Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Na PUE widzisz wszystko co jest związane z Twoim kontem w ZUS, a to co nas najbardziej interesuje to zasiłki (daty wydania decyzji, kwotę, datę wypłaty).
Najpierw musisz założyć konto PUE. Wchodzisz na stronę www.zus.pl i po lewej stronie masz logowanie do PUE. Rejestrujesz się i w ciągu 7 dni idziesz do ZUS z dowodem aby swój profil potwierdzić. Przy potwierdzeniu profilu zapytaj się czy masz zakładkę "świadczeniobirca" bo to w niej są informacje o zasiłkach, a nie wiedzieć czemu czasem się ona "nie załącza" i trzeba iść do ZUS drugi raz aby ją podpięli.
Możesz też składać wszelkie deklaracje do ZUS przez internet, ale musisz założyć profil zaufany EPUAP na stronie http://epuap.gov.pl, a później podpiąć go ze swoim kontem PUE (na stronie zusu jest instrukcja jak to zrobić). Profil zaufany też się potwierdza wizytą np. w ZUS więc jeżeli chcesz składać deklaracje przez internet to załóż najlepiej od razu dwa konta i idź do ZUS potwierdzićZofiaP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ciri22 wrote:Dziewczyny po jakim czasie od zlozenia wniosku o macierzynki pokazalo wam sie cokolwiek w zakladce świadczeniobiorcy cokolwiek na temat tego zasilku?
ja nie miałam jeszcze zakładki świadczeniobiorcaale urodziłam 27.10.14, dzwoniłam pytać co i jak na początku grudnia i pierwszą wypłatę miałam chyba 19.12.14
-
nick nieaktualny
-
polkosia wrote:No dobra, dziewczyny, to wyrejestruję się, chociaż moja księgowa twierdzi, że to idzie z automatu i nie muszę tego robić, ale rzeczywiście w ZUS kazali mi się wyrejestrować. Tylko nie za bardzo ogarniam jak to zrobić?
Nie wiem czy się uda, ale właśnie dostałam pierwszy okres i ruszamy, bo tak czy siak chcemy rodzeństwo dla Tysi, a z nią staraliśmy się aż 3 lata i nie wiem czy tu pójdzie tak gładko...polkosia lubi tę wiadomość
-
ciri22 wrote:Aha dzieki
Zastanawiam sie czy w zakladce swiadczeniobiorca musi byc jakis slad ze zlozylam wniosek. Bo wniosek zlozylam 16 marca i jestem ciekawa kiedy w zakladce swiadczeniobiorca cos sie moze pojawic.
myślę, że najwcześniej koło 16.04 możesz patrzeći wtedy powinno się coś pojawić... np. niewypełniona tabelka z wypłatami na cały macierzyński... a później na dniach uzupełnią kwotami i datami wypłat
edit. weszłam do siebie na pue żeby zerknąć na tą tabelkę macierzyńskiegoi wyskoczyło mi, że datę decyzji miałam jakieś 19 dni po złożeniu wniosku, także może warto będzie zadzwonić jakoś 6.04? o ile nic się do tego czasu nie pojawi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2016, 11:19
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPrzy preferencyjnym Zusie zgodnie z nowa ustawa to bedzie wyrównanie do 1000 zl i będziesz zwolniona z opłacania skladek podczas macierzyńskiego.
Chyba, ze bedzie 12 m-cy oplacania pelnej skladki, wtedy macierzyński bedzie wyższy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 10:54
JustynaaP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyStare zasady niestety juz nie obowiazuja. Mozna podniesc sobie skladki i oplacac je, ale podobno przy preferencyjnym zusie jest to kompletnie nieoplacalne. Lepiej juz odkladac sobie na konto.
Byc moze jakas mega zorientowana ksiegowa zna jakis myk, zeby ugrac wiecej, ale ja nie znam sie az tak. Wiem, ze niektore dziewczyny przy preferencyjnym zawieszaja dzialalnosc na miesiac, a po odwieszeniu zglaszaja sie do pełnych skladek i chyba placa od tej najwyzszej podstawy. Nie wiem czy to dziala i ile na tym dziewczyny zyskuja .
Warto udac sie do zusu i zapytac jak bedzie wyliczony zasilek. Mozna zapytac, czy jest szansa na otrzymanie wyzszego swiadczenia. Ja pisalam do nich zapytania i sprawdzalam czy to oplacalne dla mnie.JustynaaP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ciri22 wrote:Z tego co kojarze to wybierasz czy z umowy czy z dzialalnosci i tylko z jednego mozesz pobierac i jedno na drugie nie wplywa, czyli nie podwyzszy ci dzialalnosc macierzynskiego z dg
Jeżeli z etatu masz co najmniej najniższą krajową (albo więcej) to nie masz prawa wyboru- pieniądze dostaniesz tylko z etatu.
Karolina_Ina wrote:Można pobierać z obu źródeł pod warunkiem, że na umowie o pracę masz najniższa krajowa (albo poniżej, dokładnie nie pamiętam).
Na umowie o pracę musi być mniej niż najniższa krajowa aby otrzymywać z dwóch źródeł.
ciri22, Karolina_Ina lubią tę wiadomość