X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • letty Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa no właśnie nie! cały czas mieli zajęte, jakby specjalnie odłożyli telefony żeby ich nikt nie denerwował w piątek :P no nic... będę się dobijać w poniedziałek :D

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88- jeżeli do końca stycznia masz kontynuację zwolnienia to po pierwszej pozytywnej decyzji możesz płacić tylko składkę zdrowotną i tak dziewczyny robią. Ja też za styczeń złożyłam DRA gdzie podałam podstawę tylko zdrowotnej i tylko tą składkę zapłaciłam :) pierwszy zasiłek też zobaczyłam w PUE bez dat i kwot wypłaty. Tylko numer decyzji, okres zwolnienia i % świadczenia (miałam 80 bo zwolnienie nie było jeszcze ciążowe). Dopiero drugie zwolnienie pojawiło się całe wypełnione. Czekam teraz na decyzję ostatniego 18.01.-08.02, ale pewnie najpierw musi się skonczyć zwolnienie i dopiero w tedy będzie szło do rozpatrywania.

Zastanawia mnie jednak to płacenie tylko zdrowotnej składki bo jak napisałam już wcześniej powinnyśmy tylko tą. Tak pokierowała mnie radczyni, powiedziano mi w ZUS i tak robią inne dziewczyny ale co jeżeli będzie u kogoś taka sytuacji jak u letty. Powinna proporcjonalnie zapłacić za te 5 dni odmowy albo za cały miesiąc minimalną składkę a później korekta o zwrot. Tylko, że najpierw musimy poznać powód odmowy. Bo teoretycznie zwolnienie mogą cofnąć tylko jeżeli jest źle wypisane (ale tu powinni się kontaktować z nami), jeżeli przyjdzie kontrola do domu nad nie będzie i nie złożymy wyjaśnień, ale cofają w tedy całe zwolnienie, albo w sytuacji gdy jesteśmy wzywani do orzecznika, ale tutaj też zwolnienie może być cofnięte od dnia tez wizyty więc jestem niemiłosiernie ciekawa .... DLACZEGO?

Letty dzowń w poniedziałek rano. Popołudniu się tam bardzo ciężko dodzwonić, ja czekałam 40 minut ale co chcwilę zamiast skracać się czas słyszałam komunikat, że będzie co raz dłuższy. Rano czekałam tylko 2 minuty na połączenie. Daj koniecznie znać co i jak :)

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • letty Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nawet i 3 zwolnienie nie jest wypełnione :) mam zawsze pół tabelki :P kwoty się pojawiają na 3-4 dni przed wypłatą... więc jakby co to nie panikować :) a tabelka z odmową (5 dni) pokazała się od razu więc jakby była decyzja odmowna to też się pokazuje :)

U mnie jeszcze bez paniki :D ja mam czas do 15 na wpłatę ale jakby co to planuję zapłacić za te 5 dni :P aczkolwiek mam nadzieję, że jest to jakaś pomyłka bo to jest bez sensu :P przeszukałam internet ale nie trafiłam na przypadek, gdzie ZUS odmówił tylko części zasiłku...

Oczywiście dam znać co ciekawego wymyślili :)

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli placic zdrowotna? tylko?

Kasandra
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie pokryły Ci się zwolnienia?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasandra88- tak.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    letty wrote:
    Mam do Was dziwne pytanie... może któraś się spotkała? :) do ZUS-u nie mogę się dodzwonić :P mianowicie... Mam zwolnienie na miesiąc, decyzja w PUE już jest... tylko, że mam dodatkową drugą tabelkę "okres, za który nastąpiła odmowa świadczenia" i jest tam 5 pierwszych dni zwolnienia, czyli co? bez kontroli za 5 dni mi nie zapłacą? a za resztę tj. 25 już tak? trochę to bez sensu

Możesz podać dokładne daty pierwszego i drugiego zwolnienia oraz kiedy zostały wystawione i dokładnie za jaki okres widzisz odmowę w pue?

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88 wrote:
    czyli placic zdrowotna? tylko?

Kasandra jak masz decyzję za pierwsze zwolnienie a drugie zwolnienie to kontynuacja pierwszego i zwolnienie obejmuje cały styczeń to zapłać tylko zdrowotną za styczeń. Być może do 10.02 coś sie w końcu pojawi w pue.

km5stv73bqbjcbfp.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miminkowa wrote:
    Możesz podać dokładne daty pierwszego i drugiego zwolnienia oraz kiedy zostały wystawione i dokładnie za jaki okres widzisz odmowę w pue?

jasne pierwsze zwolnienie wystawione 28.12 i było 28.12-15.01, drugie zwolnienie wystawione 15.01 i jest od 16.01-13.02 z czego tabelka odmowna jest 16.01-20.01 a pozytywne od 21.01-13.02

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    letty wrote:
    jasne pierwsze zwolnienie wystawione 28.12 i było 28.12-15.01, drugie zwolnienie wystawione 15.01 i jest od 16.01-13.02 z czego tabelka odmowna jest 16.01-20.01 a pozytywne od 21.01-13.02

To nie ma podstaw do odmowy więc wg mnie to jakiś błąd u nich w systemie musi być. Może po prostu ktoś cos źle wpisał lub zaznaczył. Czasami się zdarzają takie sytuacje. Koniecznie musisz się z nimi skontaktować i zapytać o co chodzi :)

km5stv73bqbjcbfp.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miminkowa wrote:
    To nie ma podstaw do odmowy więc wg mnie to jakiś błąd u nich w systemie musi być. Może po prostu ktoś cos źle wpisał lub zaznaczył. Czasami się zdarzają takie sytuacje. Koniecznie musisz się z nimi skontaktować i zapytać o co chodzi :)

Dzięki... też właśnie mi się wydaje, że nie ma podstaw... to taka głupota :D będę dzwonić w poniedziałek do oporu :D jak mi się nie uda to się przejdę do nich

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letty jeżeli Cię to pocieszy to ja w ostatnim zwolnieniu lekarskim za okres 19.01.-08.02 w PUE mam wpisany źle NIP płatnika. Na zwolnieniu jest oczywiście mój NIP a w PUE widnieje NIP mojego starego pracodawcy. Nie zauważyłam tego od razu, ale po kilku dniach wiec oczywiście poszłam od razu do ZUS wyjaśnić sprawę. Wzięłam pismo z prośbą o wyjaśnienie, kopię zwolnienia podpitą przez ZUS ... a Pani w obsłudze powiedziała, że ona w systemie widzi wszystko dobrze i nie ma zielonego pojęcie dlaczego PUE pokazuje mi coś innego. Więc może u Ciebie to też jakiś błąd systemu.
    Zadzwoń rano, nie miałaś podstaw do odmowy za tych kilka dni więc może u Ciebie to też jakiś błąd ... Oby :) Daj koniecznie znać jak będziezz wiedziała o co chodzi :-)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znaczy ja już dawno zauważyłam, że PUE działa jak chce :D np. przez 2 miesiące widniałam jako nieubezpieczony :D a to niemożliwe prowadząc firmę przecież :) dzwoniłam do nich a oni "ale ja mam wszystko w porządku" albo mam wciągniętego brata pod ubezpieczenie a on ma przekręcone imię i nazwisko :) np. zamiast Tomasz nazywa się Tmaosz :D

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letty i jak tam?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko:)
    Jak wypełnić druk dra będąc na zwolnieniu i jaka w końcu jest składka na ubezpiecznie zdrowotne ?

emilia.teclaw
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zdrowotne za styczen jest 288,95, pozostale skladki 0 jesli masz pozytywna decyzje.
    Czy po przyznaniu macierzyskiego mozna jakos wyrejestrowac sie przez pue i ponownie zglosic tylko do zdrowotnego?

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilia.teclaw wrote:
    Dziewczyny mam pytanko:)
    Jak wypełnić druk dra będąc na zwolnieniu i jaka w końcu jest składka na ubezpiecznie zdrowotne ?

Na pierwszej stronie wypełniasz część I-III a na drugiej część VII (w polu 02, 05 i 07 kwota 288,95zł), część X pole 01 i 05 (podstawa 3210,60zł) i część XI :O

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Na zdrowotne za styczen jest 288,95, pozostale skladki 0 jesli masz pozytywna decyzje.
    Czy po przyznaniu macierzyskiego mozna jakos wyrejestrowac sie przez pue i ponownie zglosic tylko do zdrowotnego?

Jeżeli masz profil zaufany EPUAP to możesz wysyłać wszystkie dokumenty przez internet. Do ZUS przez PUE. W zakładce e-płatnik masz coś takiego jak "dodaj dokument". A urodzilaś już dziecko? Bo jeżeli tak to chyba sami wyrejestrowują tylko trzeba się do zdrowotnej zarejestrować.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, urodzilam juz to do zdrowotnej pewnie do 10 musze sie zarejestrowac?jutro pojade do zusu bo tak to nie mialam kiedy a decyzja pozytywna byla 29 stycznia...

• emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Na pierwszej stronie wypełniasz część I-III a na drugiej część VII (w polu 02, 05 i 07 kwota 288,95zł), część X pole 01 i 05 (podstawa 3210,60zł) i część XI :O
    Dzięki za pomoc ;)

emilia.teclaw
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ