Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
dobrze dobrze dzwoniłam
nawet sygnału nie było i zaraz, że zajęte
ale w końcu po iluś godzinach UDAŁO SIĘ! i... i muszę iść do ZUS... Pani nic mi nie mogła powiedzieć ponieważ nie przeszłam weryfikacji! mają coś pochrzanione w papierach... ale podobno jest to błąd jakiś w tym PUE i jak pójdę do ZUS to mi wszystko wytłumaczą i poprawią. W czwartek się wybieram to napiszę coś więcej
-
Dziewczyny, mam takie pytanie dosyć ważne. Jutro wybieram się jeszcze do ZUSu ale chcę spytać jeszcze tu bo nie daje mi to spokoju. Czy jeżeli po zakończeniu macierzyńskiego, spóźniłam się z ponownym zarejestrowaniem do chorobowego ( minęło te 7 dni), ale nie przekroczyłam 30 dni to zachowana zostanie ciągłość ubezpieczenia i jedynie podstawa zostanie przeliczona na nowo?
-
Z tego co się orientuję to ciągłość przerwana, żeby pójść na l4 będziesz musiała czekać 91 dni ale podstawa chyba nie będzie naliczana na nowo. Ale jeśli coś pokrecilam to proszę mnie poprawić
ja np. W ogóle się nie wyrejestrowalam na macierzyńskim.
-
jeżeli ta przerwa 91 dni nie przekroczy 3 pełnych miesięcy to będziesz mieć liczony zasiłek na starych zasadach. Biorąc pod uwagę fakt, że do chorobowego możesz przystąpić nawet ostatniego dnia miesiąca to może się udać. Musiałabyś sobie policzyć. Niestety nie mam pojęcia czy musisz się pilnować sztywno tych 7 dni. Sama jestem ciekawa.
Letty ZUS sam wyrejestrowuje ze wszystkich składek jeżeli się nie zrobi to samemu tylko trzeba chyba się do zdrowotnej zarejestrować bo dziewczyny pisały, że nie wiedziały o tym i jak szły na macierzyńskim do lekarza to się nagle okazywało, że nie mogą bo nie są ubezpieczone -
Letty a jakiej weryfikacji nie przeszłaś? Jakiejś telefonicznej? Szkoda, że nie ze swojej winy musisz teraz latać po ZUSach i cokolwiek wyjaśniać. Ja jestem ciekawa czy u mnie nie będzie jaj z wypłatą chorobowego za okres 19.01.-08.02 gdzie w PUE mam NIP płatnika mojego poprzedniego pracodawcy- chociaż twierdzą, że u siebie mają dobrze. Ale jak widać cuda wianki się zdarzają
Płącisz za styczeń tylko skladkę zdrowotną czy zapłacisz całą? -
Już wszystko jasne. Nie minęło 30 dni więc ciągłość jest zachowana, jedynie podstawa jest przeliczana na nowo, ale to ma znaczenie jeżeli placilo się wyższe składki. Tylko zabawy jest trochę bo trzeba się wyrejestrowac ze zdrowotnego, zarejestrować do ubezpieczeń, znów wyrejestrowac i znów zarejestrować
-
Paolaaa wrote:Letty ZUS sam wyrejestrowuje ze wszystkich składek jeżeli się nie zrobi to samemu tylko trzeba chyba się do zdrowotnej zarejestrować bo dziewczyny pisały, że nie wiedziały o tym i jak szły na macierzyńskim do lekarza to się nagle okazywało, że nie mogą bo nie są ubezpieczone
Nie wyrejestrowali mniedopiero jak przyszło do pierwszego zwolnienia po macierzyńskim to zadzwonili, że muszę zrobić coś tam coś tam... ale zapytali mnie też czy mam księgową, no to mam
podałam nr tel. do mojej księgowej i ona z nimi załatwiała
mówiła potem, że musiała mnie wyrejestrować i zarejestrować ponownie
A weryfikacji nie przeszłam telefonicznejskładkę chyba tylko zdrowotną zapłacę ale to się dowiem wszystkiego jutro
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa mam znowu problem z PUE, to jest jakaś masakra.. Czy ZUS sobie sam wygeneruje deklarację za styczeń (DRA), jeżeli wcześniej za grudzień zapłaciłam normalną składkę (podstawa 60%) i złożyłam deklarację. Teraz za styczeń znowu zapłaciłam pełną składkę (ta sama podstawa, ale zmieniły się kwoty), ale nie mogę złożyć DRA przez pue bo znowu wyskakują mi błędy. Teraz nie wiem, czy walczyć z tym dalej, czy sobie odpuścić bo oni zrobią to za mnie?
-
nick nieaktualnyZ tego co się orientuję to liczy się data decyzji, jeżeli z nią zmieścili się w czasie, nie licz na odsetki. Po decyzji, mają 30 dni na wypłatę, więc znowu jeżeli przekroczą tego terminu o 30 dni to dopiero wtedy możesz się ubiegać o odsetki, które o ile się nie mylę są bardzo niskie.
-
Karolina_Ina wrote:Ja mam znowu problem z PUE, to jest jakaś masakra.. Czy ZUS sobie sam wygeneruje deklarację za styczeń (DRA), jeżeli wcześniej za grudzień zapłaciłam normalną składkę (podstawa 60%) i złożyłam deklarację. Teraz za styczeń znowu zapłaciłam pełną składkę (ta sama podstawa, ale zmieniły się kwoty), ale nie mogę złożyć DRA przez pue bo znowu wyskakują mi błędy. Teraz nie wiem, czy walczyć z tym dalej, czy sobie odpuścić bo oni zrobią to za mnie?
Jeżeli podstawa się nie zmienia i stanowi 60% to DRA składasz tylko raz, ona się sama później powiela. Ja nigdy po nowym roku nie składałam deklaracji z nowymi składkami. Czy w PUE w zakładce płatnik-> należne składki i wpłaty nie masz kwot za styczeń z wysokością składek jakie powinnaś zapłacić? -
A z tym wyrejestrowaniem się ze składek i ponownym rejestrowaniem do zdrowotnej na macierzyńskim to chyba też zależy od oddziału ZUS bo było na tym wątku sporo dziewczyn, które ZUS właśnie sam wyrejestrowywał ze wszystkich składek i okazywało się, że muszą same się do zdrowotnej znów zarejestrować o czym dowiadywały się np. rejestrując się do lekarza gdy okazywało się, że nie mają ubezpieczenia
Zakręcone to wszystko, masakra -
nick nieaktualnyPaolaaa wrote:Jeżeli podstawa się nie zmienia i stanowi 60% to DRA składasz tylko raz, ona się sama później powiela. Ja nigdy po nowym roku nie składałam deklaracji z nowymi składkami. Czy w PUE w zakładce płatnik-> należne składki i wpłaty nie masz kwot za styczeń z wysokością składek jakie powinnaś zapłacić?
W pue to ja nie mam nic.. zatrzymali się na moim pierwszym zwolnieniu z grudnia, a dwóch kolejnych nie ma. Poza tym, ja mam ciągle jakieś problemy bo w międzyczasie zmieniłam nazwisko, adres zameldowana i zamieszkania. Niby wszystko zgłaszałam, oni aktualizowali, ale tylko jako Płatnik, a w zakładce ubezpieczony to już nie. Więc nie mogłam składać deklaracji bo nazwiska i adresy się nie zgadzały. Ciągle z nimi muszę o coś walczyć... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny