Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
ja moglam przejsc na l4 od 2 czy 1 lipca, a przeszlam od 18. nie wiem czy mialo to jakis wplyw na ich szybka decyzje- ksiegowa poradzila, zeby przeciagnac te kilkanascie dni, bo inaczej ewidentnie widac, ze przeszlam z uwagi na wysokie stawki.
nie wiem czy mialo to jakies znaczenie, jednak 27 sierpnia byla decyzja pozytywna bez zadnego dowozenia papierowLilijka30 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa zawiozę w piatek, dzis nie mam siły:/pierwsze l4 mam do 10 a potem chyba dostanę dłuższe ale mam blisko od lekarza do zusu i niestety ZUS ma blisko do mnie;)ale juz mi wszystko zwisa. Zreszta od kiedy poszłam na l4 to mam takie zatrucie pokarmowe ze i tak nie wychodzę z domu i jak chcą to moge sie zaprezentować w takej sytuacji, ale nie bedzie to miły widok:p
-
FasUla to nic nie zawoź tylko męża wyślij na poczte! Jak się boisz to weź opcję polecony za potwierdzeniem odbioru. Ja już 2 razy testowałam bo mój ZUS w centrum miasta a jeszcze jarmark był. Zwolnienie od czwartku, na poczte szłam w poniedziałek a w środę a za drugim razem w piątek była już decyzja na pue !! Płacisz 4,20 za polecony, Pani przy Tobie stawia pieczątkę z datą i wiesz, że nie przekroczyłaś 7 dni nawet jakby miało się zawieruszyć na 2 tygodnie
To nic podejrzanego, że kobieta na zwolnieniu osobiście nie przywiezie zwolnienia- to wręcz logiczne !FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
Matki na działalności gospodarczej Wykreślenie artykułu 22 sprawi, że jeśli kobieta znajduje się na L4 przed wejściem w życie ustawy i od razu z niego przejdzie na macierzyński, to zasiłek macierzyński zostanie wyliczony tak jak L4, czyli wg starych zasad (ponieważ zostanie zachowana ciągłość w pobieraniu zasiłku)
1 · 18 min · Edytowany
Mozna na fb przeczytać, tam jest tez nagranieakira lubi tę wiadomość
-
VL do stycznia 2016 - to jasne
ale o co chodzi z tym Art. 22 ? - czy dobrze rozumiem, że wszystkie ciężarne, które zaszły w ciążę do czasu ogłoszenia nowej ustawy mają L4 i macierzyński na starych zasadach? Bo cos mi tu nie pasuje z tym 2miesięcznym VL -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Tak to zrozumiałam, jesli teraz jestes na l4 i bez przerwy przejdziesz na macierzynski np w lutym itd to macierzynski na starych zasadach.
na razie to tylko obietnice... Ciekawe co powie prezydent, dziś tez z nim spotkanie ma się odbyćWiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2015, 15:31
-
nick nieaktualny
-
Wykreślenie artykułu 22 sprawi, że jeśli kobieta znajduje się na L4 przed wejściem w życie ustawy i od razu z niego przejdzie na macierzyński, to zasiłek macierzyński zostanie wyliczony tak jak L4, czyli wg starych zasad (ponieważ zostanie zachowana ciągłość w pobieraniu zasiłku).
-
Buuu... unikałam dowiedzenia się, ile wychodzi macierzyński na rękę, choć wiedziałam, że liczony jest 80% ( Dlaczego chorobowy jest duży a macierzyński już tyle mniejszy ? Ktoś potrafi logicznie wytłumaczyć system działania, że 80 % bo w chorobowym podatek jest już odliczony- więc to nie to. Wiem, że można wybrać 100% a potem 60%
Nie wystarczy mi zwykła odpowiedź że jeden to macierzyński a drugi to rodzicielski bo żadna różnica to dla nas przecież -
nick nieaktualnyTez uwazam ze powinno byc na odwrót;) pewnie z oszczędności tak ustalili;)
Jak to jest z macierzyńskim? Do kiedy brać l4 bo jak sie idzie na zasiłek to nie mozna byc na l4? Tzn jak jest termin np na 15 grudnia to l4 do końca listopada i od grudnia zasiłek? No bo nie zawsze wiadomo kiedy sie urodzi...