X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kopiuje zeby bylo na biezaco;)

"...I dokumenty- ja dostalam w zusie wniosek ale trzeba bylo dopisac. Moze napisze co na nim pisze to mozecie skopiowac :D
    Wniosek o udzielenie dodatkoeego urlopu macierzynskiego i rodzicielskiego( trraz dopisane co w zusie kazali bo nie sa moim pracodawca)
    Wniosek o wyplate z tyt. Zasilku macierzyńskiego za podane nizej okresy w wysokosci 80%
    Prosze o udzielenie mi bezposrednio po zasilku macierzynskim, dodatkowego zasilku macierzynskiego w wymiarze 6 tygodni oraz bezposrednio po nim zasilku rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni na dziecko ..... / w zalaczeniu akt urodzenia.
    Ponadto oswiadczam, iz drugi z rodzicow....( imie naziwsko pesel) nie bedzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.
    I oczywiscie zus z-3b, akt urodzenia dziecka
    I finito :)..."

Info od mojej księgowej:

"Minimum dzień przed rozpoczęciem wcześniejszego urlopu macierzyńskiego wszystkie dokumenty muszą być złożone/wysłane poleconym:

1/ wniosek o zasiłek macierzyński - proszę podpisać

2/ ZUS Z3B - proszę podpisać i podstemplować pieczątką na górze

3/ zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu."

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Ja chyba też jednak wezmęL4 do 28 grudnia a macierzyński od 29.12.
    Będę spokojniejsza, skoro to jest juz sprawdzona droga :-)

Dzięki Fasula za informację.
    Odszukam informacje od Ceski i Polkosi co tam było w tych dokumentach, bo nie pamiętam.

Rybaaa - GRATULUJE 2 kreseczek :-) Szybciutko chyba na L4 żeby mieć ciągłość świadczeń. Tylko chyba trzeba na nowo wskoczyć do ubezpieczeń...ale nie wiem dokładnie jak to się ogarnia... i czy oby na pewno tak trzeba zrobić...

No jedno wiem na pewno, że W DNIU po zakończeniu macierzyńskiego trzeba się ponownie przerejestrować i zgłosić do dobrowolnego chorobowego. Teoretycznie zgłoszeń można dokonywać do 7 dni, ale od Pani w ZUSie wiem, że lubią odmówić prawa do świadczeń w takim przypadku, zwłaszcza przy wyższej niż minimalna podstawie.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • theperfectone Debiutantka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

Proszę powiedźcie czy jak mieliście kontrole z zus dotyczącą fikcyjności firmy to czy dostaliście potem jakieś pismo o umożeniu ? bo na PUE mam tabelki z kwotami i datami wypłaty i datami przyznania ale jeszcze nie dostałam żadnego pisma o umożeniu postępowania. W pażdzierniku wszczęto kontrolę. Tydzień temu rozmawiałam z Panią w zusie i powiedziała że sprawa poszła do kierowniczki. A dzisiaj patrzę i pojawiły mi się tabelki z kwotami jednak pisma o umożeniu nie otrzymałam :(

• Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    theperfectone wrote:
    Witajcie,

Proszę powiedźcie czy jak mieliście kontrole z zus dotyczącą fikcyjności firmy to czy dostaliście potem jakieś pismo o umożeniu ? bo na PUE mam tabelki z kwotami i datami wypłaty i datami przyznania ale jeszcze nie dostałam żadnego pisma o umożeniu postępowania. W pażdzierniku wszczęto kontrolę. Tydzień temu rozmawiałam z Panią w zusie i powiedziała że sprawa poszła do kierowniczki. A dzisiaj patrzę i pojawiły mi się tabelki z kwotami jednak pisma o umożeniu nie otrzymałam :(

Zus zazwyczaj nie wysyła takich decyzji. A tabelka z kwotami i datą wypłaty oznacza pozytywne zakończenie :)

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

km5stv73bqbjcbfp.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to zależy od oddziału - ja dostałam info o umorzeniu i ze moja dokumentacja potwierdza prowadzenie działalności.

hexa
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane napiszcie mi czy zawsze u was tyle samo trwało oczekiwanie na decyzje co do wypłat? Pierwsze zwolnienie - 12 dni i decyzja, drugie zwolnienie - 7 dni i decyzja widoczna w pue, trzecie zwolnienie mija już 10 dni i nic....gdyby była jakaś kontrola to dostałabym zapewne jakieś pismo?

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raz czekałam prawie miesiac a pozostałe razy po kilka dni, tydzień. Przy tym dłuższym oczekiwaniu miałam kontrole w domu.

MeAmerie lubi tę wiadomość

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Ja raz czekałam prawie miesiac a pozostałe razy po kilka dni, tydzień. Przy tym dłuższym oczekiwaniu miałam kontrole w domu.

Fasula a to zwolnienie dłuższe z kontrolą w domu to było pierwsze zwolnienie?
    Ja teraz mam 3 z kolei, 2 pozostałe szybko i sprawnie....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To było 3 z kolei

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, mam pytanie do dziewczyn , które przeszły na wcześniejszy macierzyński lub które są na macierzyńskim.
    ja właśnie czekam na decyzje i dziś pojawiła mi się w pue pusta tabelka ale nie rozumiem dat jakie mam wpisane otóz:
    -okres wnioskowany to 15.10.2015-12.10.2016
    -okres uprawnienia do świadczenia 15.10.2015-2.03.2016 ???????
    dlaczego tylko do marca mam datę , też tak miałyście??
    wnioskowałam o 52 tyg zasilku o co chodzi??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 23:00

3i49io4pumnm9gni.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie, ja miałam dwa pierwsze ekspresowo, a potem dopiero po 30 dniach. Chyba nie ma reguły.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMarta, mam tak samo. Tu chodzi o ten podział zasiłku. Bo najpierw jest ileś tam tygodni jakiegoś, potem ileś innego i w sumie wychodzi te 52. Nie martw się, tak ma być :)

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na macierzyński wcześniejszy nie trzeba dokładnie tydzień wczesniej przejść albo wielokrotności tygodnia? Tylko obojętnie jaka ilośc dni?

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    MMarta, mam tak samo. Tu chodzi o ten podział zasiłku. Bo najpierw jest ileś tam tygodni jakiegoś, potem ileś innego i w sumie wychodzi te 52. Nie martw się, tak ma być :)

uff dziękuje za odpowiedź:) jakie to logiczne hehe.
    a czy pojawienie się tabelki na pue oznacza pozytywną decyzję, bo zastanawiam się ile im płacić za listopad czy 1000 czy samą zdrowotną??

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze sama zdrowotna, na zasiłku społeczne ZUS za Ciebie odprowadza? Tak mi sie wydaje.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jest tabelka to decyzja pozytywna ;) Zapłaciłabym tylko zdrowotną.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Jak jest tabelka to decyzja pozytywna ;) Zapłaciłabym tylko zdrowotną.
    dziekuje bardzo za odpowiedź :)

3i49io4pumnm9gni.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    A na macierzyński wcześniejszy nie trzeba dokładnie tydzień wczesniej przejść albo wielokrotności tygodnia? Tylko obojętnie jaka ilośc dni?

Z tego co wiem to nie musi być wielokrotność tygodnia. Nie wiem tylko, czy jest jakiś okres minimalny.
    Ja zgodnie z konsultacją prawniczą przechodzę 29 grudnia i to nie jest wielokrotność tygodnia, licząc od daty porodu.

Fajnie gdy y dziewczyny, które poszły na wcześniejszy macierzyński, przypomniały, jak to było w ich przypadku :-)

FasUla lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • theperfectone Debiutantka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Powiedzcie mi, czy te kwoty, ktore mam na pue, to sa faktyczne kwoty ktore zostana mi wyplacone czy cos trzeba od tego odjac?
    Pozdrawiam

• polkosia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    18% odejmujesz.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ