Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
kasandra88 wrote:hej
dzis pani na infolinii mnie zaskoczyla....
zawsze myslalam ze maja 30 dni od zaplaty skladki....
a babka powiedziala ze przy kontynuacji zwolnienia - liczy sie od daty zlozenia dokumentów.
prawda?
Przy kontynuacji zwolnienia od złożenia go do zus, mają 30 dni na decyzję. Nie czekają zwykle na wpłatę składki. U mnie przy kontynuacji zwolnienia jest zawsze decyzja i uzupełniona tabelka w ciągu 10-14 dni od jego złożenia do zus. A wypłata za zwolnienie jest u mnie zawsze tydzień po jego zakończeniu.Karolina_Ina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTak jak Miminkowa mówi, wypłaty są zwykle po zakończeniu zwolnienia. Skoro masz już decyzję to znaczy, że zachowali termin 30 dni i z tego co kiedyś mówiła inna pani w zus, po tej decyzji oni znowu mają 30 dni na wypłatę, ale starają się tego nie wydłużać. Najpóźniej tydzień po zakończeniu zwolnienia będziesz miała pewnie wypłatę. Sprawdź sobie jak miałaś przy poprzednich zwolnieniach. Ile czasu minęło od decyzji do wypłaty, to teraz może będzie podobnie.
-
nick nieaktualnyWięc widać, że wypłacają po zwolnieniu (nie ma co patrzeć na pierwsze zwolnienie). Przy drugim zwolnieniu masz wypłatę 10 dni po decyzji, ale 4 dni po zakończeniu zwolnienia. Skoro masz już decyzję odnośnie 3-ciego zwolnienia, to albo wkrótce podzielą Ci wypłatę na dwie transze: jedna za część zwolnienia z lutego, druga za część marca (aczkolwiek niewiele oddziałów tak robi). Ewentualnie dostaniesz całość kilka dnia po 14.03.
Miminkowa lubi tę wiadomość
-
kasandra88 wrote:16.03 minie 30 dni o daty zlozenia wiec chyba nie powinni tego terminu przekroczyc
Dokumenty złożyłaś 16.02 czyli mieli 30 dni na wydanie decyzji. Decyzja była 22.02 i od tego czasu zus ma kolejne 30 dni (których nie powinien przekroczyć) na wypłatę. Ale wypłata zwykle jest max do tygodnia po zakończonym zwolnieniu więc myślę że bedzie miedzy 15.03 a 21.03.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 17:55
Karolina_Ina lubi tę wiadomość
-
Moje pierwsze 3 zwolnienia to 12 dni, 8 dni i 21 dni. Decyzję miałam kilka/kilkanaście dni po skonczonym zwolnieniu i data wypłaty na kilka dni później. Teraz zwolnienie 35 dni które trwa do 14 marca a już mam decyzję i data wypłaty właśnie na 14 i 15 marca - pierwszy raz podzielona na dwie transze więc nie ma reguły.
-
nick nieaktualny
-
Ja też zwolnienie które było na przełomie miesiąca mialam podzielone na dwie tabelki, ale do tej pory daty były zawsze te same i dostawałam przelew jedną kwotą, a nie dwoma. Pierwszy raz mam zwolnienie podzielone na dwa różne dni. Ale pierwsza wypłata jak napisałam wyżej- 14 marca, w dniu, w którym zwolnienie jeszcze trwa.
-
nick nieaktualnyNo tak, ale dla mnie ostatni dzień zwolnienia to jest właśnie po zakończeniu zwolnienia. Wiadomo dzień w tą czy w tą, nie robi jak dla mnie różnicy. Generalnie cała idea jest taka, że jeszcze nie spotkałam się z przypadkiem, żeby ktoś był na zwolnieniu i ono miało trwać jeszcze (jakiś dłuższy czas) a ZUS od razu wypłacił by całość. Oni nie są do tego skłonni
Poza tym, zawsze mogą wysłać kontrolę w trakcie trwania L4, a jak nas nie będzie to mogą wstrzymać wypłatę. A jak już nam wypłacą za całość to wniosek o zwrot trwałby dłużej, niż natychmiastowe wstrzymanie.
U mnie dłuższe zwolnienia mają dwa terminy wypłat, jedna za miesiąc który minął, a drugi termin jest kilka dni po zwolnieniu.
Trzeba pamiętać, że każdy ZUS robi wypłaty po swojemu. No i swoją drogą czy to takie ważne, czy wypłacają ostatniego dnia czy kilka dni po? Najważniejsze, że wypłacają i nie robią tego miesiąc później. -
Jak ostatni dzień zwolnienia jest tym po zakończonym zwolnieniu? Głupotę piszesz. Zwolnienie mam do 14 marca i to jest ostatni dzień zwolnienia. 15 marca dostanę nowe zwolnienie więc nie może to być jednocześnie pierwszy dzień nowego zwolnienia i ostatni dzień ... poprzedniego.
Mamy najwyraźniej inne zdanie na ten temat.
Z resztą pamiętaj, ze nawet jak wypłacą Ci przy dłuższym zwolnieniu za miesiąc, który minął przy kontroli L4 cofają całe zwolnienie.
Tak jak np. u mnie- zwolnienie 08.02-14.03. Kontrolę mogą zrobić nawet 14.03 i jak uznają, że siedzę na Karaibach i zasiłek mi się nie należy to cofają całe 5 tygodni i albo nie dostanę nic, albo zwracam to co już dostałam (np. część za luty).
Wcześniej miałam decyzje zawsze kika/kilkanaście dni po zakończonym zwolnieniu, jestem zaskoczona, że tym razem poszło tak szybko ... -
nick nieaktualnyPaolaaa wrote:Jak ostatni dzień zwolnienia jest tym po zakończonym zwolnieniu? Głupotę piszesz. Zwolnienie mam do 14 marca i to jest ostatni dzień zwolnienia. 15 marca dostanę nowe zwolnienie więc nie może to być jednocześnie pierwszy dzień nowego zwolnienia i ostatni dzień ... poprzedniego.
Mamy najwyraźniej inne zdanie na ten temat.
Z resztą pamiętaj, ze nawet jak wypłacą Ci przy dłuższym zwolnieniu za miesiąc, który minął przy kontroli L4 cofają całe zwolnienie.
Tak jak np. u mnie- zwolnienie 08.02-14.03. Kontrolę mogą zrobić nawet 14.03 i jak uznają, że siedzę na Karaibach i zasiłek mi się nie należy to cofają całe 5 tygodni i albo nie dostanę nic, albo zwracam to co już dostałam (np. część za luty).
Wcześniej miałam decyzje zawsze kika/kilkanaście dni po zakończonym zwolnieniu, jestem zaskoczona, że tym razem poszło tak szybko ...
Nie piszę głupot, wystarczy czytać ze zrozumieniem i myśleć logicznie. Tak, 14 marca jest to Twój ostatni dzień zwolnienia i tak jeszcze na nim jesteś do godziny 0:00. Mam tego świadomość, ale powtarzam po raz setny, że jest to czysty skrót myślowy, że ostatni dzień zwolnienia to jego zakończenie.
Wiem również, że ZUS zawsze może zrobić kontrolę i zażądać zwrotu za dany okres zwolnienia. Ale tu również polecam czytanie ze zrozumieniem, bo napisałam, że mogą wstrzymać, albo mogą później zażądać zwrotu.
Rozumiem, że hormony buzują jak to w ciąży, ale polecam odrobinę wyluzowania i dystansu.
-
"(...)ostatni dzień zwolnienia to jego zakończenie"
" (...) ostatni dzień zwolnienia to jest właśnie po zakończeniu zwolnienia"
Trudno czytać w Twoich myślach i pojąć Twoją logikę kochanaTo, co napisałaś można było różnie zrozumieć bo było napisane niejasno.
Ale oczywiście nie napisałam tego aby sie kłocić. Niech wątek nie schodzi na niepotrzebne tematy. Nie zgodziłam się z Twoją wypowiedzią co skomentowałam i do czego mam prawo i tyle z mojej stronyWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 12:53