X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 5 września 2015, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla dzięki za ciekawy wpis..no właśnie sami sobie przeczą.. zastanawiam się czy to faktycznie "pułapka".
    Pani w ZUS próbowała mnie przekonać, że skoro mam już przyznany zasiłek macierzyński to przecież mi go nie mogą cofnąć z powodu wyrejestrowania..czyżby?? jakoś im nie wierzę :p ja jej odpowiedziałam, że nie dostałam na piśmie decyzji o przyznaniu zasiłku, więc jaką mam gwarancję, że na PUE mi te decyzje i daty nie poznikają któregoś dnia..?? o różnych zagrywkach się słyszy więc wolę nie ryzykować:)

hexa
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 6 września 2015, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia a jak u ciebie? Skoro się nie odzywasz to rozumiem ze kolejne pieniążki przyszły bez problemu?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 6 września 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hexa, w Zusie jest też tak, że ZUS sam może korygować dokumenty z urzędu. I taka sytuacja jak u Ciebie jest, to wydaje mi się, że dobrze robisz. Jeśli uważają, że jest źle, niech sami skorygują. Jeśli Ty to zrobisz, to faktycznie może być problem, bo oni potem stwierdzą, że przecież sama to zrobiłaś. Na takich dokumentach w ZUS widnieje, kto sporządził go, czy płatnik czy zus.

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle, ze lepiej uważać, jak sie czegoś dowiem, to napisze, ale wiem, ze ZUS ma takie praktyki i wtedy nic nie wypłaca...a Ty Hexa widac ze mądra jestes i nie dajesz sie wrobić, im nie zalezy na naszych pieniądzach, tylko wręcz odwrotnie.

Wysłany: 6 września 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pani z zusu zmieniła w mojej deklaracji wysokie stawki na preferencyjne, bo jak stwierdzila- niepotrzebnie place takie kwoty skoro mogłabym jeszcze być na preferencyjnym pffff. Na szczęście księgowa wszystko powyjasniala, a wina była po ich stronie, ale co się nastresowalam to moje

FasUla lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 6 września 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. My z żoną również jesteśmy na zwolnieniu od 1 września. Wczoraj wysłaliśmy zwolnienie pocztą więc czekamy na reakcję. Opłaciliśmy wysoką składkę za sierpień tak jak nam sugerowano. Mamy działalność rok więc pewnie bez kontroli się nie obejdzie. Podpowiedzcie mi tylko czy na kontrolę mogę wejść razem z żoną? Jak oni do tego podchodzą?
    Pozdrawiam i gratuluję wszystkim świeżo upieczonym mamusiom :)

rah lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze mozesz;)

• hexa Koleżanka

Wysłany: 6 września 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale patrzcie Dziewczyny jakie to chore, że musimy się zastanawiać czy Instytucja Państwowa przypadkiem nie robi nas w konia hehe
    przecież to nie jest normalne żeby Państwo działało na niekorzyść obywatela a w tym kraju niestety często się słyszy że własnie tak jest.. Heh Polska to Wyższa Szkoła Przetrwania;)

hexa
  • ceska Autorytet

Wysłany: 6 września 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co jeszcze zrobic ? Wyrejestrowac sie zarejestrowac po porodzie ? Mi nikt nic w zus nie powiedzial zloyzlam dokumenty u zlodziejki z dzialu zasilki i nic nie mowila ze cos jeszcze trzeba zrobic hmmn

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 6 września 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barteksiedlce wrote:
    Hej dziewczyny. My z żoną również jesteśmy na zwolnieniu od 1 września. Wczoraj wysłaliśmy zwolnienie pocztą więc czekamy na reakcję. Opłaciliśmy wysoką składkę za sierpień tak jak nam sugerowano. Mamy działalność rok więc pewnie bez kontroli się nie obejdzie. Podpowiedzcie mi tylko czy na kontrolę mogę wejść razem z żoną? Jak oni do tego podchodzą?
    Pozdrawiam i gratuluję wszystkim świeżo upieczonym mamusiom :)
    Jezeli jest kontrola to dostarczasz tylko dokumenty. Nikt tego przy Tobie nie czyta, nie sprawdza i o nic nie pyta. Pierwsza lepsza osoba odbiera i tyle ;)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 6 września 2015, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zus moze sam cos pozmieniac?
    Mi wszystkie druki wysyla ksiegowa.
    Ja zamioslam tylko l4.
    Gdzie moge spr czy wszystko jest ok?

Wysłany: 7 września 2015, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja deklarację też wysłała księgowa jednak została ona przyblokowana bo w międzyczasie babka z zusu złożyła deklaracje w moim imieniu. No chore.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 00:03

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 04:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Czarna, dzięki za pamięć :) U mnie drugie L4 do 7.09 i wyplatę mam mieć 8.09, a za sierpień już zapłacili, więc jest OK :) Czytam na bieżąco, ale teraz głowię się nad macierzyńskim i nad tym, co tu piszecie, stąd moje milczenie ;) Prawdopodobnie urodzę wcześniej, bo już wylądowałam w szpitalu ze skurczami 2 tygodnie temu. Chyba teraz poproszę o zwolnienie na 2 tygodnie, żeby za dużo mi potem nie wypłacili, gdybym przeszła na macierzyński wcześniej. A u Ciebie, Ceska, jak to rozwiązali, nie wiesz jeszcze?

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej polkosia to juz niedługo! Trzymam kciuki:)ale niech dzidzia jeszcze poczeka:)
    Sylweczenka na pue możesz posprawdzać dokumenty

polkosia lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byle do tego 36 :) Ale najbardziej chciałabym wytrzymać do znaku zodiaku waga, czyli od 24.09 mogę rodzić :P Z pannami mam kiepskie doświadczenia :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula a gdzie dokladnie znalezc te dokumenty? Jaka zakladka?

• hexa Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia ja też urodziałam przed czasem (14.08) a zwolnienie miałam wystawione przez lekarza do końca ciąży tj 5.09. i miałam już w pue decyzje na cały chorobowy z kwotami i datami wypłaty. i zaraz po porodzie, jeszcze będąc w szpitalu wysłałam męża do zus zeby zaniósł im akt urodzenia i wniosek o macierzyński (wniosek sobie wypelniłam dużo wczesniej a po porodzie dopisałam se tylko daty). Kilka dni później zniknęły dane tamtej decyzji. później pojawiła się nowa decyzja dot choroboqwego do dnia porodu i macierzyńskiego od dnia porodu. i przy chorobowym dopisali że od 14.08. do 05.09.to okres za który odmówiono prawo do chorobowego bo "wpadłam" już w macierzyński..

co do zodiaków ja też chciałam wytrzymać do następnego znaku tj panny a wyszedł mi lew:) oj bd gorąco w domu;)

Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

hexa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ten wniosek o macierzyński mozna w zusie wziąć?
    Sylweneczka a jakie dokumenty chcesz sprawdzić? Szukaj w zakładce ubezpieczony. Po jakim czasie miałyście l4 na pue wpisane?

• hexa Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak mi ten wniosek dała Pani w dziale zasilków

FasUla lubi tę wiadomość

hexa
  • Kllaudia Znajoma

Wysłany: 7 września 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! A ja dostałam zasilek chorobowy juz za 2miesiace teraz złożyłam pismo o macierzynski....i co ??? Dzisiaj pismo z ZUS ,ze kontrola:/ i zamiast cieszyć sie dzieckiem stres i nerwy...:(:/

‹‹ 171 172 173 174 175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ