Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
FasUla dzięki za ciekawy wpis..no właśnie sami sobie przeczą.. zastanawiam się czy to faktycznie "pułapka".
Pani w ZUS próbowała mnie przekonać, że skoro mam już przyznany zasiłek macierzyński to przecież mi go nie mogą cofnąć z powodu wyrejestrowania..czyżby?? jakoś im nie wierzę :p ja jej odpowiedziałam, że nie dostałam na piśmie decyzji o przyznaniu zasiłku, więc jaką mam gwarancję, że na PUE mi te decyzje i daty nie poznikają któregoś dnia..?? o różnych zagrywkach się słyszy więc wolę nie ryzykowaćhexa -
Hexa, w Zusie jest też tak, że ZUS sam może korygować dokumenty z urzędu. I taka sytuacja jak u Ciebie jest, to wydaje mi się, że dobrze robisz. Jeśli uważają, że jest źle, niech sami skorygują. Jeśli Ty to zrobisz, to faktycznie może być problem, bo oni potem stwierdzą, że przecież sama to zrobiłaś. Na takich dokumentach w ZUS widnieje, kto sporządził go, czy płatnik czy zus.Edytaf5
-
nick nieaktualny
-
U mnie pani z zusu zmieniła w mojej deklaracji wysokie stawki na preferencyjne, bo jak stwierdzila- niepotrzebnie place takie kwoty skoro mogłabym jeszcze być na preferencyjnym pffff. Na szczęście księgowa wszystko powyjasniala, a wina była po ich stronie, ale co się nastresowalam to moje
FasUla lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. My z żoną również jesteśmy na zwolnieniu od 1 września. Wczoraj wysłaliśmy zwolnienie pocztą więc czekamy na reakcję. Opłaciliśmy wysoką składkę za sierpień tak jak nam sugerowano. Mamy działalność rok więc pewnie bez kontroli się nie obejdzie. Podpowiedzcie mi tylko czy na kontrolę mogę wejść razem z żoną? Jak oni do tego podchodzą?
Pozdrawiam i gratuluję wszystkim świeżo upieczonym mamusiomrah lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ale patrzcie Dziewczyny jakie to chore, że musimy się zastanawiać czy Instytucja Państwowa przypadkiem nie robi nas w konia hehe
przecież to nie jest normalne żeby Państwo działało na niekorzyść obywatela a w tym kraju niestety często się słyszy że własnie tak jest.. Heh Polska to Wyższa Szkoła Przetrwania;)hexa -
barteksiedlce wrote:Hej dziewczyny. My z żoną również jesteśmy na zwolnieniu od 1 września. Wczoraj wysłaliśmy zwolnienie pocztą więc czekamy na reakcję. Opłaciliśmy wysoką składkę za sierpień tak jak nam sugerowano. Mamy działalność rok więc pewnie bez kontroli się nie obejdzie. Podpowiedzcie mi tylko czy na kontrolę mogę wejść razem z żoną? Jak oni do tego podchodzą?
Pozdrawiam i gratuluję wszystkim świeżo upieczonym mamusiom -
Mała Czarna, dzięki za pamięć U mnie drugie L4 do 7.09 i wyplatę mam mieć 8.09, a za sierpień już zapłacili, więc jest OK Czytam na bieżąco, ale teraz głowię się nad macierzyńskim i nad tym, co tu piszecie, stąd moje milczenie Prawdopodobnie urodzę wcześniej, bo już wylądowałam w szpitalu ze skurczami 2 tygodnie temu. Chyba teraz poproszę o zwolnienie na 2 tygodnie, żeby za dużo mi potem nie wypłacili, gdybym przeszła na macierzyński wcześniej. A u Ciebie, Ceska, jak to rozwiązali, nie wiesz jeszcze?
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
polkosia ja też urodziałam przed czasem (14.08) a zwolnienie miałam wystawione przez lekarza do końca ciąży tj 5.09. i miałam już w pue decyzje na cały chorobowy z kwotami i datami wypłaty. i zaraz po porodzie, jeszcze będąc w szpitalu wysłałam męża do zus zeby zaniósł im akt urodzenia i wniosek o macierzyński (wniosek sobie wypelniłam dużo wczesniej a po porodzie dopisałam se tylko daty). Kilka dni później zniknęły dane tamtej decyzji. później pojawiła się nowa decyzja dot choroboqwego do dnia porodu i macierzyńskiego od dnia porodu. i przy chorobowym dopisali że od 14.08. do 05.09.to okres za który odmówiono prawo do chorobowego bo "wpadłam" już w macierzyński..
co do zodiaków ja też chciałam wytrzymać do następnego znaku tj panny a wyszedł mi lew:) oj bd gorąco w domu;)Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość
hexa -
nick nieaktualny