X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak swoją drogą to czy jest tu ktoś na forum, komu powiedzieli ze nie miał wystarczającego dochodu na opłacenie składek i sprawa poszła do sądu? lub tez nie poszła i otrzymał zasiłek z zus. a moze ktoraś z was słyszała o takich sytuacjach. ciekawa jestem po prostu ile czasowo trwa taka batalia później i czy wszystkie sprawy wygrane.

ckaicsqvntdeeclt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawy wygrane ale ZUS sie odwołuje i dalej nie wypłaca, ja znam tylko negatywne przypadki, bo o takich sie mówi. Ale według prawa mozna podnieść do dowolnej podstawy.

• Sue87 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ile czasu taka batali w sądzie trwa? pewnie z rok i dłużej?
    mojej znajomej teraz tak zrobili własnie. firme ma długo ale dochody srednie. za to mąż bardzo duze. no ale to juz nikogo nie interesuje

ckaicsqvntdeeclt.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka opowiadała, że jakaś jej znajoma trafiła do sądu z tym i sąd stanął po stronie zus powołując się na to, że nie stać jej było na wysokie składki. Ale nie wiem jak to dokładnie było. Nie odwoływała się od wyroku. Poddała się.

Na pewno ponad rok będzie trwała taka sprawa w sądzie...

Edytaf5
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    gratuluję narodzin i życzę dużo siły na batalię z zusem.
    a przychód miałaś dużo mniejszy?
    Przychód miałam ok. 3400 i w piśmie wyjaśniającyym napisałam że w związku z rozwojem firmy itd cały przychód przeznaczyłam na opłacenie składek. Firmę będę prowadzić dalej odwołam się. Radca prawny z mojego biura rachunkowego mówi żeby nie odpuszczać i ze maja już jednego klienta który też się sądzi. Martwię się tylko żeby przez ten stres nie stracić pokarmu bo moj mały skarb jest teraz najważniejszy.

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 7 września 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Az jestem bardzo ciekawa co moj zus wymysli

Dg zalozona w ciazy, 3 skladki, 4 niska.
    Daliby
    Chociaz czas do urodzenia to przeciez bym wrocila do pracy :)

Myslicie ze to zalezy od regionu?
    ciekawa jestem jak w
    Lubelskim :)

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    Myslicie ze to zalezy od regionu?
    ciekawa jestem jak w
    Lubelskim :)

Raczej nie od regionu.
    Jeśli ktoś w ciąży zakłada DG i opłaca od razu wysokie składki to dla mnie od początku jest jasne, że ZUS będzie twierdził że firma jest fikcyjna w celu wyłudzenia pieniędzy.
    Zarówno Ola jak i Madzia założyły DG w trakcie trwania ciąży, co już jest dla ZUSu podejrzane.
    Ciekawa jestem jak u mnie będzie....

Jest tu ktoś kto podlega pod Kraków?

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja;) a Ty jak długo masz dg?u mnie 2 lata bez miesiąca i chcialabym uniknąć kontroli bo to jednak stres, ale na razie szykuje wszystkie papiery na wszelki wypadek

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Ja;) a Ty jak długo masz dg?u mnie 2 lata bez miesiąca i chcialabym uniknąć kontroli bo to jednak stres, ale na razie szykuje wszystkie papiery na wszelki wypadek

Od kwietnia 2013 czyli 2,5 roku. Nie podwyższałam składek, ale miałam 2 razy zawieszoną działalność na miesiąc (wyjeżdżałam więc zawieszałam) a teraz jestem zła na siebie za to zawieszanie.

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle, ze zawieszanie jest normalne, jak sie jedzie na urlop czy wyjeżdża, wiec nie ma co sie przejmować;) a Ty masz termin na kiedy?bedziesz jeszcze zmieniała podstawę składek?

polkosia lubi tę wiadomość

• rah Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!:)
    U mnie dzis znowu była kontrola. Prawie 2 tyg temu nie otworzyłam babkom z zusu i napisałam ze słyszałam domofon ale nie zdażyłam podejść. No i dzis rano znowu sie pojawiły.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 8 września 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Raczej nie od regionu.
    Jeśli ktoś w ciąży zakłada DG i opłaca od razu wysokie składki to dla mnie od początku jest jasne, że ZUS będzie twierdził że firma jest fikcyjna w celu wyłudzenia pieniędzy.
    Zarówno Ola jak i Madzia założyły DG w trakcie trwania ciąży, co już jest dla ZUSu podejrzane.
    Ciekawa jestem jak u mnie będzie....

Jest tu ktoś kto podlega pod Kraków?
    ja nie oplacalam od razu wysokich składek. Oplacilam tylko jedna wysoka bo przychód na to pozwolił. Także tak czy siak nie chodzi o bardzo wysoki macierzyński. W moim biurze radca w szoku, że mi to podwazyli bo wszystko jest legalnie, wszystko działa jak powinno. Tylko oni mi nie podważają samej działalności tylko to, że nie było takich zysków żeby ta jedna wysoka składkę zapłacić. Odwołanie będzie pisał prawnik. Jak rozmawiałam z babka prowadząca sprawę to wyszło, że oni nawet nie oglądali moich dokumentów tylko poszła odmowa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah i musiałaś demonstrować brzuszek;)? Swoją droga nie chciałabym zeby moja praca polegała na kontroli ciężarnych w domu

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka no to ze strony prawnej tez wygrana sprawa, ZUS liczy ze przez takie działania sie odpuści. Ciekawa jestem czy jak sie ma ta działalność dłużej to tez tak szykanują, pewnie nie ma reguły mimo wszystko. W każdym razie u mnie w zusie na składkach wszyscy mili a na zasiłkach jest duża różnica na minus;)

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam dziś pierwszy przelew :) w końcu uwierzyłam :)

FasUla, rah, Wredotka, Auro, polkosia, ceska lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 8 września 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula nie ma co się przejmować narazie i się stresować, trzeba być dobrej myśli:)

Moja znajoma też miała batalie w sądzie z zusem ale sprawę wygrała. Niestety zus nie mógł pogodzić się z tą decyzją i odwołał się do sądu apelacyjnego w Gdańsku. Także teraz moja znajoma z rocznym dzieckiem i z zagrożoną ciążą sobie wyobraźcie musi gnać z Bydgoszczy do Gdańska do sądu (bo już osobiście trzeba się stawić):/ paranoja normalnie, aż szkoda słów...

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 8 września 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Olka no to ze strony prawnej tez wygrana sprawa, ZUS liczy ze przez takie działania sie odpuści. Ciekawa jestem czy jak sie ma ta działalność dłużej to tez tak szykanują, pewnie nie ma reguły mimo wszystko. W każdym razie u mnie w zusie na składkach wszyscy mili a na zasiłkach jest duża różnica na minus;)
    Pani prowadząca sprawę kazała w czw zadzwonić żeby się dowiedzieć dokładnie co i jak. Mam nadzieję, że liczą na to, że trafili na głupka i się nie odwolam. Trudno będę się szarpać i dalej normalnie sprzedawać i wystawiać paragony. Mąż ją zjechał, że skoro mnie wycofują z ubezpieczenia to w takim razie dalej prowadzimy DG a składek nie trzeba oplacac, to powiedziała, że inny wydział będzie nas ścigał za nie płacenie. Paranoja. Żeby nie oddawać 700zl za kasę do US to też muszę dwa lata prowadzić i co teraz?

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Mysle, ze zawieszanie jest normalne, jak sie jedzie na urlop czy wyjeżdża, wiec nie ma co sie przejmować;) a Ty masz termin na kiedy?bedziesz jeszcze zmieniała podstawę składek?

Termin mam na luty, nie będę zmieniać składek bo mnie na to nie stać, a i pożyczać nie mam od kogo, i powiem szczerze że jak czytam tutaj co się wyprawia to nie wiem czy taki stres wart jest zachodu...

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj dostalam przelew id 18-31 sierpnia gdzie urodzilam 22sierpnia. Zadzwonilam na infolinie zostanie mi nadwyzka sciagnieta z zasilku macierzynskiego. I jak nie zdarza do 15 wrzesnia to kolejny przelew dostane.

FasUla lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie musiałam nic pokazywać :) domofon nie działał, nie wiem ocb, nie mogłam otworzyć i zeszłam na dół im otworzyć, to nawet nie chciały wejsc. Nie pytały o dowód, nic, tylko podpisać ido widzenia :)

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ