Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja chyba muszę podwyżki jakieś zrobić niestety. Koszty wzrastają, a zyski nie bardzo. Przy preferencyjnym to sielanka była, a teraz jak musiałam tysiaka uzbierać, to ciężko szło i z bólem serca płaciłam
U mnie jakieś zmiany. Wypłata przeskoczyła mi z 31 na 22.12. Czyżby ZUS chciał zrobić prezent pod choinkę? HahaOd kiedy oni mają ludzkie odruchy?
FasUla lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ja też z lekkim bólem ( bo będę stratna pewnie kilka tysi) ale chyba przechodzę na wcześniejszy macierzyński. Boję się ryzykować...z drugiej strony nie ma podstaw by zus robił problemy w świetle nowych przepisów.... no i tak się ciągle zastanawiam i ostatecznej decyzji nie podjęłam. Wstępnie planuje L4 do 28 grudnia i od 29 wcześniejszy...
Tylko kwestia tych pieniędzy mnie trzyma. Niestety jestem w takie sytuacji, ze te kilka tysięcy jest dla mnie bardzo ważne.. No ale chyba lepiej mieć pewność zasiłku macierzyńskiegoLilijka30 -
nick nieaktualnyLilijka u mnie to kwestia tygodnia, moze dwóch jak przenoszę
ale jesli u Ciebie wiecej to moze jeszcze sie kogoś poradź i zaryzykuj? Ile dokładnie to by było czasu wczesniej? Ja np tez nie podnosiłam do najwyższej stawki bo bałam sie ryzykować a w sumie nerwy te same;) musisz dobrze przemyśleć sprawę
-
Hej dziewczyny,
7 grudnia urodzila sie moja córka
Będąc jeszcze w szpitalu dowiedziałam się od męża, że przyszło pismo z ZUS o kontroli i że mam złożyć w ZUS wyjaśnienia, że nie było mnie w domu 4 grudnia.
Wyszłam ze szpitala, złożyłam wyjaśnienia. Powiedziałam prawdę, że byłam cały dzien w domu. Teraz czekam na decyzje, natomiast wyplate ostatniego zasiłku mam wstrzymaną. To tak dla Was dla informacji, że kontrola może być w każdym terminie.
Mam pytanie do mam na macierzyńskim. Czy w momencie składania wniosku o macierzyński wyrejstrowywałyście sie z ubezpieczeń społecznych? Czy też robiłyście to po otrzymaniu decyzji o macierzyńskim?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2015, 10:32
-
No Fasula nic innego nie robię tylko myslę
a skutki mizerne
Termin mam na 25 stycznia. wg wymiarów dziecka na 19 stycznia. Także w zasadzie mogę urodzić 7 stycznia i na sam koniec miesiąca:-) a wtedy już bym była ładnych kilka tysi w plecy... Ciągle proces myślenia trwaA decyzję musze podjąć do 22 grudnia bo wtedy idę do gin i będzie mi wypisywać kolejne L4.
Dostałam dziś odpowiedź od prawniczki. Przesyłam moje pytanie i jej odpowiedź, opartą na założeniu, że 29 przechodzę na wcześniejszy macierzyński. Radzi aby L4 wziąć do końca grudnia... Co o tym myślicie?
"W takim razie, zgodnie z zaleceniami, 29 grudnia przejdę na wcześniejszy zasiłek macierzyński. Tydzień wcześniej złożę wniosek, który kiedyś został mi przesłany przez Państwa. L4 wezmę do 28 grudnia.
->Zwolnienie proszę wziąć do końca grudnia – tak aby się pokrywał z przejściem na wcześniejszy zasiłek macierzyński.
W takim układzie od 29 grudnia 2015 do 28 grudnia 2016 będę na zasiłku macierzyńskim, zgadza się?
->Proszę wziąć L4 na okres dłuższy.
Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu wysokiego zasiłku macierzyńskiego i po wpłacie pierwszej transzy wyrejestruję się z zalecanych ubezpieczeń i zarejestruje się do zdrowotnego z dniem złożenia wniosku (ale będzie to dopiero po otrzymaniu pierwszego przelewu z tyt. zasiłku macierzyńskiego). -> Zależy od ZUS-u. Proszę się upewnić w ZUS-ie. "Lilijka30 -
Sann11 wrote:Ja też planuje iść od 29.12 na wcześniejszy macierzyński a wszystkie papiery chce złożyć przed wigilią czyli 22-23.12. W Zusie już się o wszystko wypytałam, Pani zdziwiona że chce wcześniej iść na macierzyński:D
No składki to co roku wzrastają i pewnie będą wzrastać
Moja księgowa też się dziwi i nie widzi sensu... i kogo słuchać?Lilijka30 -
nick nieaktualnySann a do kiedy masz zwolnienie? Ja mam tak zeby sie nie nakładało... Do 28 zwolnienie, od 29 macierzyński, tez 21 chce jechać z dokumentami...u mnie w zusie powiedzieli ze zgodnie z prawem moge skorzystać z wcześniejszego macierzyńskiego, im to pewnie na rękę bo mniej zapłacą
u Ciebie Lilijka mysle ze tk zależy od Twoich nerwow - w końcu według prawa należy Ci sie wysoki, tylko my panikujmy trochę
ale ja to juz nic nie biorę ze pewnik...
Ja chce sie wyrejestrować po przelewie.
Akira gratulacje!!!
A dra na zasiłku jakie jest? Bo musze złożyć za grudzień i chce to tez zrobic przed świetami, bede w grudniu cześciowo na l4 a cześciowo na zasiłku...Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2015, 16:54
akira lubi tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny!
Czy któraś z Was skorzystała z przerwy w chorobowym krótszej niż 30 dni i mimo to dostała zasiłek chorobowy bez okresu wyczekania 90 dni?
Zastanawiam się jak ZUS interpretuje tą przerwę w chorobowym, i czy nalicza zasiłek od kwoty zadeklarowanej po tej przerwie..
Pozdrawiam,
Ola -
nick nieaktualnyJa miałam przerwę teoretycznie krótsza - data wyrejestrowania i ponownej rejestracji - to było mniej niz 31 dni ale z drugiej strony nie opłaciłam składki chorobowej za maj, który miał 31, wiec automatycznie wypadłam z chorobowego na 31 dni... Na l4 poszłam po ponad 90 dniach i miałam naliczane od wyższej podstawy. Jeżeli przerwa jest krótsza niz 31 mogą liczyć średnia z 12 mcy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 06:20
-
Co do wcześniejszego macierzyńskiego to chyba się odezwę do Zusu i zobaczę co powiedzą. Radzicie odezwać się przez Pue na czacie czy osobiście w zasiłkach?
Chce się dowiedzieć jak to jest z tym zachodzeniem na siebie L4 i wcześniejszego macierzyńskiego i jak będzie liczony zasiłek, gdybym przeszła na niego dopiero po porodzie, czyli w styczniu.Lilijka30 -
nick nieaktualny
-
OlkaBdg wrote:Witajcie dziewczyny!
Czy któraś z Was skorzystała z przerwy w chorobowym krótszej niż 30 dni i mimo to dostała zasiłek chorobowy bez okresu wyczekania 90 dni?
Zastanawiam się jak ZUS interpretuje tą przerwę w chorobowym, i czy nalicza zasiłek od kwoty zadeklarowanej po tej przerwie..
Ja miałam przerwę tylko kilka dni w dobrowolnym chorobowym. Następnie opłaciłam 1 maksymalną składkę i poszłam na L4. Mam max zasiłek wyliczony tylko z tej jednej składki. Jak przerwa jest 30 dni lub mniej to zlicza sie okresy podlegania pod ubezpieczenie ale podstawa jest wyliczana tylko z miesięcy po przerwie. Takie są przepisy. Znam co najmniej 10 osób z różnych części polski które po przerwie kilkudniowej mają max zasiłek liczony tylko z miesięcy po przerwieWiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 11:06
-
Lilijka30 wrote:Moja księgowa też się dziwi i nie widzi sensu... i kogo słuchać?
-
FasUla wrote:Sann a do kiedy masz zwolnienie? Ja mam tak zeby sie nie nakładało... Do 28 zwolnienie, od 29 macierzyński, tez 21 chce jechać z dokumentami...u mnie w zusie powiedzieli ze zgodnie z prawem moge skorzystać z wcześniejszego macierzyńskiego, im to pewnie na rękę bo mniej zapłacą
u Ciebie Lilijka mysle ze tk zależy od Twoich nerwow - w końcu według prawa należy Ci sie wysoki, tylko my panikujmy trochę
ale ja to juz nic nie biorę ze pewnik...
Ja chce sie wyrejestrować po przelewie.
Akira gratulacje!!!
A dra na zasiłku jakie jest? Bo musze złożyć za grudzień i chce to tez zrobic przed świetami, bede w grudniu cześciowo na l4 a cześciowo na zasiłku... -
hej dziewczyny,
dzisiaj dostałam z ZUSu pismo o odmowie prawa do zasiłkupóki co chorobowego, ale wiąże się z tym tez macierzyński...
zostałam bez środków do życia i zamierzam walczyć z nimi w sądzie...
czy któraś z Was miała taką sytuację i się odwoływała? -
nick nieaktualnyDomii ale mieli jakiś konkretny powód? Na Facebooku jest grupa Porady dla Matek na DG i tam było kilka dziewczyn, które walczyły w sądzie. Może one Ci coś podpowiedzą? Pamiętam, że zawsze radziły, żeby udać się po poradę do prawnika i żeby to on napisał odwołanie.
domiii lubi tę wiadomość