Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny gratuluję rozwiązań i pozytywnych decyzji !
Chciałabym już wiedzieć, że ta cholerna ustawa wchodzi od stycznia bo zapewne tak będzie. Nie chcę iść na wcześniejszy macierzyński, ale czuję się już tak spuchniętym słoniem i tak mi źle i niewygodnie, że w życiu nie przetrwam 2,5 miesiąca. Moje dziewczynki muszą się troszkę pospieszyć bo mamusi się ciężko oddycha. -
nick nieaktualny
-
Mam pytanie do dziewczyn, które pobierają zasiłek. Zapłaciłam właśnie tylko składkę zdrowotną za 2015/08. Musze wypełnić dra, jako że się zmienia w porównaniu do zeszłego miesiąca. Czy wpisuję w deklaracji same zera skoro nie płacę już składki społecznej? Mogłybyście zerknąć do swoich PUE? Czy w ogóle w PUE w Należnych składkach informacja nt. składki zdrowotnej się wyświetla?
Będę wdzięczna za pomoc.
Za miesiąc podobno żadnych deklaracji nie będę wypełniać, bo juz nic się nie zmieni. -
Fasula, Sann11 ----> w którym dniu poszłyście na zwolnienie? Ja chyba od jutra mam 91 opłacanych składek ale nie wiem czy iść na L4 od strzału czy np odczekać i od poniedziałku... Lekarz się już któryś raz pytał kiedy na L4 chce iść, bo mamy hurtownie i jak nie za kółkiem to przed komputerem lub z towarem się borykam więc goni na zwolnienie. No ale się zastanawiam, czy takie przejście na L4 od razu od 91 dnia nie jest za bardzo podejrzane. Choć z drugiej strony czy jest różnica pomiędzy 91 dniem a np 95?
Jak wy zrobiłyście?Lilijka30 -
nick nieaktualny
-
Dzień dobry
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informuję, że w chwili obecnej trwa ustalanie prawa do zasiłku chorobowego za okres od 18.08-14.09.2015.
Zwolnienie lekarskie złożone zostało w jednostce terenowej ZUS dnia 20.08.2015. Informuję również , że zasiłki są wypłacane przez ZUS bieżąco po stwierdzeniu uprawnień, jednak nie później niż w ciągu 30 dni od daty złożenia wszystkich dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku, oraz 30 dni od daty opłacenia składki za miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy.
Jednocześnie informuję, że w zakładce zasiłki pojawi się informacja po wypłacie zasiłku chorobowego za wyżej wymieniony okres.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam,
Bożena Żylińska
Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
tel. 22 560 16 00
www.zus.pl -
Z powyższego wynika, ze w każdym miesiacu trzeba sie spieszyć z płatnością oraz ze kasa moze byc szybciej na koncie niz przeczytam w necie, ze jest przyznana...bes sensu...
-
rah wrote:Informuję również , że zasiłki są wypłacane przez ZUS bieżąco po stwierdzeniu uprawnień, jednak nie później niż (...) oraz 30 dni od daty opłacenia składki za miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy.
czyli jeśli za wrzesien placi się do 10 pazdziernika, to mogą przesłać dopiero 30 dni po oplaceniu w pazdzierniku?
-
nick nieaktualny
-
Akira, tak większość zero. Pojawia się jakaś kwota : Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne
3104,57 i zdrowotne 279zl i jakiś % wypadkowego 1,8
Właśnie w 30 sek zrobiłam DRA na pue.zus "użyj danych z poprzedniego miesiąca" i za pomocą profilu zaufanego przesłałam dokumenty- chwalę sobie automatyzację w zusie, mimo, że podobno kosztowała więcej niż lot w kosmosakira, Mala_Czarna_89, rah, polkosia lubią tę wiadomość
-
Akira - ja poszłam od 01.09 czyli wychodzi, że 92 dnia. To czy im będzie coś podpadać czy nie to mnie już nie interesuje, mam prawo przejść na chorobowe kiedy chce.
Zresztą jak mają się do czegoś doczepić to i tak się doczepiąakira, FasUla, Lilijka30, polkosia lubią tę wiadomość
-
Mala_Czarna_89 wrote:Miu będzie dobrze nie taki ZUS straszny jak go malują
Wszystkie niejasności z kodami itd wyjasnilas?
Tak, długo to trwało ale z kodami już wyjaśniłam .
Jednak dzisiaj nie pojadę bo mnie brzuch jak na @ boli a mąż się stawia i nie chce jechać ;/. Więc jutro.
Gorzej, że mam zwolnienie tylko do 15 więc będzie więcej jeżdżenia
Ja mam zwolnienie od 93 dnia, bo tak wyszło z miesięcy.Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
olcia - ja już nic nie chce zalatwiac online, bo sie przejechalam na tym. Wole wypelnic na papierze i zaniesc osobiscie proszac o potwierdzenie odbioru. Mnie pani na infolinii powiedziała, że jeśli w dra nic się nie zmienia, to nie trzeba wypełniać. W każdym razie bardzo Ci dziękuję za informację. Przede mną jeszcze jedno dra, które trzeba dobrze wypełnić i upewnić się, ze doszlo do zus.