Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
MeAmerie wrote:Dziewczyny zaznajomione w temacie, jak jest z pracą na zasiłku macierzyńskim?
Jest jakiś limit którego nie mogę przekroczyć?
Normalnie mogę wystawiać rachunki?
Można normalnie pracować na zasiłku macierzyńskim, wystawiać rachunki, faktury itp. Nie ma żadnych limitów. Płacimy tylko składkę zdrowotną.MeAmerie lubi tę wiadomość
-
Ańdźka wrote:Kochane, czy jest jakiś termin na złożenie wniosku o wypłatę zasiłku macierzyńskiego? Miesiąc? Dwa? Czy można go złożyć w dowolnym momencie?
Jest 21 dni jak chcesz 80% cały rok. Bo jak złożysz po tym czasie to zus bedzie wypłacał 100% przez pół roku i 60% przez kolejne pół roku(przynajmniej tak było do tej pory że jak wniosek złożono po terminie to nie było możliwości wyboru) -
Hej dziewczyny. Jestem mamą małej Małgosi, prowadzę własną działalność, płaciłam wyższe składki żeby dostać większy macierzyński co by było mnie stać na pracownika..i teraz mam pytanie... Czy jeśli bym zaszła teraz w kolejną ciążę..to od jakiej podstawy składek naliczany byłby kolejny zasiłek macierzyński? Może był ten temat poruszany...ale ciężko przeglądać strony wstecz.. Proszę o podpowiedź
Pozdrawiam serdecznie. -
nick nieaktualnyPodstawa kolejnego zasiłku będzie wyliczana tak samo pod kilkoma warunkami:
1) trzeba się zgłosić do wszystkich składek w ciągu 7 dni od zakończenia macierzyńskiego (podobno można ten wniosek złożyć wcześniej z właściwą datą, ale nie wolno zrobić tego później niż 7 dni, nie ma też wniosków z datą wsteczna)
2) każde zasiłek będzie naliczany wg starej podstawy pod warunkiem, że między zasiłkami nie minęło 3 m-sce, jeżeli przerwa była dłuższa zasiłek zostanie wyliczony na nowo
3) znając życie zus pewnie będzie chciał też ukrócić i ten proceder, ale póki co ustawa nam to gwarantuje, tylko ważne jest żeby nie wypaść z chorobowego (stąd tak ważne jest zgłoszenie się do wszystkich składek po macierzyńskim, no i nie można mieć przerwy między zasiłkami dłuższe niż te 3 m-sce)
Miminkowa lubi tę wiadomość
-
kasandra88 wrote:hejka
powiedzcie z jakich pit powinnam sie rozliczyc bo sie zakrecilam?
jestem na ryczałcie. i jeden PIT mam rozliczony do konca stycznia.
wiem ze trzeba tez rozliczyc się z zasiłkow. to jest PIT 11a? Bo innego nie dostalam.
Zasiłki rozliczasz na pit 37 do końca kwietnia (na podstawie pit 11a który otrzymałaś od zus).jenny88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ciri22 wrote:Dziewczyny na podstawie jakich domumentow skladam wniosek o macierzynski? Ktos mi wytlumaczy jak nalezy zalatwic krok po kroku?
W ciągu 14 dni od daty urodzenia należy złożyć druk ZUS Z3b i odpis aktu urodzenia dziecka.
ciri22 lubi tę wiadomość
-
ciri22 wrote:Dziewczyny na podstawie jakich domumentow skladam wniosek o macierzynski? Ktos mi wytlumaczy jak nalezy zalatwic krok po kroku?
Piszesz wniosek (wzory w internecie), dołączasz druk Z3B i akt urodzenia dziecka i składasz w ciągu 21 dni do zus (do końca 2015r było 14 dni teraz jest 21).ciri22 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPaolaaa wrote:Dziewczyny, ja zwolnienie rozpoczęłam 30 grudnia (wypłata 1 luty). Czy za te dwa dni grudnia powinnam dostać pit? Bo póki co nic mi nie przyszło ...
Wydaje mi się, że skoro wypłata była w 2016 to i podatek liczy się na 2016. Też jestem w podobnej sytuacji, zwolnienie od 19.12, ale pita nie mam. -
nick nieaktualny