Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
kochane nikt nie wie lepiej jak Wy jak to jest, więc mam pytanie
Chciałabym przejść na macierzyński już po porodzie, ale z tego co tu pisałyście to trzeba wniosek złożyć z datą przyszłą, na złożenie wniosku w 2016 mam 21 dni, czyli jeśli go złożę np. 5 dni po porodzie to ten zasiłek będę miała od 6 dnia po porodzie czy od dnia porodu?
-
Jak obiecałam melduję jak jest,
Po macierzyńskim przeszłam od razu na l4 ciążowe miałam je miesiąc bo poroniłam natomiast nie ma to w tej sprawie znaczenia wiec dalej... ZUS nie przeliczał mi na nowo podstawy tylko wyliczył jak wcześniej zatem nie ma z tym problemu teraz jestem na zwykłym L4 jeszcze nie wiem jak potraktują ta sprawę.
Teraz znów jestem w ciąży i planuje po tygodniowej przerwie w L4 znów pójść na ciążowe. Mam nadzieję, że teraz już będzie dobrze.
A tak tylko jako ciekawostkę powiem Wam że ja przy wcześniejszej ciąży miałam L4 do 6 grudnia ( planowany termin porodu) a urodziłam 5 i ZUS nie miał z tym problemu porostu zrobili korektę. -
W pue mam wpisane L4 ale decyzji nie ma. Nie mówiąc już o tym, że decyzji odnośnie macierzyńskiego nie ma
Sprawdzam dział zasiłków i sprawdzam atu nic... Mam nadzieje, że nie będzie problemu z przyznaniem wcześniejszego zasiłku... Pismo z prośbą o wcześniejszy, zaniosłam ale kazała mi je poprawić więc oddałam pokreślone całe
ALe babeczka powiedziała że ok,więc myślę, że nie będą robić problemów.
Ja też dalejw dwupaku. Młody niby się pchał wczesniej na swiat a teraz mu za dobrzeNie stresowałabym się tym faktem, ale termin oficjalny mam na koniec miesiąca a w tym tygodniu młody ważył już ponad 3700
Gigant! Takiego "wypchać" na świat to będzie wyzwanie
Ćwiczę na Aniballu więc może dam rade...jakoś
Trzymam kciuki za Was Fasula i Sann! Mam nadzieje, że porody pójdą szybciutko!Lilijka30 -
kaniula24 wrote:Drogie mamy!
Proszę o radę i ewentualne rozwianie moich wątpliwości, bo zgłupieję z tym ZUSem. Od sierpnia do 21 grudnia byłam na zwolnieniu (wypłacone bez problemu), od 21 grudnia złożyłam wniosek o zasiłek macierzyński. Pytanie brzmi - jaką składkę opłacić za grudzień?
W ZUSie dostaję różne informacje, większość urzędników twierdzi, że trzeba złożyć deklarację zerową i zapłacić tylko składkę zdrowotną, ponieważ chorobowe było wypłacone bez problemu.
Jak było w Waszym przypadku? Czy mam opłacić jeszcze społeczne i FP? Jeśli tak to od jakiej podstawy? -
Lilijka30 wrote:W pue mam wpisane L4 ale decyzji nie ma. Nie mówiąc już o tym, że decyzji odnośnie macierzyńskiego nie ma
Sprawdzam dział zasiłków i sprawdzam atu nic... Mam nadzieje, że nie będzie problemu z przyznaniem wcześniejszego zasiłku... Pismo z prośbą o wcześniejszy, zaniosłam ale kazała mi je poprawić więc oddałam pokreślone całe
ALe babeczka powiedziała że ok,więc myślę, że nie będą robić problemów.
Ja też dalejw dwupaku. Młody niby się pchał wczesniej na swiat a teraz mu za dobrzeNie stresowałabym się tym faktem, ale termin oficjalny mam na koniec miesiąca a w tym tygodniu młody ważył już ponad 3700
Gigant! Takiego "wypchać" na świat to będzie wyzwanie
Ćwiczę na Aniballu więc może dam rade...jakoś
Trzymam kciuki za Was Fasula i Sann! Mam nadzieje, że porody pójdą szybciutko! -
akira wrote:Dada - będą przeliczali tak samo. Masz 3 miesiace, by zajść w ciążę, tzn. przejsc na L4 po zakonczeniu tego macierzynskiego. Trzymam kciuki
--
Mateusz23.08.2018 [*] 9t+4d
-
Dziekuję Akira...czyli trzeba czekac dalej
Jenny88 właśnie próbowałam ta informację wyciągnąć od prawniczki ale że to dotyczy planów związanych z druga ciążą, czyli drugim "planem" za który bym musiała zapłacić więc się tego nie dowiedziałam. Sama jestem bardzo ciekawa od jakiej podstawy wtedy się płaci składki...Lilijka30 -
jenny88 wrote:Ale w ciągu tych 3 m-cy trzeba opłacać dalej najwyższe składki ?? ...
Nie trzeba bo podstawa nie będzie przeliczana na nowo jeśli od zakończenia macierzyńskiego do przejścia na L4 (jakiekolwiek, niekoniecznie ciążowe) nie minie 3 miesiące. Trzeba tylko pamiętać żeby zaraz po macierzyńskim zgłosic się do dobrowolnego chorobowego aby zachować ciągłość ubezpieczenia. W tym czasie opłaca się już minimalne składki
Więc wysoką podstawe do macierzyńskiego można ciągnąć bardzo długo. Wystarczy raz na 3 miesiące iść przynajmniej na 1 dzień na L4 i można spokojnie zajść w ciążę nawet 2 lata po macierzyńskim i podstawa będzie taka sama jak na macierzyńskim. Gwarantuje to art. 43 ustawyWiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 09:00
akira lubi tę wiadomość
-
Miminkowa wrote:Nie trzeba bo podstawa nie będzie przeliczana na nowo jeśli od zakończenia macierzyńskiego do przejścia na L4 (jakiekolwiek, niekoniecznie ciążowe) nie minie 3 miesiące. Trzeba tylko pamiętać żeby zaraz po macierzyńskim zgłosic się do dobrowolnego chorobowego aby zachować ciągłość ubezpieczenia. W tym czasie opłaca się już minimalne składki
Więc wysoką podstawe do macierzyńskiego można ciągnąć bardzo długo. Wystarczy raz na 3 miesiące iść przynajmniej na 1 dzień na L4 i można spokojnie zajść w ciążę nawet 2 lata po macierzyńskim i podstawa będzie taka sama jak na macierzyńskim. Gwarantuje to art. 43 ustawy
Wystarczy 1 dzień?Brzmi kusząco, gdyby jednak się nie udało "wyrobić w terminie. Czyli jak jestem na macierzyńskim do 27 grudnia 2016 to z 28 grudnia rejestruję się na nowo do dobrowolnego chorobowego, opłacam minimalną składkę i np. 20 lutego idę na 1 dzień (czy np tydzień) na L4 i od tego okresu znowu są 3 miesiące na zajście w ciążę? A L4 za ten 1 dzień (czy np tydzień)jest wyliczony od wysokiej składki?
Lilijka30 -
Lilijka30 wrote:Wystarczy 1 dzień?
Brzmi kusząco, gdyby jednak się nie udało "wyrobić w terminie. Czyli jak jestem na macierzyńskim do 27 grudnia 2016 to z 28 grudnia rejestruję się na nowo do dobrowolnego chorobowego, opłacam minimalną składkę i np. 20 lutego idę na 1 dzień (czy np tydzień) na L4 i od tego okresu znowu są 3 miesiące na zajście w ciążę? A L4 za ten 1 dzień (czy np tydzień)jest wyliczony od wysokiej składki?
Tak bo rozporządzenie mówi że jeżeli przerwa między zasiłkami nie przekracza trzech miesięcy ( pełnych kalendarzowych) to nie przeliczana jest na nowo podstawa .
Mnie skończył się macierzyński 3 grudnia od 4 byłam na L4 ciązowym do 31,12 poroniłam i od 1,01,2016 poszłam na normalne L4 i już mam decyzję przyznane tamto ciążowe 100% i teraz to od 1,01,2016 też już przyznane. Teraz znów jestem w ciąży i zamierzam zrobić tydzień przerwy od 18,01,2016 do 24,01,2016 i od 25,01,2016 znów iść na L4 ciążowe( jak wszystko będzie ok) przerwa jest po to bo l4 nie może ciurkiem przekroczyć 270 dni ( przy l4 ciążowym) a mnie by przekroczyło więc muszę zrobić przerwę defakto wystarczyło by 1 dzień ale ja robię tydzień bo tak mam wizytę.Miminkowa lubi tę wiadomość
-
czesc dziewczyny, widze ze jestescie w temacie macierzynskiego, gratulacje
mam pytanie dosc stare pewnie dla was odnosnie L4
28.12 poszłam na zwolnienie lekarskie, jestem na DG, pare dni pozniej wysłałam zwolnienie listownie z tym całym drukiem.
Doszedł list do nich w nowym już roku.
Pare dni temu sprawdzałam swoj portal zusowski, nie było nic. Sprawdzam dzisiaj jest wprowadzone zwolnienie dopiero, ale brak informacji o zasiłku i o decyzji. Czy ze swojego doswiadczenia możecie opisac co mnie moze czekac?
czy mam spokojnie czekac do konca miesiąca?
nikt nie pukał, zadnej kontroli ponoć nie było.