X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann tak samo robię zeby sie nie nakładało... Najwyżej jeszcze w zusie dopytam ale chyba nie powinno sie nakładać.
    Co do odwołań w sadzie, to kilka dziewczyn z forum tutaj chyba tez tak miało, ale nie wiem jak sie skończyło. Na pewno najpierw dobre odwołanie, potem sad i od początku sprawdzony prawnik.

Sann11, polkosia lubią tę wiadomość

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiii moja znajoma się sądzi z nimi. Prawnik (akurat jej znajomy) zajmował się tą sprawą. W Bydgoszczy sprawę wygrała ale zus się odwołał od decyzji i teraz w poniedziałek prawnik i jej mąż muszą jechać do Gdańska na kolejną rozprawę.
    Trzy światy...

• Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    hej dziewczyny,

dzisiaj dostałam z ZUSu pismo o odmowie prawa do zasiłku :( póki co chorobowego, ale wiąże się z tym tez macierzyński...
    zostałam bez środków do życia i zamierzam walczyć z nimi w sądzie...

czy któraś z Was miała taką sytuację i się odwoływała?

a jaki był powód odmowy?

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Sann tak samo robię zeby sie nie nakładało... Najwyżej jeszcze w zusie dopytam ale chyba nie powinno sie nakładać.
    Co do odwołań w sadzie, to kilka dziewczyn z forum tutaj chyba tez tak miało, ale nie wiem jak sie skończyło. Na pewno najpierw dobre odwołanie, potem sad i od początku sprawdzony prawnik.

Moja księgowa i prawniczka twierdzą, że lepiej mieć dłuższe L4 i w trakcie przejśc na wcześniejszy zasiłek. Wówczas z automatu L4 jest przerwane i za resztę nie ma wypłaty. Prawniczka twierdzi, że bezpieczniej mieć L4 dłuższe.
    Jak widać co osoba to opinia.

Lilijka30
  • akira Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    hej dziewczyny,

dzisiaj dostałam z ZUSu pismo o odmowie prawa do zasiłku :( póki co chorobowego, ale wiąże się z tym tez macierzyński...
    zostałam bez środków do życia i zamierzam walczyć z nimi w sądzie...

czy któraś z Was miała taką sytuację i się odwoływała?

Wspolczuje stresów. Moze Madzia sie odezwie, bo juz jakis czas temu zaczela batalie w sadzie.

U mnie kontrola wyjasniona, zasiłek odblokowany. Wczoraj zlozylam wniosek o zasilek macierzynski. Po decyzji mam sie wyrejestrowac ze skladek wszystkich i ponownie zarejestrowac do zdrowotnego wraz z deklaracja.

polkosia, wredotka i inne dziewczyny - jak dlugo czekalyscie na decyzje o macierzynskim?

FasUla lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie dostałam swoje pierwsze zwolnienie i muszę w poniedziałek zanieść je do ZUS. Czy powinnam coś jeszcze sobie wcześniej przygotować?
    Druga sprawa, chciałbym wyjechać na święta do rodziny, wiem, że powinnam to zgłosić w ZUS. Tylko czy jest do tego jakiś specjalny druk? Czy mam napisać jakieś pismo? Ktoś może ma wzór?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm jesli bardzo Ci zależy możesz napisać oświadczenie ze w dniach wtedy i wtedy bedziesz przebywać pod danym adresem, ale ja bym sobie odpuściła i w razie kontroli napisała oświadczenie.
    Do zwolnienia zla i druk zb3 z numerem konta i pieczątka firmowa. Miej tez ksero l4 dla siebie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pieczątki firmowej. O ksero l4 pamiętałam, bo chcę mieć potwierdzenie, że złożyłam. A ten zb3 można w sieci znaleźć albo na PUE?
    Wolę złożyć im to oświadczenie i mieć spokojne święta, szczególnie, że jadę kilka dni przed świętami.

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z terminem porodu na rok 2016!

Pisałam do Zusu,żeby mieć pewność jak będzie liczony macierzyński dla kobiet,które sa obecnie na L4.

Dostałam taką odpowiedź. Może się przyda. W końcu nie jest to suchy zapis z ustawy, a stanowisko Zusu. Ciekawe tylko czy taka odpowiedź na epue jest zobowiązująca dla Zusu?

Dzień dobry
    Odpowiadając na Pani pytanie informuję, że zmiany w ustawie z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, które będą obowiązywały od 1 stycznia 2016 r. nie zmieniają art. 43 - Podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe.
    Zatem w sytuacji gdy prawo do zasiłku chorobowego powstało w 2015 r. i pomiędzy zasiłkami nie będzie przerwy oraz nie nastąpi przerwa w ubezpieczeniu chorobowym, to podstawa zasiłku macierzyńskiego nie ulegnie zmianie.

FasUla, Ppatison, alinalii lubią tę wiadomość

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo to oznacza, że nie trzeba przechodzić na wcześniejszy macierzyński. Można spokojnie rodzić w roku 2016 i jesli się miało wysokie chorobowe to macierzynski też bedzie wysoki.

No i jesli jest ktoś lub któraś z nas będzie szybko w drugiej ciązy ( do 3 miesięcy od końca macierzyńskiego) i przejdziemy na L4 z tytułu np właśnie drugiej ciąży, to mimo, że przejdziemy na to chorobowe np. 2 miesiace po zakończonym macierzyńskim to L4 i kolejne macierzyńskie będzie liczone wg wysokiej podstawy.

Też tak rozumiecie tą odpowiedź? Pokrywa się ona z tym co mówią przepisy. Tylko żeby wszystkie oddziały były tak zgodne jak stanowisko Pani która odpowiada w imieniu Zusu na epue :-)

No ale mam nadzieje, że informacja będzie dla was przydatna.
    Możektóraś z was, z terminem porodu na rok 2016 była w zusie się dowiedzieć jak będzie wypłacany macierzyński? Czy mówią to samo?

FasUla lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja w moim zusie nie pytalam, ale od strony prawnej to sie zgadza;) dzis i tak zlozylam dokumenty do wczesniejszego macierzynskiego, bo u mnie termin na sam poczatek stycznia, wiec nie zal mi tych kilku dni, ale w Twoim przypadku rzeczywiscie wczesniejszy macierzynski sie nie oplaca!:)
    I pani w Zusie byla na tyle mila, ze sama przypomniala, zeby po skonczonym macierzysbkim zglosic sie do chorogowego w ciagu 7 dni, czy tam zdrowotnego... w kazdym razie zeby pamietac o tej rejestracji.
    Mam pytanie, czy akt urodzenia dziecka trzeba doniesc osobiscie??

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Bo to oznacza, że nie trzeba przechodzić na wcześniejszy macierzyński. Można spokojnie rodzić w roku 2016 i jesli się miało wysokie chorobowe to macierzynski też bedzie wysoki.

No i jesli jest ktoś lub któraś z nas będzie szybko w drugiej ciązy ( do 3 miesięcy od końca macierzyńskiego) i przejdziemy na L4 z tytułu np właśnie drugiej ciąży, to mimo, że przejdziemy na to chorobowe np. 2 miesiace po zakończonym macierzyńskim to L4 i kolejne macierzyńskie będzie liczone wg wysokiej podstawy.

Też tak rozumiecie tą odpowiedź? Pokrywa się ona z tym co mówią przepisy. Tylko żeby wszystkie oddziały były tak zgodne jak stanowisko Pani która odpowiada w imieniu Zusu na epue :-)

No ale mam nadzieje, że informacja będzie dla was przydatna.
    Możektóraś z was, z terminem porodu na rok 2016 była w zusie się dowiedzieć jak będzie wypłacany macierzyński? Czy mówią to samo?

Mój mąż był niedawno w ZUSie na "szkoleniu" odnośnie zmian w zasiłkach i Pani prowadząca powiedziała, że narazie wytycznie w tym oddziale (opolski) są takie, że prawdopodobnie wszystko co po nowym roku będą przeliczać na nowo. I mimo, że M powiedział, że ustawa nie zmieniła zasad art. 43 o nieprzeliczaniu podstawy, to Pani z ZUS nie przychyliła się do jego zdania. Choć przeliczanie wcale nie jest tym Paniom na rękę, bo to dodatkowa robota...
    A mnie to akurat interesuje, bo skończyłam już macierzyński, a jestem aktualnie w kolejnej ciąży.
    Nawet jak teraz stanowisko będzie pokrywać się z tym co napisała Pani na pue, to jak to wszystko będzie wyglądać za parę miesięcy to nikt nie zagwarantuje..
    A co do zgłoszeń po zakończonym macierzyńskim, to radzę to robić W DNIU, a nie do 7 dni.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Asiula89 Nowa

Wysłany: 21 grudnia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla widzę, że formalności masz już za sobą :) proszę bądź tak miła lub ktokolwiek inny i kwestią podsumowania mogłabyś napisać jakie dokumenty należy złożyć w zus przechodząc na wcześniejszy macierzyńskia w przypadku działalności gospodarczej?

Czy mogłabym tez prosić abyś dołączyła tutaj treść wniosku o przyznanie wcześniejszego macierzyńskiego?

Czy te same dokumenty składa się wtedy również u pracodawcy posiadając dodatkowo umowę o pracę na pół etatu?

dziękuję bardzo z góry za pomoc i pozdrawiam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Rybaaa za info z tymi zgłoszeniami:) najlepiej chyba wszystko robic od razu albo nawet dzien wczesniej, tym bardziej ze sa inne przepisy jak dg jest jednoosobowa...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z dg dokumenty to:
    Zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu
    Druk z3b
    Wniosek o macierzyński podpisany

Co do wniosku, to jest pare stron wczesniej ogólna formułka, mnie podytkowala Pani w zusie i mozna tez znaleźć w necie jakis wzór;)

• akira Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    ...oraz nie nastąpi przerwa w ubezpieczeniu chorobowym, to podstawa zasiłku macierzyńskiego nie ulegnie zmianie.

czyli musimy pilnowac wyrejestrowania ze skladek społecznych, w tym chorobowego w momencie otrzymania decyzji o przyznaniu zasiłku macierzyńskiego i ponownym zarejestrowaniu do nich z końcem macierzyńskiego. ja juz sobie zapisałam w kalendarzu :-)

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam też dziś Zusie (woj.śląskie) i pani od zasiłków, powiedziała, że jesli nie wypadnę z ubezpieczeń, to nie ma podstaw do tego żeby wyliczać zasiłek na nowo...

Trochę to się ma nijak do tego co pisała Rybaaaa.... nie kumam. jasno jest napisane w przepisach jak ma byc to liczone więc skąd tak odmienne opinie?

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wytrzymałam i zadzwoniłam na infolinie...2 razy :-)
    Rozmawiałam z panem, który powiedział, że jeśli nie ma przerwy w zasiłkach dłuższej niż 3 miesiące i nie wypadło się z ubezpieczenia to podstawa nie będzie naliczana na nowo.
    Druga rozmowa była z Panią, która powiedziała to samo. Mam teraz prawo do zasiłku i jeśli będzie kontynuacja macierzyńskiego z L4 to nie będa liczyć na nowo.
    Ponoć nie mogą tego zmienić, także w styczniu nie może okazać się, że przepisy sa nieważne, bo de facto one dopiero wchodzą w życie w styczniu. na nowo będa naliczać tym osobom, które dopiero idą na L4-co jest logiczne.

Rybaaaa a może spróbujesz zadzwonić do swojego zusu i na infolinie i zobaczymy co Ci powiedzą?Swoją drogą, rozmowy sa nagrywane, więc jest dowód na to co mówili :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 08:28

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z innej beczki, byłam dzisiaj w ZUSie i złożyłam swoje L4. Napisałam na PUE o włączenie zakładki Świadczeniobiorcy i odpisali mi, że na chwilę obecną to nie jest możliwe. Czy ktoś może wie dlaczego?

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pojęcia. Ja miałam ją od razu.

Lilijka30
‹‹ 228 229 230 231 232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ