumentację medyczną, w której jest do jakiego stanu mnie doprowadzili...
Zanim w ogóle rozpoczęła się ta sprawa ze sprawdzaniem mnie mówiłam, że walczyć nie będę, bo nie lubię takich rzeczy i zazwyczaj nie mam odwagi, ale to jak mnie potraktowali i to, że narazili na stres moje dziecko sprawiło, że poczułam chęć do walki...
Dziewczyny, które dostały pozytywną decyzję- kochane, cieszcie się ciążą i macierzyństwem!
Te, które czekają na decyzję- dużo siły! zbierajcie w sobie chęci do walki na wypadek negatywnej decyzji, walczmy o swoje Pozdrawiam Was!Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 20:02
FasUla, Mala_Czarna_89, Ppatison, olcia88 lubią tę wiadomość
-
Zwolnienie mam na 17 dni, termin mam na 9 stycznia także jeszcze może się załapie na wysoki macierzynski:D
No pewnie późno będzie decyzja ale powiem szczerze, że wole żeby była późno decyzja ale żeby przyznali tyle ile mi się należy a nie że policzą z 12 miesięcy. Niestety zus w bydgoszczy należy do tych sprytnych i wredniejszych więc lipa trochę bo mogą robić pod górkę... -
nick nieaktualnyTo podobnie jak u mnie...a jak dlugo masz DG? U mnie dzis ostatni miesiac preferencyjnego i jakos dzis wszyscy mnie o to pytali, poza tym babka przy przyjmowaniu l4 tak walnęła pieczątka, ze jakos super miło nie było...poza tym wzdychała i robiła miny:/ no ale juz trudno.
Madzia jak najbardziej skarga i odwołanie, a Ty teraz juz tylko odpoczywaj i dbaj o siebie i dzieciaczka:) -
nick nieaktualny
-
Madziu, współczuje przejsc z zus-emm... Odnosnie ujawnienia danych tej drugiej kobiety, ktorej odmowiono zasilku, to mozesz pisac od razu do centrali.
Oczywiscie odwoluj sie od decyzji.
Ja mam teraz taki problem: za 05-07/2015 skladalam dra z wyzszymi skladkami. Tzn. u mnie przechodzi wszystko przez biuro. Teraz prosilam, zeby wyslali za 08/2015 deklaracje z najnizszymi podstawami preferencyjnymi (od 1 sierpnia jestem na l4). No i co widzę? Status przetworzenia w zus - oczekujacy na wyjasnienie w zus. Czy ktos wie co to znaczy?Edytaf5 -
nick nieaktualny
-
hexa wrote:sue potwierdzam, że miesiące w których chociaż 1 dzień "wypadł Ci" z powodu choroby nie są brane do wyliczenia podstawy wymiaru zasiłku. na 100% - sprawdzone na sobie:)byłam 5 dni na l4 na przełomie miesięcy i za te miesiące placiłam małe składki..
i mam pytanko do dziewczyn, które już są na macierzyńskim.. na pue powinien być rozpisany cały macierzyński - tzn na pełny rok?? bo mi pojawiło sie info o macierzyńskim, że okres uprawnienia do świadczenia tylko do końca tego roku.. a powinno być do sierpnia 2016.. czy oni "rozbijają" decyzję na lata kalendarzowe??
Hexa u mnie też wskoczyła decyzja o macierzyńskim i też mam rozpiskę tylko do końca roku, też za bardzo tego nie rozumiem, dowiadywałaś się może jak to wygląda?
Nie chwaliłam się tutaj - synka urodziłam 14.08. 2850 i 53 cm, dziś kończy 3 tyg i zaczyna rozrabiać bo przez dwa tygodnie tylko spał i jadł
Pozdrawiam Was i trzymam kciuki za pozytywne decyzje!!FasUla, rafka, olcia88, rah, Mala_Czarna_89, polkosia, Auro lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Fasula, decyzji nie mam i na razie mieć nie będę. Zamiast tego będzie kontrola Ale z tym się liczyłam od początku. Oby tylko wyrobili się przed porodem, bo już 38 tc zaczynam... W przyszłym tygodniu będę się próbowała dowiadywać, kiedy ktoś mnie nawiedzi, bo dzisiaj dzwoniłam i już wniosek wpłynął, ale jeszcze nie został przydzielony konkretnej osobie.
Za to dowiedziałam się, że na pewno będą sprawdzali czy było mnie stać na opłacenie składek. Także przy rozpoczynaniu DG w ciąży trzeba mieć to bardzo na uwadze i jak ktoś myśli o niepewnym biznesie, to nie ma sensu się w to pakować. U mnie na szczęście dochód był. Oby tylko nie czepili się o coś innego.
Za sierpień zapłacę w przyszłym tygodniu, bo chcę najpierw wyjaśnić tą sprawę z DRA. Chociaż na infolinii mówili, że oczywiście mogę obniżyć podstawę do minimum. Nie wiem w czym jest problem.
AgaSad, gratuluję 3 tygodnie to i tak nieźle. Mój pierwszy spał niestety tylko przez pierwsze 10 dniEdytaf5 -
Dziewczyny, mam głupi problem. Jestem na l4 od 1 września i dobija się do mnie na mail pracowy klient z pytaniem o wykonanie usługi w przyszłym miesiącu.
Już się tak sfazowałam, że nie wiem czy mogę mu odpisać odmowę wiadomo z jakich względów. Ale czy odpisanie na maila (z maila pracowego) to będzie wykonywanie czynności pracowych, których wykonywać nie mogę będąc na L4?
Jakaś abstrakcja, przecież nie mogę milczeć 3 miesiące bo jeszcze to pójdzie marketingiem szeptanym i wpłynie na niekorzyść mojej firmy .
-
Miu, myślę, że możesz bo paluszków Ci przecież nie urwało a maila możesz mieć nawet w telefonie ( ale ja czasem źle myślę niech tu ktoś mądrzejszy się wypowie czy to jakaś zbrodnia, czy zwykła grzeczność )
Madzia bardzo mi przykro z powodu negatywnej decyzji Ehh, taki stres w ciaży.
U mnie l4 wysłane pocztą w poniedziałek już pokazało się na pue z decyzją pozytywą na 6 tygodni. Może to już ostatnie l4...FasUla lubi tę wiadomość
-
Miu95 - ja normalnie odbieram telefony i mówię, że aktualnie przebywam na l4 i nie świadczę żadnych usług, natomiast zapraszam w grudniu. Na macierzyńskim chcę 2-3h dziennie pracować, żeby nie wypaść z rytmu i nie tracić klientów.
FasUla lubi tę wiadomość
-
Aga Sad gratuluję
ja też urodziłam 14.08 tzn robili mi cesarkę na cito 3 tygodnie przed czasem bo termin miałam na dziś:)ja mam kochaną córeczke:)
byłam w zus zapytać o co chodzi z tą rozpiska na pue to mi pani powiedziała że mam przyznany zasiłek na rok, a rozpiska jest do końca roku bo na następny rok wpiszą póxniej i zebym sie nie martwiła.
kazali mi tez wyrejestrowac sie z ubezpieczen spolecznych od dnia porodu a ja im pow. ze moge sie wyrejestrowac ale od dnia następnego po porodzie zeby nikt mi nie zarzucił że w dniu porodu nie podlegalam pod ubezpieczenie chorobowe, bo wtedy zasiłek macierzyński by mi nie przysługiwal.. pani jednak upierała się ze mam się wyrejestrowac od dnia porodu ale nie potrafiła powiedzieć dlaczego..staneło na tym że mają m przysłać oficjalne pismo z poleceniem wyrejestrowania się heheFasUla, AgaSad, olcia88 lubią tę wiadomość
hexa -
nick nieaktualnyHexa gratuluje!
Odnośnie wyrejestrowania to chyba o podobna sytuacje chodzi?nie moge tego zrozumieć do końca, czemu ZUS to robi...
Katarzyna Kalata KATARZYNA KALATA 3 tygodnie temu
W dniu dzisiejszym otrzymałam pismo od Pani Joanny, które ogromnie mnie wzburzyło i po mimo nawału moich zajęć, postanowiłam odłożyć wszystkie inne sprawy i poinformować wszystkie przedsiębiorcze matki o pułapkach czyhających na nie w ZUS!
Nasze Państwo zarówno z lewej jak i z prawej strony deklaruje się jako prorodzinne, jeśli oczywiście tylko ich opcja polityczna otrzyma nasze – społeczne poparcie. Jak bardzo prorodzinne? Otóż wspomnę choćby o deklaracji odłożenia w wejście w życie zmiany ustawy z 15 maja 2015r. o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz innych ustaw (Dz. U. z 2015 r. poz. 1066), gdzie Ministerstwo Pracy zapowiada przesunięcie o 12 miesięcy wejścia w życie przepisów, które zmieniają zasady ustalania wysokości zasiłku macierzyńskiego dla Pań prowadzących działalność gospodarczą.
Pani Premier, minister pracy i polityki społecznej oraz nasz nowy Pan Prezydent obiecują, jak nam „Przedsiębiorczym Matkom Polkom’’ będzie dobrze. Tym czasem ZUS jak to ZUS robi swoje;-)
Napisała do mnie Pani Joanna z Gdańska, która od 10 lat prowadzi własną działalność gospodarczą. Od roku jest szczęśliwą mamą i przebywa na zasiłku macierzyńskim. Oczywiście przed porodem była zgłoszona do wszystkich ubezpieczeń społecznych. Zasiłek macierzyński zakończyła pobierać 10 lutego 2015 r. a od 11 lutego br. stała się niezdolna do pracy w związku z kolejną ciążą. ZUS wypłacał Pani Joannie zasiłek chorobowy do maja br.
Niedawno Pani Joanna otrzymała pismo z ZUS-u, w którym ZUS stwierdził:
„nieprawidłowości w dokumentach zgłoszeniowych;
-brak wyrejestrowania z działalności gospodarczej w związku z przyznaniem zasiłku macierzyńskiego ZUS ZWUA,
-brak zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w czasie trwania zasiłku macierzyńskiego ZUS ZWUA,
- brak wyrejestrowania z ubezpieczenia zdrowego w związku z zakończeniem zasiłku macierzyńskiego ZUS ZWUA,
-brak zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych i dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej ZUS ZUA’’.
Z przepisów jasno wynika, iż w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego przez kobietę prowadzącą działalność gospodarczą należy odprowadzić tylko składkę zdrowotną z uwagi na fakt, że składka emerytalna i rentowa jest opłacona z budżetu Państwa. Po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego przedsiębiorca podlega ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowemu, a ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne gwarantuje one prawo do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego. Dobrowolne objęcie ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku tylko wówczas, gdy zgłoszenie do ubezpieczeń emerytalnych i rentowych zostanie dokonane w terminie 7 dni od powstania obowiązku ubezpieczeń społecznych.
ZUS w swoim piśmie żąda od Pani Joanny wyrejestrowania się z ubezpieczenia na okres pobierania zasiłku macierzyńskiego i zgłoszenia się do ubezpieczeń od lutego 2015 r. Takie zgłoszenie nie będzie skuteczne od lutego 2015 r., gdyż zostanie wysłane obecnie!!!
Gdyby Pani Joanna postąpiła zgodnie z wytycznymi ZUS-u, to;
po pierwsze - ZUS wyłączyłby Panią Joannę z ubezpieczenia chorobowego od lutego 2015r.,
po drugie- zażądałby zwrotu wypłaconego zasiłku chorobowego od lutego 2015 r. do maja 2015 r.
po trzecie- nie wypłaciłby Pani Joannie zasiłku macierzyńskiego!
Pani Joanna, gdy tylko otrzymała pismo z ZUS-u natychmiast udała się do swojego oddziału, gdzie urzędniczka z działu „zasiłki” poinformowała ją, że dopóki nie poprawi dokumentów zgłoszeniowych; ” NIE WYPŁACĄ JEJ ZASIŁKU CHOROBOWEGO, BO MA TAKĄ INFORMACJĘ W SYSTEMIE”! Po tej informacji skierowała ją do kolejnego działu „składki” , gdzie usłyszała, że: „musi zrobić korektę, bo ma nieprawidłowości na swoim koncie i dopóki tego nie zrobi, zasiłku nie dostanie”! Totalnie skołowana Pani Joanna wróciła do działu „zasiłki”, gdyż chciała upewnić się, czy jeśli już zrobi wspomniane przez ZUS korekty, będzie miała prawo do zasiłku?! Tym razem przy okienku Pani Joanna natrafiła na urzędnika, nie „urzędasa”, który szepnął jej na ucho, że w momencie, gdy zrobi korektę deklaracji zgłoszeniowych to straci prawo do zasiłku!
Po tej wędrówce i sprzecznych komunikatach dla siebie jej nerwy nie wytrzymały napięcia i zamiast zalecanego przez lekarza spokoju i pogody ducha, czując bezsilność przepłakała dwa dni.
Oczywiście działanie ZUS jest bezprawne i mają obowiązek wypłacić zasiłek w ciągu 30 dni.
I na pewno wypłacą… ale gdyby Pani Joanna zrobiłaby korekty to miałybyśmy kłopot...