X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • letty Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa no właśnie nie! cały czas mieli zajęte, jakby specjalnie odłożyli telefony żeby ich nikt nie denerwował w piątek :P no nic... będę się dobijać w poniedziałek :D

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88- jeżeli do końca stycznia masz kontynuację zwolnienia to po pierwszej pozytywnej decyzji możesz płacić tylko składkę zdrowotną i tak dziewczyny robią. Ja też za styczeń złożyłam DRA gdzie podałam podstawę tylko zdrowotnej i tylko tą składkę zapłaciłam :) pierwszy zasiłek też zobaczyłam w PUE bez dat i kwot wypłaty. Tylko numer decyzji, okres zwolnienia i % świadczenia (miałam 80 bo zwolnienie nie było jeszcze ciążowe). Dopiero drugie zwolnienie pojawiło się całe wypełnione. Czekam teraz na decyzję ostatniego 18.01.-08.02, ale pewnie najpierw musi się skonczyć zwolnienie i dopiero w tedy będzie szło do rozpatrywania.

Zastanawia mnie jednak to płacenie tylko zdrowotnej składki bo jak napisałam już wcześniej powinnyśmy tylko tą. Tak pokierowała mnie radczyni, powiedziano mi w ZUS i tak robią inne dziewczyny ale co jeżeli będzie u kogoś taka sytuacji jak u letty. Powinna proporcjonalnie zapłacić za te 5 dni odmowy albo za cały miesiąc minimalną składkę a później korekta o zwrot. Tylko, że najpierw musimy poznać powód odmowy. Bo teoretycznie zwolnienie mogą cofnąć tylko jeżeli jest źle wypisane (ale tu powinni się kontaktować z nami), jeżeli przyjdzie kontrola do domu nad nie będzie i nie złożymy wyjaśnień, ale cofają w tedy całe zwolnienie, albo w sytuacji gdy jesteśmy wzywani do orzecznika, ale tutaj też zwolnienie może być cofnięte od dnia tez wizyty więc jestem niemiłosiernie ciekawa .... DLACZEGO?

Letty dzowń w poniedziałek rano. Popołudniu się tam bardzo ciężko dodzwonić, ja czekałam 40 minut ale co chcwilę zamiast skracać się czas słyszałam komunikat, że będzie co raz dłuższy. Rano czekałam tylko 2 minuty na połączenie. Daj koniecznie znać co i jak :)

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • letty Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nawet i 3 zwolnienie nie jest wypełnione :) mam zawsze pół tabelki :P kwoty się pojawiają na 3-4 dni przed wypłatą... więc jakby co to nie panikować :) a tabelka z odmową (5 dni) pokazała się od razu więc jakby była decyzja odmowna to też się pokazuje :)

U mnie jeszcze bez paniki :D ja mam czas do 15 na wpłatę ale jakby co to planuję zapłacić za te 5 dni :P aczkolwiek mam nadzieję, że jest to jakaś pomyłka bo to jest bez sensu :P przeszukałam internet ale nie trafiłam na przypadek, gdzie ZUS odmówił tylko części zasiłku...

Oczywiście dam znać co ciekawego wymyślili :)

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli placic zdrowotna? tylko?

Kasandra
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie pokryły Ci się zwolnienia?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasandra88- tak.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    letty wrote:
    Mam do Was dziwne pytanie... może któraś się spotkała? :) do ZUS-u nie mogę się dodzwonić :P mianowicie... Mam zwolnienie na miesiąc, decyzja w PUE już jest... tylko, że mam dodatkową drugą tabelkę "okres, za który nastąpiła odmowa świadczenia" i jest tam 5 pierwszych dni zwolnienia, czyli co? bez kontroli za 5 dni mi nie zapłacą? a za resztę tj. 25 już tak? trochę to bez sensu

Możesz podać dokładne daty pierwszego i drugiego zwolnienia oraz kiedy zostały wystawione i dokładnie za jaki okres widzisz odmowę w pue?

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88 wrote:
    czyli placic zdrowotna? tylko?

Kasandra jak masz decyzję za pierwsze zwolnienie a drugie zwolnienie to kontynuacja pierwszego i zwolnienie obejmuje cały styczeń to zapłać tylko zdrowotną za styczeń. Być może do 10.02 coś sie w końcu pojawi w pue.

km5stv73bqbjcbfp.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miminkowa wrote:
    Możesz podać dokładne daty pierwszego i drugiego zwolnienia oraz kiedy zostały wystawione i dokładnie za jaki okres widzisz odmowę w pue?

jasne pierwsze zwolnienie wystawione 28.12 i było 28.12-15.01, drugie zwolnienie wystawione 15.01 i jest od 16.01-13.02 z czego tabelka odmowna jest 16.01-20.01 a pozytywne od 21.01-13.02

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    letty wrote:
    jasne pierwsze zwolnienie wystawione 28.12 i było 28.12-15.01, drugie zwolnienie wystawione 15.01 i jest od 16.01-13.02 z czego tabelka odmowna jest 16.01-20.01 a pozytywne od 21.01-13.02

To nie ma podstaw do odmowy więc wg mnie to jakiś błąd u nich w systemie musi być. Może po prostu ktoś cos źle wpisał lub zaznaczył. Czasami się zdarzają takie sytuacje. Koniecznie musisz się z nimi skontaktować i zapytać o co chodzi :)

km5stv73bqbjcbfp.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miminkowa wrote:
    To nie ma podstaw do odmowy więc wg mnie to jakiś błąd u nich w systemie musi być. Może po prostu ktoś cos źle wpisał lub zaznaczył. Czasami się zdarzają takie sytuacje. Koniecznie musisz się z nimi skontaktować i zapytać o co chodzi :)

Dzięki... też właśnie mi się wydaje, że nie ma podstaw... to taka głupota :D będę dzwonić w poniedziałek do oporu :D jak mi się nie uda to się przejdę do nich

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letty jeżeli Cię to pocieszy to ja w ostatnim zwolnieniu lekarskim za okres 19.01.-08.02 w PUE mam wpisany źle NIP płatnika. Na zwolnieniu jest oczywiście mój NIP a w PUE widnieje NIP mojego starego pracodawcy. Nie zauważyłam tego od razu, ale po kilku dniach wiec oczywiście poszłam od razu do ZUS wyjaśnić sprawę. Wzięłam pismo z prośbą o wyjaśnienie, kopię zwolnienia podpitą przez ZUS ... a Pani w obsłudze powiedziała, że ona w systemie widzi wszystko dobrze i nie ma zielonego pojęcie dlaczego PUE pokazuje mi coś innego. Więc może u Ciebie to też jakiś błąd systemu.
    Zadzwoń rano, nie miałaś podstaw do odmowy za tych kilka dni więc może u Ciebie to też jakiś błąd ... Oby :) Daj koniecznie znać jak będziezz wiedziała o co chodzi :-)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znaczy ja już dawno zauważyłam, że PUE działa jak chce :D np. przez 2 miesiące widniałam jako nieubezpieczony :D a to niemożliwe prowadząc firmę przecież :) dzwoniłam do nich a oni "ale ja mam wszystko w porządku" albo mam wciągniętego brata pod ubezpieczenie a on ma przekręcone imię i nazwisko :) np. zamiast Tomasz nazywa się Tmaosz :D

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letty i jak tam?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko:)
    Jak wypełnić druk dra będąc na zwolnieniu i jaka w końcu jest składka na ubezpiecznie zdrowotne ?

emilia.teclaw
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zdrowotne za styczen jest 288,95, pozostale skladki 0 jesli masz pozytywna decyzje.
    Czy po przyznaniu macierzyskiego mozna jakos wyrejestrowac sie przez pue i ponownie zglosic tylko do zdrowotnego?

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilia.teclaw wrote:
    Dziewczyny mam pytanko:)
    Jak wypełnić druk dra będąc na zwolnieniu i jaka w końcu jest składka na ubezpiecznie zdrowotne ?

Na pierwszej stronie wypełniasz część I-III a na drugiej część VII (w polu 02, 05 i 07 kwota 288,95zł), część X pole 01 i 05 (podstawa 3210,60zł) i część XI :O

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Na zdrowotne za styczen jest 288,95, pozostale skladki 0 jesli masz pozytywna decyzje.
    Czy po przyznaniu macierzyskiego mozna jakos wyrejestrowac sie przez pue i ponownie zglosic tylko do zdrowotnego?

Jeżeli masz profil zaufany EPUAP to możesz wysyłać wszystkie dokumenty przez internet. Do ZUS przez PUE. W zakładce e-płatnik masz coś takiego jak "dodaj dokument". A urodzilaś już dziecko? Bo jeżeli tak to chyba sami wyrejestrowują tylko trzeba się do zdrowotnej zarejestrować.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, urodzilam juz to do zdrowotnej pewnie do 10 musze sie zarejestrowac?jutro pojade do zusu bo tak to nie mialam kiedy a decyzja pozytywna byla 29 stycznia...

• emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Na pierwszej stronie wypełniasz część I-III a na drugiej część VII (w polu 02, 05 i 07 kwota 288,95zł), część X pole 01 i 05 (podstawa 3210,60zł) i część XI :O
    Dzięki za pomoc ;)

emilia.teclaw
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: