Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak Możesz się zarejestrować 30.11 lub w ciągu 7 dni. Tylko jeśli masz macierzyński do 30.11 to zarejestruj się z datą od 1.12.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 15:17
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Hej dziewczyny,
4 grudnia kończy mi się macierzyński. Czy wystarczy, że 5 grudnia zarejestruję się do dobrowolnego chorobowego i do społecznego?
Bo piszecie, żeby wcześniej wyrejstrować się też ze zdrowotnego i potem jeszcze raz do niego przystąpić? Mogłybyście wyjasnić, jaka jest procedura? Będę wdzięczna
polkosia lubi tę wiadomość
-
jenny88 wrote:Polkosia najlepiej zrób to jak najszybciej, nie czekaj do ostatniej chwili.
U mnie macierzyński był od maja, a druki składałam w grudniu; bo o nich całkowicie zapomniałam ale wszystko póki co jest ok.
Musisz złożyć - najlepiej w tym samym dniu - do 10.10, ale moim zdaniem lepiej prędzej:
* druk ZUS ZWUA (wyrejestrowanie z ubezpieczeń) z datą od dnia porodu K.
* druk ZUS ZZA (zgłoszenie do ubezp. zdrowotnego) z datą od dnia porodu K.
Następnie od 11.10 masz max 7 dni, żeby złożyć:
* druk ZUS ZWUA (wyrejestrowanie z ubezpieczeń) z datą od 11.10 (dzień po zakończeniu macierzyńskiego)
* druk ZUS ZUA (zgłoszenie do ubezpieczeń) z datą od 11.10. Należy pamiętać, żeby zaznaczyć dobrowolne ubezp. chorobowe również od 11.10
Najlepiej złożyć to prędzej niż w 7 dniu, bo u mnie np. była taka sytuacja, że babka zastanawiała się czy może w jednym dniu przyjąć oba te druki; dopytała kogoś i tak ale jakby trafić na kogoś niedoinformowanego to może nam przez to niepotrzebnie namieszać
Oczywiście pamiętajmy, żeby wszystkie druki przed oddaniem kserować i przy oddaniu oryginału prosić o podbicie kopii.
Następnie jak pójdziesz z L4 (max do 7 dni od daty wystawienia), trzeba oprócz L4 ponownie wypisać druk ZUS Z-3b (jest nowy wzór); bo staramy się o nowe świadczenie i w tym nowym druku zaznaczamy o jaki zasiłek ubiegamy się itd.
Następnie do 10.11 składasz druk ZUS DRA, gdzie podajesz jakie składki opłacisz za październik.
---
Mi w pierwszej ciąży o wyrejestrowaniu przypomniał ZUS; w drugiej mimo że w internetach ludzie pisali, że nie jest to koniecznie itd. również zrobiłam powyższą procedurę i teraz w trzeciej ciąży też.
Zrobisz jak uważasz, ale tak jak piszę na grupie DG na fb kilka dziewczyn pisało, że nie przeliczyli im świadczenia wg starych zasad, właśnie przez to niewyrejestrowanie. Dziewczyny próbowały walczyć w sądzie, ale przegrały...
1000 zł macierzyńskiego mamy pewne (bo jeśli wyjdzie mniej to dopłaci nam Państwo do 1000zł te kosiniakowe czy jakoś tak); ale jeśli walczymy o więcej to lepiej ze swojej strony dopełnić wszystkich procedur niż później żałować. Takie jest moje zdanie
Akira, Jenny tu dokładnie wyjaśniała
akira lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Tak, ruszyli juz po pierwszej wyplqcie i za kolejne l4 tez na 11.12 przewidziane.
Możecie,mi powiedziec, co trzeba złożyć, aby te pieniadze ze składek, za,miesiąc na,ktorym bylam,na l4 i oplacilam od,normalnej podstawy przeszly na poczet kolejnych skladek zdrowotnych? Do kiedy to trzeba zlozyc aby uwzględnili? -
Mi powiedzieli, że nie trzeba nic składać, że każda nadpłata jest brana na dalsze składki i faktycznie tak było. Miałam sobie tylko policzyć ile mam do dopłaty. Zrobiłam rozliczenie konta - przysłali mi listem, ale można to też sprawdzić w saldzie konta na pue
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 12:22
-
A mi nadpłaty wisiały na moim koncie pue i nikt nic z tego nie pobierał na poczet przyszłych składek więc płaciłam mimo nadpłat na beżąco. Napisałam pismo o zwrot nadpłaconych składek. W ciągu tyg listonosz był z kasą. a ja miałąm czyste konto. Polkosia czyżbyś ty miała termin na święta?? o kurcze, życzę Ci byś na święta była już w domu z dzidziem:) Pozdrawiam!
polkosia lubi tę wiadomość