X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula daj znac co Ci w zus powiedzieli

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • letty Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie dalej nic... nie da się dodzwonić :/ cały czas zajęte

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajęte? Jak się dzwoni to leci muzyczka i co chwilę mówi automat jaki jest czas oczekiwania. Na pewno dobrze dzwonisz?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobrze dobrze dzwoniłam :) nawet sygnału nie było i zaraz, że zajęte :P ale w końcu po iluś godzinach UDAŁO SIĘ! i... i muszę iść do ZUS... Pani nic mi nie mogła powiedzieć ponieważ nie przeszłam weryfikacji! mają coś pochrzanione w papierach... ale podobno jest to błąd jakiś w tym PUE i jak pójdę do ZUS to mi wszystko wytłumaczą i poprawią. W czwartek się wybieram to napiszę coś więcej

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • moruskowa Koleżanka

Wysłany: 9 lutego 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam takie pytanie dosyć ważne. Jutro wybieram się jeszcze do ZUSu ale chcę spytać jeszcze tu bo nie daje mi to spokoju. Czy jeżeli po zakończeniu macierzyńskiego, spóźniłam się z ponownym zarejestrowaniem do chorobowego ( minęło te 7 dni), ale nie przekroczyłam 30 dni to zachowana zostanie ciągłość ubezpieczenia i jedynie podstawa zostanie przeliczona na nowo?

201501231762.png

201608307244.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co się orientuję to ciągłość przerwana, żeby pójść na l4 będziesz musiała czekać 91 dni ale podstawa chyba nie będzie naliczana na nowo. Ale jeśli coś pokrecilam to proszę mnie poprawić :-) ja np. W ogóle się nie wyrejestrowalam na macierzyńskim.

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeżeli ta przerwa 91 dni nie przekroczy 3 pełnych miesięcy to będziesz mieć liczony zasiłek na starych zasadach. Biorąc pod uwagę fakt, że do chorobowego możesz przystąpić nawet ostatniego dnia miesiąca to może się udać. Musiałabyś sobie policzyć. Niestety nie mam pojęcia czy musisz się pilnować sztywno tych 7 dni. Sama jestem ciekawa.

Letty ZUS sam wyrejestrowuje ze wszystkich składek jeżeli się nie zrobi to samemu tylko trzeba chyba się do zdrowotnej zarejestrować bo dziewczyny pisały, że nie wiedziały o tym i jak szły na macierzyńskim do lekarza to się nagle okazywało, że nie mogą bo nie są ubezpieczone :-)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letty a jakiej weryfikacji nie przeszłaś? Jakiejś telefonicznej? Szkoda, że nie ze swojej winy musisz teraz latać po ZUSach i cokolwiek wyjaśniać. Ja jestem ciekawa czy u mnie nie będzie jaj z wypłatą chorobowego za okres 19.01.-08.02 gdzie w PUE mam NIP płatnika mojego poprzedniego pracodawcy- chociaż twierdzą, że u siebie mają dobrze. Ale jak widać cuda wianki się zdarzają :P
    Płącisz za styczeń tylko skladkę zdrowotną czy zapłacisz całą?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • moruskowa Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już wszystko jasne. Nie minęło 30 dni więc ciągłość jest zachowana, jedynie podstawa jest przeliczana na nowo, ale to ma znaczenie jeżeli placilo się wyższe składki. Tylko zabawy jest trochę bo trzeba się wyrejestrowac ze zdrowotnego, zarejestrować do ubezpieczeń, znów wyrejestrowac i znów zarejestrować ;)

201501231762.png

201608307244.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Letty ZUS sam wyrejestrowuje ze wszystkich składek jeżeli się nie zrobi to samemu tylko trzeba chyba się do zdrowotnej zarejestrować bo dziewczyny pisały, że nie wiedziały o tym i jak szły na macierzyńskim do lekarza to się nagle okazywało, że nie mogą bo nie są ubezpieczone :-)

Nie wyrejestrowali mnie :D dopiero jak przyszło do pierwszego zwolnienia po macierzyńskim to zadzwonili, że muszę zrobić coś tam coś tam... ale zapytali mnie też czy mam księgową, no to mam :) podałam nr tel. do mojej księgowej i ona z nimi załatwiała :P mówiła potem, że musiała mnie wyrejestrować i zarejestrować ponownie :)

A weryfikacji nie przeszłam telefonicznej :P składkę chyba tylko zdrowotną zapłacę ale to się dowiem wszystkiego jutro

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam osobiście w ZUS i wyrejestrowalam sie ze społecznych i zgłosiłam do zdrowotnego. Pozniej rzeczywiście trzeba pamietać o tych 7 dniach jesli ktoś sobie podnosil składkę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam znowu problem z PUE, to jest jakaś masakra.. Czy ZUS sobie sam wygeneruje deklarację za styczeń (DRA), jeżeli wcześniej za grudzień zapłaciłam normalną składkę (podstawa 60%) i złożyłam deklarację. Teraz za styczeń znowu zapłaciłam pełną składkę (ta sama podstawa, ale zmieniły się kwoty), ale nie mogę złożyć DRA przez pue bo znowu wyskakują mi błędy. Teraz nie wiem, czy walczyć z tym dalej, czy sobie odpuścić bo oni zrobią to za mnie?

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po czasie.
    zus wrzucil na pue odrazu dwie decyzje z ta sama data wyplaty.
    wiec za 17.12-14.01
    15.01- 11.02 wyplacaja 15.02

odsetek nie podali...

Kasandra
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co się orientuję to liczy się data decyzji, jeżeli z nią zmieścili się w czasie, nie licz na odsetki. Po decyzji, mają 30 dni na wypłatę, więc znowu jeżeli przekroczą tego terminu o 30 dni to dopiero wtedy możesz się ubiegać o odsetki, które o ile się nie mylę są bardzo niskie.

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Ja mam znowu problem z PUE, to jest jakaś masakra.. Czy ZUS sobie sam wygeneruje deklarację za styczeń (DRA), jeżeli wcześniej za grudzień zapłaciłam normalną składkę (podstawa 60%) i złożyłam deklarację. Teraz za styczeń znowu zapłaciłam pełną składkę (ta sama podstawa, ale zmieniły się kwoty), ale nie mogę złożyć DRA przez pue bo znowu wyskakują mi błędy. Teraz nie wiem, czy walczyć z tym dalej, czy sobie odpuścić bo oni zrobią to za mnie?

Jeżeli podstawa się nie zmienia i stanowi 60% to DRA składasz tylko raz, ona się sama później powiela. Ja nigdy po nowym roku nie składałam deklaracji z nowymi składkami. Czy w PUE w zakładce płatnik-> należne składki i wpłaty nie masz kwot za styczeń z wysokością składek jakie powinnaś zapłacić?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tym wyrejestrowaniem się ze składek i ponownym rejestrowaniem do zdrowotnej na macierzyńskim to chyba też zależy od oddziału ZUS bo było na tym wątku sporo dziewczyn, które ZUS właśnie sam wyrejestrowywał ze wszystkich składek i okazywało się, że muszą same się do zdrowotnej znów zarejestrować o czym dowiadywały się np. rejestrując się do lekarza gdy okazywało się, że nie mają ubezpieczenia :)

Zakręcone to wszystko, masakra :)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Jeżeli podstawa się nie zmienia i stanowi 60% to DRA składasz tylko raz, ona się sama później powiela. Ja nigdy po nowym roku nie składałam deklaracji z nowymi składkami. Czy w PUE w zakładce płatnik-> należne składki i wpłaty nie masz kwot za styczeń z wysokością składek jakie powinnaś zapłacić?

W pue to ja nie mam nic.. zatrzymali się na moim pierwszym zwolnieniu z grudnia, a dwóch kolejnych nie ma. Poza tym, ja mam ciągle jakieś problemy bo w międzyczasie zmieniłam nazwisko, adres zameldowana i zamieszkania. Niby wszystko zgłaszałam, oni aktualizowali, ale tylko jako Płatnik, a w zakładce ubezpieczony to już nie. Więc nie mogłam składać deklaracji bo nazwiska i adresy się nie zgadzały. Ciągle z nimi muszę o coś walczyć...

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko to sie masz z nimi :/ masakra :/

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety, trzeba się uzbroić w cierpliwość, ale w międzyczasie dopominać się o swoje..

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Prowadzę jednoosobowa dzialalnosc i zastanawiam się co będzie się bardziej opłacało czy zawiesić działalność po porodzie czy może wziąć kogoś na zastępstwo?
    I jak to wygląda dokładnie z macierzyńskim z ZUS?

‹‹ 243 244 245 246 247 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ