Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Paolaaa wrote:U mnie także pojawiała się tabelka i w trakcie trwania L4 i jakiś czas po zakończeniu. Wiem, że tu nie ma reguły
Tylko zawsze pojawiała się uzupełniona- z kwotami i datą wypłaty. Pierwszy raz mam sytuację, że jest sama tabelkaI tak już tydzień ...
Może uzupełniający tabelkę się zmieniłu mnie prawie zawsze pojawia się niewypełniona a 3 dni albo i dzień przed dopiero wypełniają. Raz nawet dzwoniłam jak już było po l4 tydzień a tabelka dalej pusta to mi babka powiedziała termin wypłaty i, że uzupełnia tabelkę
-
letty wrote:Może uzupełniający tabelkę się zmienił
u mnie prawie zawsze pojawia się niewypełniona a 3 dni albo i dzień przed dopiero wypełniają. Raz nawet dzwoniłam jak już było po l4 tydzień a tabelka dalej pusta to mi babka powiedziała termin wypłaty i, że uzupełnia tabelkę
Będę w środę w zus zanieść l4 to dopytam o datę wypłatyletty lubi tę wiadomość
-
Kurcze, nie wytrzymałam z tym czekaniem. Nie wiedziałam jak wydatki rozplanować więc zadzwoniłam na infolinię i sprawa jest skierowana do wypłaty na 25 lipca. To mój 7 zasiłek od 30 grudnia więc trochę na zwolnieniu jestem, dlaczego pierwszy raz tabelka jest pusta od 11 dni nie wiadomo. Zawsze jak się pojawiała to od razu wypełniona w całości i w dodatku w tym samym dniu, w którym była decyzja.
-
Paolaaa wrote:Kurcze, nie wytrzymałam z tym czekaniem. Nie wiedziałam jak wydatki rozplanować więc zadzwoniłam na infolinię i sprawa jest skierowana do wypłaty na 25 lipca. To mój 7 zasiłek od 30 grudnia więc trochę na zwolnieniu jestem, dlaczego pierwszy raz tabelka jest pusta od 11 dni nie wiadomo. Zawsze jak się pojawiała to od razu wypełniona w całości i w dodatku w tym samym dniu, w którym była decyzja.
Heheale widzisz? Wszystko jest
ja się nie martwię, że mi nie wypełniają. Czekam cierpliwie do tygodnia po zwolnieniu. Aczkolwiek teraz wypełnili mi w dniu decyzji
-
Witam dziewczyny, mam pytanie, prowadze DG od 1,5 roku byla to moja pierwsza DG i wciaz place mały ZUS. Teraz udało mi sie zajść w ciąże, ale gdybym poszla na l4 ksiegowa wyliczyla mi ze dostane jakies 300 zl tylko chorobowego?? i musze jeszcze placic dalej skladke zdrowotna. A po urodzeniu dostane tylko 1000.
Orientujecie sie czy mozna w ogole cos z tym jeszcze zrobic? chce pracowac jak najdluzej ale jest to ciaza blizniacza i poprostu moge nie dac rady. -
Jak tam dziewczyny w drugiej ciąży? Teraz znów będzie 30 dni na decyzję i 30 dni na wypłatę? Będę składała 11 października. Ciekawa jestem jak to z przelewem będzie.
Dada, jak u Ciebie to wygląda?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 10:23
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Hej dziewczyny mam pytanie odnośnie L4 - 14 sierpnia trafiłam do szpitala i tam już wystawili mi pierwsze L4 do 1 września na pue mam już w zaświadczeniach lekarskich że jest wystawione i składką za sierpień do zapłaty jest już pomniejszona - czyli rozumiem że uznali bez problemu ?? a jeśli tak to czy serio wypłacą po 2 miesiącach jak wcześniej czytałam 30 dni na decyzje i 30 na wypłatę ??
-
Hej dziewczyny! Pewnie niektóre z Was mnie pamiętają, no to ja też dołączam do mam - jestem w 9 tyg ciąży:) co prawda macierzyński skończył mi się 11 sierpnia i już byłam w zusie zgłosić się ponownie do składek ale od czwartku chcę iść na L4 i zobaczymy jak to się potoczy.. mam nadzieję że nic nie namieszałam i mam ciągłość ubezpieczenia..
Pozdrawiam wszystkie nowe mamuśki:)polkosia lubi tę wiadomość
-
polkosia wrote:Jenny, jak Ty dasz radę
Z taką gromadką
Mnie przeraża już drugie
polkosia wrote:Jak tam dziewczyny w drugiej ciąży? Teraz znów będzie 30 dni na decyzję i 30 dni na wypłatę? Będę składała 11 października. Ciekawa jestem jak to z przelewem będzie.polkosia wrote:A i jeszcze jedno, czy muszę płacić za październik składkę? I w jakiej wysokości?
Ja jednak od razu przeszłam po zakończeniu macierzyńskiego na L4 i teraz czekam co i jak...
Najważniejsze co trzeba zrobić w trakcie trwania "starego" macierzyńskiego to wyrejestrować się ze wszystkich składek i zarejestrować do dobrowolnego ubezp. zdrowotnego. A po zakończeniu "starego" macierzyńskiego w ciągu max 7 dni trzeba wyrejestrować się z dobrowolnego ubezp. zdrowotnego i zarejestrować do wszystkich składek i pamiętać o chorobowym. U mnie w zusie babki bardzo tego pilnują, no i na grupie na fb było niestety kilka sytuacji, że dziewczynom odmówili świadczenia na starych zasadach właśnie z powodu tego nie przerejestrowania; mimo że w poprzedniej ciąży np. tego nie robiły...
U mnie już jedno L4 zakończone i decyzji dalej nie mam, więc podejrzewam na 99,9%, że cokolwiek pojawi się właśnie w ciągu 30 dni od opłacenia składek za sierpień, czyli max do 10.10.
Polkosia w Twoim przypadku najlepiej, żebyś opłaciła składki od 12-31.10, wystarczy od tej standardowej podstawy za społeczne czyli 2433,00zł. Nie płacimy pełnej składki tylko podstawę wyliczamy proporcjonalnie do ilości dni.
2433,00zł / 31 dni (bo tyle ma październik) = podst. za dzień x ilość dni miesiąca, po zakończeniu macierzyńskiego = podstawa do wyliczenia składek.
I potem wrzucamy do kalkulatora i oblicza nam ile trzeba zapłacićhttp://www.pit.pl/kalkulator-ZUS/
Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe
hexa wrote:Paolaaa a jak z DRA w przypadku płacenia składek mimo zwolnienia lekarskiego (na wszelki wypadek gdy nie ma decyzji) ?? DRA wypełniasz tak jakbyś była na chorobowym czy tak jakbyś pracowała??
---
Jeśli ZUS uzna "nowe" / z kolejnej ciąży L4 to możemy starać się o zwrot wpłaconych pieniędzy lub napisać pismo z prośbą o zaliczenie wpłaconych pieniędzy na poczet przyszłych składek. I wtedy pewnie korekta do DRA.
Ania_84 wrote:Hej dziewczyny mam pytanie odnośnie L4 - 14 sierpnia trafiłam do szpitala i tam już wystawili mi pierwsze L4 do 1 września na pue mam już w zaświadczeniach lekarskich że jest wystawione i składką za sierpień do zapłaty jest już pomniejszona - czyli rozumiem że uznali bez problemu ?? a jeśli tak to czy serio wypłacą po 2 miesiącach jak wcześniej czytałam 30 dni na decyzje i 30 na wypłatę ??
Jeśli decyzja będzie pozytywna to pojawi się tylko odpowiednie info na pue; żaden list / decyzja nie przyjdzie pocztą; więc trzeba cierpliwie czekać...
Na 99,9% jest tak, że decyzja w ciągu 30 dni od opłacenia składek za dany miesiąc i potem chyba 30 dni (może mniej) na wypłatę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2016, 01:09
Ania_84 lubi tę wiadomość
--
Mateusz23.08.2018 [*] 9t+4d
-
Jenny dzięki za info - już wszystko wiem byłam akurat w zusie Pani mi powiedziała ze dlatego mam wyliczone poniewaz widocznie księgowa wysłał cos do zus za ile dn bedzie składka wpłacona .. a widzoczne to mm na pue w profilu płatnik- składk i należności
co do wypłaty też mi Pani powiedziała ze jak zaksięgują wpłatę za sierpień to że będzie wypłata - bo sprawa jest juz w dziale należności składek
no nic to sobie poczekam
tak myślałm że od razu mi nie zapłacą ponieważ mój M akurat miał wypadek w pracy na własnej dziłaności i fakt tam troche inaczej bo muszą sporzadzić karte wypadku itp itd le na pierwszą wypłatę czekał od zakończenia L4 5 dni wiec w sumie i tak nie tak dłgo bo l4 miał wystawione na 1,5 miesiąca fakt na cały czerwiec i połowe lipca wec mieli czs na wszytskie papierologie -
Jenny, czyli ja mam wyrejestrować się 10.10 (do tego dnia mam macierzyński), a 11.10 zarejestrować? Planowałam się w ogóle nie wyrejestrowywać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2016, 09:31
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ja tez pogubilam się z tym rejestrowaniem jak to ma być.. w ciągu całego macierzyńskiego w pue w okienku gdzie były należne składki za społeczne i fp miałam 0 wiec tak jakbym była wyrejestrowana.. tyle że jak byłam w zusie to kazali mi wyrejestrowac się ze wszystkiego i zarejestrować na nowo ze składka chorobową..wtedy nie wiedziałam że jestem w ciąży i jakoś za bardzo nie zastanawiałam się nad tym czy ten sposób jest prawidłowy..