Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
jeekee wrote:cześć dziewczyny!
od ponad miesiąca jestem mamą, a od pół roku biznes woman
mam do was pytanie - w związku z tym, że DG prowadzę krótko - 4mc przed porodem, spodziewałam się kontroli zus, ale.... za tydzień mija 30 dni od złożenia wniosku o zasiłek macierzyński, a od dwóch dni w PUE mam wypełnioną tabelkę z datą decyzji, kwotami i datami wypłat na cały rok. Pierwsza, za zeszły mc, już za 4 dni
Czy to oznacza, że ominęła mnie kontrola?
Jak najbardziej możesz spodziewać się kontroli, ale zazwyczaj w takich wypadkach sprawdzają to jeszcze przed pierwszą wypłatą macierzyńskiego -
Helen wrote:skladke opłaciłam 8.01 za grudzien
a czas sie nie liczy od zwolnienia?
Tak jak już napisała koleżanka powyżej- ZUS ma czas do 8 lutego na wypłacenie Ci zasiłku za grudzień.
Zawsze punktem wyjścia jest 30 dnia od dnia wpływu składek. Niestety nie złożenia dokumentów:/ -
jeekee wrote:cześć dziewczyny!
od ponad miesiąca jestem mamą, a od pół roku biznes woman
mam do was pytanie - w związku z tym, że DG prowadzę krótko - 4mc przed porodem, spodziewałam się kontroli zus, ale.... za tydzień mija 30 dni od złożenia wniosku o zasiłek macierzyński, a od dwóch dni w PUE mam wypełnioną tabelkę z datą decyzji, kwotami i datami wypłat na cały rok. Pierwsza, za zeszły mc, już za 4 dni
Czy to oznacza, że ominęła mnie kontrola?
A czy miałaś kontrolę z ZUS w domu? Albo byłaś wzywana do orzecznika?
Za ile miesięcy oplaciłaś składki, a ile byłaś wcześniej na L4 ? Podwyższałaś sobie podstawę?
Ja czytałam o dziewczynach, które przez pierwsze miesiące dostawaly zasiłki a nagle kontrola czy działalność nie jest fikcyjna. Więc takie rzeczy się zdarzają ... -
Hej dziewczyny, jestem mamą już jednego maluszka i spodziewam się kolejnego. Prowadzę również swoją działalność. Byłam na macierzyńskim i mam zamiar wybrać się na tzw. opiekę osobistą na dzieckiem (to co wychowawczy tylko dla tych co prowadzą działalność). Chciałabym tą opiekę mieć do porodu (mniej więcej), a następnie przejść na macierzyński. I tutaj moje pytanie. Czy, któraś z Was korzystała może z takiej opcji? Jak to jest ze składkami i z tym zasiłkiem macierzyńskim. Czy on wtedy normalnie przysługuje. Wiem, że działalność musi być zawieszona, składki zdrowotne i emerytalno-rentowe opłaca ZUS, a co ze składką chorobową, która jest konieczna do macierzyńskiego?
Będę jeszcze pytać z ZUSie, ale będąc w domu z dzieckiem to ciężko się z nimi skontaktować -
Dziewczyny, dlaczego ja nie widzę na swoim profilu PUE zakładki "świaczeniobiorca" !!! Grrrrrr. Specjalnie aktywowałam dziś profil zaufany, ale dalej nic się nie zmieniło
-
moruskowa wrote:Hej dziewczyny, jestem mamą już jednego maluszka i spodziewam się kolejnego. Prowadzę również swoją działalność. Byłam na macierzyńskim i mam zamiar wybrać się na tzw. opiekę osobistą na dzieckiem (to co wychowawczy tylko dla tych co prowadzą działalność). Chciałabym tą opiekę mieć do porodu (mniej więcej), a następnie przejść na macierzyński. I tutaj moje pytanie. Czy, któraś z Was korzystała może z takiej opcji? Jak to jest ze składkami i z tym zasiłkiem macierzyńskim. Czy on wtedy normalnie przysługuje. Wiem, że działalność musi być zawieszona, składki zdrowotne i emerytalno-rentowe opłaca ZUS, a co ze składką chorobową, która jest konieczna do macierzyńskiego?
Będę jeszcze pytać z ZUSie, ale będąc w domu z dzieckiem to ciężko się z nimi skontaktować
Przechodząc na urlop wychowawczy, jak sama zauważyłaś musisz zawiesić DG. Czyli automatycznie wypadasz z ub. chorobowego. Nie dość, że resetuje Ci się podstawa zasiłków (co przy zmianach, które weszły w nowym roku jest bardzo niekorzystne) to jeszcze ponownie obowiązuje Cię okres wyczekiwania. Przekalkuluj, czy Ci się to opłacaMiminkowa lubi tę wiadomość
-
Paolaaa wrote:Dziewczyny, dlaczego ja nie widzę na swoim profilu PUE zakładki "świaczeniobiorca" !!! Grrrrrr. Specjalnie aktywowałam dziś profil zaufany, ale dalej nic się nie zmieniło
Aby aktywować zakładkę świadczeniobiorca trzeba zadzwonić na COT i poprosić o to. Uruchomiają i od razu jest widoczna w panelu -
Niestety nie tak od razu. Zadzwoniłam rano i powiedziano mi, że muszę poczekać aż dostanę pierwszy zasiłek dopiero w tedy mam zadzwonić i poprosić o aktywację
Dziwne bo większość dziewczyn ma tą zakładkę zanim dostanie pierwsze świadczenie. Czyżbym została wprowadzona w błąd? Zastanawiam się czy nie podjechać jeszcze do oddziału ZUS .... -
Dziewczyny orientujecie się jeszcze czy dopóki ZUS nie dostanie L4 ode mnie nie może przeprowadzić kontroli w domu? Wydaje mi się, że tak robiła moja koleżanka. Wysyłała L4 pocztą zawsze w ostatni 7 dzień i coś mi świta, że właśnie dlatego aby ZUS przez ten tydzień nie mógł jej kontrolować ... Albo inaczej, żeby mieć tydzień spokoju od nich
-
Paolaaa wrote:Niestety nie tak od razu. Zadzwoniłam rano i powiedziano mi, że muszę poczekać aż dostanę pierwszy zasiłek dopiero w tedy mam zadzwonić i poprosić o aktywację
Dziwne bo większość dziewczyn ma tą zakładkę zanim dostanie pierwsze świadczenie. Czyżbym została wprowadzona w błąd? Zastanawiam się czy nie podjechać jeszcze do oddziału ZUS ....
Bzdura. Oni tak zbywają, zadzwoń raz jeszcze i upieraj się aby aktywowali. Co do kontroli to teoretycznie dopóki nie zaniesiesz zwolnienia to nie wnioskujesz o zasiłek, a zatem nie ma podstaw do wszczęcia kontroli. -
Boże, co to za COT gdzie źle Cię informują? Dobrze, że wczoraj nie czekałam te 30 min na połączenie z konsultantem bo bym sobie dzisiaj ze złości chyba w łeb strzeliła !!!
Poszłam do ZUS i Pani mi podpięła tą zakładkę. Wszystko szybko i od ręki. Wiec przynajmniej mam już podgląd. Szkoda tylko, że jeszcze jest tam pustoA pierwsze zwolnienie mam 30.12.2015-10.01.2016, składka zapłacona 05.01. więc do 5 lutego mają czas żeby mi zapłacić za te dwa dni grudnia. Po cichu liczyłam, że może coś się tam już pojawi .... Dwa tygodnie minęły
-
nick nieaktualnyPaolaaa wrote:Niestety nie tak od razu. Zadzwoniłam rano i powiedziano mi, że muszę poczekać aż dostanę pierwszy zasiłek dopiero w tedy mam zadzwonić i poprosić o aktywację
Dziwne bo większość dziewczyn ma tą zakładkę zanim dostanie pierwsze świadczenie. Czyżbym została wprowadzona w błąd? Zastanawiam się czy nie podjechać jeszcze do oddziału ZUS ....
Ja miałam podobną sytuację, napisałam do nich poprzez PUE z prośbą o włączenie tej zakładki, a oni mi odpisali, że nie mogą. Następnego dnia, jak zalogowałam się na PUE to zobaczyłam, że jednak mam już tę zakładkę. Także możesz próbować napisać do nich poprzez "Zadaj pytanie" czy jakoś tak i koniec końców włączą Ci ją. Druga sprawa, oni mają jakieś problemy techniczne teraz bo uruchamiają te e-zwolnienia. -
Na szczęście jak poszłam dziś do ZUS to od razu mi to aktywowali. A na infolinii Pani powiedziała, że muszę mieć wypłacone pierwszy zasiłek żeby móc mi to podłączyć. To dopiero brak kompetencji
-
nick nieaktualnyPaolaaa wrote:Boże, co to za COT gdzie źle Cię informują? Dobrze, że wczoraj nie czekałam te 30 min na połączenie z konsultantem bo bym sobie dzisiaj ze złości chyba w łeb strzeliła !!!
Poszłam do ZUS i Pani mi podpięła tą zakładkę. Wszystko szybko i od ręki. Wiec przynajmniej mam już podgląd. Szkoda tylko, że jeszcze jest tam pustoA pierwsze zwolnienie mam 30.12.2015-10.01.2016, składka zapłacona 05.01. więc do 5 lutego mają czas żeby mi zapłacić za te dwa dni grudnia. Po cichu liczyłam, że może coś się tam już pojawi .... Dwa tygodnie minęły
Faktycznie, przeoczyłam Twój post o tym, że już masz tę zakładkę. Co do czasu jaki mają na decyzję, to ja też po cichu liczyłam, że szybko się wyjaśni. Zwolnienie miałam od 19.12 i wczoraj dostałam pismo o kontroli i wezwali mnie do siebie, w celu złożenia wyjaśnień. A żeby było jeszcze śmieszniej, dzień na który mnie wezwali to ostatni dzień z tych 30 dni, które mieli na wydanie decyzji. Czyli znowu mi się wszystko przedłuży o 30 dni.... -
A ile czasu prowadzisz DG ???
Kochana czas na wyplate zasilku za grudzien maja do lutego - zalezy ktorego zaplacilas skladke za grudzień. Jeżeli zaplacilas np. 8 stycznia to naja czas do 8 lutego. Liczy sie data zaplaty skladki a nie zlozenia dokumentów.
Daj znać jak ta kontrola. Z jakiego jestes miasta???Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 07:22
-
Paolaaa wrote:Niestety nie tak od razu. Zadzwoniłam rano i powiedziano mi, że muszę poczekać aż dostanę pierwszy zasiłek dopiero w tedy mam zadzwonić i poprosić o aktywację
Spróbuj zadzwonić jeszcze raz. Widocznie komuś sie nie chciało. Albo napisz na czacie. Ewentualnie możesz osobiście w placówce. Zus powinien uruchomić od razu jak o to prosisz. -
Paolaaa wrote:Dziewczyny orientujecie się jeszcze czy dopóki ZUS nie dostanie L4 ode mnie nie może przeprowadzić kontroli w domu? Wydaje mi się, że tak robiła moja koleżanka. Wysyłała L4 pocztą zawsze w ostatni 7 dzień i coś mi świta, że właśnie dlatego aby ZUS przez ten tydzień nie mógł jej kontrolować ... Albo inaczej, żeby mieć tydzień spokoju od nich
Dopóki nie dostarczysz swojej kopii to zus nie przyjdzie do domu. Bo równie dobrze mogłabyś w ogóle jej nie dostarczyć a tym samaym nie ubiegać się o zasiłek więc wtedy zus nie ma podstaw Cię kontrolować. -
Ok. Dzieki
zawsze to tydzien spokoju
i tak siedze w domu bo sie zle czuje, ale jak tylko mam mozliwosc ide z psem na spacer. Ja sie ditlenie to od razu mi lepiej a wiecie jakie czlowiek ma szczescie .... siedzi caly czas w domu i wyjdzie na 15 min i oczywiście pewnie s tedy kontrol sie trafi