X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani w ZUS nie skserowala ani jednej faktury. Wzięli kpir i dokumentację lekarza. W decyzji napisali , że koszty przewyzszyly zyski więc to nie działalność i ze nie mogłam mieć na wysoką składkę odlozonej gotówki bo 4msc byłam bezrobotną.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale były już wyroki Sądu Najwyższego, że ZUS nie ma prawa kwestionować naszej składki. Poza tym działalność to nie tylko zyski, czasem może przynosić straty. Nie ma nigdzie w przepisach, że jak działalność przynosi straty to nie działalność.

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest ewidentnie sprawa do sądu i jak dla mnie masz bardzo duże szanse na wygraną. Niestety problemem jest czas bo takie sprawy trwają 6-12 mcy. Z drugiej strony co Ci szkodzi? I tak zostajesz bez niczego, ZUS sam z siebie decyzji nie zmieni.

Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 21 kwietnia 2010 r. (II UZP 1/10) :
    Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie jest uprawniony do kwestionowania kwoty zadeklarowanej przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność jako podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, jeżeli mieści się ona w granicach określonych ustawą z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz. U. z 2009 r. Nr 205,poz. 1585 ze zm.).

W uzasadnieniu orzeczenia czytamy:
    W rezultacie organ ubezpieczeń społecznych może dowodzić, iż pomimo wpisu do ewidencji dana osoba faktycznie nie prowadzi działalności, wobec czego nie podlega z tego tytułu ubezpieczeniom społecznym.
    Jeżeli jednak ZUS nie dowodzi fikcyjności tytułu, to nie może uchylić się od powinności objęcia osoby prowadzącej pozarolniczą działalność ubezpieczeniami obowiązkowymi, jak również chorobowym, któremu ten ubezpieczony podlega na zasadzie dobrowolności przez zgłoszenie stosownego wniosku (art. 11 ust. 2 i art. 36 ust. 5 ustawy systemowej).

Już nie raz był poruszany temat, że ZUSu nie powinno obchodzić skąd miałaś pieniądze bo mogłaś je mieć od rodziców, męża czy sąsiadki. Nowa firma nie musi od razu przynosić zysków. Ba, najczęściej właśnie potrzeba czasu żeby firma była zyskowna. A był jeszcze inny wyrok Trybunału, że kobieta w ciąży ma prawo załozyć DG.

Czy w decyzji z ZUS masz napisane, że odwołać możesz się tylko do Sądu?

Możesz napisać z którego miasta ZUS wydał Ci taką decyzję?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 09:10

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawa już jest w sądzie, termin 25luty. Odwołanie pisał w moim imieniu prawnik jako mój pełnomocnik. ZUS Rybnik. ZUS sam przekazuje odwołanie do sądu.

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ch no tak, bo odwołanie składa się do Sądu za pośrednictwem ZUSu. Tylko ten ma na to 30 dni i zazwyczaj zachowuje ten termin.
    Jeżeli termin rozprawy macie na 25 luty to baaardzoooo szybko :) Ale im większe miasta tym wszystko trwa dłużej, a Rybnik to nie Warszawa :) Więc super, że nie musisz czekać pół roku !!!
    Kiedy złożyliście odwołanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 13:16

4c3t9n73nr884ilb.png
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku września odwołanie, 25luty rozprawa. A wiecie ile takich rozpraw w najgorszym wypadku może być? I mnie mogą wezwać na ten sam termin co świadkó? Dziwię się, bo mam prawnika jako pełnomocnika a dzisiaj miałam w skrzynce awizo z sądu, pewnie wezwanie a myślałam, że jak mam prawnika to nie muszę osobiście.

• Wanna Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUS Rybnik to jakaś masakra. Jesteś kolejną osobą, której odmawiają tam zasiłku z takich bzdurnych przyczyn! Dziewczyny jeśli macie ochotę dołączcie do grupy na FB "Porady dla matek na DG" Tam od września zeszłego roku wszystkie już tematy zostały omówione, łącznie z odwołaniami do sądu. Trzeba tylko lupką wyszukać. Kopalnia wiedzy!

k0kdha00ytas68fh.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Chyba dziewczyny czekały na odpowiedz i ewentyalnie dzwonily do zusu albo szly osobiście. Z tego co juz zdążyłam przdczytac zus sie nigdy nie spieszy :( ile czekasz?

Dopiero drugi tydzień, wiec wiem że jeszcze długo poczekam, ale bylam ciekawa czy można to jakoś sobie obserwować:)

d69c2n0azl70dnw1.png
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Pieewsze zwolnienie z powodu ciazy.
    Prawo do zasilku od czerwca. Od czerwca do grudnia l4 z powodow neurologicznych
    w grudniu 9 dni przerwy i 17.12 do 14.01 zwolnienie ciaza
    skladka oplacona 28.12

teorettcznie maja czas do 28.01 na wyplacenie lub decyzje....
    ale ani tego ani tego na pye nie ma.....

zadawonilam na infolinie i babka ki powiwdziala ze niwqazbe kiedy zaplacilam skladke zus ma czas do 09.02 .,,,,,

spodzieqac sie odmowy lub kontroli?

Kasandra
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanna wrote:
    ZUS Rybnik to jakaś masakra. Jesteś kolejną osobą, której odmawiają tam zasiłku z takich bzdurnych przyczyn! Dziewczyny jeśli macie ochotę dołączcie do grupy na FB "Porady dla matek na DG" Tam od września zeszłego roku wszystkie już tematy zostały omówione, łącznie z odwołaniami do sądu. Trzeba tylko lupką wyszukać. Kopalnia wiedzy!
    Nie spotkałam nikogo kto by się odwolywal i nie wiem jak wyglądają wyroki sądu

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ?

Kasandra
  • Wanna Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkaa90 wrote:
    Nie spotkałam nikogo kto by się odwolywal i nie wiem jak wyglądają wyroki sądu

To odnajdź tę grupę na FB - tam jest mnóstwo dziewczyn, które albo się odwoływały, albo właśnie będa to robiły. Są takie, ktre wygrały z ZUS. Warto popytac tam.

k0kdha00ytas68fh.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkaa90 wrote:
    Na początku września odwołanie, 25luty rozprawa. A wiecie ile takich rozpraw w najgorszym wypadku może być? I mnie mogą wezwać na ten sam termin co świadkó? Dziwię się, bo mam prawnika jako pełnomocnika a dzisiaj miałam w skrzynce awizo z sądu, pewnie wezwanie a myślałam, że jak mam prawnika to nie muszę osobiście.

Aaaa, to ja myślałam, że to jakaś świeża sprawa, taka z listopada albo grudnia. Jak czekasz od września to widzę termin jest standardowy ... Ciekawe tylko z czego cieżarna, albo już matka mają wyżyć. Nie dość, że nie dostaje się zasiłku to najczęściej jeszcze się płąci na chorobowym składkę w całości żeby w razie W nie wypaść z chorobowego. Wydaje mi się, że to jest bardzo celowe działanie ZUSu bo wiele kobiet będzie rezygnować z walki.
    Z drugiej strony ZUS to instytucja państwowa. Szkoda, że jak na loterii wybiera sobie, że jednemu dosra, a drugiemu da spokój i pieniądze ...

Ja na sprawach sądowych nie znam się w ogole. Być może dostałaś list z sądu bo pomimo, że masz pełnomocnika musisz być także poinformowana o całej sprawie. Nie wiesz czy Twój pełnomocnik także dostał list?
    Jak już dochodziło do rozpraw i przesłuchań to szło szybko. Tylko z tego co kojarzę to jeżeli Sąd wyda wyrok na Twoją korzyść ZUS ma 14 albo 30 dni na odwołanie. Jeżeli się nie odwoła to dopiero po terminie odwołania liczą sobie znów 30 dni na wypłatę. A jak się ZUS odwołuje to też robi to na ostatnią chwilę ...
    Tyle wiem z tego co już wyczytalam :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2016, 09:50

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Dopiero drugi tydzień, wiec wiem że jeszcze długo poczekam, ale bylam ciekawa czy można to jakoś sobie obserwować:)

Ja mam pierwsze zwolnienie 30.12.2015-10.01.2016. Składkę za grudzień zapłąciłam 5 stycznia i czekam na pieniądze za dwa dni zwolnienia w grudniu. To moje pierwsze zwolnienie na DG więc też czekam jak na szpilkach co i jak.
    Dopiero wczoraj po godzinie 20 pojawiła się pierwsza tabelka w zakładce "zasiłki" na PUE. Jest pusta. Tzn. jest tylko okres, numer sprawy i % świadczenia. Ale kwota, data wypłaty .... tam nie ma nic.
    Rano musiałam pójść do ZUS wyjaśnić jeszcze inną kwestię więc zapytałam czy wiadomo na jakim etapie jest moja wypłata to usłyszałam, że poszła już do aprobaty a wypłaty są planowane na 1 luty. Cokolwiek to znaczy ...
    Prędzej dowiesz się czegoś w ZUS i być może na infolinii (ale ja tym drugim zupełnie nie wierzę) niż z PUE :)
    Nie wiem czemu niektóre dziewczyny już po tygodniu od wystawienia zwolnienia miały codziennie uzupełniane swoje tabelki w PUE, a inne dziewczyny do samego końca nic. Cisza. Zapewne co miasto to inne praktyki działania ... :/

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88- ZUS ma czas do 28 stycznia na wypłatę świadczenia za grudzień. Na tej infolinii to takie głupoty gadają, że ja tam nawet nie dzwonie.

Mi ostatnio powiedzieli, ze zakładkę świadczeniobiorca w PUE mogę aktywować dopiero gdy zostanie mi wypłacony pierwszy zasiłek. Na drugi dzień pojechałam do ZUS to się Pani za głowe złapała, ze mi coś takiego powiedziano. Aktywowała bez problemu :)

Także nie dzwoń do tych jełopów.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Wanna Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli pojawia się w pue tabelka, nawet pusta, to na 99% decyzja jest pozytywna i należy tylko czekać na uzupełnienie :) Gratulacje Paola :D

FasUla lubi tę wiadomość

k0kdha00ytas68fh.png
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6 dni na decyzje i wyplate totroche malo....zwlaszcza ze odpada sobota i niedziela....
    od czerwca jak bylam na zwolnieniu to decyzje byla na ok. 14 dni przed wyplata.....

Kasandra
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadzwonilam znowna infolinie. Pani powiedziala ze ma zus czas do 28.01
    bo 30 dni od daty wplaty skladki
    i albo bedzie decyzjana tak i np nastepnego dnia wyplata
    albo odmowa
    albo zapowiedz kontroli.

Kasandra
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzisz. Raz na infolinii mówią Ci jedno, a później drugie. Żenada.
    Mają czas do 28 stycznia. Masz PUE?

Pisałaś wcześniej, że na zwolnieniu byłaś już od czerwca. Jak wyglądała wypłata zasiłku z tamtego okresu?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Zocho Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich. Czeka mnie kontrola z zus (podwyzszone skladki). Na zwolnieniu bylam od poczatku nabycia prawa. Czego moge sie spodziewać i jak sie przygotowac? Bardzo sie denerwuje

‹‹ 235 236 237 238 239 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ