Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySann tak samo robię zeby sie nie nakładało... Najwyżej jeszcze w zusie dopytam ale chyba nie powinno sie nakładać.
Co do odwołań w sadzie, to kilka dziewczyn z forum tutaj chyba tez tak miało, ale nie wiem jak sie skończyło. Na pewno najpierw dobre odwołanie, potem sad i od początku sprawdzony prawnik.Sann11, polkosia lubią tę wiadomość
-
Domiii moja znajoma się sądzi z nimi. Prawnik (akurat jej znajomy) zajmował się tą sprawą. W Bydgoszczy sprawę wygrała ale zus się odwołał od decyzji i teraz w poniedziałek prawnik i jej mąż muszą jechać do Gdańska na kolejną rozprawę.
Trzy światy... -
domiii wrote:hej dziewczyny,
dzisiaj dostałam z ZUSu pismo o odmowie prawa do zasiłkupóki co chorobowego, ale wiąże się z tym tez macierzyński...
zostałam bez środków do życia i zamierzam walczyć z nimi w sądzie...
czy któraś z Was miała taką sytuację i się odwoływała?
a jaki był powód odmowy? -
FasUla wrote:Sann tak samo robię zeby sie nie nakładało... Najwyżej jeszcze w zusie dopytam ale chyba nie powinno sie nakładać.
Co do odwołań w sadzie, to kilka dziewczyn z forum tutaj chyba tez tak miało, ale nie wiem jak sie skończyło. Na pewno najpierw dobre odwołanie, potem sad i od początku sprawdzony prawnik.
Moja księgowa i prawniczka twierdzą, że lepiej mieć dłuższe L4 i w trakcie przejśc na wcześniejszy zasiłek. Wówczas z automatu L4 jest przerwane i za resztę nie ma wypłaty. Prawniczka twierdzi, że bezpieczniej mieć L4 dłuższe.
Jak widać co osoba to opinia.Lilijka30 -
domiii wrote:hej dziewczyny,
dzisiaj dostałam z ZUSu pismo o odmowie prawa do zasiłkupóki co chorobowego, ale wiąże się z tym tez macierzyński...
zostałam bez środków do życia i zamierzam walczyć z nimi w sądzie...
czy któraś z Was miała taką sytuację i się odwoływała?
Wspolczuje stresów. Moze Madzia sie odezwie, bo juz jakis czas temu zaczela batalie w sadzie.
U mnie kontrola wyjasniona, zasiłek odblokowany. Wczoraj zlozylam wniosek o zasilek macierzynski. Po decyzji mam sie wyrejestrowac ze skladek wszystkich i ponownie zarejestrowac do zdrowotnego wraz z deklaracja.
polkosia, wredotka i inne dziewczyny - jak dlugo czekalyscie na decyzje o macierzynskim?
FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa właśnie dostałam swoje pierwsze zwolnienie i muszę w poniedziałek zanieść je do ZUS. Czy powinnam coś jeszcze sobie wcześniej przygotować?
Druga sprawa, chciałbym wyjechać na święta do rodziny, wiem, że powinnam to zgłosić w ZUS. Tylko czy jest do tego jakiś specjalny druk? Czy mam napisać jakieś pismo? Ktoś może ma wzór? -
nick nieaktualnyHmm jesli bardzo Ci zależy możesz napisać oświadczenie ze w dniach wtedy i wtedy bedziesz przebywać pod danym adresem, ale ja bym sobie odpuściła i w razie kontroli napisała oświadczenie.
Do zwolnienia zla i druk zb3 z numerem konta i pieczątka firmowa. Miej tez ksero l4 dla siebie. -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny z terminem porodu na rok 2016!
Pisałam do Zusu,żeby mieć pewność jak będzie liczony macierzyński dla kobiet,które sa obecnie na L4.
Dostałam taką odpowiedź. Może się przyda. W końcu nie jest to suchy zapis z ustawy, a stanowisko Zusu. Ciekawe tylko czy taka odpowiedź na epue jest zobowiązująca dla Zusu?
Dzień dobry
Odpowiadając na Pani pytanie informuję, że zmiany w ustawie z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, które będą obowiązywały od 1 stycznia 2016 r. nie zmieniają art. 43 - Podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe.
Zatem w sytuacji gdy prawo do zasiłku chorobowego powstało w 2015 r. i pomiędzy zasiłkami nie będzie przerwy oraz nie nastąpi przerwa w ubezpieczeniu chorobowym, to podstawa zasiłku macierzyńskiego nie ulegnie zmianie.FasUla, Ppatison, alinalii lubią tę wiadomość
Lilijka30 -
Bo to oznacza, że nie trzeba przechodzić na wcześniejszy macierzyński. Można spokojnie rodzić w roku 2016 i jesli się miało wysokie chorobowe to macierzynski też bedzie wysoki.
No i jesli jest ktoś lub któraś z nas będzie szybko w drugiej ciązy ( do 3 miesięcy od końca macierzyńskiego) i przejdziemy na L4 z tytułu np właśnie drugiej ciąży, to mimo, że przejdziemy na to chorobowe np. 2 miesiace po zakończonym macierzyńskim to L4 i kolejne macierzyńskie będzie liczone wg wysokiej podstawy.
Też tak rozumiecie tą odpowiedź? Pokrywa się ona z tym co mówią przepisy. Tylko żeby wszystkie oddziały były tak zgodne jak stanowisko Pani która odpowiada w imieniu Zusu na epue
No ale mam nadzieje, że informacja będzie dla was przydatna.
Możektóraś z was, z terminem porodu na rok 2016 była w zusie się dowiedzieć jak będzie wypłacany macierzyński? Czy mówią to samo?
FasUla lubi tę wiadomość
Lilijka30 -
nick nieaktualnyHej, ja w moim zusie nie pytalam, ale od strony prawnej to sie zgadza;) dzis i tak zlozylam dokumenty do wczesniejszego macierzynskiego, bo u mnie termin na sam poczatek stycznia, wiec nie zal mi tych kilku dni, ale w Twoim przypadku rzeczywiscie wczesniejszy macierzynski sie nie oplaca!
I pani w Zusie byla na tyle mila, ze sama przypomniala, zeby po skonczonym macierzysbkim zglosic sie do chorogowego w ciagu 7 dni, czy tam zdrowotnego... w kazdym razie zeby pamietac o tej rejestracji.
Mam pytanie, czy akt urodzenia dziecka trzeba doniesc osobiscie?? -
Lilijka30 wrote:Bo to oznacza, że nie trzeba przechodzić na wcześniejszy macierzyński. Można spokojnie rodzić w roku 2016 i jesli się miało wysokie chorobowe to macierzynski też bedzie wysoki.
No i jesli jest ktoś lub któraś z nas będzie szybko w drugiej ciązy ( do 3 miesięcy od końca macierzyńskiego) i przejdziemy na L4 z tytułu np właśnie drugiej ciąży, to mimo, że przejdziemy na to chorobowe np. 2 miesiace po zakończonym macierzyńskim to L4 i kolejne macierzyńskie będzie liczone wg wysokiej podstawy.
Też tak rozumiecie tą odpowiedź? Pokrywa się ona z tym co mówią przepisy. Tylko żeby wszystkie oddziały były tak zgodne jak stanowisko Pani która odpowiada w imieniu Zusu na epue
No ale mam nadzieje, że informacja będzie dla was przydatna.
Możektóraś z was, z terminem porodu na rok 2016 była w zusie się dowiedzieć jak będzie wypłacany macierzyński? Czy mówią to samo?
Mój mąż był niedawno w ZUSie na "szkoleniu" odnośnie zmian w zasiłkach i Pani prowadząca powiedziała, że narazie wytycznie w tym oddziale (opolski) są takie, że prawdopodobnie wszystko co po nowym roku będą przeliczać na nowo. I mimo, że M powiedział, że ustawa nie zmieniła zasad art. 43 o nieprzeliczaniu podstawy, to Pani z ZUS nie przychyliła się do jego zdania. Choć przeliczanie wcale nie jest tym Paniom na rękę, bo to dodatkowa robota...
A mnie to akurat interesuje, bo skończyłam już macierzyński, a jestem aktualnie w kolejnej ciąży.
Nawet jak teraz stanowisko będzie pokrywać się z tym co napisała Pani na pue, to jak to wszystko będzie wyglądać za parę miesięcy to nikt nie zagwarantuje..
A co do zgłoszeń po zakończonym macierzyńskim, to radzę to robić W DNIU, a nie do 7 dni.
-
FasUla widzę, że formalności masz już za sobą
proszę bądź tak miła lub ktokolwiek inny i kwestią podsumowania mogłabyś napisać jakie dokumenty należy złożyć w zus przechodząc na wcześniejszy macierzyńskia w przypadku działalności gospodarczej?
Czy mogłabym tez prosić abyś dołączyła tutaj treść wniosku o przyznanie wcześniejszego macierzyńskiego?
Czy te same dokumenty składa się wtedy również u pracodawcy posiadając dodatkowo umowę o pracę na pół etatu?
dziękuję bardzo z góry za pomoc i pozdrawiam -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZ dg dokumenty to:
Zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu
Druk z3b
Wniosek o macierzyński podpisany
Co do wniosku, to jest pare stron wczesniej ogólna formułka, mnie podytkowala Pani w zusie i mozna tez znaleźć w necie jakis wzór;) -
Lilijka30 wrote:...oraz nie nastąpi przerwa w ubezpieczeniu chorobowym, to podstawa zasiłku macierzyńskiego nie ulegnie zmianie.
czyli musimy pilnowac wyrejestrowania ze skladek społecznych, w tym chorobowego w momencie otrzymania decyzji o przyznaniu zasiłku macierzyńskiego i ponownym zarejestrowaniu do nich z końcem macierzyńskiego. ja juz sobie zapisałam w kalendarzu -
Byłam też dziś Zusie (woj.śląskie) i pani od zasiłków, powiedziała, że jesli nie wypadnę z ubezpieczeń, to nie ma podstaw do tego żeby wyliczać zasiłek na nowo...
Trochę to się ma nijak do tego co pisała Rybaaaa.... nie kumam. jasno jest napisane w przepisach jak ma byc to liczone więc skąd tak odmienne opinie?Lilijka30 -
Nie wytrzymałam i zadzwoniłam na infolinie...2 razy
Rozmawiałam z panem, który powiedział, że jeśli nie ma przerwy w zasiłkach dłuższej niż 3 miesiące i nie wypadło się z ubezpieczenia to podstawa nie będzie naliczana na nowo.
Druga rozmowa była z Panią, która powiedziała to samo. Mam teraz prawo do zasiłku i jeśli będzie kontynuacja macierzyńskiego z L4 to nie będa liczyć na nowo.
Ponoć nie mogą tego zmienić, także w styczniu nie może okazać się, że przepisy sa nieważne, bo de facto one dopiero wchodzą w życie w styczniu. na nowo będa naliczać tym osobom, które dopiero idą na L4-co jest logiczne.
Rybaaaa a może spróbujesz zadzwonić do swojego zusu i na infolinie i zobaczymy co Ci powiedzą?Swoją drogą, rozmowy sa nagrywane, więc jest dowód na to co mówili
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 08:28
Lilijka30 -
nick nieaktualny