X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • poznanianka Znajoma

Wysłany: 16 marca 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Karolina_lna!
    Jeśli nie mam konta PUE, to muszę je szybko założyć?
    Czy też tę decyzję dostanę pisemnie-listownie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 12:33

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poznanianka wrote:
    Dziękuję Karolina_lna!
    Jeśli nie mam konta PUE, to muszę je szybko założyć?
    Czy też tę decyzję dostanę pisemnie-listownie?

Obowiązku nie ma, ale przyznam, że PUE ułatwia życie, bo nie tylko możesz zobaczyć czy masz decyzję, ale i dokumenty możesz składać przez Płatnika (tylko do tego jest potrzebny profil zaufany ePUAP). Jeżeli będziesz już zakładała konto na PUE poproś o uruchomienie zakładki Świadczeniobiorca, bo tam pojawiają się informacje odnośnie zasiłku.
    O decyzję możesz też pytać na infolinii, tylko nie wiem jak wygląda tam uwierzytelnianie bez PUE.
    Co do wysyłania decyzji, to zależy od oddziału, najczęściej pozytywnych nie wysyłają. Za to negatywną każdy oddział musi wysłać.

poznanianka lubi tę wiadomość

• emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 16 marca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Pewnie pozytywna, a kwoty pokażą się niedługo. Moje PUE też dziwnie działa, np w zwolnieniach nie ma mojego ostatnie zwolnienia, ale w zasiłkach jest już tabelka z decyzją i kwotami.
    Jak się stresujesz tym, możesz zadzwonić na infolinię i zapytać czy decyzja jest pozytywna.

Dzwoniłam dzisiaj na infolinie i powiedziała mi kobieta ze tak jakby jeszcze nie było decyzji a jak zapytałam sie ze w takim razie dlaczego jest w tej zakładce "data decyzji " to nie potrafiła mi do końca odpowiedzieć na to pytanie tylko ze maja 30 dni na podjęcie decyzji . Bardzo mnie to zastanawia bo to wyglada jakby była decyzja a na infolini mówią jakby jej nie było. Moze bedzie aktualizacja jak wysle kolejne zwolnienie . Chyba sie pofatyguje i w piatek pojadę i osobiście zawiozę kolejne zwolnienie i przy okazji zapytam sie o to poprzednie.
    Gdyby była kontrola to na infolini chyba by mi powiedzieli czy nie za bardzo ?
    Tez miałam kiedyś taka sytuacje ze zaakceptowali zasiłek a nie było zwolnienia w zakładce zaświadczenia lekarskie

emilia.teclaw
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilia.teclaw wrote:
    Dzwoniłam dzisiaj na infolinie i powiedziała mi kobieta ze tak jakby jeszcze nie było decyzji a jak zapytałam sie ze w takim razie dlaczego jest w tej zakładce "data decyzji " to nie potrafiła mi do końca odpowiedzieć na to pytanie tylko ze maja 30 dni na podjęcie decyzji . Bardzo mnie to zastanawia bo to wyglada jakby była decyzja a na infolini mówią jakby jej nie było. Moze bedzie aktualizacja jak wysle kolejne zwolnienie . Chyba sie pofatyguje i w piatek pojadę i osobiście zawiozę kolejne zwolnienie i przy okazji zapytam sie o to poprzednie.
    Gdyby była kontrola to na infolini chyba by mi powiedzieli czy nie za bardzo ?
    Tez miałam kiedyś taka sytuacje ze zaakceptowali zasiłek a nie było zwolnienia w zakładce zaświadczenia lekarskie

Dziwne, ja tak jeszcze nie miałam i nie słyszałam o takich przypadkach. Myślę, że będzie wszystko dobrze.
    Ja miałam kontrolę dg przed wydaniem pierwszej decyzji, ale wtedy nic nie było na pue i na infolinii też o tym nie wiedzieli.
    Jak będziesz w ZUSie to przy okazji możesz podpytać, jeżeli to ten sam oddział, który wydaje decyzję. Bo ja swój mam w innym mieście a do innego zanosze zwolnienia i tutaj panie widzą tyle samo co na infolini. A tak na miejscu może zapytaja tą panią co się zajmuje Twoja sprawa.

emilia.teclaw lubi tę wiadomość

• emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 16 marca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Dziwne, ja tak jeszcze nie miałam i nie słyszałam o takich przypadkach. Myślę, że będzie wszystko dobrze.
    Ja miałam kontrolę dg przed wydaniem pierwszej decyzji, ale wtedy nic nie było na pue i na infolinii też o tym nie wiedzieli.
    Jak będziesz w ZUSie to przy okazji możesz podpytać, jeżeli to ten sam oddział, który wydaje decyzję. Bo ja swój mam w innym mieście a do innego zanosze zwolnienia i tutaj panie widzą tyle samo co na infolini. A tak na miejscu może zapytaja tą panią co się zajmuje Twoja sprawa.

Ja tez juz sama nie wiem bo na pue jest tak jakby decyzja a na infolini mówią ze jej nie ma. Zobaczymy co mi powiedzą w oddziale . Moze to dlatego ze na 3 poprzednich zwolnieniach był inny adres (mieszkam z chłopakiem w innej miejscowości niż mam prowadzona działalność ) a teraz przed porodem przyjechałam do swojego miasta rodzinnego ponieważ tu mam lekarza i tu mam rodzic ( miejsce takie samo co w prowadzić działaności )

emilia.teclaw
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilia.teclaw wrote:
    Ja tez juz sama nie wiem bo na pue jest tak jakby decyzja a na infolini mówią ze jej nie ma. Zobaczymy co mi powiedzą w oddziale . Moze to dlatego ze na 3 poprzednich zwolnieniach był inny adres (mieszkam z chłopakiem w innej miejscowości niż mam prowadzona działalność ) a teraz przed porodem przyjechałam do swojego miasta rodzinnego ponieważ tu mam lekarza i tu mam rodzic ( miejsce takie samo co w prowadzić działaności )

Miejsce pobytu nie ma dla nich większego znaczenia, o ile im to zgłosiłaś. Bo niezależnie od tego gdzie jesteś, rozlicza Cię ZUS pod który podlega Twoja działalność. Mogło to wprowadzić im lekki chaos, ale powinni ogarnąć. U mnie problemem było dla nich ogarnięcie zmiany nazwiska i adresu zameldowania.
    A czy lekarz który wystawił Ci zwolnienie też się zmienił? Czy masz ciągłość od jednego? Bo może to jeszcze sprawdzają?
    Ja mam tak samo, działalność w innym mieście niż obecnie mieszkam. Wszystkie moje wnioski, zwolnienia i inne sprawy załatwia oddział z miasta gdzie jest dg.

• emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 16 marca 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja juz nie wiem czemu tak jest. Lekarz mi sie nie zmienił , ciągłość mam cały czas. Nie zgłaszałam tego bo ten adres widnieje tylko na zwolnieniu a adres dzialosci sie nie zmienił . Dzwoniłam wczesniej do zusu i sie o to pytałam to powiedzieli mi ze nie musze nigdzie tego zgłaszać .

emilia.teclaw
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodziło mi o zgłoszenie zmiany miejsca pobytu właśnie, ale jeżeli masz już inny na zwolnieniu to jest ok. Nie masz czym się stresować.

• emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 16 marca 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem bardzo ciekawa dlaczego tak wyglada sytuacja i kiedy bedzie jaka kolwiek decyzja

emilia.teclaw
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Laski! czy któraś z Was była wzywana na kontrolę do lekarza Zusu? zastanawiam się w jaki sposób udowodnić mdłości, wymioty i zawroty głowy.

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny,

od czerwca ubiegłego roku, prowadzę własną działalność i od początku opłacam składki, ale najniższe preferencyjne. Obecnie jestem w 12 tygodniu ciąży i staram się znaleźć rzetelne i zrozumiałe źródło, które powie mi jak będzie wyglądała moja sytuacja zasiłkowa po porodzie. Z tego co wywnioskowałam, raczej słabo...
    Wiem, że przepisy się zmieniły mocno na niekorzyść, niestety informacje, które znajduje w sieci są trochę sprzeczne i pogubiłam się w tym. Na jaki zasiłek mogę liczyć? Co mogę zrobić, żeby trochę go podwyższyć?
    Dodam jeszcze, że o ile sytuacja mi na to pozwoli, nie mam zamiaru brać L4 i postaram się opłacać składki do samego porodu.

mhsv3e5errgno08u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli nie masz zamiaru brac L4 to dostaniesz wyrownanie do 1tys zlotych zamiast tak jak bylo 17zl. Ja wlansnie wczoraj zlozylam papiery o ten zasilek tys zlotych.
    Ja mialam odprowadzane skladki na zleceniowce a potem zalozylam firme ale tez na preferencyjnym zusie. Wczoraj skladajac papiery pani w Zusie powiedziala ze wszystko ok.

Teraz bede do nich dzwonic zeby aktywowac ta dodatkowa zakladke zeby wiedziec jak decyzja odnosnie mojego zasilku wyglada.

Pamietaj ze na macierzynskim firma moze normalnie funkcjonowac.

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri, dziękuję za odpowiedź.

Co masz na myśli, pisząc, że na macierzyńskim firma może normalnie funkcjonować? Chyba wtedy stracę ten zasiłek o szalonej wysokości? ;)

Czytałam jeszcze o tym, że jeśli płaci się wyższe składki przez kilka miesięcy (załóżmy, że u mnie przez następne 6) to później kwota zasiłku jest stopniowo podwyższana. Ale to chyba i tak bardziej się opłaca to wyrównanie do tysiąca, tak?

mhsv3e5errgno08u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogolnie liczy sie srednia z 12 miesiecy, musialabys policzyc ile jestes w stanie miesiecznie placic i co sie bardziej oplaca.

Nie na zasilku macierzynskim mozesz prowadzic firme tylko nie wiem czy musisz miec pracownika. Ale chyba nie. Na pewno ktoras z dziewczyn CI podpowie :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak ciri pisze, na zasiłku macierzyńskim można prowadzić działalność i nie trzeba mieć pracownika. My na dg mamy zasiłek macierzyński, który nie jest urlopem macierzyńskim.

Przy preferencyjnym zusie podobno nie opłaca się nadpłacać składek, lepiej te pieniądze odkładaj na własne konto :)

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie miałam o tym pojęcia, dopiero wgryzam się w temat ;)

ciri, Karolina, dziękuję za podpowiedzi!

mhsv3e5errgno08u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie sprawdź co dla Ciebie jest korzystne. Jeżeli korzystasz z fb to zachęcam do dołączenia do grupy "Porady dla matek na dg", bardzo pomocna i jest kilka rzetelnych źródeł np. prawnik i księgowe

tutti87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a w jakiej zakladce widac ten zasilek? Bo nie wiem gdzie tego szukac a jak nie mam to wiem ze trzeba zadzwonic i aktywowac ta zakladke w pue ale nie wiem co to za zakladka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Dziewczyny a w jakiej zakladce widac ten zasilek? Bo nie wiem gdzie tego szukac a jak nie mam to wiem ze trzeba zadzwonic i aktywowac ta zakladke w pue ale nie wiem co to za zakladka.

Zakładka "Świadczeniobiorca" a potem w lewym panelu "Zasiłki"

ciri22 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki :D

‹‹ 249 250 251 252 253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ