X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez od dzis na zwolnieniu.

8p3onafaaetblgsa.png

[link=https://www.suwaczki.com/]eikt9n73aahq30y6.png[/link]
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja też od dzisiaj l4. Zanoszę jutro żeby ze stresu nie zejść wcześniej ;P.

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu będzie dobrze nie taki ZUS straszny jak go malują :D
    Wszystkie niejasności z kodami itd wyjasnilas?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję rozwiązań i pozytywnych decyzji !

Chciałabym już wiedzieć, że ta cholerna ustawa wchodzi od stycznia bo zapewne tak będzie. Nie chcę iść na wcześniejszy macierzyński, ale czuję się już tak spuchniętym słoniem i tak mi źle i niewygodnie, że w życiu nie przetrwam 2,5 miesiąca. Moje dziewczynki muszą się troszkę pospieszyć bo mamusi się ciężko oddycha.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2015, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia a kiedy rodzisz? Z tego co słyszałam vl 12 miesięcy nie ma szans, raczej od stycznia bedzie. Dzis strajk, ciekawe jak to bedzie. Tak czy inaczej ten kto planuje następne dzieci to chyba nie w tym kraju:/

• akira Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które pobierają zasiłek. Zapłaciłam właśnie tylko składkę zdrowotną za 2015/08. Musze wypełnić dra, jako że się zmienia w porównaniu do zeszłego miesiąca. Czy wpisuję w deklaracji same zera skoro nie płacę już składki społecznej? Mogłybyście zerknąć do swoich PUE? Czy w ogóle w PUE w Należnych składkach informacja nt. składki zdrowotnej się wyświetla?
    Będę wdzięczna za pomoc.
    Za miesiąc podobno żadnych deklaracji nie będę wypełniać, bo juz nic się nie zmieni.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 2 września 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, Sann11 ----> w którym dniu poszłyście na zwolnienie? Ja chyba od jutra mam 91 opłacanych składek ale nie wiem czy iść na L4 od strzału czy np odczekać i od poniedziałku... Lekarz się już któryś raz pytał kiedy na L4 chce iść, bo mamy hurtownie i jak nie za kółkiem to przed komputerem lub z towarem się borykam więc goni na zwolnienie. No ale się zastanawiam, czy takie przejście na L4 od razu od 91 dnia nie jest za bardzo podejrzane. Choć z drugiej strony czy jest różnica pomiędzy 91 dniem a np 95? :-)

Jak wy zrobiłyście?

Lilijka30
  • akira Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przeszłam po 93, żeby nie było wątpliwości :-)

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 92 dniach, według mnie w dra wpisuje sie wtedy zera

• rah Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry

W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informuję, że w chwili obecnej trwa ustalanie prawa do zasiłku chorobowego za okres od 18.08-14.09.2015.
    Zwolnienie lekarskie złożone zostało w jednostce terenowej ZUS dnia 20.08.2015. Informuję również , że zasiłki są wypłacane przez ZUS bieżąco po stwierdzeniu uprawnień, jednak nie później niż w ciągu 30 dni od daty złożenia wszystkich dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku, oraz 30 dni od daty opłacenia składki za miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy.
    Jednocześnie informuję, że w zakładce zasiłki pojawi się informacja po wypłacie zasiłku chorobowego za wyżej wymieniony okres.

Dziękujemy za kontakt z nami.
    Pozostajemy do Pani dyspozycji.
    Pozdrawiam,
    Bożena Żylińska
    Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
    tel. 22 560 16 00
    www.zus.pl

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z powyższego wynika, ze w każdym miesiacu trzeba sie spieszyć z płatnością oraz ze kasa moze byc szybciej na koncie niz przeczytam w necie, ze jest przyznana...bes sensu...

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • akira Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie są to: "wszystkie dokumenty niezbędne do stwierdzenia uprawnień do zasiłku"?

ex2bqtkfnrconmdf.png

Wysłany: 2 września 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira chyba jakby mieli wątpliwości czy się należy (np fikcyjność firmy). Ale to chyba przy pierwszym zwolnieniu

akira lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png

Wysłany: 2 września 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Informuję również , że zasiłki są wypłacane przez ZUS bieżąco po stwierdzeniu uprawnień, jednak nie później niż (...) oraz 30 dni od daty opłacenia składki za miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy.

czyli jeśli za wrzesien placi się do 10 pazdziernika, to mogą przesłać dopiero 30 dni po oplaceniu w pazdzierniku?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak

Wysłany: 2 września 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to chyba zaczne oplacac wczesniej :P

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira, tak większość zero. Pojawia się jakaś kwota : Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne
    3104,57 i zdrowotne 279zl i jakiś % wypadkowego 1,8

Właśnie w 30 sek zrobiłam DRA na pue.zus "użyj danych z poprzedniego miesiąca" i za pomocą profilu zaufanego przesłałam dokumenty- chwalę sobie automatyzację w zusie, mimo, że podobno kosztowała więcej niż lot w kosmos :D

akira, Mala_Czarna_89, rah, polkosia lubią tę wiadomość

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 2 września 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira - ja poszłam od 01.09 czyli wychodzi, że 92 dnia. To czy im będzie coś podpadać czy nie to mnie już nie interesuje, mam prawo przejść na chorobowe kiedy chce.
    Zresztą jak mają się do czegoś doczepić to i tak się doczepią;)

akira, FasUla, Lilijka30, polkosia lubią tę wiadomość

• Miu95 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Miu będzie dobrze nie taki ZUS straszny jak go malują :D
    Wszystkie niejasności z kodami itd wyjasnilas?

Tak, długo to trwało ale z kodami już wyjaśniłam :).

Jednak dzisiaj nie pojadę bo mnie brzuch jak na @ boli a mąż się stawia i nie chce jechać ;/. Więc jutro.
    Gorzej, że mam zwolnienie tylko do 15 więc będzie więcej jeżdżenia :P

Ja mam zwolnienie od 93 dnia, bo tak wyszło z miesięcy.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • akira Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia - ja już nic nie chce zalatwiac online, bo sie przejechalam na tym. Wole wypelnic na papierze i zaniesc osobiscie proszac o potwierdzenie odbioru. Mnie pani na infolinii powiedziała, że jeśli w dra nic się nie zmienia, to nie trzeba wypełniać. W każdym razie bardzo Ci dziękuję za informację. Przede mną jeszcze jedno dra, które trzeba dobrze wypełnić i upewnić się, ze doszlo do zus.

ex2bqtkfnrconmdf.png
‹‹ 166 167 168 169 170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ