Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Info z grupy FB, tak odpisali jednej z dziewczyn:
"Dzień dobry,
W odpowiedzi na Pani pismo uprzejmie informuję, że zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Jeśli po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego terminowo przystąpi Pani do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego to będzie Pani przysługiwać prawo do zasiłku chorobowego.
Podstawę wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe.
W opisanej sytuacji jeśli przerwa pomiędzy pobieraniem zasiłków będzie krótsza niż 3 pełne miesiące kalendarzowe to podstawa nie ulegnie zmianie.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam
Ewa Bałyk
Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
nr tel. 22 560 16 00"
Ja jestem dobrej myśli. Nie wyrejestrowałam się, nic nie robiłam od złożenia papierów o macierzyński. Mam go do 10.10, zamierzam 11.10 iść zgłosić się do chorobowego i od razu zanieść L4.
I dzięki za gratulacjejenny88, AgaSad lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:Info z grupy FB, tak odpisali jednej z dziewczyn:
"Dzień dobry,
W odpowiedzi na Pani pismo uprzejmie informuję, że zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Jeśli po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego terminowo przystąpi Pani do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego to będzie Pani przysługiwać prawo do zasiłku chorobowego.
Podstawę wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe.
W opisanej sytuacji jeśli przerwa pomiędzy pobieraniem zasiłków będzie krótsza niż 3 pełne miesiące kalendarzowe to podstawa nie ulegnie zmianie.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam
Ewa Bałyk
Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
nr tel. 22 560 16 00"
Ja jestem dobrej myśli. Nie wyrejestrowałam się, nic nie robiłam od złożenia papierów o macierzyński. Mam go do 10.10, zamierzam 11.10 iść zgłosić się do chorobowego i od razu zanieść L4.
I dzięki za gratulacje
ja już Ci wcześniej pisałam... też się nie wyrejestrowałam, l4 mam na starych zasadach a zaszłam w ciążę jakieś 2 miechy po zakończonym macierzyńskim.
Ale dzwonili do mnie i księgowa jakąś korektę składała.
PS ale dzwoniłaś żeby się upewnić, że ZUS Cię nie wyrejestrował? bo wiesz... różnie bywa -
Moja księgowa twierdzi, że teraz wyrejestrowanie następuje z automatu przez ZUS, dlatego nie ważne jest czy jestem wyrejestrowana czy nie (przez siebie), tylko żeby odpowiednio szybko znów zgłosić się do chorobowego. Najwyżej mi złoży korekty, tym się nie martwię...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
hejka.
34 tydzien (jak ten czas leci...)
i teraz mam pytanie....
termin mam na 26.07
kiedy najlepiej zglosic sie do macierzynskiego?
i jak to wygklada z placeniem skladek w tym czasie?
czy czekajac na decyzje mam placic pelne skladki czy tylko zdrowotną?
ile czeka sie na decyzje / wyplate macierzyskiego?Kasandra -
Cześć Dziewczyny!
Od stycznia prowadzę DG. Opłacam składki społeczne od najniższej podstawy. Planuję ciążę. Zastanawiam się czy opłaca mi się dopłacać do składek od trochę wyższej podstawy, ale wychodzi mi że nie...
Opłacając od najniższej dostanę wyrównanie do 1.000 zł rodzicielskiego i nie będę musiała opłacać składki zdrowotnej w trakcie pobierania zasiłku i równoczesnego prowadzenia DG.
Podwyższając podstawę powiedzmy na ok 8 miesięcy przed porodem do 2.500 zł(płacę 750 zł przez 8 mies zamiast 170), a dostaję przez 12 m ok 1.100 zł i muszę płacić zdrowotną przez te 12 m.... -> czyli jestem w plecy w stosunku do pierwszego przypadku!
Czy ma KTÓRAŚ z WAS jakiś pomysł jak podwyższyć macierzyński i nie być do tyłu???
I czy orientujecie się kto w pierwszym przypadku dopłaca (robi faktycznie przelew) do 1.000 - ZUS czy gmina? -
Guluś po likwidacji "luki" płacenie wyższych składek jest bez sensu. Chyba faktycznie opłaci się to tylko tym kobietom, które po prostu wysokie składki płacą cały rok np. dla wyższej emerytury. Moje doświadczenie zawodowe pokazało, że tacy ludzie wbrew pozorom są
kasandra88 czy dowiedziałaś się co i jak?
Mi w ZUS powiedziano, że można zapłacić tylko zdrowotną i jak to Pani wytłumaczyła- skoro jestem na L4 i dostałam już zasiłek tzn że prawo do chorobowego mam więc automatycznie jeżeli będę do dnia urodzenia na L4 nic się nie zmieni.
W praktyce jak wiemy może być sytuacja, że zus rozpocznie jakąś kontrolę więc dla pewności można zapłacić albo całą składkę od niższej podstawy, albo proporcjonalnie za te dni, które są już po L4, a na macierzyńskim ale jeszcze bez decyzji ...
Ja mam termin na 19 sierpnia więc druga połowa miesiąca. Będę w podobnej sytuacji więc będę płacić proporcjonalnie na wszelki wypadek ... -
Dziewczyny mam pytanie ile dokładnie dostaje się na L4 mówie tu o składce zus od podstawy 2433,00 czyli 772 zł aktualnie
póki co nie planuje ale chciałabym wiedzieć ile faktycznie dostaje sie na reke zza cały miesiac na L4 ? -
Dostaniesz ok. 1720 zł- zależy ile dni ma miesiąc.
Od tego płacisz ok 290 zł składki na ubezp. zdrowotne.
Na macierzyńskim dostaniesz 80% czyli ok 1370 zł. Możesz zawiesić DG i nie płacić w tedy wkładki zdrowotnej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 11:23
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Paolaaa wrote:Dostaniesz ok. 1720 zł- zależy ile dni ma miesiąc.
Od tego płacisz ok 290 zł składki na ubezp. zdrowotne.
Na macierzyńskim dostaniesz 80% czyli ok 1370 zł. Możesz zawiesić DG i nie płacić w tedy wkładki zdrowotnej.w takim razie czekam aż mi przywrócą bomiałam kilka razy po terminie wpłacone
-
Dada wrote:Ja zrezygnowałam z macierzyńskiego i przeszłam na L4 na razie cisza....
Ile maja czasu ? Bo nie pamietam jak to było ostatnio ?
O kurczęJa wolę mieć święty spokój
L4 i tak mi wpadnie za 2 miesiące jeszcze.
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyKunita wrote:A co wtedy, gdy potrzebujesz wziąć L4? Możesz wziąć tylko na jedną pracę?
Ja prowadzę własną działalność gospodarczą i pracuję na etacie.
Moja księgowa mówi, że zawsze gdy w pracy na etacie biorę L4 bądź urlop, jakiekolwiek wolne, muszę jej również zgłaszać bo wtedy w firmie też trzeba odznaczyć zwolnienie czy też urlop. Co do L4 w ciąży, to trzeba kogoś zatrudnić nawet na jakąś część etatu, bo inaczej nie możesz wystawiać faktur.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 13:07
-
Ania_84 wrote:Dzięki
w takim razie czekam aż mi przywrócą bomiałam kilka razy po terminie wpłacone
Rozumiem, że po terminie płaciłaś składki i czekasz 90 dni aż przywrócą Ci chorobowe? -
Pati569 wrote:Ja prowadzę własną działalność gospodarczą i pracuję na etacie.
Moja księgowa mówi, że zawsze gdy w pracy na etacie biorę L4 bądź urlop, jakiekolwiek wolne, muszę jej również zgłaszać bo wtedy w firmie też trzeba odznaczyć zwolnienie czy też urlop. Co do L4 w ciąży, to trzeba kogoś zatrudnić nawet na jakąś część etatu, bo inaczej nie możesz wystawiać faktur.
Ja także prowadziłam firmę (ryczałt) i pracowałam - na całym etacie. I właśnie od tego jaki masz etat zależy co dalej.
Jeżeli ktoś ma taką sytuację jak ja nie zgłasza nigdzie urlopów ani zwolnień oprócz zakładu pracy bo pełen etat wyklucza możliwość korzystania z dobrowolnego zasiłku chorobowego z działalności.
Inaczej gdy pracuje się na niecały etat z wynagrodzeniem poniżej najniższej krajowej. -
Dziewczyny, jestem 7 miesiąc na L4. Pierwszy raz mam sytuację, że w PUE pojawiła się tabelka pusta. Czyli mam tylko okres zwolnienia (17.06-15.07), data decyzji (08.07), procent świadczenia (100%) i obniżenia (0%) i tak od tygodnia.
Wiem, że te puste tabelki pojawiają się czasem, ale ile czekałyście na jej uzupełnienie? Będę zanosić w przyszłym tygodniu nowe zwolnienie (najczęściej wysyłam pocztą) więc pytać się o co chodzi? -
Paolaaa wrote:Rozumiem, że po terminie płaciłaś składki i czekasz 90 dni aż przywrócą Ci chorobowe?
no nic musze odczekac
ale akurat dobrze sie składa bo zrobie szkolenie ..a na L4 juz nie mogłabym a nasepne doepiro za rok:D wiec akuratWiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 14:08
-
Paolaaa wrote:Dziewczyny, jestem 7 miesiąc na L4. Pierwszy raz mam sytuację, że w PUE pojawiła się tabelka pusta. Czyli mam tylko okres zwolnienia (17.06-15.07), data decyzji (08.07), procent świadczenia (100%) i obniżenia (0%) i tak od tygodnia.
Wiem, że te puste tabelki pojawiają się czasem, ale ile czekałyście na jej uzupełnienie? Będę zanosić w przyszłym tygodniu nowe zwolnienie (najczęściej wysyłam pocztą) więc pytać się o co chodzi?
nie denerwuj sięmi czasami uzupełniają tydzień po skończonym l4
czasem dostawałam pieniądze 2 dni przed zakończonym l4 czasem w dniu a teraz to i 12 dni po
-
U mnie także pojawiała się tabelka i w trakcie trwania L4 i jakiś czas po zakończeniu. Wiem, że tu nie ma reguły
Tylko zawsze pojawiała się uzupełniona- z kwotami i datą wypłaty. Pierwszy raz mam sytuację, że jest sama tabelkaI tak już tydzień ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 16:40