Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Słyszałam domofon. Mam taki z "nowszych" którego nie da sie odebrać jak przestanie dzwonić. Zdażyłam wyjsc z łazienki ale sie wyłączył wiec obserwowałam przez okno i w odbiciu w aucie widziałam ze odchodzą jakies 2 babki to tak pomyslałam ze to one. To była sroda i nikt inny przez 3 dni nie dżwonil a w piatek miałam pismo ze w środę o 10:15 mnie nie zastali. No to wiedziałam ze to one.
-
Hej kobietki. Mam pytanie bo juz sama nie wiem co myslec a ksiegowa trudno sie o co doprosic w celu weryfikacji informacji. Chcialam zapytam czy jezeli ide na zwolnienie 1 wrzesnia a termin mam na 11 grudnia . I ostatnie trzy mc placilam duze skladki zus na swojej dzialalnosci to jal bede miec liczony macierzynski. Czy wejdzie wszystko od nowego roku czy za 12 mc. Przeciez prawo nie moze dzialac wstecz. Prosze jak ktos wie to niecj odpowie bo jak czytam na roznych stronach to mam wrazenie ze zaraz irodze z tego stresu
-
ja z terminem na 8 listopada i też nie wiem czy iść na wcześniejszy macierzyński (a musi być przynajmniej 2 tygodnie przed planowana data porodu), czy dopiero po urodzeniu. A corcia w 29tc ważyła 2200g wiec prawdopodobnie urodzi się w październiku, ale co jeśli nie?
-
Hej dziewczynki - zalatwilam w tym zusie macierzynski
I dokumenty- ja dostalam w zusie wniosek ale trzeba bylo dopisac. Moze napisze co na nim pisze to mozecie skopiowac
Wniosek o udzielenie dodatkoeego urlopu macierzynskiego i rodzicielskiego( trraz dopisane co w zusie kazali bo nie sa moim pracodawca)
Wniosek o wyplate z tyt. Zasilku macierzyńskiego za podane nizej okresy w wysokosci 80%
Prosze o udzielenie mi bezposrednio po zasilku macierzynskim, dodatkowego zasilku macierzynskiego w wymiarze 6 tygodni oraz bezposrednio po nim zasilku rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni na dziecko ..... / w zalaczeniu akt urodzenia.
Ponadto oswiadczam, iz drugi z rodzicow....( imie naziwsko pesel) nie bedzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.
I oczywiscie zus z-3b, akt urodzenia dziecka
I finitopolkosia, Mala_Czarna_89, akira, FasUla, rah, olcia88 lubią tę wiadomość
-
Nie wiem czy czytałyście, ale taki art. znalazłam... ciekaw co zrobią z tym vl.
Powinni minimalnie od stycznia go wprowadzić, chociaż najuczciwiej by było gdyby zmiany były wprowadzone tak, aby nie dotyczyły kobiet będących już w ciąży.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/matki-ida-walczyc-z-ustawa-antykoncepcyjna,144,0,1890192.htmlLilijka30 -
Nie musisz mieć aktu urodzenia przy składaniu wniosku, jeśli idziesz na wcześniejszy macierzyński, ale akt musisz dostarczyć tak czy inaczej, bo dopiero wtedy wydają decyzję i wypłacają zasiłek.
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
Mala_Czarna_89 wrote:Czyli macierzyński załatwia się mając akt urodzenia dziecka, tak? Ile jest na to czasu po narodzinach?
Co do tego vl to chciałabym to mieć czarno na białym..
Akt urodzenia jezeli dziecko sie urodzi juz
I 14 dni od dnia poroduMala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nie, tacierzyński należy się niezależnie i tylko ojciec może go wziąć.
Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość