X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 12 grudnia 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawa jestem tylko ile będziemy czekać na wypłate;)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba muszę podwyżki jakieś zrobić niestety. Koszty wzrastają, a zyski nie bardzo. Przy preferencyjnym to sielanka była, a teraz jak musiałam tysiaka uzbierać, to ciężko szło i z bólem serca płaciłam :P

U mnie jakieś zmiany. Wypłata przeskoczyła mi z 31 na 22.12. Czyżby ZUS chciał zrobić prezent pod choinkę? Haha :D Od kiedy oni mają ludzkie odruchy? :P

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z lekkim bólem ( bo będę stratna pewnie kilka tysi) ale chyba przechodzę na wcześniejszy macierzyński. Boję się ryzykować...z drugiej strony nie ma podstaw by zus robił problemy w świetle nowych przepisów.... no i tak się ciągle zastanawiam i ostatecznej decyzji nie podjęłam. Wstępnie planuje L4 do 28 grudnia i od 29 wcześniejszy...
    Tylko kwestia tych pieniędzy mnie trzyma. Niestety jestem w takie sytuacji, ze te kilka tysięcy jest dla mnie bardzo ważne.. No ale chyba lepiej mieć pewność zasiłku macierzyńskiego :-)

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka u mnie to kwestia tygodnia, moze dwóch jak przenoszę;) ale jesli u Ciebie wiecej to moze jeszcze sie kogoś poradź i zaryzykuj? Ile dokładnie to by było czasu wczesniej? Ja np tez nie podnosiłam do najwyższej stawki bo bałam sie ryzykować a w sumie nerwy te same;) musisz dobrze przemyśleć sprawę;)

• akira Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

7 grudnia urodzila sie moja córka :-)

Będąc jeszcze w szpitalu dowiedziałam się od męża, że przyszło pismo z ZUS o kontroli i że mam złożyć w ZUS wyjaśnienia, że nie było mnie w domu 4 grudnia.
    Wyszłam ze szpitala, złożyłam wyjaśnienia. Powiedziałam prawdę, że byłam cały dzien w domu. Teraz czekam na decyzje, natomiast wyplate ostatniego zasiłku mam wstrzymaną. To tak dla Was dla informacji, że kontrola może być w każdym terminie.

Mam pytanie do mam na macierzyńskim. Czy w momencie składania wniosku o macierzyński wyrejstrowywałyście sie z ubezpieczeń społecznych? Czy też robiłyście to po otrzymaniu decyzji o macierzyńskim?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2015, 10:32

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Fasula nic innego nie robię tylko myslę :-) a skutki mizerne :-)
    Termin mam na 25 stycznia. wg wymiarów dziecka na 19 stycznia. Także w zasadzie mogę urodzić 7 stycznia i na sam koniec miesiąca:-) a wtedy już bym była ładnych kilka tysi w plecy... Ciągle proces myślenia trwa :-) A decyzję musze podjąć do 22 grudnia bo wtedy idę do gin i będzie mi wypisywać kolejne L4.

Dostałam dziś odpowiedź od prawniczki. Przesyłam moje pytanie i jej odpowiedź, opartą na założeniu, że 29 przechodzę na wcześniejszy macierzyński. Radzi aby L4 wziąć do końca grudnia... Co o tym myślicie?

"W takim razie, zgodnie z zaleceniami, 29 grudnia przejdę na wcześniejszy zasiłek macierzyński. Tydzień wcześniej złożę wniosek, który kiedyś został mi przesłany przez Państwa. L4 wezmę do 28 grudnia.
    ->Zwolnienie proszę wziąć do końca grudnia – tak aby się pokrywał z przejściem na wcześniejszy zasiłek macierzyński.

W takim układzie od 29 grudnia 2015 do 28 grudnia 2016 będę na zasiłku macierzyńskim, zgadza się?
    ->Proszę wziąć L4 na okres dłuższy.

Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu wysokiego zasiłku macierzyńskiego i po wpłacie pierwszej transzy wyrejestruję się z zalecanych ubezpieczeń i zarejestruje się do zdrowotnego z dniem złożenia wniosku (ale będzie to dopiero po otrzymaniu pierwszego przelewu z tyt. zasiłku macierzyńskiego). -> Zależy od ZUS-u. Proszę się upewnić w ZUS-ie. "

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann11 wrote:
    Ja też planuje iść od 29.12 na wcześniejszy macierzyński a wszystkie papiery chce złożyć przed wigilią czyli 22-23.12. W Zusie już się o wszystko wypytałam, Pani zdziwiona że chce wcześniej iść na macierzyński:D
    No składki to co roku wzrastają i pewnie będą wzrastać:/

Moja księgowa też się dziwi i nie widzi sensu... i kogo słuchać?

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann a do kiedy masz zwolnienie? Ja mam tak zeby sie nie nakładało... Do 28 zwolnienie, od 29 macierzyński, tez 21 chce jechać z dokumentami...u mnie w zusie powiedzieli ze zgodnie z prawem moge skorzystać z wcześniejszego macierzyńskiego, im to pewnie na rękę bo mniej zapłacą;) u Ciebie Lilijka mysle ze tk zależy od Twoich nerwow - w końcu według prawa należy Ci sie wysoki, tylko my panikujmy trochę;) ale ja to juz nic nie biorę ze pewnik...
    Ja chce sie wyrejestrować po przelewie.
    Akira gratulacje!!!
    A dra na zasiłku jakie jest? Bo musze złożyć za grudzień i chce to tez zrobic przed świetami, bede w grudniu cześciowo na l4 a cześciowo na zasiłku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2015, 16:54

akira lubi tę wiadomość

• OlkaBdg Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!

Czy któraś z Was skorzystała z przerwy w chorobowym krótszej niż 30 dni i mimo to dostała zasiłek chorobowy bez okresu wyczekania 90 dni?
    Zastanawiam się jak ZUS interpretuje tą przerwę w chorobowym, i czy nalicza zasiłek od kwoty zadeklarowanej po tej przerwie..

f2w3rjjglqgxjlog.png
    Pozdrawiam,
    Ola
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam przerwę teoretycznie krótsza - data wyrejestrowania i ponownej rejestracji - to było mniej niz 31 dni ale z drugiej strony nie opłaciłam składki chorobowej za maj, który miał 31, wiec automatycznie wypadłam z chorobowego na 31 dni... Na l4 poszłam po ponad 90 dniach i miałam naliczane od wyższej podstawy. Jeżeli przerwa jest krótsza niz 31 mogą liczyć średnia z 12 mcy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 06:20

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nawet jest to pewnik, że jak przerwa jest krótsza niż 31 dni to liczą średnią z 12 miesięcy. Ja po ponad 90 dniach poszłam na L4 a przerwę miałam 31 dni czy nawet więcej.

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wcześniejszego macierzyńskiego to chyba się odezwę do Zusu i zobaczę co powiedzą. Radzicie odezwać się przez Pue na czacie czy osobiście w zasiłkach?
    Chce się dowiedzieć jak to jest z tym zachodzeniem na siebie L4 i wcześniejszego macierzyńskiego i jak będzie liczony zasiłek, gdybym przeszła na niego dopiero po porodzie, czyli w styczniu.

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym spytała osobiście...ewentualnie na infolinii dla porównania anonimowo tez;)

• OlkaBdg Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie niektóre placówki ZUS przyznaja chorobowe bez okresu wyczekania, jeśli przerwa jest krótsza niz 31 dni. Na innym forum dziewczyny opisywała podobne przypadki i byłam ciekawa, czy któraś z Was tez tak miała.

f2w3rjjglqgxjlog.png
    Pozdrawiam,
    Ola
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlkaBdg wrote:
    Witajcie dziewczyny!

Czy któraś z Was skorzystała z przerwy w chorobowym krótszej niż 30 dni i mimo to dostała zasiłek chorobowy bez okresu wyczekania 90 dni?
    Zastanawiam się jak ZUS interpretuje tą przerwę w chorobowym, i czy nalicza zasiłek od kwoty zadeklarowanej po tej przerwie..

Ja miałam przerwę tylko kilka dni w dobrowolnym chorobowym. Następnie opłaciłam 1 maksymalną składkę i poszłam na L4. Mam max zasiłek wyliczony tylko z tej jednej składki. Jak przerwa jest 30 dni lub mniej to zlicza sie okresy podlegania pod ubezpieczenie ale podstawa jest wyliczana tylko z miesięcy po przerwie. Takie są przepisy. Znam co najmniej 10 osób z różnych części polski które po przerwie kilkudniowej mają max zasiłek liczony tylko z miesięcy po przerwie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 11:06

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Moja księgowa też się dziwi i nie widzi sensu... i kogo słuchać?
    No a z drugiej strony księgowy mówi i wręcz naciska żebym poszła pod koniec grudnia na wcześniejszy zasiłek i miała problem z głowy. Tym bardziej, że tylko straciłabym tydzień chorobowego, bo termin porodu mam na 06.01 stycznia. Także ja tam idę tego 29.12 na macierzyński i już postanowiłam:)

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Sann a do kiedy masz zwolnienie? Ja mam tak zeby sie nie nakładało... Do 28 zwolnienie, od 29 macierzyński, tez 21 chce jechać z dokumentami...u mnie w zusie powiedzieli ze zgodnie z prawem moge skorzystać z wcześniejszego macierzyńskiego, im to pewnie na rękę bo mniej zapłacą;) u Ciebie Lilijka mysle ze tk zależy od Twoich nerwow - w końcu według prawa należy Ci sie wysoki, tylko my panikujmy trochę;) ale ja to juz nic nie biorę ze pewnik...
    Ja chce sie wyrejestrować po przelewie.
    Akira gratulacje!!!
    A dra na zasiłku jakie jest? Bo musze złożyć za grudzień i chce to tez zrobic przed świetami, bede w grudniu cześciowo na l4 a cześciowo na zasiłku...
    Ja zwolnienie będę miała do 29.01 a od 29.01 idę na ten macierzyński. Ja akurat biorę tak żeby się nie nakładały na siebie te zasiłki. A Ty Fasula??

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry pomyliłam się...zwolnienie będę mieć do 28.12 a na wcześniejszy macierzyński chcę iść 29.12 - tak miało być:D

FasUla lubi tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,

dzisiaj dostałam z ZUSu pismo o odmowie prawa do zasiłku :( póki co chorobowego, ale wiąże się z tym tez macierzyński...
    zostałam bez środków do życia i zamierzam walczyć z nimi w sądzie...

czy któraś z Was miała taką sytuację i się odwoływała?

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domii ale mieli jakiś konkretny powód? Na Facebooku jest grupa Porady dla Matek na DG i tam było kilka dziewczyn, które walczyły w sądzie. Może one Ci coś podpowiedzą? Pamiętam, że zawsze radziły, żeby udać się po poradę do prawnika i żeby to on napisał odwołanie.

domiii lubi tę wiadomość

‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ