X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie pukają cicho i jak mozna usłyszeć jak sie jest pod prysznicem albo w łazience załatwia... Bez przesady, mysle ze nie masz sie czym przejmować ja bym napisała jak było i tyle;) ewentualnie moze ktoś poświadczy?

• rah Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam domofon. Mam taki z "nowszych" którego nie da sie odebrać jak przestanie dzwonić. Zdażyłam wyjsc z łazienki ale sie wyłączył wiec obserwowałam przez okno i w odbiciu w aucie widziałam ze odchodzą jakies 2 babki to tak pomyslałam ze to one. To była sroda i nikt inny przez 3 dni nie dżwonil :) a w piatek miałam pismo ze w środę o 10:15 mnie nie zastali. No to wiedziałam ze to one. :)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E tam nic nie mogą zrobić Tobie z powodu tego, że Cię nie było w domu, nie mają do tego praw. Jedynie co złożyć im wyjaśnienie i się nie przejmować tym.

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

• ola25 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki. Mam pytanie bo juz sama nie wiem co myslec a ksiegowa trudno sie o co doprosic w celu weryfikacji informacji. Chcialam zapytam czy jezeli ide na zwolnienie 1 wrzesnia a termin mam na 11 grudnia . I ostatnie trzy mc placilam duze skladki zus na swojej dzialalnosci to jal bede miec liczony macierzynski. Czy wejdzie wszystko od nowego roku czy za 12 mc. Przeciez prawo nie moze dzialac wstecz. Prosze jak ktos wie to niecj odpowie bo jak czytam na roznych stronach to mam wrazenie ze zaraz irodze z tego stresu

8p3onafaaetblgsa.png

[link=https://www.suwaczki.com/]eikt9n73aahq30y6.png[/link]
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam za bledy ale klawiatura szwankuje ;)

8p3onafaaetblgsa.png

• akira Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki co ustawa wchodzi w życie 1 listopada. Czyli musisz pójść na wcześniejszy macierzyński z dniem 30 października. Chyba, że przedłużą vacatio legis do stycznia 2016 (takie są plany), to wtedy do końca będziesz mogła być na L4.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira dziekuje za odpowiedz. A wiadomo kiedy bedzie decyzja o przedłużeniu? ?

8p3onafaaetblgsa.png

• akira Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety nie :/

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, może do końca października się wyjaśni :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra. Bo do konca pazdziernika to juz trzeba decydowac o szybszym macierzynskim.

8p3onafaaetblgsa.png

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z terminem na 8 listopada i też nie wiem czy iść na wcześniejszy macierzyński (a musi być przynajmniej 2 tygodnie przed planowana data porodu), czy dopiero po urodzeniu. A corcia w 29tc ważyła 2200g wiec prawdopodobnie urodzi się w październiku, ale co jeśli nie? ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki - zalatwilam w tym zusie macierzynski

I dokumenty- ja dostalam w zusie wniosek ale trzeba bylo dopisac. Moze napisze co na nim pisze to mozecie skopiowac :D
    Wniosek o udzielenie dodatkoeego urlopu macierzynskiego i rodzicielskiego( trraz dopisane co w zusie kazali bo nie sa moim pracodawca)
    Wniosek o wyplate z tyt. Zasilku macierzyńskiego za podane nizej okresy w wysokosci 80%
    Prosze o udzielenie mi bezposrednio po zasilku macierzynskim, dodatkowego zasilku macierzynskiego w wymiarze 6 tygodni oraz bezposrednio po nim zasilku rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni na dziecko ..... / w zalaczeniu akt urodzenia.
    Ponadto oswiadczam, iz drugi z rodzicow....( imie naziwsko pesel) nie bedzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.
    I oczywiscie zus z-3b, akt urodzenia dziecka
    I finito :)

polkosia, Mala_Czarna_89, akira, FasUla, rah, olcia88 lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy czytałyście, ale taki art. znalazłam... ciekaw co zrobią z tym vl.
    Powinni minimalnie od stycznia go wprowadzić, chociaż najuczciwiej by było gdyby zmiany były wprowadzone tak, aby nie dotyczyły kobiet będących już w ciąży.

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/matki-ida-walczyc-z-ustawa-antykoncepcyjna,144,0,1890192.html

Lilijka30

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli macierzyński załatwia się mając akt urodzenia dziecka, tak? Ile jest na to czasu po narodzinach?

Co do tego vl to chciałabym to mieć czarno na białym..

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • kaatka Koleżanka

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie musisz mieć aktu urodzenia przy składaniu wniosku, jeśli idziesz na wcześniejszy macierzyński, ale akt musisz dostarczyć tak czy inaczej, bo dopiero wtedy wydają decyzję i wypłacają zasiłek.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

1192fd38996c3bcd98d941e4616ee94f.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • ceska Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Czyli macierzyński załatwia się mając akt urodzenia dziecka, tak? Ile jest na to czasu po narodzinach?

Co do tego vl to chciałabym to mieć czarno na białym..

Akt urodzenia jezeli dziecko sie urodzi juz :D
    I 14 dni od dnia porodu

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ojciec nie moze wtedy urlopu wziąć? Ponoć od 2016 miał mieć 2 tyg urlopu? Ja w sobotę byłam w szpitalu ale wypisałam sie na własne zadanie, czy ZUS moze wtedy kwestionować l4 albo sie czepiać przy kontroli?

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale czy gdy ojciec weźmie tacierzyński, to nam przypadkiem macierzyńskiego nie okroją?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy u was tez nie działa pue zus ?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • kaatka Koleżanka

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, tacierzyński należy się niezależnie i tylko ojciec może go wziąć.

Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

1192fd38996c3bcd98d941e4616ee94f.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ