X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jest art w ustawie, że jak ktoś nabył prawo do zasiłku w 2015 to podstawa nie będzie przeliczania na nowo, o ile nie będzie przerwy dłuższej niż 3 miesiące między zasiłkami.

• Wanna Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    kasandra88- a czy zwolnienie masz leżące czy chodzące? Bo w leżącym faktycznie lepiej się u nich nie pojawiać bo teoretycznie nawet po domu chodzić nie możesz, ale z chodzącym ... raczej nie narobisz sobie problemu :) Poza tym możesz wysłać męża.

U mnie w ZUS też jest tak, że jest sala obsługi klienta, a z innej strony wchodzi się do biur. Kiedyś miałam jakąś sprawę do wyjaśnienia (źle złożyłam DRA i wyszło, że składek nie placiłam rok czasu). Nie pierniczyłam się tylko poszłam tam do biur i łaziłam od gabinetu do gabinetu i szukałam Pani "Krysi", która prowadziła moją sprawę. Przyjęła mnie bez problemu. A przynajmniej wszystko wyjaśniłam od razu. Na sali kazali mi pisać pismo i czekać na odpowiedź. Ale byłam tak zdesperowana jak zobaczyłam to pismo, że się nie szczypałam. Tym bardziej, że pismo mi tak napisali, że nic z niego nie rozumiałam :)

O to mi chodzi, ja też wtedy załatwiłam sprawę "od ręki" bez konieczności składania pism i innych takich.

k0kdha00ytas68fh.png
  • Wanna Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Tak, jest art w ustawie, że jak ktoś nabył prawo do zasiłku w 2015 to podstawa nie będzie przeliczania na nowo, o ile nie będzie przerwy dłuższej niż 3 miesiące między zasiłkami.

Dokładnie, a gwarantuje to art. 43 ustawy, który pierwotnie rzeczywiście miał być usunięty, ale ostatecznie utrzymano go w mocy. I warto wiedzieć, że dzięki niemu podstawę przedłuża każdy rodzaj zwolnienia, czy to L4, czy macierzyńskie, czy też opieka na dziecko.
    Ale trzeba też wiedzieć, że jak w trakcie macierzyńskiego zawiesisz DG, to po odwieszeniu, wszystko przeliczają na nowo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2016, 11:43

k0kdha00ytas68fh.png
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzwonila Pani Tereska.
    wyplata 5.02

nie wiem ile bo nie powiedziala...

Kasandra
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88 wrote:
    dzwonila Pani Tereska.
    wyplata 5.02

nie wiem ile bo nie powiedziala...

WOW !!!
    Pani Tereska się nie spieszyła. Przeprosiła chociaż, że wczoraj nie oddzwoniła? Powiedziała dlaczego nie dostałaś decyzji w ciągu 30 dni?

Super, że pieniądze dostaniesz i jest decyzja tylko szkoda, że tyle nerwów :)

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A... Patrz dziś na PUE, może w ciągu dnia pojawi Ci się tabelka to będziesz wiedzieć ile ...

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Zocho Znajoma

Wysłany: 29 stycznia 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moge zapytac od jakich kwot placilyscie skladki? Zastanawiam sie czy jest jakas bezpieczna kwota przy ktorej maleje szansa kontroli i problemów ze strony zus?

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zerkam zerkam ale nic sie nie pojawia

pani tereska wytlumaczyla to ze zrobilam przelew w miesiacu kiedy byla niezdolnosc do pracy. WOLI jak jest zaplacone w kolejnym miesiacu bo wtedy MA MNIEJ PRACY i MNIEJ GLOWIENIA SIE.
    wiec POPROSILA abym kolejne placila po 1-wszym.

a wczoraj nie oddzwonila bo usiadla DO MOJEJ sprawy i czasu jej zabraklo.
    W zwiazku z tym ze tak mi zalezalo i dzwonilam co drugi dzien na infolinie- pieniadze maja pójść pierwszym najblizszym przelewem czyli 05.02....

zapytalam czy wyliczone jest zgodnie ze skladkami - powiedziala- decyzja jest pozytywna.

wiec domyslam sie ze tak....
    ale przekonam sie jak bede miala na koncie....

Kasandra
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba nie ma reguly z tymi kontrolami.
    moja znajoma zalozyla dzialalnosc jak dowiedziala sie ze jest w ciazy. zaplacila 3 najwyzsze i po miesiacu poszla na zwolnienie. kase dostala po 3 tygodniach....

inna znajoma - placila srednie skladki- dzialalnosc od ponad 5 lat, a kontrole miala doc czesto....

Zocho lubi tę wiadomość

Kasandra
  • Zocho Znajoma

Wysłany: 29 stycznia 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra gratulacje.:) szkoa tylko tych nerwów które przeszłaś :(

troche to niesprawiedliwe że na przedsiębiorcze matki tak się poluje. w pierwszej ciąży pracowałam na etacie, dostawałam dużo wyższy zasiłek niż teraz i był spokój. a teraz czuję się jak jakaś kryminalistka (chociaż i tak muszę przyznać że na kontroli trafiłam na bardzo ludzkie Krystynki z zus). z ustawami też kombinują na naszą niekorzyść. i jak tu zachęcać ludzi do własnych biznesów i nakręcania gospodarki...

• emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 29 stycznia 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po przyznaniu juz dwóch zasiłków za dwa zwolnienia lekarskie mogą mnie jeszcze kontrolować przy następnych ?

emilia.teclaw
  • Zocho Znajoma

Wysłany: 29 stycznia 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moga nawet co miesiac :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogą skontrolować prawo do zasiłku nawet po wypłaceniu całego zasiłku. Oni mogą wszystko, my niewiele. Też się czuję jak kryminalistka, chociaż nie mam ku temu żadnych powodów.

• jenny88 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilia.teclaw wrote:
    A po przyznaniu juz dwóch zasiłków za dwa zwolnienia lekarskie mogą mnie jeszcze kontrolować przy następnych ?
    U mnie kontrola na L4 była mniej więcej co 1,5-2 m-ce... a w pierwszej ciąży ani razu, więc nie ma reguły

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zocho wrote:
    A moge zapytac od jakich kwot placilyscie skladki? Zastanawiam sie czy jest jakas bezpieczna kwota przy ktorej maleje szansa kontroli i problemów ze strony zus?

Ja zapłaciłam tylko 1 składkę od podstawy 7500 zł. Pierwszy zasiłek mam przyznany bez kontroli -oczywiście mówię o kontroli fikcyjności firmy. Uważam, że nie ma żadnej, ale to najmniejszej reguły kogo kontrolują. Ja także znam dziewczyne, która założyła firmę na początku ciąży, zapłaciła 3 składki i miała spokój. Inna koleżanka założyła firmę jakoś w 4 mcu ciąży, ZUS wysłal jej pismo z tymi standradowymi 20 pytaniami, odesłała pocztą odpowiedź i dokumenty i zasiłek miała przyznany- a na decyzje nie czekała długo, może 2 tygodnie od wysłania odpowiedzi. Ale jak czytam fora to zdarzają się kobietki prowadzące firmy po 10 lat, płacące składki od normalnej podstawy (czyli tej ponad 2000zł), a ZUS je tak trzepie, że nieporuzmienie. Nawet czasem odmawia zasiłku. ZUS na pewno nie jest w stanie skontrolować każdego przypadku więc niektórym się upiecze.
    Najgorsze, że człowiek chciałby odetchnąć gdy dostanie pierwszy zasiłek i nie będzie mieć kontroli, ale ZUS może wypłacić kilka zasiłków i nagle się obudzić. Takie ciągłe życie w nadziei, że tym razem znów się uda- a przecież żadna z nas nie zrobiła nic złego :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 09:07

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    U mnie kontrola na L4 była mniej więcej co 1,5-2 m-ce... a w pierwszej ciąży ani razu, więc nie ma reguły

Kochana my piszemy cały czas o kontrolach fikcyjności firmy bo kontrole L4 to standard. Są jedni, którzy będą Panią Grażynkę i Tereskę mieć 3 razy w miesiącu, a inna nie będzie skontrolowana ani razu.

No i jeszcze ciężarne są wzywane do orzecznika !!! Ostatnio także zdarza się to bardzo często. Patologia. Patrzą czy nie udajemy czy jesteśmy w ciąży. Jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby orzecznik faktycznie stwierdził, że L4 w ciąży się nie należy. A niejedna kobieta musiała się tłuc 70 km żeby spojrzeli tylko na jej brzuch.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Ja jestem w szoku, u mnie wszystko idzie jak burza. Już mam w PUE decyzję z dn. 29.01.co do drugiego zwolnienia lekarskiego za okres 10.01.-18.01 z terminem wypłaty na 10 luty. Wyłatę za pierwsze zwolnienie mam na dzisiaj.
    Jestem w szoku bo byłam nastawiona, że wszystko będzie szło o wiele wolniej i pod górkę. Trochę mi głupio chwalić się gdy inne dziewczyny zmagają się z ZUS, ale może dla kogoś moja historia będzie nadzieją na to, że niektórym się udaje i nie zawsze wszystko jest takie straszne :)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super
    oby i nam tak szybko szlo
    ja na pue nadal nic nie mam
    czekam na wyplate 5.02

nie znam nawet kwoty czy dobrze wyliczyli.

Kasandra
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Mamuśki! Mój zasiłek niedługo się kończy, a nie miałam żadnej kontroli. Na prawdę różnie bywa (fakt, że firmę mam, cały czas działa, płacę za pracownika, za siebie i wszystkie podatki).

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • Wanna Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aura - nie zapomnij się zgłosić do chorobowego po zasiłku. Masz na to 7 dni. W przeciwnym razie ZUS wywali Cie z ubezpieczenia i podstawę będą Ci liczyli na nowo.

k0kdha00ytas68fh.png
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ