Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKopiuje zeby bylo na biezaco;)
"...I dokumenty- ja dostalam w zusie wniosek ale trzeba bylo dopisac. Moze napisze co na nim pisze to mozecie skopiowac
Wniosek o udzielenie dodatkoeego urlopu macierzynskiego i rodzicielskiego( trraz dopisane co w zusie kazali bo nie sa moim pracodawca)
Wniosek o wyplate z tyt. Zasilku macierzyńskiego za podane nizej okresy w wysokosci 80%
Prosze o udzielenie mi bezposrednio po zasilku macierzynskim, dodatkowego zasilku macierzynskiego w wymiarze 6 tygodni oraz bezposrednio po nim zasilku rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni na dziecko ..... / w zalaczeniu akt urodzenia.
Ponadto oswiadczam, iz drugi z rodzicow....( imie naziwsko pesel) nie bedzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.
I oczywiscie zus z-3b, akt urodzenia dziecka
I finito..."
Info od mojej księgowej:
"Minimum dzień przed rozpoczęciem wcześniejszego urlopu macierzyńskiego wszystkie dokumenty muszą być złożone/wysłane poleconym:
1/ wniosek o zasiłek macierzyński - proszę podpisać
2/ ZUS Z3B - proszę podpisać i podstemplować pieczątką na górze
3/ zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu." -
Lilijka30 wrote:Ja chyba też jednak wezmęL4 do 28 grudnia a macierzyński od 29.12.
Będę spokojniejsza, skoro to jest juz sprawdzona droga
Dzięki Fasula za informację.
Odszukam informacje od Ceski i Polkosi co tam było w tych dokumentach, bo nie pamiętam.
Rybaaa - GRATULUJE 2 kreseczekSzybciutko chyba na L4 żeby mieć ciągłość świadczeń. Tylko chyba trzeba na nowo wskoczyć do ubezpieczeń...ale nie wiem dokładnie jak to się ogarnia... i czy oby na pewno tak trzeba zrobić...
No jedno wiem na pewno, że W DNIU po zakończeniu macierzyńskiego trzeba się ponownie przerejestrować i zgłosić do dobrowolnego chorobowego. Teoretycznie zgłoszeń można dokonywać do 7 dni, ale od Pani w ZUSie wiem, że lubią odmówić prawa do świadczeń w takim przypadku, zwłaszcza przy wyższej niż minimalna podstawie. -
Witajcie,
Proszę powiedźcie czy jak mieliście kontrole z zus dotyczącą fikcyjności firmy to czy dostaliście potem jakieś pismo o umożeniu ? bo na PUE mam tabelki z kwotami i datami wypłaty i datami przyznania ale jeszcze nie dostałam żadnego pisma o umożeniu postępowania. W pażdzierniku wszczęto kontrolę. Tydzień temu rozmawiałam z Panią w zusie i powiedziała że sprawa poszła do kierowniczki. A dzisiaj patrzę i pojawiły mi się tabelki z kwotami jednak pisma o umożeniu nie otrzymałam -
theperfectone wrote:Witajcie,
Proszę powiedźcie czy jak mieliście kontrole z zus dotyczącą fikcyjności firmy to czy dostaliście potem jakieś pismo o umożeniu ? bo na PUE mam tabelki z kwotami i datami wypłaty i datami przyznania ale jeszcze nie dostałam żadnego pisma o umożeniu postępowania. W pażdzierniku wszczęto kontrolę. Tydzień temu rozmawiałam z Panią w zusie i powiedziała że sprawa poszła do kierowniczki. A dzisiaj patrzę i pojawiły mi się tabelki z kwotami jednak pisma o umożeniu nie otrzymałam
Zus zazwyczaj nie wysyła takich decyzji. A tabelka z kwotami i datą wypłaty oznacza pozytywne zakończenieFasUla, polkosia lubią tę wiadomość
-
Kochane napiszcie mi czy zawsze u was tyle samo trwało oczekiwanie na decyzje co do wypłat? Pierwsze zwolnienie - 12 dni i decyzja, drugie zwolnienie - 7 dni i decyzja widoczna w pue, trzecie zwolnienie mija już 10 dni i nic....gdyby była jakaś kontrola to dostałabym zapewne jakieś pismo?
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Ja raz czekałam prawie miesiac a pozostałe razy po kilka dni, tydzień. Przy tym dłuższym oczekiwaniu miałam kontrole w domu.
Fasula a to zwolnienie dłuższe z kontrolą w domu to było pierwsze zwolnienie?
Ja teraz mam 3 z kolei, 2 pozostałe szybko i sprawnie.... -
nick nieaktualny
-
hej, mam pytanie do dziewczyn , które przeszły na wcześniejszy macierzyński lub które są na macierzyńskim.
ja właśnie czekam na decyzje i dziś pojawiła mi się w pue pusta tabelka ale nie rozumiem dat jakie mam wpisane otóz:
-okres wnioskowany to 15.10.2015-12.10.2016
-okres uprawnienia do świadczenia 15.10.2015-2.03.2016 ???????
dlaczego tylko do marca mam datę , też tak miałyście??
wnioskowałam o 52 tyg zasilku o co chodzi??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 23:00
-
MMarta, mam tak samo. Tu chodzi o ten podział zasiłku. Bo najpierw jest ileś tam tygodni jakiegoś, potem ileś innego i w sumie wychodzi te 52. Nie martw się, tak ma być
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
polkosia wrote:MMarta, mam tak samo. Tu chodzi o ten podział zasiłku. Bo najpierw jest ileś tam tygodni jakiegoś, potem ileś innego i w sumie wychodzi te 52. Nie martw się, tak ma być
uff dziękuje za odpowiedźjakie to logiczne hehe.
a czy pojawienie się tabelki na pue oznacza pozytywną decyzję, bo zastanawiam się ile im płacić za listopad czy 1000 czy samą zdrowotną??
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:A na macierzyński wcześniejszy nie trzeba dokładnie tydzień wczesniej przejść albo wielokrotności tygodnia? Tylko obojętnie jaka ilośc dni?
Z tego co wiem to nie musi być wielokrotność tygodnia. Nie wiem tylko, czy jest jakiś okres minimalny.
Ja zgodnie z konsultacją prawniczą przechodzę 29 grudnia i to nie jest wielokrotność tygodnia, licząc od daty porodu.
Fajnie gdy y dziewczyny, które poszły na wcześniejszy macierzyński, przypomniały, jak to było w ich przypadkuFasUla lubi tę wiadomość
Lilijka30