Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
A ile czasu prowadziłaś DG zanim przeszłaś na zwolnienie chorobowe?
ZUS będzie weryfikować czy Twoja firma jest prowadzona faktycznie czy może jest fikcyjna. Mogą albo poprosić Cię pisemnie o odpowiedź albo będziesz wezwana osobiście do ZUS na przesłuchanie. Najczęściej padają te pytania: http://e-prawopracy.pl/prawo-do-zasilku-a-kontrola-zus/
Przygotuj oczywiście faktury/rachunki sprzedażowe, faktury zakupów, ewidencje przychodów, wszelkie umowy z klientami albo za np. wynajem lokalu.
Poczytaj troszkę to forum, jest bardzo dużo infoZocho lubi tę wiadomość
-
Dzialalnosc rzeczywiscie prowadzona (sklep internetowy), na poczatku preferencyjne skladki, pozniej mocno podwyzszone. A czy jesli bedac na zwolnieniu i pobierajac zasilek wciaz prowadzilam sklep (sprzedaz wciaz na podobnym poziomie) to moge zostac zmuszona do zwrotu zasilku?
-
nick nieaktualnyZocho wrote:Dzialalnosc rzeczywiscie prowadzona (sklep internetowy), na poczatku preferencyjne skladki, pozniej mocno podwyzszone. A czy jesli bedac na zwolnieniu i pobierajac zasilek wciaz prowadzilam sklep (sprzedaz wciaz na podobnym poziomie) to moge zostac zmuszona do zwrotu zasilku?
Zocho jeżeli prowadzisz działalność sama, to nie wolno Ci tego robić podczas zwolnienia bo tracisz prawo do zasiłku. Chyba, że masz kogoś zgłoszonego do pomocy i możesz udowodnić, że ta osoba zajmowała się Twoją działalnością. Na zwolnieniu właśnie bardzo często kontrolują czy nadal się pracuje, bo albo coś nam dolega i jesteśmy na zwolnieniu, albo jesteśmy zdrowe i możemy pracować.
Inaczej jest podczas macierzyńskiego, można pracować podczas pobierania zasiłku. -
kasandra88 wrote:Zadzwonilam znowna infolinie. Pani powiedziala ze ma zus czas do 28.01
bo 30 dni od daty wplaty skladki
i albo bedzie decyzjana tak i np nastepnego dnia wyplata
albo odmowa
albo zapowiedz kontroli.
Napisz proszę jak szybko dostałaś pierwszy zasiłek?
Rozumiem, że na zwolnieniu byłaś od czerwca do grudnia czyli ok 7 mcy?
Czy miałaś jakieś kontrole w tym czasie- chodzi mi o wizyty w domu Pań z ZUSu i wezwania do orzecznika? -
Ja przy jednoosobowej działalności gospodarczej na okres L4 zgłosiłam męża jako osobę współpracującą i on wszystko ogarniał (podpisy, rachunki, etc.). Układ bardzo dobry, bo gdy osoba współpracująca jest na etacie w innym miejscu, to płaci się tylko składkę zdrowotną za nią.
jenny88 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Karolina_Ina wrote:Zocho jeżeli prowadzisz działalność sama, to nie wolno Ci tego robić podczas zwolnienia bo tracisz prawo do zasiłku. Chyba, że masz kogoś zgłoszonego do pomocy i możesz udowodnić, że ta osoba zajmowała się Twoją działalnością. Na zwolnieniu właśnie bardzo często kontrolują czy nadal się pracuje, bo albo coś nam dolega i jesteśmy na zwolnieniu, albo jesteśmy zdrowe i możemy pracować.
Inaczej jest podczas macierzyńskiego, można pracować podczas pobierania zasiłku.
nie mialam kontroli zadnej. ale to nie ciazowe zwolnienie.
teraz czekam na pierwsze ciążowe...Kasandra -
nick nieaktualnyTo należy się cieszyć
wiele dziewczyn pisało, że panie z zusu pojawiały się w miejscu prowadzenia działalności i sprawdzały czy one tam pracują. Po drugie, są te kontrole ZUS w domu, czy na pewno jesteśmy w domu i odpoczywamy. Po trzecie, ZUS może chcieć zobaczyć naszą kpir i wtedy nie ukryjemy dochodów jakie osiągałyśmy podczas zwolnienia. A należy pamiętać, że kontrole są nie tylko przed wypłaceniem zasiłku, ale przy działalności (dzisiaj się tego dowiedziałam) mogą być nawet kilka lat po wypłaceniu zasiłku. I też są sprawy, że zus wydaje decyzję, że należy zwrócić cały zasiłek, który się pobrało.
-
Hej dziewczyny
Jestem na zwolnieniu od 30.12.2015 . Składkę za grudzień zapłaciłam 7.01 . Kiedy mniej więcej moge spodziewać sie jakieś decyzji ? Do dnia dzisiejszego nie dostałam żadnego pisma i rownież nie miałam żadnej kontroli w domu.
PozdrawiamWredotka lubi tę wiadomość
emilia.teclaw -
emilia.teclaw wrote:Hej dziewczyny
Jestem na zwolnieniu od 30.12.2015 . Składkę za grudzień zapłaciłam 7.01 . Kiedy mniej więcej moge spodziewać sie jakieś decyzji ? Do dnia dzisiejszego nie dostałam żadnego pisma i rownież nie miałam żadnej kontroli w domu.
Pozdrawiam
Zus zazwyczaj nie wysyła pisma o pozytywnej decyzji. Jeśli już wysyła to o wszczęciu kontroli. Kontroli w domu też nie musi być. Zus ma czas na decyzję 30 dni od dnia zapłaty składki za miesiąc wystąpienia niezdolności (u Ciebie do 7.02). Jak masz PUE to sie zaloguj i w zakładce świadczeniobiorca -> zasiłki mozna sprawdzic czy jest już decyzja. Albo możesz zadzwonić na infolinię i tam uzyskasz informacje. -
nick nieaktualny
-
Miminkowa wrote:Zus zazwyczaj nie wysyła pisma o pozytywnej decyzji. Jeśli już wysyła to o wszczęciu kontroli. Kontroli w domu też nie musi być. Zus ma czas na decyzję 30 dni od dnia zapłaty składki za miesiąc wystąpienia niezdolności (u Ciebie do 7.02). Jak masz PUE to sie zaloguj i w zakładce świadczeniobiorca -> zasiłki mozna sprawdzic czy jest już decyzja. Albo możesz zadzwonić na infolinię i tam uzyskasz informacje.
Niestety ja na swoim profili nie mam zakładki świadczenioborca tylko mam :ogolny,ubezpieczony,płatnik ,e-płatnik. Nie wiem czemu moze dlatego ze mam nowym profil . Dzisiaj próbowałam zadzwonić na infolinie ale musiałbym czekać aż
30 min na swoją kolej wiec stwierdziłam ze trochę to długo. Widzę ze większość z Was dostala zasiłki po terminie i ZUS ze
Wszystkim zwlekał .emilia.teclaw -
Pchelkaa wrote:Moze ktoras orientuje sie czy do rozliczenia pitu 28 musze czekac na pit z zusu pit11? W 2015r bylam pierwszy raz na l4 i nie wiem jak rozliczyc chorobowy zasilek
Rozliczasz pit 28 do końca stycznia. A zasiłek chorobowy rozliczasz w osobnym picie (pit 37) do końca kwietnia.FasUla lubi tę wiadomość
-
emilia.teclaw wrote:I jeszcze jedno pytanko.
Do 10 lutego jaka składkę mam zapłacić ? Normalnie wszystkie czy tylko zdrowotna ?
Pozdrawiam
Zakładkę świadczeniobiorca mozna uruchomić przez infolinię, przez czat z zusem albo osobiście w oddziale. Dopóki nie ma decyzji o zasiłku to bezpieczniej jest opłacić pełną składkę minimalną a po decyzji złozyć korektę i wnioskowac o zwrot nadpłaty. -
Teoretycznie zakładając profil na PUE powinnaś mieć od razu wszystkie zakładki w tym świadczeniobiorca, ale bardzo często się ona nie "podłącza". Wiele dziewczyn aktywowało ją poprzez infolinię, ale mi powiedziano głupoty i Pani nie aktywowała mi jej więc musiałam pójść osobiście do ZUS gdzie nie było problemu. Dzwoń zaraz o 8 rano, ja w tedy czekałam może 2-3 minuty na połączenie.
Dziewczyny ja nawet nie wiedziałam, że na chorobowe dostajemy pit 11. Dobrze, że ktoś proszył ten temat po bym się z rozliczeniem rocznym pośpieszyła ...
J -
emilia.teclaw wrote:I jeszcze jedno pytanko.
Do 10 lutego jaka składkę mam zapłacić ? Normalnie wszystkie czy tylko zdrowotna ?
Pozdrawiam
Poczekaj do 7 lutego. Do tego czasu powinnaś wiedzieć jaka jest decyzja. Jeżeli za te dwa dni grudnia dostaniesz zasiłek to zapłać tylko zdrowotną, jeżeli będziesz mieć kontrolę to zapłać od minimalnej.