Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Blair wątek jest długi i jest w nim wiele bardzo cennych informacji odnośnie tego jak wygląda zasilek macierzyński na działalności. Zachęcam do przeczytania- ciężko będzie wszystko, ale chociaż trochę. Jak czegoś jeszcze nie będziesz wiedzieć to w tedy pytaj
-
nick nieaktualnyBlair wrote:Cześć. Prowadzę jednoosobowa dzialalnosc i zastanawiam się co będzie się bardziej opłacało czy zawiesić działalność po porodzie czy może wziąć kogoś na zastępstwo?
I jak to wygląda dokładnie z macierzyńskim z ZUS?
Jak zawiesisz działalność po porodzie, przerwiesz ciągłość chorobowego (czy jakoś tak). Dopytaj i doczytaj o tym dokładnie, bo wiem, że nie opłaca się zawieszać działalności po porodzie. Poza tym, podczas pobierania zasiłki trzeba tylko opłacać jedynie składkę zdrowotną (ok 288 zł), chyba, że masz zasiłek poniżej 1000 zł, wtedy dostajesz wyrównanie do tej kwoty (do 1000zł) i nie musisz już opłacać składki zdrowotnej.
Na zasiłku macierzyńskim możesz sama prowadzić działalnośćalbo możesz kogoś zatrudnić, ale wtedy musisz opłacać za niego składki. Więc tu musiałabyś sobie wyliczyć czy "stać" Cię na pracownika.
-
Paolaaa wrote:Letty wiesz już o co chodziło z tą odmową za 5 dni zwolnienia? Byłaś wczoraj w ZUS?
byłam, tylko się wk**, jakieś błędyw styczniu kazali robić jakąś korektę i podobno przez tą korektę mam okres wyczekiwania? i do tego jeszcze mi napsuli humor bo baba mówi, że bardzo prawdopodobne, że będę musiała zwrócić poprzednie zasiłki bo jej wyskakuje, że mi nie minął okres wyczekiwania! Księgowa w poniedziałek idzie wyjaśniać...
edit. i do tego pani jakaś nieogarnięta bo mi mówi, że ma wpisane "rozpoczęcie działalności 2015 rok" a ja prowadzę od 2010Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 14:12
-
A nie wiesz co to była za korekta? Czas wyczekiwania jest w tedy, gdy masz przerwę w podleganiu pod ubezpieczenie chorobowe. Kiedy taką miałaś? Teraz za to zwolnienie co masz niby cofnięte 5 dni dostaniesz pieniądze? No i to by wskazywało na to, że przerwa równa się zapłacie składki chorobowej albo całej od 60% albo proporcjonalnie. Płaciłaś?
A jeżeli prowadzi Cię ksiegowa to się nie martw bo każde biuro rachunkowe jest ubezpieczone i to ona będzie musiała te pieniądze oddać, a nie Ty. -
nie mam pojęcia co to za korekta... ale ona chyba dotyczyła pracownika a nie mnie z tego co się orientuję.
Nie miałam przerwy w ogóle w podleganiu pod chorobowemam na to nawet papier bo mi coś wysłali. składki płaciłam za każdym razem bo nie byłam na zwolnieniu całościowym tylko np. 2 tygodnie. Dopiero teraz w styczniu byłam na całym zwolnieniu ale już wiem, że będę płacić więcej, te 5 dni doliczę. I wydaje mi się, że mi zapłacą te świadczenie bo kobita w zusie mówiła o przerwie w ubezpieczeniu a nie mówiła o żadnej odmowie... okaże się w okolicach 10.03
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa wiem, bo zmieniła się podstawa wszystkich składek jak co roku.
Ale ja przez tyle lat nie musiałam składać dra z tego powodu. W tym roku też nie złozylam. Oni sobie sami wygeneruja
Jak chcesz dla własnego spokoju możesz złożyć, ale nie ma takiej potrzeby. -
Mi w ZUS powiedzieli tak:
Jak jesteś na ZUS preferencyjnym lub 60% i nic się nie zmienia to deklarację składa się raz, a ona się później powiela (po nowym roku gdy składki wzrastają nie składa się DRA tylko płąci się odpowiednio podwyższone składki).
Jak jesteś na ZUS wyższym niż 60% (czyli podwyższasz sobie składki) DRA składa się co miesiąc.
Jeżeli jesteś na zwolnieniu i za ten miesiąc nie płacisz albo w ogóle składki społęcznej i chorobowej, albo ją propocjonalnie pomniejszasz np. o kilka dni zwolnienia to także za ten miesiąc składa się DRA.
Mi tak kazano zrobić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 09:48
-
nick nieaktualnyPaolaaa w piątek dzwoniła ta pani z zusu, powiedziała, że jest decyzja i wyśle mi pismo. Dopóki go nie zobaczę to nie uwierzę, dlatego nic na razie nie mówiłam. Z tego co zrozumiałam, to tylko decyzja odnośnie tego dochodzenia, a odnośnie wypłaty zasiłku nadal cisza...
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny
Udzielałam juz sie wczesniej ale data porodu zbliża sie wielkimi krokami i chciałbym wiedzieć juz wszystko na temat macierzyńskiego .
Obecnie jestem na chorobowym i bede na nim do czasu porodu . Mam pytanko .
Jak juz urodze to jakie papiery i w jakim terminie musze wysłać do ZUS ? I jeżeli urodze wczesniej niż data na chorobowym to jak wtedy ZUS sie rozlicza ?emilia.teclaw -
MeAmerie wrote:Dziewczyny zaznajomione w temacie, jak jest z pracą na zasiłku macierzyńskim?
Jest jakiś limit którego nie mogę przekroczyć?
Normalnie mogę wystawiać rachunki?
ja pracowałam normalnieo limitach żadnych nie wiem
ale nie sądzę żeby były, możesz wystawiać rachunki
polkosia lubi tę wiadomość
-
emilia.teclaw wrote:Cześć dziewczyny
Udzielałam juz sie wczesniej ale data porodu zbliża sie wielkimi krokami i chciałbym wiedzieć juz wszystko na temat macierzyńskiego .
Obecnie jestem na chorobowym i bede na nim do czasu porodu . Mam pytanko .
Jak juz urodze to jakie papiery i w jakim terminie musze wysłać do ZUS ? I jeżeli urodze wczesniej niż data na chorobowym to jak wtedy ZUS sie rozlicza ?
Złożyć do zus wniosek o zasiłek macierzyński + druk z3B + akt urodzenia dziecka w ciągu 21 dni. Jak urodzisz w trakcie L4 to zus sobie to sam rozliczy podczas wypłaty macierzyńskiego.