X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 16 września 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Druga sprawa, jak z opłatami do zusu, jak nie ma przerw, to placilyscie tylko zdrowotna, czy wszystkie składki od normalnej podstawy?
    Jeśli z macierzyńskiego przechodzisz na L4 to dopóki nie będzie decyzji lepiej opłacić pełne składki a później napisać pismo o zwrot lub zaliczenie na poczet przyszłych składek zdrowotnych. Nigdy nie wiadomo czy ZUS się do czegoś nie przyczepi...
    Ania_84 wrote:
    ehhh a umnie dalej nic :/
    L4 koniec 1 września składka wpłacona 6 września do tej pory nawet decyzji :/ niedługo skończy mi się nastepne L4 :/ więc chyba faktyczne poczekam z 2 miesiace :/
    Ciekawe skąd takie różnice :/

U mnie za to dobre wiadomości, bo dostałam już pierwszy przelew z "nowego" L4 a chyba w przyszłym tygodniu będę mieć już przelew z następnego-trwającego jeszcze L4 :D

Zatem teraz muszę tylko ogarnąć co z wpłaconymi już składkami...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2016, 19:48

polkosia lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 16 września 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nasz ZUS chyba tak ma :/ maż czekał na decyzje i wypłate wiecej niż 2 miesiące po wypadku :/
    teraz też nie lepiej bo L4 konczyło mu sie 6 września a decyzja 14 września i do tej pory nie ma info o wypłacie :/

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 16 września 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny, ale składki placimy te niskie, a nie te wysokie ponad 3000?

km5st5odymuuq2ts.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 16 września 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Jenny, ale składki placimy te niskie, a nie te wysokie ponad 3000?
    Tak, wystarczy od normalnej podstawy 2433,00zł

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 16 września 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam zapłacić za październik całość od najniższej podstawy, najwyżej jak już dostanę macierzyński, to złożę pismo, żeby przeksięgowali na poczet składek zdrowotnych i tyle :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, to ja jeszcze podbijam wątek... Mój gin idzie 10 na urlop, sic! :( A ja od 11 potrzebuję zwolnienie. Może wypisać mi wcześniej, 3 lub 4. Czy to nic nie skomplikuje?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • dorota37 Nowa

Wysłany: 25 września 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesć wszystkim,jestem tu nowa.Mam pewne pytanie ,jeśli ktos miałby jakąs podpowiedz to chętnie sie dowiem.Działalność prowadzę od lutego 2012 r,w grudniu 2015 r zawiesiłam ja.Do lutego 2017 jestem bezrobotną z prawem do zasiłku.Okazało się jednak ,ze jestem w ciązy, w tej chwili 11 tygodni.Co byscie zrobiły na moim miejscu?Wybrać zasiłek i odwiesić działalnośc opłacić dwie -trzy składki,póżniej poród?Termin mam na 15 kwietnia.Czy teraz cos wykombinować,nie wiem sama...Jeśli odwiesić działalnośc to jakie składki opłacać?Do tej pory płaciłam od najniższej tzn ok 1100 zł.Jak by to dalej wyglądało,w 2014 r udało mi się otrzymywać wysokie macierzyńskie na córkę,teraz to chyba niemożliwe.Jak myslicie?Jestem niezorientowana w obecnych przepisach.

• ania14 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę ze są tu same specjalistki to może mi ktoras pomoże. .. urodziłam 11.11.2015 i szczerze mówiąc nawet nie wiem do kiedy mam macierzynski. .. jak się to liczy? Chcieliśmy drugie dziecko no ale nie wychodzi. O pierwsze staraliśmy się 2 lata. Co mam teraz zrobić żeby się stracić wysokiego zasiłku? Raz na 3mc isc do lekarza i wziąść L4? A co z składkami zus? Nie musze płacić tych wysokich co przed przejściem na L4? (Na L4 wcześniej bylam tylko 10 dni wiec skorzystałam tylko z macierzyńskiego) co powinnam teraz zrobić?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, płać składki od najniższej podstawy, a raz na 3 miesiące idź na L4, wtedy podstawa będzie przeliczana na starych zasadach.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 3 października 2016, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia mam takie same pytania co ty:) tylko jestem w trochę gorszej sytuacji bo ja mam macierzyński do 15 a to jest sobota i nie wiem od kiedy mam zanieść l4 czy l4 musi być od 16??? tylko mój lekarz przyjmuje we wtorki i czwartki, czy może być taka przerwa dwu dniowa czy nie czy lepiej kombinować aby mi ktoś wypisal zwolnienie od 16 ?? no i skladke jaką płacisz polkosia, te 1000zł za cały miesiąc? czy od najwyższej podstawy za te reszte dni po zakończonym macierzyńskim??

3i49io4pumnm9gni.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 3 października 2016, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Mi sie skonczyl juz macierzynski w sierpniu, przeszlam na l4. Decyzje mialam w okolo 13 dni od zaniesienia l4, az sie zdziwilam ze tak szybko (:
    Zdaje mi sie ze dodatkowe deklaracje trzeba zlozyc, ale najlepiej sie upewnic.
    Jak mi sie zaczely problemy z datami. Dzwonilam na infolinie 6 razy i zapisywalam co mam zrobic wylreslilam glupoty i zostala jedna opcja :D
    W poniedzialek ide do mojej babeczki z zusu co naprawiala mi zapytam o te wyrejestrowanie. Mysle ze nie powinno byc problemu. Najwazniejsze jest zgloszenie po macierzynskim :) tak jak mowie ja skladalam zgloszenie do wszystkich 2razy bo na koncie zle sie zczytało...
    ceska jeżeli skończył ci się macierzyński założmy 13 sierpnia to l4 miałas od 14 sierpnia?? i ja będę się zmagac z przejściem na l4, już czuje stresik. nie wiem jak mam u siebie to rozwiązać, bo mi pasowałoby najlepiej gdy mam macierzyński do 15 wziąć l4 od 18 a, kurcze a jak w ogóle lekarze dają zwolnienia, bo w pierwszej ciązy nie korzystałam z l4 czy lekarz mógłby wydac zwolnienie do przodu o 3 dni, w czwartek wypisac od niedzieli?? :/ albo we wtorek od niedzieli ?

3i49io4pumnm9gni.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz może wystawić zwolnienie 1 dzień do przodu i 3 dni wstecz

82doroeqdnooy9dr.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, ja w końcu będę miała L4 od 11.10 (macierzyński do 10.10), bo wystawi mi inny ginekolog. Jakoś tak nie chciałam brać, żeby się nakładały... A składkę płacę od najniższej podstawy, czyli tysiąc z groszami.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za odpowidź, a ja właśnie zerknęłam na pue i okazało się , że mam zasiłek do 12.10, czyli mniejszy problem, pojde we wtorek do lekarza, a jak nie wystawi to w czwartek , ciekawe czy dostanę, heh jeszcze nie brałam ciążowego l4 , nie wiem jak mój lekarz na to zareaguje.. i chciałabym od 13.10, na facebooku wyczytałam , że jakaś tam dziewczyna miała odmowe bo nie zrobiła przerwy miedzy zasiłkiem a l4 jednego dnia, albo cos źle zrozumiałam.. no i nie wiem jak takie zwolnienie dac do zusu?? normalnie w dziale zasiłków daje się pani? i czy można samemu zanieść? czy trzeba kogoś wydelegować???

3i49io4pumnm9gni.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 5 października 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej czy mogłaby któraś z dziewczyn która pobiera zasiłek macierzyński co ma w epue, w zakładce ubezpieczony, ubezpieczenia i płatnicy...
    ja mam ze 15,10 osoba prowadzaca dg i tam zaznaczonew szczegółach zgłoszenie do skLADKI ZDROWOTNEJ, A W punkcie osoba pobierajaca zasiłek mam emerytalne i rentowe i tego nierozumiem, przecież skaladalam pismo wyrejestrowujace mnie ze wszystkich skaldek i zgłosiłam się do samej zdrowotnej jak wy macie?? :/

3i49io4pumnm9gni.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia i jak w końcu zrobiłaś z tym wyrejestrowaniem się, bo ja się też nie wyrejestrowałam, nie robili problemów, że później? Z datą wysłania pisma się wyrejestrowałaś czy od dnia macierzyńskiego?

201602111680.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyrejestrowałam się od pierwszego dnia macierzyńskiego, na razie nie spotkałam się z żadnymi problemami. Od dzisiaj jestem na L4... Zobaczymy co dalej.

natalica06, jenny88 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam do ZUS co zrobić, zobaczymy co odp ale pewnie tak odpowiedzą że będę musiała jeszcze ze 3 wiadomości wysłać żeby zrozumieć :-) dzięki za info. Trzymam kciuki za bezproblemowe L4 daj znać jak dostaniesz decyzję :-)
    EDIT:

Dzień dobry.

Po sprawdzeniu danych na Pani koncie w Kompleksowym Systemie Informatycznym ZUS informuję, że jest Pani aktualnie zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych (dobrowolne chorobowe) i ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu pozarolniczej działalności.

Osoby prowadzące pozarolniczą działalność, które spełniają jednocześnie warunki do objęcia obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym
    i rentowymi z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego, podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego. Mogą one dobrowolnie, na swój wniosek, być objęte ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi także z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności.
    W związku z powyższym, od daty przyznania prawa do zasiłku macierzyńskiego należy wyrejestrować się z obowiązkowych ubezpieczeń społecznych z tytułu pozarolniczej działalności (ZUS ZWUA) i zgłosić do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego (ZUS ZZA) lub na bieżąco do dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych (ZUS ZUA).
    Taką dostałam odpowiedź z ZUS. Rejestrowałyście się tylko do zdrowotnej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 09:33

201602111680.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko do zdrowotnej :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, ja sama zanoszę zwolnienia.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 255 256 257 258 259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ