X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • letty Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    U mnie także pojawiała się tabelka i w trakcie trwania L4 i jakiś czas po zakończeniu. Wiem, że tu nie ma reguły :)
    Tylko zawsze pojawiała się uzupełniona- z kwotami i datą wypłaty. Pierwszy raz mam sytuację, że jest sama tabelka :) I tak już tydzień ...

Może uzupełniający tabelkę się zmienił :-) u mnie prawie zawsze pojawia się niewypełniona a 3 dni albo i dzień przed dopiero wypełniają. Raz nawet dzwoniłam jak już było po l4 tydzień a tabelka dalej pusta to mi babka powiedziała termin wypłaty i, że uzupełnia tabelkę

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A są tu jeszcze jakieś mamy, które zaszły podczas macierzyńskiego? :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    letty wrote:
    Może uzupełniający tabelkę się zmienił :-) u mnie prawie zawsze pojawia się niewypełniona a 3 dni albo i dzień przed dopiero wypełniają. Raz nawet dzwoniłam jak już było po l4 tydzień a tabelka dalej pusta to mi babka powiedziała termin wypłaty i, że uzupełnia tabelkę

Będę w środę w zus zanieść l4 to dopytam o datę wypłaty :)

letty lubi tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, nie wytrzymałam z tym czekaniem. Nie wiedziałam jak wydatki rozplanować więc zadzwoniłam na infolinię i sprawa jest skierowana do wypłaty na 25 lipca. To mój 7 zasiłek od 30 grudnia więc trochę na zwolnieniu jestem, dlaczego pierwszy raz tabelka jest pusta od 11 dni nie wiadomo. Zawsze jak się pojawiała to od razu wypełniona w całości i w dodatku w tym samym dniu, w którym była decyzja.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Kurcze, nie wytrzymałam z tym czekaniem. Nie wiedziałam jak wydatki rozplanować więc zadzwoniłam na infolinię i sprawa jest skierowana do wypłaty na 25 lipca. To mój 7 zasiłek od 30 grudnia więc trochę na zwolnieniu jestem, dlaczego pierwszy raz tabelka jest pusta od 11 dni nie wiadomo. Zawsze jak się pojawiała to od razu wypełniona w całości i w dodatku w tym samym dniu, w którym była decyzja.

Hehe :-) ale widzisz? Wszystko jest :-) ja się nie martwię, że mi nie wypełniają. Czekam cierpliwie do tygodnia po zwolnieniu. Aczkolwiek teraz wypełnili mi w dniu decyzji

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny, mam pytanie, prowadze DG od 1,5 roku byla to moja pierwsza DG i wciaz place mały ZUS. Teraz udało mi sie zajść w ciąże, ale gdybym poszla na l4 ksiegowa wyliczyla mi ze dostane jakies 300 zl tylko chorobowego?? i musze jeszcze placic dalej skladke zdrowotna. A po urodzeniu dostane tylko 1000.
    Orientujecie sie czy mozna w ogole cos z tym jeszcze zrobic? chce pracowac jak najdluzej ale jest to ciaza blizniacza i poprostu moge nie dac rady.

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• jenny88 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    A są tu jeszcze jakieś mamy, które zaszły podczas macierzyńskiego? :)
    Ja ;)

polkosia lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, Jenny, gratulacje :) Idziesz od razu na L4?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    O, Jenny, gratulacje :) Idziesz od razu na L4?
    Dziękuję :)

Jeszcze zastanawiam się kiedy iść... Ale najpóźniej do 2 m-cy od zakończenia macierzyńskiego.

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

• polkosia Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny, jak Ty dasz radę :D Z taką gromadką ;) Mnie przeraża już drugie :P

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam dziewczyny w drugiej ciąży? Teraz znów będzie 30 dni na decyzję i 30 dni na wypłatę? Będę składała 11 października. Ciekawa jestem jak to z przelewem będzie.

Dada, jak u Ciebie to wygląda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 10:23

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze jedno, czy muszę płacić za październik składkę? I w jakiej wysokości?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze lepiej zapłacić jeżeli nie ma jeszcze decyzji. Chociaż proporcjonalnie, ale ja bym nie ryzykowała :-)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie odnośnie L4 - 14 sierpnia trafiłam do szpitala i tam już wystawili mi pierwsze L4 do 1 września na pue mam już w zaświadczeniach lekarskich że jest wystawione i składką za sierpień do zapłaty jest już pomniejszona - czyli rozumiem że uznali bez problemu ?? a jeśli tak to czy serio wypłacą po 2 miesiącach jak wcześniej czytałam 30 dni na decyzje i 30 na wypłatę ??

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 6 września 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa a jak z DRA w przypadku płacenia składek mimo zwolnienia lekarskiego (na wszelki wypadek gdy nie ma decyzji) ?? DRA wypełniasz tak jakbyś była na chorobowym czy tak jakbyś pracowała??

hexa
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Pewnie niektóre z Was mnie pamiętają, no to ja też dołączam do mam - jestem w 9 tyg ciąży:) co prawda macierzyński skończył mi się 11 sierpnia i już byłam w zusie zgłosić się ponownie do składek ale od czwartku chcę iść na L4 i zobaczymy jak to się potoczy.. mam nadzieję że nic nie namieszałam i mam ciągłość ubezpieczenia..
    Pozdrawiam wszystkie nowe mamuśki:)

1usawn15ju6q9qwm.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Jenny, jak Ty dasz radę :D Z taką gromadką ;) Mnie przeraża już drugie :P
    Dajemy radę bez problemu z 3, damy i z 4 ;)
    polkosia wrote:
    Jak tam dziewczyny w drugiej ciąży? Teraz znów będzie 30 dni na decyzję i 30 dni na wypłatę? Będę składała 11 października. Ciekawa jestem jak to z przelewem będzie.
    polkosia wrote:
    A i jeszcze jedno, czy muszę płacić za październik składkę? I w jakiej wysokości?

Ja jednak od razu przeszłam po zakończeniu macierzyńskiego na L4 i teraz czekam co i jak...

Najważniejsze co trzeba zrobić w trakcie trwania "starego" macierzyńskiego to wyrejestrować się ze wszystkich składek i zarejestrować do dobrowolnego ubezp. zdrowotnego. A po zakończeniu "starego" macierzyńskiego w ciągu max 7 dni trzeba wyrejestrować się z dobrowolnego ubezp. zdrowotnego i zarejestrować do wszystkich składek i pamiętać o chorobowym. U mnie w zusie babki bardzo tego pilnują, no i na grupie na fb było niestety kilka sytuacji, że dziewczynom odmówili świadczenia na starych zasadach właśnie z powodu tego nie przerejestrowania; mimo że w poprzedniej ciąży np. tego nie robiły...

U mnie już jedno L4 zakończone i decyzji dalej nie mam, więc podejrzewam na 99,9%, że cokolwiek pojawi się właśnie w ciągu 30 dni od opłacenia składek za sierpień, czyli max do 10.10.

Polkosia w Twoim przypadku najlepiej, żebyś opłaciła składki od 12-31.10, wystarczy od tej standardowej podstawy za społeczne czyli 2433,00zł. Nie płacimy pełnej składki tylko podstawę wyliczamy proporcjonalnie do ilości dni.

2433,00zł / 31 dni (bo tyle ma październik) = podst. za dzień x ilość dni miesiąca, po zakończeniu macierzyńskiego = podstawa do wyliczenia składek.

I potem wrzucamy do kalkulatora i oblicza nam ile trzeba zapłacić ;) http://www.pit.pl/kalkulator-ZUS/

Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe ;)
    hexa wrote:
    Paolaaa a jak z DRA w przypadku płacenia składek mimo zwolnienia lekarskiego (na wszelki wypadek gdy nie ma decyzji) ?? DRA wypełniasz tak jakbyś była na chorobowym czy tak jakbyś pracowała??
    Druk DRA trzeba złożyć normalnie tak jakbyśmy pracowały.

---
    Jeśli ZUS uzna "nowe" / z kolejnej ciąży L4 to możemy starać się o zwrot wpłaconych pieniędzy lub napisać pismo z prośbą o zaliczenie wpłaconych pieniędzy na poczet przyszłych składek. I wtedy pewnie korekta do DRA.
    Ania_84 wrote:
    Hej dziewczyny mam pytanie odnośnie L4 - 14 sierpnia trafiłam do szpitala i tam już wystawili mi pierwsze L4 do 1 września na pue mam już w zaświadczeniach lekarskich że jest wystawione i składką za sierpień do zapłaty jest już pomniejszona - czyli rozumiem że uznali bez problemu ?? a jeśli tak to czy serio wypłacą po 2 miesiącach jak wcześniej czytałam 30 dni na decyzje i 30 na wypłatę ??
    Ania gdzie dokładnie widzisz, że masz pomniejszoną składkę ? Ja oprócz wpisanego L4 nie widzę na pue nic.

Jeśli decyzja będzie pozytywna to pojawi się tylko odpowiednie info na pue; żaden list / decyzja nie przyjdzie pocztą; więc trzeba cierpliwie czekać...

Na 99,9% jest tak, że decyzja w ciągu 30 dni od opłacenia składek za dany miesiąc i potem chyba 30 dni (może mniej) na wypłatę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2016, 01:09

Ania_84 lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny dzięki za info - już wszystko wiem byłam akurat w zusie Pani mi powiedziała ze dlatego mam wyliczone poniewaz widocznie księgowa wysłał cos do zus za ile dn bedzie składka wpłacona .. a widzoczne to mm na pue w profilu płatnik- składk i należności :)

co do wypłaty też mi Pani powiedziała ze jak zaksięgują wpłatę za sierpień to że będzie wypłata - bo sprawa jest juz w dziale należności składek

no nic to sobie poczekam :)

tak myślałm że od razu mi nie zapłacą ponieważ mój M akurat miał wypadek w pracy na własnej dziłaności i fakt tam troche inaczej bo muszą sporzadzić karte wypadku itp itd le na pierwszą wypłatę czekał od zakończenia L4 5 dni wiec w sumie i tak nie tak dłgo bo l4 miał wystawione na 1,5 miesiąca fakt na cały czerwiec i połowe lipca wec mieli czs na wszytskie papierologie

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny, czyli ja mam wyrejestrować się 10.10 (do tego dnia mam macierzyński), a 11.10 zarejestrować? Planowałam się w ogóle nie wyrejestrowywać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2016, 09:31

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez pogubilam się z tym rejestrowaniem jak to ma być.. w ciągu całego macierzyńskiego w pue w okienku gdzie były należne składki za społeczne i fp miałam 0 wiec tak jakbym była wyrejestrowana.. tyle że jak byłam w zusie to kazali mi wyrejestrowac się ze wszystkiego i zarejestrować na nowo ze składka chorobową..wtedy nie wiedziałam że jestem w ciąży i jakoś za bardzo nie zastanawiałam się nad tym czy ten sposób jest prawidłowy..

1usawn15ju6q9qwm.png
‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ