Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Masakra jakaś. Ja pieniądze miałam w pierwszej sesji przychodzącej do banku (ok godz 12.15) także oni przelewy puszczają u siebie z samego rana.
Chyba w żadnym banku pierwsza sesja nie przychodzi później jak do godz. 12.30 więc sprawdzaj i daj znać czy otrzymałaś pieniądze -
sptawdzalam wszystkie przelewy z zus i byly 12:11, 12:20
poczekam do 13 i bede dzownila na infolinie zeby mnie z pania Teresą połączyli.
na pue nic sie nie pojawilo
pani z cot mi odpisała ze na dzien wczorajszy nie ma decyzji ani terminu wyplaty.
a jakby miala byc wyplata to byloby to na pue....
i taka historia.
jelsi przelewu nie bedzie to nie obedzie sie bez skargi.Kasandra -
dzwonilam n ainfolinie- pani powiedziala ze terminu wyplaty dla mnie dzisiaj nie ma
poprosilam o polaczenie z pania ktora sie moja sprawa zajmuje
przelaczyli ale akurat jej nie bylo
i teraz dzwoni i powiedziala ze sie nie wyrobila i przelew 15 bedzie...
szlag mnie trafi
Kasandra -
Masakra
Jakbyś nie dzwoniła to nie wiedziałabyś na czym stoisz
Bardzo dziwna ta Twoja Pani Tereska ... Mogła Ci od razu powiedzieć żebyś patrzyła na PUE bo nie wie na kiedy się wyrobi ... Jak będziesz w takim razie płacić składkę za styczeń? Mimo wszystko tylko zdrowotną?
-
dokladnie...
nie wiem na czym stoje
wlasnie dzwonie na infolinie zeby mnie znow polaczyli z pania Teresa
i sie jej zapytam. czy placic spoleczna tez.
i jeszcze mam jedno pytanie. bylam na zwolnieniu czerwiec- grudzien
placilam i zdrowotne i spoleczne
co teraz zrobic zeby oddali mi za spoleczne?
co napisac?Kasandra -
Mam do Was dziwne pytanie... może któraś się spotkała?
do ZUS-u nie mogę się dodzwonić
mianowicie... Mam zwolnienie na miesiąc, decyzja w PUE już jest... tylko, że mam dodatkową drugą tabelkę "okres, za który nastąpiła odmowa świadczenia" i jest tam 5 pierwszych dni zwolnienia, czyli co? bez kontroli za 5 dni mi nie zapłacą? a za resztę tj. 25 już tak? trochę to bez sensu
-
kasandra88- czy po 14 stycznia masz kontynuację zwolnienia do końca stycznia? Jeżeli tak to spokojnie możesz zapłacić tylko zdrowotną. Najważniejsza jest pierwsza decyzja. Nie musisz nic płacić proporcjonalnie.
Korektę robisz z tego co kojarzę na normalnym druku DRA tylko wpisujesz na górze numer deklaracji- 2 i na pierwszej stronie na dole jest kwota do zwrotu. Ja kiedyś, kiedyś jak miałam źle złożone DRA i miałam zrobić korekty za kilka miesięcy to mi Pani w ZUS sama to w systemie porobiła, podrukowała, a ja tylko to podpisałam ... Czy prowadzi Cię jakaś księgowa czy sama wszystko robisz?
Letty- musiałabyś się dowiedzieć w ZUS jaka jest przyczyna odmowy wypłaty za te pierwsze 5 dni bo ZUS jakiś powód musiał mieć. Nie dostałaś żadnego pisma? Może zwolnienie było źle wypisane (np. za dużo dni wstecz, niepodleganie pod chorobowe w tym czasie). Najlepiej zadzwoń na infolinię albo idź do ZUS bo tych powodów pewnie może być dużo ... -
Paolaaa właśnie to była kontynuacja poprzedniego zwolnienia
zwolnienie kończyło się 15 a to nowe było od 16
więc o tym nie ma mowy... Spróbuję się dodzwonić... może się uda to wtedy napiszę o co chodziło
ale nie wiedziałam, że ZUS tak może... wykreślić sobie 5 dni ze zwolnienia a następne jak gdyby nigdy nic