Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
natalica06 wrote:Rejestrowałyście się tylko do zdrowotnej?
polkosia wrote:Marta, ja sama zanoszę zwolnienia.
I obojętnie co zanoszę (L4 czy jakieś pismo / druki) to zawsze robię ksero i proszę o podbicie; bo nigdy nie wiadomo co się kiedy przyda...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 08:37
polkosia lubi tę wiadomość
--
Mateusz23.08.2018 [*] 9t+4d
-
Na macierzyńskim rejestrujemy sie tylko do zdrowotnej.
Dziewczyny powiedzcie, bo prawnik mi napisal, ze jak konczy mi sie macierzyński 18go, 19go jestem znowu zarejestrowana, to aby l4 bylo 20go, aby byl ten dzien przerwy. Ze niby mogą się czepnac, co bylo pierwsze. Pasowałoby mi bardziej od 19go, bo mam lekarza 18go -
aagatkaa1984 wrote:Dziewczyny powiedzcie, bo prawnik mi napisal, ze jak konczy mi sie macierzyński 18go, 19go jestem znowu zarejestrowana, to aby l4 bylo 20go, aby byl ten dzien przerwy. Ze niby mogą się czepnac, co bylo pierwsze. Pasowałoby mi bardziej od 19go, bo mam lekarza 18go
polkosia lubi tę wiadomość
--
-
ja miałam macierzyński do 12.10, 10 października zrobiłam wyrejestrowanie i zarejestrowanie do wszystkich składek z dniem 13. i dziś zaniosłam zwolnienie od 13.10
mam nadzieję, że wszytsko zrobiłam dobrze, choć przyznam , że te Panie z mojego zus-u sa pomocne i miłe bo zanim złoże jakiś dokument to jedna drugiej pyta , dzwoni do innej czy mam wszystko ok na swoim koncie zus. dziś gdy dawałam l4 to Pani pytała czy na pewno zrobiłam to wyr i zarejestrowanie po macierzyńskim bo pamiętała mnie z poniedziałku i sprawdzała mi date zakończenia żeby druki na pewno dobrze wypelnic. Także z ich pomocą jestem dobrej myśli...
no to czekamy............. jak coś będzie u mnie wiadomo dam znac. pozdrawiam:)polkosia lubi tę wiadomość
-
hej pierwszy raz korzystam ze zwolnienia i nie mam pojęcia kiedy pokazuja się kwoty i kiedy w ogóle tabelka jest wypełniona, w każdym bądź razie pokazała mi się decyzja 19.10 i pusta tabelka, nie wiem czy tak ma być czy to cos oznacza ale pisze informacyjnie;) chyba, że to oznacza jakąś kontrole to pisać!
-
ha a jednak! właśnie się dowiedziałam , że miałam gości z zusu w siedzibie firmy, tylko dlaczego poszły tam a nie do mnie do domu?? prowadze dg jednoosobowa i wiadomo, że było zamknięte, tylko teraz zła jestem bo w tym samym miejscu pracuje moja tesciowa , wyleciała do nich i wszystko się wypytała i już wie , ze jestem na l4 i ciekawe czy się domysla, ze to l4 ciązowe. och to nasza tajemnica bo to dopiero 11 tydzien! pewnie przylezie do mnie prosto z pracy ten szpieg!
dziewczyny czy ja powinnam cos zrobić w tym kierunku, wyjaśnić cos no sama nie wiem, to chyba dobrze, że mnie nie zastały? może jutro do domu przyjadą hmm:/ a wy macie sdres siedziby w domu czy w miejscu pracy??
-
MMartaa wrote:ha a jednak! właśnie się dowiedziałam , że miałam gości z zusu w siedzibie firmy, tylko dlaczego poszły tam a nie do mnie do domu?? prowadze dg jednoosobowa i wiadomo, że było zamknięte, tylko teraz zła jestem bo w tym samym miejscu pracuje moja tesciowa , wyleciała do nich i wszystko się wypytała i już wie , ze jestem na l4 i ciekawe czy się domysla, ze to l4 ciązowe. och to nasza tajemnica bo to dopiero 11 tydzien! pewnie przylezie do mnie prosto z pracy ten szpieg!
dziewczyny czy ja powinnam cos zrobić w tym kierunku, wyjaśnić cos no sama nie wiem, to chyba dobrze, że mnie nie zastały? może jutro do domu przyjadą hmm:/ a wy macie sdres siedziby w domu czy w miejscu pracy??
hej
bardzo dobrze, że Cię nie zastali - o to chodzi w końcu w kontroli, czy przypadkiem nie pracujesz
ja też na DG - mały ZUS jeszcze, u mnie będzie o tyle dowcipnie, że firmę mam w kuj.-pom. zarejestrowaną, a mieszkam w 3M -
polkosia wrote:Jenny, a jak u Ciebie w końcu było z pierwszym przelewem? Ile dni po zaniesieniu L4 lub ile dni po zapłacie składki?
Składka opłacona 6, decyzja na pue 9, wypłata 16polkosia lubi tę wiadomość
--
-
Czesc dziewczyny!
Przyznaje sie bez bicia, ze nie sledziłam watku szczególnie ale moze któras znajdzie chwile by odpowiedziec mi na pytanie;)
Jestem osoba współpracujaca w firmie męża, ale jestem zatrudniona na etacie w innej firmie, w zwiazku z tym wszystkie składki odprowadza mój pracodawca. Moja umowa skonczy sie z dniem porodu, bo nie miałam jej na czas nieokreslony. Zastanawiam się w takim układzie jak by to wyglądało, gdybym zwolniła się teraz sama i zaczęła opłacac składki z firmy męża? Miałabym prawo do macierzyńskiego? Gdybym opłacała skladki od najwyzszej podstawy dostałabym macierzynski w wysokosci sredniej składek? Rodzę w lutym i muszę się jakoś zabezpieczyć -
aagatkaa1984 wrote:Na macierzyńskim rejestrujemy sie tylko do zdrowotnej.
Dziewczyny powiedzcie, bo prawnik mi napisal, ze jak konczy mi sie macierzyński 18go, 19go jestem znowu zarejestrowana, to aby l4 bylo 20go, aby byl ten dzien przerwy. Ze niby mogą się czepnac, co bylo pierwsze. Pasowałoby mi bardziej od 19go, bo mam lekarza 18go -
Hej dziewczyny
Chciałam się upewnić czy żeby podstawa składek nie uległa zmianie i żeby naliczali wg starej podstawy to okres między zasiłkami nie powinien przekraczać 3 mc-y? Czyli jak pójdę na l4 powiedzmy 2 mc-e od zakonczenia macierzynskiego to będą mi naliczali wg starych zasad tak?
Gdzieś kilka stron wcześniej widziałam odpowiedź, że tak jest ale wolę się upewnić czy ktoś na własnym przykładzie tego doświadczył, bo ZUS często wprowadza ludzi w bląd...