X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam przechodzić i można w dowolnym momencie, byle nie przekroczyć 6 tygodni. Można nawet dzień przed PTP.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    theperfectone wrote:
    Cześć,
    Powiedzcie mi, czy te kwoty, ktore mam na pue, to sa faktyczne kwoty ktore zostana mi wyplacone czy cos trzeba od tego odjac?
    Pozdrawiam

-18% i jeszcze składka zdrowotna.

No u mnie ewidentnie coś kombinują. W sensie albo będę miała kontrol w domu albo nie wiem co, bo się ociągają z tą 3-cią decyzją. Teoretycznie mają czas do 20 grudnia, ale miałam nadzieję że zasilę domowy budżet przed świetami...no chyba że to jakieś ogólne opóźnienie u wszystkich...

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Z tego co wiem to nie musi być wielokrotność tygodnia. Nie wiem tylko, czy jest jakiś okres minimalny.
    Ja zgodnie z konsultacją prawniczą przechodzę 29 grudnia i to nie jest wielokrotność tygodnia, licząc od daty porodu.

Fajnie gdy y dziewczyny, które poszły na wcześniejszy macierzyński, przypomniały, jak to było w ich przypadku :-)

ja 14 października zgłosiłam, że od 15 przechodze na macierzyński. urodziłam 13 listopada. 26 listopada mijało 6 tyg planowane to 24 dzwoniła do mnie babka z zusu kiedy doniose akt urodzenia, a właśnie 24 zaniosłam.

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Wiem ze to moze nie miejsce na to ale moze ktoras z dziewczyn mi podpowie jak korzystac z epuap2? Ostatnio bedac w ZUSie zalozylam pue i pani mnie namawiala do tego zebbym zalozyla sobie profil zaufany w epuap poniewaz mozna wysylac deklaracje do urzedu skarbowego i do zusu przez ten profil... i siedze i rozkminiam jak wyslac deklaracje vat-7... wszystkie poradniki ktore sa sa na ta starsza platfoeme a w tej nowej to sie nie zle pogubilam ;/ ktos cos umie pomoc?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze zadzwoń na infolinie albo skorzystaj z czata? Ja nie znam tej deklaracji... Nie jestem vatowcem.

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Hej! Wiem ze to moze nie miejsce na to ale moze ktoras z dziewczyn mi podpowie jak korzystac z epuap2? Ostatnio bedac w ZUSie zalozylam pue i pani mnie namawiala do tego zebbym zalozyla sobie profil zaufany w epuap poniewaz mozna wysylac deklaracje do urzedu skarbowego i do zusu przez ten profil... i siedze i rozkminiam jak wyslac deklaracje vat-7... wszystkie poradniki ktore sa sa na ta starsza platfoeme a w tej nowej to sie nie zle pogubilam ;/ ktos cos umie pomoc?

Hmmm. Szczerze mówiąc mam wątpliwości czy przez epuap można wysyłać vat.. Ja wysyłam podpisując danymi autoryzującymi (czyli odpowiednia pozycja z rozliczenia rocznego za poprzedni rok) przez e-Deklaracje (pobrane ze strony Ministerstwa Finansów).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2015, 23:38

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy zaglądają tu jeszcze dziewczyny ktore maja macierzyński? W pierwszej kolejności widac w pue 3 miesiące. A kiedy pojawiły sie kolejne? Bo ja poki co mam wypłaty do 22 grudnia. A dalszych decyzji zero.

polkosia lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah, u mnie to samo. Myślę, że po wypłacie z tej ostatniej daty będą ruszać z kolejnymi. Pewnie po Nowym Roku. Ja mam ostatnią wypłatę 31.12.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 06:39

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jest wpisany macierzyński i pewnie musi byc kolejna decyzja dla urlopu rodzicielskiego osobno. Pewnie faktycznie potem dopiszą...

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wiem, że już było, ale proszę o dokładne sprecyzowanie jakie dokładnie dokumenty trzeba złożyć do wcześniejszego macierzyńskiego?
    1. Z3-b
    2. Zas-54 i 31 (za dodatkowy okres)? tak żeby mieć 80% przez 52 tyg.
    3. Zaświadczenie od lekarza.

Czy coś mylę?

• alinalii Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny od 2 listopada jestem na L4 , kiedy dostane pierwsze pieniążki??
    L4 dostałam od 2-25 listopada i kolejene juz mam od 25-23 grudnia , a pieniędzy na koncie brak?

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • kaatka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miesiąc to bardzo krótko-ZUS ma ponoć 30 dni od dnia opłacenia składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.
    Ja zasiłek dostałam po 2,5 miesiąca.

polkosia, jenny88 lubią tę wiadomość

1192fd38996c3bcd98d941e4616ee94f.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa wrote:
    Hmmm. Szczerze mówiąc mam wątpliwości czy przez epuap można wysyłać vat.. Ja wysyłam podpisując danymi autoryzującymi (czyli odpowiednia pozycja z rozliczenia rocznego za poprzedni rok) przez e-Deklaracje (pobrane ze strony Ministerstwa Finansów).
    Dzieki :) Wlasnie wczoraj tez doszlam do tego info ze w 2015 roku w ogole US powiedzial ze nie przyjmuje z epuapu ani pitu ani vatu i zey z e-deklaracji wysylac, wiec sciagnelam i zobaczymy czy sie uda :)

• domiii Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Od miesiąca trwa postępowanie ZUS w sprawie mojego zasiłku chorobowego.
    Dzisiaj dostałam zawiadomienie o możliwości zapoznania się ze zgromadzonym materiałem przed wydaniem decyzji - czy któraś z Was miała takie pismo?
    Czy to znaczy, że mam się "szykować" na odmowę zasiłku? :(

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jest powiedziane, ale mysle ze warto pójść i w razie czego odwoływać sie od tego z czym sie nie zgadzasz.

• teqilla999 Nowa

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny-mam pytanie-kiedy się dostaje pierwszy zasiłek macierzyński? Tak jak zwolnienie po około miesiącu?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej trochę dłużej. Ja dostałam 3.12, a urodziłam 13.10.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2015, 02:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqilla999 wrote:
    Hej dziewczyny-mam pytanie-kiedy się dostaje pierwszy zasiłek macierzyński? Tak jak zwolnienie po około miesiącu?
    u mnie wczesniejszy macierzynski od 15.10, dalej nic prócz pustej tabelki na pue.

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak tam dziewczyny z terminem na styczen? przechodzicie rzeczywiscie na wczesniejszy macierzynski? ja planuje isc od 29. Cos czytalam ostatnio o planowych zmianach w ozusowaniu umow przy dg, mam nadzieje ze to nie przejdzie... no i od stycznia znowu wzrasta skladka:/

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 12 grudnia 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też planuje iść od 29.12 na wcześniejszy macierzyński a wszystkie papiery chce złożyć przed wigilią czyli 22-23.12. W Zusie już się o wszystko wypytałam, Pani zdziwiona że chce wcześniej iść na macierzyński:D
    No składki to co roku wzrastają i pewnie będą wzrastać:/

‹‹ 226 227 228 229 230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ