X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Dziewczyny, ja mam co prawda jeszcze sporo czasu do porodu jednak wątek trochę się ruszył więc chciałabym poruszyć temat zasiłku macierzyńskiego. Czy któraś z Was jest już zorientowana co dokładnie trzeba załatwić?

Ja na pewno będę chciała iść na macierzyńskie szybciej (o ok 3 tygodnie). Czy w ZUS są jakieś specjalne wnioski? Czy trzeba to samemu pisać?
    Czy lekarz musi specjalnie wystawić dla mnie jakieś zaświadczenie z terminem porodu specjalnie dla ZUSu?
    Jeżeli złożę wniosek o zasiłek macierzynski od dnia 1 lipca i zrobię to np. 30 czerwca to muszę także złożyć wniosek o wyrejestrowanie mnie ze wszystkich składek z dniem 1 lipca i zarejestrowanie do zdrowotnej czy muszę czekać do dnia decyzji czy zasiłek został mi przyznany?
    Składam także z wnioskiem o macierzynskie druk Z-3b?
    Czy na mcierzyńskim także opłacam składkę zdrowotną i składam do miesiąc deklaracje DRA?
    Po urodzeniu dziecka mam czas 14 dni na dostarczenie aktu urodzenia?
    Jak zarejestrować dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego?

Będę wdzięczna za pomoc :-)

Zus ma jakiś specjalny wniosek o zasiłek macierzyński ale z reguły pisze się samemu. Wzór można znaleźć w internecie. Od 2016 roku jest 20 tygodni urlopu macierzyńskiego + 32 tygodnie urlopu rodzicielskiego a nie tak jak do tej pory 20 tygodni macierzyńskiego + 6 tygodni dodatkowego macierzyńskiego + 26 tygodni rodzicielskiego.
    Jak chcesz iść na wcześniejszy macierzyński to trzeba zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu.
    Wyrejestrowanie z ubezpieczeń i zarejestrowanie tylko do zdrowotnego składa się dopiero po przyznaniu pozytywnej decyzji o zasiłek macierzyński.
    Druk z3b składa sie wraz z wnioskiem o zasiłek macierzyński.
    Na macierzyńskim płaci się tylko składkę zdrowotną a DRA wystarczy raz złożyć na początku i później będzie się klonować (choć niektórzy składają co miesiąc).
    Od 2016 roku jest 21 dni na dostarczenie aktu urodzenia dziecka.
    Dziecko zgłaszasz do swojego ubezpieczenia w zus jak otrzymasz pesel dziecka.

FasUla lubi tę wiadomość

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilia.teclaw wrote:
    Nie ma obowiązku podawania numeru konta ;) a na druku z3b wpisywałam adres pod którym jestem na zwolnieniu czyli pewnie tutaj pieniądze przyjdą ;)

Ale ja nie napisałam że jest taki obowiązek ;-) tylko że na druku z3b podaje się nr konta a jak ktoś nie ma konta lub nie podał numeru to pieniądze przychodzą na adres podany na tym druku :)

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miminkowa dziękuję Ci bardzo mocno :* Jesteś kochana :)

Możesz mi tylko jeszcze podpowiedzieć z jaką datą dokładnie powinnam się wyrejestrować ze składek i zarejestrować do zdrowotnej przy takim założeniu:
    w dniu 30 czerwca składam wniosek o zasiłek macierzyński i rodzicielski od dnia 1 lipca. Na zaświadczeniu termin porodu mam 23 lipca.
    Decyzję z ZUS otrzymuje 21 lipca- pozytywną. Widzę to w PUE. Data wypłaty zasiłku za lipiec wyznaczona na 1 sierpnia.

Z jaką datą mam się wyrejestrować i ponownie zarejestrować do zdrowotnej?
    Gdzieś czytałam, że ZUS sam wyrejestrowuje ze wszystkich składek. Żeby się nie okazało, że trafię do szpitala no. 20 lipca ... i co w tedy?

Oczywiście daty podałam czysto hipotetycznie. Dla przykładu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 16:00

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale wam zazdroszcze
    ja zwolnienie od 17.12 do 14.01
    skladka zaplacona 28,12
    wiec maja czas do jutra
    na pue nie ma nic.... ani decyzji na tak ani na nie....

dzwonilam na infolinie i babka powiedziala ze zwolnienie 17.12- 14.01 i 15.01 - 11.02 sa nierozliczone i nie ma pojecia dlaczego

mam zadzwonic jutro....

Kasandra
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88- teoretycznie mają czas do jutra. Może tabelka pojawić się dziś wieczorem (u mnie zawsze się coś uzupełnia między godziną 20 a 21).

Może problemem jest to, że zapłaciłaś w tym samym miesiącu? Mnie kiedyś Pani w ZUS uczulała abym tego nie robiła bo im program czasem coś źle rozksięgowuje, a przy składkach chorobowych jest za duże ryzyko, że się wypadnie z ubezpieczenia.
    Bardzo często czekałam do 1-go następnego miesiąca bo pamiętałam jej słowa :)

Jak w ogóle zapłaciłaś tą składkę? Całą od najniższej podstawy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 19:04

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88 wrote:
    ale wam zazdroszcze
    ja zwolnienie od 17.12 do 14.01
    skladka zaplacona 28,12
    wiec maja czas do jutra
    na pue nie ma nic.... ani decyzji na tak ani na nie....

dzwonilam na infolinie i babka powiedziala ze zwolnienie 17.12- 14.01 i 15.01 - 11.02 sa nierozliczone i nie ma pojecia dlaczego

mam zadzwonic jutro....

Miałam podobna sytuację i dostałam wezwanie w celu złożenia wyjaśnień tuż przed końcem ich terminu. Teraz nadal czekam na decyzję. To, że wcześniej zaplacilas za grudzień to nie jest problem, bo nie ma nigdzie zakazu, jest tylko powiedziane, że za dany miesiąc należy zapłacić nie później niż do 10-tego.
    Generalnie w zusie panuje jakiś straszny bałagan więc dzwoń i pytaj, a sprawa się zapewne szybko wyjaśni.

• Zocho Znajoma

Wysłany: 27 stycznia 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88 wrote:
    ale wam zazdroszcze

skladka zaplacona 28,12
    wiec maja czas do jutra
    .

a jak zus liczy te 30 dni? jeśli zapłacone było 28 a grudzień ma 31 dni, to termin mija 27 czy 28?

jestem już po kontroli generalnie jeśli nasza firma nie jest zupełną firmą widmo to nie ma się czym martwić,sama kontrola to nic strasznego.

teraz trzymam kciuki razem z resztą czekających na wynik kontroli ;-)

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    30 dni to od 28.12 do 28.01

prawo do zasilku mam od czerwca.

bylam wlasnie na pue i nic nie ma

bardzo dlugo czekalam na "pelne " dane dot zaplaconych skladek.
    w płatniku było ze zaplacilam ale w ubezpieczonym weszlo dopiero kilka dni temu....

jutro bede dzwonila na infolinie znow. jesli nie beda wiedzieli zadzwonie do oddzialu zus zeby skierowali mnie do osoby opdowiedzialnej za moj zasilek.

Kasandra
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Miałam podobna sytuację i dostałam wezwanie w celu złożenia wyjaśnień tuż przed końcem ich terminu. Teraz nadal czekam na decyzję. To, że wcześniej zaplacilas za grudzień to nie jest problem, bo nie ma nigdzie zakazu, jest tylko powiedziane, że za dany miesiąc należy zapłacić nie później niż do 10-tego.
    Generalnie w zusie panuje jakiś straszny bałagan więc dzwoń i pytaj, a sprawa się zapewne szybko wyjaśni.

Jasne, że mamy prawo zapłacić składkę za dany miesiąc w tym samym miesiącu. Ja tylko mówię, że w ZUS odradzono mi to ze względu na zdarzające się błędy w ich systemie. Nie chodzi o to, że się pomyli "pani Krysia" z punktu obsługi i coś źle wprowadzi tylko system źle rozksięgowuje.
    Nawet była dziewczyna na tym forum (gdzieś w pierwszych 50 stronach) która właśnie miała problemy po zapłaceniu składki w tym samym miesiącu i o ile dobrze pamiętam chyba wyleciała z chorobowego. Być może to są jakieś jednostkowe sytuacje. I być może w przypadku koleżanki powyżej to nie ma żadnego znaczenia.

Ja ponowię swoje pytanie kasandra88- jaką zapłaciłaś składkę za grudzień. Miałaś przerwę w chorobowym w grudniu więc powinnaś zapłacić całą, ale od minimalnej podstawy. Czy tak zrobiłaś? Czy coś z góry pomniejszyłaś?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina - kiedy będziesz dowiadywać się jak Twoja sprawa?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czerwiec- grudzien bylam na zwolnieniu - i tak placilam calosc zdrowotne i spoleczne
    ta 28.12 tez zaplacilam w calosci- zdrowotna i spoleczna
    nic nie pomniejszalam.

a na jakiej podstawie mogla wyleciec z chorobowego?
    nie spoznila sie ze skladkami, a wrecz przeciwnie zaplacila wczesniej
    wazne jaki numer deklaracji wpisala. jak prawidlowy to raczej nie maja podstawy.

Kasandra
  • Zocho Znajoma

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    powinnaś zapłacić całą, ale od minimalnej podstawy. ?

czemu od minimalnej?

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgodnie z wywalczonym przez nas usunieciem artykulu z nowelizacji ustawy osoby ktore nabyly prawo do zasilku wczesniej a miedzy zwolnieniami nie bylo 90 dni przerwy maja to prawo nadal.
    ja mialam 8 dni bodajze przerwy dlatego wraz ze zwolnieniem l4 (kod B, moze chodzić) zanioslam druk z3b
    skladki oplacone. nie pomniejszone.

nie wiem co moze byc przyczyną opoznienia....

kontrol? dzialalnosc prowadzona normalnie, dowodow na to milion...
    podstaw odmowy tez nie widzę....

Kasandra
  • Zocho Znajoma

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli nie widzisz podstaw odmowy to czym się denerwować? ;-)

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym ze jutro mija ostateczny termin...
    a zus to jednak zus i moze cos wykombinowac...

walczylam z nimi juz dwa razy - zawsze na moja korzysc
    ale teraz malenstwo w brzuchu i nie mam zamiaru sie denerwowac i stresowac.

poprostu nie wiem czego moga sie przyczepic...

Kasandra
  • Zocho Znajoma

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pamiętaj że jeśli wszystko będzie ok to muszą ci też wypłacić odsetki za opóźnienie w wypłacie

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak wiem
    tylko szkoda ze z ich strony to marne grosze sa
    ale jak my sie spoznimy to juz tracimy wszystko....

Kasandra
  • emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadawałam juz pytanie dotyczące składki ale wole sie upewnić .
    Jeżeli jestem na zwolnieniu od 30 grudnia , skaldke za grudzień opłaciłam to ile i na co mam zapłacić za styczeń ?

emilia.teclaw
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilia.teclaw wrote:
    Zadawałam juz pytanie dotyczące składki ale wole sie upewnić .
    Jeżeli jestem na zwolnieniu od 30 grudnia , skaldke za grudzień opłaciłam to ile i na co mam zapłacić za styczeń ?

Ja jestem w takiej samej sytuacji jak Ty :) Jestem na zwolenieniu od 30 grudnia i mam kontynuacje do 8 luty. Obydwie mamy już pozytywne decyzje przyznania zasiłku i pierwszą wypłatę. Możemy spokojnie zapłacić tylko składkę zdrowotną za styczeń :-)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zocho wrote:
    czemu od minimalnej?

Koleżanka zapłaciła od minimalnej bo miała kilka dni przerwy w zwolnieniu lekarskim. Najlepiej zapłacić w tedy całą składkę i od minimalnej podstawy bo ona i tak to zasiłku zaliczać się nie będzie, a często ZUS nie chce oddawać korekty od wyższej podstawy. Jakiś przepis tak interpretują :)

4c3t9n73nr884ilb.png
‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ