X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie.
    Oby 10 września faktycznie się coś wyklarowało

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak jeszcze zapytam, ja będę musiała gdzieś składać papiery do tego macierzyńskiego, czy księgowa będzie to sama ogarniała? jak to wygląda? pierwszy raz także wybaczcie :D

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    To wyglada na to ze macierzynski tez na starych zasadach, bo maja zlikwidować ten art 22, a dokładnie na ktorego lutego masz?pierwsza połowa?bo Ew mozna na macierzynski 6 tyg wczesniej isc
    niestety druga połowa - 20, ale ja zdecydowałam, że nie chcę iść wcześniej na macierzyńki, bo to jest krótsze bycie z dzieckiem, no i krótsze chorobowe, które będę miała na starych zasadach, nie chcę już aż tak pazerna na tą kasę być, żeby kombinować z lekarzem żeby mi wystawił, że będę rodzić wcześniej. Rozumiem, że ktoś tak może zrobić, ale z mężem ustaliliśmy, że co ma być to będzie i będę na chorobowym do końca :)

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mysle ze kombinowanie nie wchodzi w grę, bo jak masz termin na 20 to liczą według OM przeciez, wiec nikt Ci tego nie zmieni, ale to i tak nie ma znaczenia, bo jak bedzies na l4 to i tak macierzynski masz na starych zasadach;)
    Ja mam na 2 stycznia, wiec sie jeszcze zastanowię czy przejsc na wcześniejszy bo na koniec ponoć i tak lekarze nie chca l4 dawać, tylko macierzynski, wiec zobaczymy.
    Anulka jesli jestes na dzialalnosci to sama musisz to ogarnąć, chyba ze księgowa wynajmujesz i ona Ci to wszystko przygotuje, ale akt urodzenia i tak Ty załatwiasz.

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może urodzisz wcześniej, to nie będziesz się musiała zastanawiać. Wiem, że lekarze nie chcą wystawiać na koniec chorobowego, ale ja jestem w prywatnej przychodni i dr że tak powiem stara się, abym była zadowolona.

201602111680.png

Wysłany: 3 września 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie nie rozumiem tego, że lekarze nie chcą wystawiać na koniec l4. dlaczego oni mają o tym decydować?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 3 września 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak rozumiecie cytowane słowa Kosiniaka-Kamysza odnośnie nowelizacji? "Nie będzie zaś zmian dla kobiet przebywających na zwolnieniu lekarskim w trakcie ciąży"
    http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/891768,kosiniak-kamysz-idzie-na-ugode-beda-wyzsze-zasilki-dla-przedsiebiorczych-matek.html

NIe za bardzo rozumiem...Mam termin na 3.02.2016 a dopiero 1 listopada mija mi karencja i po opłaceniu drugiej wysokiej składki planuję przejść na zwolnienie aż do porodu (już powinnam iść ze względu na swój stan zdrowia ale muszę czekać aż minie 90 dni!!!). Czy będę miała zasiłek chorobowy wyliczony po staremu (oczywiście jeśli wydłużą VL do stycznia) i po płynnym przejściu na macierzyński otrzymam zasiłek macierzyński w najwyższej wysokości?
    Trochę nie rozumiem, że zmiany nie tyczą się kobiet przebywających na L4.

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tym artykule widać "inteligencje" dziennikarska, obejrzyj film na Facebooku grupymatki na działalności gospodarczej, zobaczysz o co chodziło, bo raczej nie o to, o czym piszą w artykule :-)

201602111680.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z ZUS, zaniosłam L4. Poza druczkiem i tym co się dodaje z numerem konta babeczka jeszcze mój dowód osobisty sprawdzała i spisywała jego numer (bo ponoć pierwszy raz l4 składałam).

Trochę wam zazdroszczę tych wysokich zasiłków. Ja nie zaryzykowałam, podniosłam składki odrobinę (1300zł miesięcznie) bo działalność mam od kwietnia, mimo że nie jest ona oszukana tylko robiłam dalej to, co przez ostatnie 7 lat (z tym, że na umowach śmieciowych i dobrowolnym ubezpieczeniu zdrowotnym). Ale że mam w życiu pecha to wolałam oszczędzić sobie ciągania po sądach xD (chociaż to może też nastąpić nawet teraz). Przy takim niskim zusie nawet nie wiem ile tego l4 czy macierzyńskiego będzie.

olcia - myślę, że dobrze Ci księowa poradziła! Też chciałam tak zrobić, ale już jestem bez grosza przy duszy od 2 miesięcy więc nie mogłam więcej czekać :/. Teraz jeszcze zatrudnili wspólnika i mój mąż będzie zarabiał 50% mniej... a jak odjąć od tego 1300zusu i kredyt 350zl to niewiele zostanie na życie, na opłacenie mieszkania itp w ogóle nie będzie. Normalnie jak nie urok to sraczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 13:15

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 3 września 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Rafka gratulacje :) który to był tydzień?
    urodziłam w 39 tygodniu. Niestety, coś było nie tak od początku, ale lekarz nic nie zauważył. Ciążę mogłam stracić w każdej chwili, ale szczęśliwie się skończyło :) i jest dzidzia :D
    he he żarłok z niej niesamowity...

FasUla, Mala_Czarna_89, rah, olcia88, polkosia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, odzywam się tylko na chwilkę, żeby dać Wam znać jak się sprawy potoczyły. Nie będę dłużej się udzielała, bo nie mogę się denerwować, przez ten ZUS dostałam nakaz leżenia... Dostałam dziś pismo z negatywną decyzją.Nie potrafili znaleźć przepisu na tą firmę męża i to, że zatrudniłam brata więc przyczepili się do czegoś innego. Zasiłek nie został mi przyznany, bo uwaga... nie było mnie stać na opłacenie składek. Są te trzy podstawy, które trzeba spełnić przy prowadzeniu firmy- zarobkowość, ciągłosć i zorganizowanie( o ile się nie mylę). I u mnie podważyli to pierwsze... dochód przez ten czas prowadzenia firmy był w wysokości ok 2500zł miesięcznie i Zus stwierdził, że nie było mnie stać w związku z tym na opłacenie najwyższej składki. Bedę walczyć, nie pozwolę, żeby ktoś mi zaglądał do kieszeni. Co ich obchodzi to skąd miałam kasę? przecież mogłam mieć oszczędności, mogłam chować w skarpecie...
    Podobno nie może się zus przyczepić do tego, że nie było nas stać na opłacenie składki- a jednak może...
    Już nie wspomnę o tym, że pismo przyszło UWAGA- na adres zameldowania mojego męża! musiał jechać 50 km po ten list!także trzymajcie kciuki, idę na walkę, i to ostrą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 20:01

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mam pytanko do was dziewczyny odnośnie podniesionej składki. jak podnosiłyscie skladke do najwyzszej to informowałyscie zus o tym, że w danym miesiacu składka bedzie max czy nastepnego 1 dnia miesiaca zgłaszałyscie dra z wysoka składką??
    bo mi kadrowa mówi, że nie ma czegos takiego jak informowanie zusu, tylko poczekac az miesiac minie i wypelnic dra i zapłacic max? prawda to?

3i49io4pumnm9gni.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam jeszcze jedno pytanko orientuje się ktoś jak warszawa i okolice mają się do wypłaty zasiłków? jest ktoś z mazowieckiego??

3i49io4pumnm9gni.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, prawda. Nie musisz nikogo informować. Ja spod W-wy i obyło się bez problemu :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 4 września 2015, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Marta, prawda. Nie musisz nikogo informować. Ja spod W-wy i obyło się bez problemu :)

dziekuje za odpowiedź:)
    ja niedługo zaczynam walkę o sam macierzyński z zusem 50 km od warszawy zobaczymy jak pójdzie:)

3i49io4pumnm9gni.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 - przykro mi :( zdaję sobie sprawę, jak musiałaś to przeżyć i na pewno nadal się denerwujesz. Odwołuj się do sądu. Wierzę, że wygrasz. Potrwa to trochę, ale warto. Dużo sił i nie poddawaj się. Uściski

Madzia890722 lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia - właśnie o Tobie ostatnio myślałam, fajnie że napisałaś. Strasznie mi przykro, że u Ciebie takie problemy - śmieszy mnie to, do czego się doczepili, bo nie mieli prawa podważyć wysokości składek. I do tego takie błędy w piśmie urzędniczym? Co za ... tam pracują. Wierzę, że uda Wam się wygrać i wszystko się ułoży!

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia w sadzie na pewno wygrasz ale przykro mi ze musisz przez to przechodzić:(

Wysłany: 4 września 2015, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziu jakie to przykre :( walcz o swoje, tylko nerwów szkoda.
    Ty chyba należysz pod Zabrze? Ja też i problemów nie było

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziu powodzenia! Sprawa do wygrania ale niestety, to co będziesz musiała przejść by ją wygrać to Twoje... Zus lubi komplikować... Najważniejsze to się nie stresować, bo sprawa jest do wygrania. Powodzenia! I dużo zdrówka!

Lilijka30
‹‹ 169 170 171 172 173 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ