X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mialam od razu, moze nie pracowala osoba odpowiedzialna za to w tym czasie i Ci wlacza jutro.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może. Pomyślałam, że może nie widać mojego zwolnienia w PUE więc nie widzą sensu włączania jej. Poczekam i za kilka dni znowu spróbuję.

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Nie wytrzymałam i zadzwoniłam na infolinie...2 razy :-)
    Rozmawiałam z panem, który powiedział, że jeśli nie ma przerwy w zasiłkach dłuższej niż 3 miesiące i nie wypadło się z ubezpieczenia to podstawa nie będzie naliczana na nowo.
    Druga rozmowa była z Panią, która powiedziała to samo. Mam teraz prawo do zasiłku i jeśli będzie kontynuacja macierzyńskiego z L4 to nie będa liczyć na nowo.
    Ponoć nie mogą tego zmienić, także w styczniu okaże się, że przepisy sa nieważne, bo de facto one dopiero wchodzą w życie w styczniu. na nowo będa naliczać tym osobom, które dopiero idą na L4-co jest logiczne.

Rybaaaa a może spróbujesz zadzwonić do swojego zusu i na infolinie i zobaczymy co Ci powiedzą?Swoją drogą, rozmowy sa nagrywane, więc jest dowód na to co mówili :-)

To spotkanie było kilka tygodni temu, a Pani z ZUSu odpowiadając na pytania trochę się motała więc narazie nie brałam sobie jej słów do serca. Co do macierzyńskiego bezpośrednio po l4 to wątpliwości nie miała, że na starych zasadach, problem dla niej pojawiał się w momencie wystąpienia przerwy w zasiłkach (bo któryś art. noweli coś niby mówi o "nieprzerwanej niezdolności do pracy").Napisałam o tym, żeby pokazać, że jednak mogą być różne opinie, ale jednak liczę na to, że będą działać zgodnie z prawem.
    Narazie zresztą modlę się, żeby z fasolką było wszystko ok, bo to najważniejsze :) zasiłkiem zajmę się później.

Ale dzięki Lilijka za cenne informacje ;-)

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Może. Pomyślałam, że może nie widać mojego zwolnienia w PUE więc nie widzą sensu włączania jej. Poczekam i za kilka dni znowu spróbuję.

Co do pue to nie wiem, ale "nasza" ustawa wprowadza też zwolnienia elektroniczne od nowego roku, więc może działają i dlatego niektóre funkcje są niedostępne? Każdy płatnik składek chyba ma obowiązek posiadania pue od nowego roku, więc może nie mają czasu na inne sprawy.
    Zwolnienia na pewno nie byłoby jeszcze widać. Najpierw muszą wprowadzić je do systemu, a ich system z pue chyba nie synchronizuje się codziennie.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Prawniczka mi odpisała, ze ta wiadomość z pue nie jest zobowiązująca... no i szlag mnie trafia... Odpowiadają Ci na Twoje pytanie, a nie jest to zobowiązujące... to po co w ogóle jest ta infolinia i pue (jakorozmowa z zusem)?

Na infolinii mówią, że będzie liczony na starych zasadach, prawniczka niby to samo ALE sugeruje żeby przejść w grudniu, księgowa też twierdzi że na starych zasadach...

A ja zamiast się cieszyć, że w zasadzie opinie są zgodne, to normalnie się boję jak sierotka :-)I w tym natłoku hormonów moja decyzyjność jest strasznie rozchwiana.

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka bo to zawsze jest problem jak ZUS bedzie interpretował prawo...jeszcze masz czas w razie czego;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUS to jednak wesoła instytucja :) wczoraj mi napisali, że nie mogą mi włączyć zakładki "Świadczeniobiorca", ja dzisiaj z ciekawości, czy widać moje zwolnienie i wpłatę zalogowałam się na PUE a tam co mam? Zakładkę "Świadczeniobiorca" :)

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja decyzję podjęłam. Idę 29 na wcześniejszy :-)ufff...ulga, że decyzja podjęta. Jutro wysyłam wszytskie papiery.
    W dodatku u ginekologa upewniłam się, że to dobra decyzja, bo mój synuś pcha się na świat już teraz, i lekarz się nawet zastanawia, czy dotrwam do wizyty za 2 tygodnie. No ale myślę, że chciał mnie troszkę nastraszyć, abym przystopowała ;-)

Lilijka30
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Wspolczuje stresów. Moze Madzia sie odezwie, bo juz jakis czas temu zaczela batalie w sadzie.

U mnie kontrola wyjasniona, zasiłek odblokowany. Wczoraj zlozylam wniosek o zasilek macierzynski. Po decyzji mam sie wyrejestrowac ze skladek wszystkich i ponownie zarejestrowac do zdrowotnego wraz z deklaracja.

polkosia, wredotka i inne dziewczyny - jak dlugo czekalyscie na decyzje o macierzynskim?

Akira, na decyzję niezbyt długo, ale wypłata była dopiero 2.12, a urodziłam 13.10.

akira lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam dziewczyny? u mnie ostatni przelew za l4 przyszedl przed swietami, wciaz czekam na dzidziusia, dzis zaczelam wczesniejszy macierzynski;)

rah lubi tę wiadomość

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 30 grudnia 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie była kontrola, która nie zastała mnie w domu i dostałam pismo, że mam to wyjaśnić a do tego czasu wstrzymają wypłatę kasy:D Całe szczęście, że byłam wtedy na badaniach i mam kwity, które to potwierdzają i im odeśle.
    Ja od 30.12 też jestem na wcześniejszym macierzyńskim, także zobaczymy jak im to szybko pójdzie z wypłatą;) Tylko dopiero po jakimś czasie jak wyszłam już z ZUSu zczaiłam się, że nigdzie nie podałam % wypłaty a chciałam 80% no ale w sumie ważne żeby płacili;)
    Ps. Fasula coraz bliżej już rozwiązania mamy co? Teraz liczyć tylko dni bo tak malutko ich zostało:)

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 30 grudnia 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też od wczoraj na wcześniejszym macierzyńskim. U mnie przez całe L4 obyło się bez ani jednej kontroli! Ciekawe jak z zasiłkiem będzie. Oby szybko decyzja była. Tak na prawdę to powinno im być na rękę, bo zostanie im 20% kasy.

Ja też ciągle w dwupaku. Chciałabym urodzić na początku roku no ale to synuś musi zdecydować czy jest gotowy.
    Trzymam dziewczyny za Was kciuki! Aby poród był szybki i jak najmniej bolesny :-) No i już tera życzę,aby przyszły rok był cudowny z naszymi maleństwami :-)
    A tym, które planują zaraz po macierzyńskim wskoczyć na ciążowe L4 życzę aby te plany się ziściły :-)

Sann Fasula - jak już będziecie "po" pochwalcie się :-)
    Jak będziecie robić z wypisaniem się z ubezpieczenia po decyzji? W Zusie powiedzieli, że trzeba to zrobić zaraz po decyzji, ale ja się wypisze dopiero po otrzymaniu pierwszego przelewu.

Lilijka30
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann11 wrote:
    Lilijka30 myślałam, że l4 z macierzyńskim nie może się nakładać...
    Może się nakładać. U mnie tak było ;)

Miałam L4 od 7.05 do 22.05 ale niespodziewanie urodziłam 16.05 i Pani na infolinii powiedziała (a potem na początku czerwca dostałam pismo), że L4 zostanie mi wypłacone za cały okres L4 a potem z pierwszego macierzyńskiego potrącą kwotę za 7 dni L4, gdzie już obowiązywał mnie zasiłek macierzyński.
    polkosia wrote:
    W końcu mam daty i wypłaty. Dopiero na 30 dzień od zapłaty składki za X wypadają... Ale ważne, że są! 13.10 poród, 27.10 zaniosłam wniosek, 6.11 decyzja, 25.11 daty i kwoty i 2.12 pierwsza wypłata za X. Może komuś się przyda.
    U mnie było tak:

16.05 poród
    28.05 złożenie wniosku
    09.06 decyzja
    25.06 pierwsza wypłata
    rah wrote:
    Czy zaglądają tu jeszcze dziewczyny ktore maja macierzyński? W pierwszej kolejności widac w pue 3 miesiące. A kiedy pojawiły sie kolejne? Bo ja poki co mam wypłaty do 22 grudnia. A dalszych decyzji zero.
    Ja od maja 2015 jestem na macierzyńskim i póki co na pue miałam rozpiskę tylko do 31.12 (31 tyg podstawowego + 12 dni z dodatkowego urlopu). Dzwoniłam już do ZUS-u i u nich rozpiska z datami i kwotą wypłat jest na cały urlop macierzyński, więc pozostaje czekać ;)
    Sann11 wrote:
    Tylko dopiero po jakimś czasie jak wyszłam już z ZUSu zczaiłam się, że nigdzie nie podałam % wypłaty a chciałam 80% no ale w sumie ważne żeby płacili;)
    Z tego co wiem to jeśli dokumenty do macierzyńskiego złoży się do 14 dni od daty porodu (więc przejście na wcześniejszy macierzyński moim zdaniem też się wlicza) to automatycznie przydzielają 80%. Jeśli papiery złożymy po 14 dniach to jest rozbicie na 100% i 60% ;)

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2016, 11:28

rah lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • akira Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie było inaczej. Ostatnie L4 miałam do 11.12, a urodziłam 7.12. Pomimo, ze w PUE dostałam decyzję wraz z kwotą wypłaty za całe L4, to juz na przelewie odliczyli sobie te kilka dni. Muszę teraz pilnować, żeby przypadkiem nie odliczyli raz jeszcze tej kwoty z macierzyńskiego. Widzę, że długo czeka się na decyzje o macierzyńskim :/

Dziewczyny które juz jesteście po decyzji i wypłacie macierzyńskiego, wypisywałyście się ze składek w momencie decyzji czy już po wypłacie?

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Dziewczyny które juz jesteście po decyzji i wypłacie macierzyńskiego, wypisywałyście się ze składek w momencie decyzji czy już po wypłacie?
    Ja o tym zapomniałam i 2 razy (oba porody w maju) wypisałam się dopiero w listopadzie; ale nie był to żaden problem, bo przez całe L4 i tak kopiowało mi z automatu ZUS DRA tylko ze składką zdrowotną.

akira lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

• Asiula89 Nowa

Wysłany: 2 stycznia 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziewczyn, które z dniem 30 grudnia przeszły na wcześniejszy macierzyński.

Chciałabym się upewnić, jak będzie wyglądać Wasza deklaracja ZUS DRA za miesiąc grudzień?
    Chorobowe mam do 30 grudnia i złożyłam dokumenty o wcześniejszy macierzyński również od daty 30 grudnia. Czy deklaracja składana za grudzień można powiedzieć będzie wyglądać identycznie jak te za poprzednie-pełne miesiące spędzone na chorobowym, gdzie rozliczana była jedynie składka zdrowotna? Pomimo, że na decyzję trzeba jak wiadomo jeszcze poczekać.
    Czy coś jednak trzeba dodatkowo na formularzu jeszcze wypełnić?

Bo w sumie do czasu decyzji jestem w dalszym ciągu zarejestrowana do ubezpieczeń, chorobowe do 30 grudnia, które uprawnia do płacenia jedynie zdrowotnej. Dopiero kiedy będzie decyzja wyrejestrowuje się z ubezpieczeń i rejestruje jedynie do zdrowotnej od 30 grudnia. A co do tego czasu? W grudniu pozostał jednak ten jeden dzień bez chorobowego i bez podjętej decyzji o macierzyńskim.

Może głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wypełniałam dra za grudzień, od 29 jestem na macierzyńskim, i wszędzie dawałam 0 tylko zdrowotna uzupełniłam - tak samo jak na l4. Według Pani z Zusu było ok.

• rah Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    Z tego co wiem to jeśli dokumenty do macierzyńskiego złoży się do 14 dni od daty porodu (więc przejście na wcześniejszy macierzyński moim zdaniem też się wlicza) to automatycznie przydzielają 80%. Jeśli papiery złożymy po 14 dniach to jest rozbicie na 100% i 60% ;)

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
    Ciekawa jestem kiedy sie pojawia kolejne daty macierzyńskiego. Rozpiska nadal widnieje do wypłaty 22.12.2015. Kolejna wypłata powinna byc ok 22-24.01.2016 ale w pue nic nie ma. Dajcie znac jak pojawi się u Was cos na 2016:)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Ciekawa jestem kiedy sie pojawia kolejne daty macierzyńskiego. Rozpiska nadal widnieje do wypłaty 22.12.2015. Kolejna wypłata powinna byc ok 22-24.01.2016 ale w pue nic nie ma. Dajcie znac jak pojawi się u Was cos na 2016:)
    U mnie na pue jeszcze nic nie ma.

Ostatnią wypłatę miałam 21.12; a w styczniu mam dostać 29.01 (dzwoniłam do mojego zusu)

rah lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie weszłam sprawdzić czy macie już rozpiskę na 2016 r i widzę że podobnie jak u mnie cisza.. mam nadzieję że Zus nic nie wymyśli..

1usawn15ju6q9qwm.png
‹‹ 229 230 231 232 233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ