X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 12 grudnia 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawa jestem tylko ile będziemy czekać na wypłate;)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba muszę podwyżki jakieś zrobić niestety. Koszty wzrastają, a zyski nie bardzo. Przy preferencyjnym to sielanka była, a teraz jak musiałam tysiaka uzbierać, to ciężko szło i z bólem serca płaciłam :P

U mnie jakieś zmiany. Wypłata przeskoczyła mi z 31 na 22.12. Czyżby ZUS chciał zrobić prezent pod choinkę? Haha :D Od kiedy oni mają ludzkie odruchy? :P

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z lekkim bólem ( bo będę stratna pewnie kilka tysi) ale chyba przechodzę na wcześniejszy macierzyński. Boję się ryzykować...z drugiej strony nie ma podstaw by zus robił problemy w świetle nowych przepisów.... no i tak się ciągle zastanawiam i ostatecznej decyzji nie podjęłam. Wstępnie planuje L4 do 28 grudnia i od 29 wcześniejszy...
    Tylko kwestia tych pieniędzy mnie trzyma. Niestety jestem w takie sytuacji, ze te kilka tysięcy jest dla mnie bardzo ważne.. No ale chyba lepiej mieć pewność zasiłku macierzyńskiego :-)

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka u mnie to kwestia tygodnia, moze dwóch jak przenoszę;) ale jesli u Ciebie wiecej to moze jeszcze sie kogoś poradź i zaryzykuj? Ile dokładnie to by było czasu wczesniej? Ja np tez nie podnosiłam do najwyższej stawki bo bałam sie ryzykować a w sumie nerwy te same;) musisz dobrze przemyśleć sprawę;)

• akira Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

7 grudnia urodzila sie moja córka :-)

Będąc jeszcze w szpitalu dowiedziałam się od męża, że przyszło pismo z ZUS o kontroli i że mam złożyć w ZUS wyjaśnienia, że nie było mnie w domu 4 grudnia.
    Wyszłam ze szpitala, złożyłam wyjaśnienia. Powiedziałam prawdę, że byłam cały dzien w domu. Teraz czekam na decyzje, natomiast wyplate ostatniego zasiłku mam wstrzymaną. To tak dla Was dla informacji, że kontrola może być w każdym terminie.

Mam pytanie do mam na macierzyńskim. Czy w momencie składania wniosku o macierzyński wyrejstrowywałyście sie z ubezpieczeń społecznych? Czy też robiłyście to po otrzymaniu decyzji o macierzyńskim?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2015, 10:32

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Fasula nic innego nie robię tylko myslę :-) a skutki mizerne :-)
    Termin mam na 25 stycznia. wg wymiarów dziecka na 19 stycznia. Także w zasadzie mogę urodzić 7 stycznia i na sam koniec miesiąca:-) a wtedy już bym była ładnych kilka tysi w plecy... Ciągle proces myślenia trwa :-) A decyzję musze podjąć do 22 grudnia bo wtedy idę do gin i będzie mi wypisywać kolejne L4.

Dostałam dziś odpowiedź od prawniczki. Przesyłam moje pytanie i jej odpowiedź, opartą na założeniu, że 29 przechodzę na wcześniejszy macierzyński. Radzi aby L4 wziąć do końca grudnia... Co o tym myślicie?

"W takim razie, zgodnie z zaleceniami, 29 grudnia przejdę na wcześniejszy zasiłek macierzyński. Tydzień wcześniej złożę wniosek, który kiedyś został mi przesłany przez Państwa. L4 wezmę do 28 grudnia.
    ->Zwolnienie proszę wziąć do końca grudnia – tak aby się pokrywał z przejściem na wcześniejszy zasiłek macierzyński.

W takim układzie od 29 grudnia 2015 do 28 grudnia 2016 będę na zasiłku macierzyńskim, zgadza się?
    ->Proszę wziąć L4 na okres dłuższy.

Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu wysokiego zasiłku macierzyńskiego i po wpłacie pierwszej transzy wyrejestruję się z zalecanych ubezpieczeń i zarejestruje się do zdrowotnego z dniem złożenia wniosku (ale będzie to dopiero po otrzymaniu pierwszego przelewu z tyt. zasiłku macierzyńskiego). -> Zależy od ZUS-u. Proszę się upewnić w ZUS-ie. "

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann11 wrote:
    Ja też planuje iść od 29.12 na wcześniejszy macierzyński a wszystkie papiery chce złożyć przed wigilią czyli 22-23.12. W Zusie już się o wszystko wypytałam, Pani zdziwiona że chce wcześniej iść na macierzyński:D
    No składki to co roku wzrastają i pewnie będą wzrastać:/

Moja księgowa też się dziwi i nie widzi sensu... i kogo słuchać?

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann a do kiedy masz zwolnienie? Ja mam tak zeby sie nie nakładało... Do 28 zwolnienie, od 29 macierzyński, tez 21 chce jechać z dokumentami...u mnie w zusie powiedzieli ze zgodnie z prawem moge skorzystać z wcześniejszego macierzyńskiego, im to pewnie na rękę bo mniej zapłacą;) u Ciebie Lilijka mysle ze tk zależy od Twoich nerwow - w końcu według prawa należy Ci sie wysoki, tylko my panikujmy trochę;) ale ja to juz nic nie biorę ze pewnik...
    Ja chce sie wyrejestrować po przelewie.
    Akira gratulacje!!!
    A dra na zasiłku jakie jest? Bo musze złożyć za grudzień i chce to tez zrobic przed świetami, bede w grudniu cześciowo na l4 a cześciowo na zasiłku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2015, 16:54

akira lubi tę wiadomość

• OlkaBdg Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!

Czy któraś z Was skorzystała z przerwy w chorobowym krótszej niż 30 dni i mimo to dostała zasiłek chorobowy bez okresu wyczekania 90 dni?
    Zastanawiam się jak ZUS interpretuje tą przerwę w chorobowym, i czy nalicza zasiłek od kwoty zadeklarowanej po tej przerwie..

f2w3rjjglqgxjlog.png
    Pozdrawiam,
    Ola
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam przerwę teoretycznie krótsza - data wyrejestrowania i ponownej rejestracji - to było mniej niz 31 dni ale z drugiej strony nie opłaciłam składki chorobowej za maj, który miał 31, wiec automatycznie wypadłam z chorobowego na 31 dni... Na l4 poszłam po ponad 90 dniach i miałam naliczane od wyższej podstawy. Jeżeli przerwa jest krótsza niz 31 mogą liczyć średnia z 12 mcy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 06:20

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nawet jest to pewnik, że jak przerwa jest krótsza niż 31 dni to liczą średnią z 12 miesięcy. Ja po ponad 90 dniach poszłam na L4 a przerwę miałam 31 dni czy nawet więcej.

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wcześniejszego macierzyńskiego to chyba się odezwę do Zusu i zobaczę co powiedzą. Radzicie odezwać się przez Pue na czacie czy osobiście w zasiłkach?
    Chce się dowiedzieć jak to jest z tym zachodzeniem na siebie L4 i wcześniejszego macierzyńskiego i jak będzie liczony zasiłek, gdybym przeszła na niego dopiero po porodzie, czyli w styczniu.

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym spytała osobiście...ewentualnie na infolinii dla porównania anonimowo tez;)

• OlkaBdg Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie niektóre placówki ZUS przyznaja chorobowe bez okresu wyczekania, jeśli przerwa jest krótsza niz 31 dni. Na innym forum dziewczyny opisywała podobne przypadki i byłam ciekawa, czy któraś z Was tez tak miała.

f2w3rjjglqgxjlog.png
    Pozdrawiam,
    Ola
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlkaBdg wrote:
    Witajcie dziewczyny!

Czy któraś z Was skorzystała z przerwy w chorobowym krótszej niż 30 dni i mimo to dostała zasiłek chorobowy bez okresu wyczekania 90 dni?
    Zastanawiam się jak ZUS interpretuje tą przerwę w chorobowym, i czy nalicza zasiłek od kwoty zadeklarowanej po tej przerwie..

Ja miałam przerwę tylko kilka dni w dobrowolnym chorobowym. Następnie opłaciłam 1 maksymalną składkę i poszłam na L4. Mam max zasiłek wyliczony tylko z tej jednej składki. Jak przerwa jest 30 dni lub mniej to zlicza sie okresy podlegania pod ubezpieczenie ale podstawa jest wyliczana tylko z miesięcy po przerwie. Takie są przepisy. Znam co najmniej 10 osób z różnych części polski które po przerwie kilkudniowej mają max zasiłek liczony tylko z miesięcy po przerwie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 11:06

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Moja księgowa też się dziwi i nie widzi sensu... i kogo słuchać?
    No a z drugiej strony księgowy mówi i wręcz naciska żebym poszła pod koniec grudnia na wcześniejszy zasiłek i miała problem z głowy. Tym bardziej, że tylko straciłabym tydzień chorobowego, bo termin porodu mam na 06.01 stycznia. Także ja tam idę tego 29.12 na macierzyński i już postanowiłam:)

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Sann a do kiedy masz zwolnienie? Ja mam tak zeby sie nie nakładało... Do 28 zwolnienie, od 29 macierzyński, tez 21 chce jechać z dokumentami...u mnie w zusie powiedzieli ze zgodnie z prawem moge skorzystać z wcześniejszego macierzyńskiego, im to pewnie na rękę bo mniej zapłacą;) u Ciebie Lilijka mysle ze tk zależy od Twoich nerwow - w końcu według prawa należy Ci sie wysoki, tylko my panikujmy trochę;) ale ja to juz nic nie biorę ze pewnik...
    Ja chce sie wyrejestrować po przelewie.
    Akira gratulacje!!!
    A dra na zasiłku jakie jest? Bo musze złożyć za grudzień i chce to tez zrobic przed świetami, bede w grudniu cześciowo na l4 a cześciowo na zasiłku...
    Ja zwolnienie będę miała do 29.01 a od 29.01 idę na ten macierzyński. Ja akurat biorę tak żeby się nie nakładały na siebie te zasiłki. A Ty Fasula??

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry pomyliłam się...zwolnienie będę mieć do 28.12 a na wcześniejszy macierzyński chcę iść 29.12 - tak miało być:D

FasUla lubi tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,

dzisiaj dostałam z ZUSu pismo o odmowie prawa do zasiłku :( póki co chorobowego, ale wiąże się z tym tez macierzyński...
    zostałam bez środków do życia i zamierzam walczyć z nimi w sądzie...

czy któraś z Was miała taką sytuację i się odwoływała?

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domii ale mieli jakiś konkretny powód? Na Facebooku jest grupa Porady dla Matek na DG i tam było kilka dziewczyn, które walczyły w sądzie. Może one Ci coś podpowiedzą? Pamiętam, że zawsze radziły, żeby udać się po poradę do prawnika i żeby to on napisał odwołanie.

domiii lubi tę wiadomość

‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ