Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMam pytanie dziewczyny.
Przeszłam na wcześniejszy macierzyński w październiku. W PUE jest tabelka zgodnie z którą przyznano mi zasiłek macierzyński od daty przejścia na wcześniejszy zasiłek macierzyński do daty porodu (początek grudnia). A odmowa nastąpiła od daty porodu do października następnego roku. Czemu tak się stało? Możliwe, że tak się stało bo dziecko jeszcze się nie urodziło? Czy jeśli doniosę akt urodzenia dziecka ta odmowa świadczenia się zmieni? Bardzo bardzo proszę o odpowiedź bo chyba wcześniej urodzę z tego stresu -
W końcu mam daty i wypłaty. Dopiero na 30 dzień od zapłaty składki za X wypadają... Ale ważne, że są! 13.10 poród, 27.10 zaniosłam wniosek, 6.11 decyzja, 25.11 daty i kwoty i 2.12 pierwsza wypłata za X. Może komuś się przyda.
FasUla lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
annielica wrote:Mam pytanie dziewczyny.
Przeszłam na wcześniejszy macierzyński w październiku. W PUE jest tabelka zgodnie z którą przyznano mi zasiłek macierzyński od daty przejścia na wcześniejszy zasiłek macierzyński do daty porodu (początek grudnia). A odmowa nastąpiła od daty porodu do października następnego roku. Czemu tak się stało? Możliwe, że tak się stało bo dziecko jeszcze się nie urodziło? Czy jeśli doniosę akt urodzenia dziecka ta odmowa świadczenia się zmieni? Bardzo bardzo proszę o odpowiedź bo chyba wcześniej urodzę z tego stresu
Jak doniesiesz akt urodzenia to zmienią dane w tabelce. Nie mogą przyznać zasiłku zanim dziecko się urodzi. A dowodem na to będzie właśnie akt urodzenia. -
Barbaraka wrote:Hej dziewczyny
To może i ja dorzucę swoje 3 grosze. Pytałam już tyle osób w mojej jednostce Zusu, na ogólnopolskiej infolinii, księgowej oraz prawnika i wszyscy mówią co innego. Ja właśnie skończyłam macierzyński 26 listopada, jestem w drugiej ciąży ale chciałabym jeszcze dwa miesiące popracować a potem iść na L4 Termin mam w marcu 2016. Czy jeśli na chorobowy przejdę w 2016 to macierzyński będzie liczony na starych zasadach? Na infolinii Pani stwierdziła, że tak jeśli nie miną 3 msc od zasiłku do chorobowego, z drugiej strony inni twierdzą, że jeśli to będzie już 2016 rok to obowiązywać mnie będą nowe zasady. Może Wy coś wiecie więcej?
Pani z infolini ma rację. Ale msisz zaraz po zakończeniu macierzyńskiego iść do zus i zgłosić sie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego (aby była ciągłość). Jeśli tego nie zrobisz to zus policzy Ci kolejne zwonienie i L4 na nowych zasadach a jak sie zgłosisz to będziesz mieć na starych zasadach (bo tak mówi ustawa).FasUla, Barbaraka lubią tę wiadomość
-
smika176 wrote:Witam moje drogie,
od niedawna wiem, że jestem w 1 miesiącu ciąży. Prowadzę jednoosobową DG od równego roku, jestem na małym ZUSie a po przeczytaniu tych wszystkich wątków na różnych forach i tutaj pogubiłam się totalnie. To że nie załapie się na stare zasady to już wiem, ale czy któraś z Was może mi wytłumaczyć na czym polegają nowe zasady. Czy dostanę chociaż minimalną krajową na macierzyńskim, tak żeby przeżyć z dzieckiem??
Proszę o odpowiedz
Podstawą Twojego zasiłku będzie (w dużym uproszczeniu) średnia podstawa składek z ostatnich 12 miesięcy. Dlatego dostaniesz wyrównanie do 1000zł i będziesz zwolniona z opłacania składki zdrowotnej. -
Kochane mam pytanie, czy jak wyrejestruję się na macierzyńskim ze składek i po nim chciałabym l4 to muszę się zarejestrować, mogę wtedy na ten 1100zł, żeby mieć wysokie l4, czy muszę znów na 3700?, jeśli chciałabym iść np. 2 miesiące po macierzyńskim na l4??
-
natalica06 wrote:Kochane mam pytanie, czy jak wyrejestruję się na macierzyńskim ze składek i po nim chciałabym l4 to muszę się zarejestrować, mogę wtedy na ten 1100zł, żeby mieć wysokie l4, czy muszę znów na 3700?, jeśli chciałabym iść np. 2 miesiące po macierzyńskim na l4??
Ale chodzi o zawieszenie działalności czy wyrejestrowanie ze społecznych? Jak wyrejestrowanie ze społecznych to zaraz po macierzyńskim musisz się zgłosić ponownie do tych ubezpieczeń wraz z dobrowolnym chorobowym. Wystarczy od minimalnych składek jeśli przejdziesz na L4 przed upływem 3 miesięcy od zakończenia macierzyńskiego. Bo przerwa dłuższa powoduje przeliczenie podstawy na nowo a mniej niż 3 miesiące zachowuje starą podstawę. Wyrejestrować należy się dopiero po otrzymaniu pozytywnej decyzji o zasiłku macierzyńskim i pierwszej wypłaty.natalica06, FasUla lubią tę wiadomość
-
Miminkowa wrote:Ale chodzi o zawieszenie działalności czy wyrejestrowanie ze społecznych? Jak wyrejestrowanie ze społecznych to zaraz po macierzyńskim musisz się zgłosić ponownie do tych ubezpieczeń wraz z dobrowolnym chorobowym. Wystarczy od minimalnych składek jeśli przejdziesz na L4 przed upływem 3 miesięcy od zakończenia macierzyńskiego. Bo przerwa dłuższa powoduje przeliczenie podstawy na nowo a mniej niż 3 miesiące zachowuje starą podstawę. Wyrejestrować należy się dopiero po otrzymaniu pozytywnej decyzji o zasiłku macierzyńskim i pierwszej wypłaty.
dzięki wielkie za odpowiedź
-
Natalica nie mam pojęcia. O to się nie pytałam prawnika... Napisze, zobaczymy co odpowie. Wydaje mi się, że wystarczy na niższą kwotę...ale w sumie chyba nikt o to nie pytał.
Sann i Fasula i inne mamy które przeszły bądź będą przechodzić na wcześniejszy macierzyński.
Jak robicie z L4 przy przejściu na wcześniejszy macierzyński?
Bierzecie L4 na cały grudzień a wniosek o macierzyński składacie w trakcie L4, czy np bierzecie L4 do 28.12 żeby od 29.12 iść na macierzyński?
Mi prawnik doradził tą pierwszą opcję.Lilijka30 -
nick nieaktualny
-
No właśnie się zastanawiam dziewczyny jak to ogarnąć.
Moje pytanie
" Czyli jeśli chcę przejść na zasiłek macierzyński 29 grudnia, to wówczas L4 muszć mieć do 28 grudnia?
Czy można przejśc na zasiłek macierzyński od skrajnej daty czyli 31 grudnia? (wówczas L4 do 30.12)?
I w jaki dzień wówczas (ile dni przed ) zgłosić się do ZUSu z wnioskiem o wcześniejszy zasiłek macierzyński?"
Odpowiedź prawniczki:
"Witam, lepiej przejść ok 28-29.12. na wcześniejszy zasiłek macierzyński. Trzeba złożyć wniosek kilka dni przed planowanym terminem rozpoczęcia zasiłku ok 7 dni. A L4 może mieć Pani wystawione na cały grudzień a przejść na wcześniejszy np. od 28.12.15 r. "
Także się zastanawiam jak to ogarnąć. W przyszłym tyg mam lekarza i nie wiem do kiedy brać L4:-/
Chyba wezmę do 28 grudnia a wniosek o macierzyński złoże wcześniej, z datą przejścia na 29 grudnia...
Ale chyba były tu dziewczyny, które przechodziły na wcześniejszy macierzyński, zanim były wprowadzone zmiany i złożony podpis Prezydenta? Jesteście tu jeszcze?
Może się podzielicie informacją, jak Wy to ogarnęłyście?
Miłego weekendu
Lilijka30 -
Ja dziś od rana w skowronkach - są upragnione 2 kreseczki
Zrobię jeszcze betę dla pewności, no i zaczynam się zastanawiać jak to będzie z tym zasiłkiem... We wtorek kończy mi się macierzyński..i co dalej? Firma, z którą współpracowałam nie jest zainteresowana na razie, gdyż dowiedzieli się o moich planach o kolejnej ciąży.. A to przynosiło mi 90% moich miesięcznych dochodów. Pozostałe kilkaset zł nie pozwoli mi na płacenie 1,1 tys składek. No i co tu zrobić?
Lilijka, jeśli chodzi o wcześniejszy macierzyński to co oddział ZUS to inne obyczaje... Jednym nie przeszkadza nakładanie się dat, dla drugich będzie to problem.
I z tego co chyba pisały dziewczyny wystarczy złożyć dzień przed rozpoczęciem macierzyńskiego. No tylko zostawić tak na ostatni dzień to chyba bym się bała..Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2015, 12:06
Auro lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRybaaaa gratulacje:) Ponoc wniosek wystarczy dzien wczesniej zlozyc, ale mysle, ze jak sie to zrobi tydzien wczesniej, to tez nie bedzie problemu... ja chyba wezme l4 tak, zeby sie nie nakladalo z macierzynskim...jutro mam w planach podjechac do zusu, zlozyc dra i dopytac, ale panie na zasilkach nie sa tak mile jakna skladkach, wiec mam nadzieje, ze uzyskam prawdziwe info:/
Rybaaaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny byłam w zusie, jesli chodzi o wcześniejszy macierzyński to wniosek składa sie kilka dni wczesniej przed planowanym, pewnie jeden dzien tez przejdzie, wazne ze nie pozniej. Składamy wniosek, druk z3b i zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu. Donosimy akt urodzenia do 2 tyg po porodzie. Jesli chodzi o l4 to macierzyński przerywa l4 wiec według mojego zusu moze sie to nakładać, po prostu bedzie odmowa za dni l4 które bedą juz zasiłkowe;) to tak na szybko, co do wniosku to kiedyś juz Ceska pisała co miała we wniosku i Polkosia jakie dokumenty;) wazne zeby dopisać ze ojciec nie bedzie korzystał z rodzicielskiego. Ja wnioskuje od razu o 80% i rok.
Lilijka30 lubi tę wiadomość
-
Ja chyba też jednak wezmęL4 do 28 grudnia a macierzyński od 29.12.
Będę spokojniejsza, skoro to jest juz sprawdzona droga
Dzięki Fasula za informację.
Odszukam informacje od Ceski i Polkosi co tam było w tych dokumentach, bo nie pamiętam.
Rybaaa - GRATULUJE 2 kreseczekSzybciutko chyba na L4 żeby mieć ciągłość świadczeń. Tylko chyba trzeba na nowo wskoczyć do ubezpieczeń...ale nie wiem dokładnie jak to się ogarnia... i czy oby na pewno tak trzeba zrobić...
FasUla, Rybaaaa lubią tę wiadomość
Lilijka30