X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kopiuje zeby bylo na biezaco;)

"...I dokumenty- ja dostalam w zusie wniosek ale trzeba bylo dopisac. Moze napisze co na nim pisze to mozecie skopiowac :D
    Wniosek o udzielenie dodatkoeego urlopu macierzynskiego i rodzicielskiego( trraz dopisane co w zusie kazali bo nie sa moim pracodawca)
    Wniosek o wyplate z tyt. Zasilku macierzyńskiego za podane nizej okresy w wysokosci 80%
    Prosze o udzielenie mi bezposrednio po zasilku macierzynskim, dodatkowego zasilku macierzynskiego w wymiarze 6 tygodni oraz bezposrednio po nim zasilku rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni na dziecko ..... / w zalaczeniu akt urodzenia.
    Ponadto oswiadczam, iz drugi z rodzicow....( imie naziwsko pesel) nie bedzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.
    I oczywiscie zus z-3b, akt urodzenia dziecka
    I finito :)..."

Info od mojej księgowej:

"Minimum dzień przed rozpoczęciem wcześniejszego urlopu macierzyńskiego wszystkie dokumenty muszą być złożone/wysłane poleconym:

1/ wniosek o zasiłek macierzyński - proszę podpisać

2/ ZUS Z3B - proszę podpisać i podstemplować pieczątką na górze

3/ zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu."

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Ja chyba też jednak wezmęL4 do 28 grudnia a macierzyński od 29.12.
    Będę spokojniejsza, skoro to jest juz sprawdzona droga :-)

Dzięki Fasula za informację.
    Odszukam informacje od Ceski i Polkosi co tam było w tych dokumentach, bo nie pamiętam.

Rybaaa - GRATULUJE 2 kreseczek :-) Szybciutko chyba na L4 żeby mieć ciągłość świadczeń. Tylko chyba trzeba na nowo wskoczyć do ubezpieczeń...ale nie wiem dokładnie jak to się ogarnia... i czy oby na pewno tak trzeba zrobić...

No jedno wiem na pewno, że W DNIU po zakończeniu macierzyńskiego trzeba się ponownie przerejestrować i zgłosić do dobrowolnego chorobowego. Teoretycznie zgłoszeń można dokonywać do 7 dni, ale od Pani w ZUSie wiem, że lubią odmówić prawa do świadczeń w takim przypadku, zwłaszcza przy wyższej niż minimalna podstawie.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • theperfectone Debiutantka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

Proszę powiedźcie czy jak mieliście kontrole z zus dotyczącą fikcyjności firmy to czy dostaliście potem jakieś pismo o umożeniu ? bo na PUE mam tabelki z kwotami i datami wypłaty i datami przyznania ale jeszcze nie dostałam żadnego pisma o umożeniu postępowania. W pażdzierniku wszczęto kontrolę. Tydzień temu rozmawiałam z Panią w zusie i powiedziała że sprawa poszła do kierowniczki. A dzisiaj patrzę i pojawiły mi się tabelki z kwotami jednak pisma o umożeniu nie otrzymałam :(

• Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    theperfectone wrote:
    Witajcie,

Proszę powiedźcie czy jak mieliście kontrole z zus dotyczącą fikcyjności firmy to czy dostaliście potem jakieś pismo o umożeniu ? bo na PUE mam tabelki z kwotami i datami wypłaty i datami przyznania ale jeszcze nie dostałam żadnego pisma o umożeniu postępowania. W pażdzierniku wszczęto kontrolę. Tydzień temu rozmawiałam z Panią w zusie i powiedziała że sprawa poszła do kierowniczki. A dzisiaj patrzę i pojawiły mi się tabelki z kwotami jednak pisma o umożeniu nie otrzymałam :(

Zus zazwyczaj nie wysyła takich decyzji. A tabelka z kwotami i datą wypłaty oznacza pozytywne zakończenie :)

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

km5stv73bqbjcbfp.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to zależy od oddziału - ja dostałam info o umorzeniu i ze moja dokumentacja potwierdza prowadzenie działalności.

hexa
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane napiszcie mi czy zawsze u was tyle samo trwało oczekiwanie na decyzje co do wypłat? Pierwsze zwolnienie - 12 dni i decyzja, drugie zwolnienie - 7 dni i decyzja widoczna w pue, trzecie zwolnienie mija już 10 dni i nic....gdyby była jakaś kontrola to dostałabym zapewne jakieś pismo?

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raz czekałam prawie miesiac a pozostałe razy po kilka dni, tydzień. Przy tym dłuższym oczekiwaniu miałam kontrole w domu.

MeAmerie lubi tę wiadomość

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Ja raz czekałam prawie miesiac a pozostałe razy po kilka dni, tydzień. Przy tym dłuższym oczekiwaniu miałam kontrole w domu.

Fasula a to zwolnienie dłuższe z kontrolą w domu to było pierwsze zwolnienie?
    Ja teraz mam 3 z kolei, 2 pozostałe szybko i sprawnie....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To było 3 z kolei

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, mam pytanie do dziewczyn , które przeszły na wcześniejszy macierzyński lub które są na macierzyńskim.
    ja właśnie czekam na decyzje i dziś pojawiła mi się w pue pusta tabelka ale nie rozumiem dat jakie mam wpisane otóz:
    -okres wnioskowany to 15.10.2015-12.10.2016
    -okres uprawnienia do świadczenia 15.10.2015-2.03.2016 ???????
    dlaczego tylko do marca mam datę , też tak miałyście??
    wnioskowałam o 52 tyg zasilku o co chodzi??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 23:00

3i49io4pumnm9gni.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie, ja miałam dwa pierwsze ekspresowo, a potem dopiero po 30 dniach. Chyba nie ma reguły.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMarta, mam tak samo. Tu chodzi o ten podział zasiłku. Bo najpierw jest ileś tam tygodni jakiegoś, potem ileś innego i w sumie wychodzi te 52. Nie martw się, tak ma być :)

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na macierzyński wcześniejszy nie trzeba dokładnie tydzień wczesniej przejść albo wielokrotności tygodnia? Tylko obojętnie jaka ilośc dni?

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    MMarta, mam tak samo. Tu chodzi o ten podział zasiłku. Bo najpierw jest ileś tam tygodni jakiegoś, potem ileś innego i w sumie wychodzi te 52. Nie martw się, tak ma być :)

uff dziękuje za odpowiedź:) jakie to logiczne hehe.
    a czy pojawienie się tabelki na pue oznacza pozytywną decyzję, bo zastanawiam się ile im płacić za listopad czy 1000 czy samą zdrowotną??

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze sama zdrowotna, na zasiłku społeczne ZUS za Ciebie odprowadza? Tak mi sie wydaje.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jest tabelka to decyzja pozytywna ;) Zapłaciłabym tylko zdrowotną.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Jak jest tabelka to decyzja pozytywna ;) Zapłaciłabym tylko zdrowotną.
    dziekuje bardzo za odpowiedź :)

3i49io4pumnm9gni.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    A na macierzyński wcześniejszy nie trzeba dokładnie tydzień wczesniej przejść albo wielokrotności tygodnia? Tylko obojętnie jaka ilośc dni?

Z tego co wiem to nie musi być wielokrotność tygodnia. Nie wiem tylko, czy jest jakiś okres minimalny.
    Ja zgodnie z konsultacją prawniczą przechodzę 29 grudnia i to nie jest wielokrotność tygodnia, licząc od daty porodu.

Fajnie gdy y dziewczyny, które poszły na wcześniejszy macierzyński, przypomniały, jak to było w ich przypadku :-)

FasUla lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • theperfectone Debiutantka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Powiedzcie mi, czy te kwoty, ktore mam na pue, to sa faktyczne kwoty ktore zostana mi wyplacone czy cos trzeba od tego odjac?
    Pozdrawiam

• polkosia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    18% odejmujesz.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ