Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Drogie mamy!
Proszę o radę i ewentualne rozwianie moich wątpliwości, bo zgłupieję z tym ZUSem. Od sierpnia do 21 grudnia byłam na zwolnieniu (wypłacone bez problemu), od 21 grudnia złożyłam wniosek o zasiłek macierzyński. Pytanie brzmi - jaką składkę opłacić za grudzień?
W ZUSie dostaję różne informacje, większość urzędników twierdzi, że trzeba złożyć deklarację zerową i zapłacić tylko składkę zdrowotną, ponieważ chorobowe było wypłacone bez problemu.
Jak było w Waszym przypadku? Czy mam opłacić jeszcze społeczne i FP? Jeśli tak to od jakiej podstawy?
kaniula24 -
dynamiczna wrote:no to ja z innej beki po macierzyńskim przeszłam na l4 ale to mało istotne pojawiła się ramka z nr decyzji i datami ale nie mam kwot co to znaczy??
decyzja pozytywna
Gdyby decyzja była negatywna to na pewno dostałabyś pismo itd.
--
Mateusz23.08.2018 [*] 9t+4d
-
kaniula24 nie wiem bo jeszcze nie mam decyzji co do macierzyńskiego a zapłaciłam wczoraj ale ja z chorobowym też tak robiłam, że mimo iż nie było decyzji to i tak płaciłam zdrowotną tylko.
Potem decyzja co do chorobowego była wydana i wszystko było ok, ale dziewczyny niektóre tak jak mówiłam płaciły pełną składkę od najniższej podstawy a potem ubiegały się o zwrot więc to zależy od Ciebie i Twoich nerwów;D
-
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny
Uwaga ja z dlugim postem i milionem pytan ale moze na ktores ktos bedzie znal odpowiedz
Zaczynajac od poczatku, pracowalam przez wiele lat w jednej firmie na umowe zlecenie w pazdzierniku 2014 roku kazalam sobie umowe ozusowac wraz z chorobowym, w czerwcu 2015 roku okazalo sie ze jestem w ciazy, w polowie lipca poszlam na l4 ktore trwalo do polowy wrzesnia, zrezygnowalam z pracy i w pazdzierniku otworzylam dzialalnosc z preferencyjnym zusem i chorobowym, od samego poczatku zatrudniam pracownika ktorym jest ojciec dziecka (zatrudniony na 1/4 etatu). i teraz mam kilka pytan:
1. Jesli chodzi o macierzynski czy ktos sie orientuje jak to zalatwic na nowych zasadach? Mnie z racji tego ze jestem ubezpieczona od ponad roku przysluguje zasilek macierzynski ale nie bedze on opiewal na kwote 1000zl ktore teraz panstwo zapewnia, czy w zwiazku z tym skladam do zusu normalnie o zasilek i zostanie mi z automatu podwyzszony? czy musze jakis dodatkowy papier zlozyc? A moze to totalnie olac i zlozyc zamiast o zasilek to do urzedu skarbowego o Świadczenie rodzicielskie?
2. Jesli bede sie starac o becikowe, to czyje zaswiadczenia o zarobkach musze zlozyc? Zameldowana jestem przy mamie wraz z rodzenstwem, tez tu mam zarejestrowana dzialalnosc. Czy w takim wypadku do rodziny zaliczaja sie wszyscy ktorzy w tym miejscu sa zameldowani in pracuja? Czy skladam tylko za siebie zaswiadczenie, ewentualnie za ojca dziecka?
3. Co do ojca dziecka jak sie pewnie domyslacie nie jestesmy malzenstwem wiec wedlug prawa jestesmy dla siebie obcy dlatego moge go zatudniac, czy w momencie urodzienia dziecka on staje sie czescia rodziny? czy to moze kolidowac z jego zatrudnieniem w firmie?
Wydaje mi sie ze o chyba najwazniejsze pytania. Bylabym wdzieczna za odpowiedz na jakiekolwiek -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, jestem na macierzyńskim a właściwie czekam dopiero na decyzję w tej sprawie
powiedzcie mi proszę, co zrobić by móc wysyłać odpowiednie dokumenty takie jak co miesięczne deklaracje dra lub potem po decyzji zwua a następnie zza do ZUS drogą elektroniczną przez Pue? Czy konieczny do tego jest podpis elektroniczny?
Słyszałam, że jest taka możliwość, a jednak byłaby to wygoda tym bardziej jak maleństwo się urodzi i nie trzeba będzie co miesiąc śmigać do ZUS
-
nick nieaktualnyMusisz zlozyc wniosek przez pue o podpis zaufany w epuap. Potem idziesz podpisac papierek do najblizszego urzedu gminy badz zusu (jeszcze sa inne urzedy ale to musisz sprawdzic gdzie u ciebie mozna to podpisac) i juz mozesz wysylac
Mnie pani w zusie zapytala czy od razu nie chce tego podpisu miec i wypelnila dekumenty za mnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 17:39
-
nick nieaktualnyCzesc mamuski
udzielalam sie w temacie ale poznien komplikacje w ciazy byly i jakos tak uciekl temat
4.12 urodzilam coreczke, porod niestety zakonczony cc, ale wazne ze wszystko szczesliwie sie skonczylo
Ja w sprawie macierzynskiego, otoz sama szukalam informacji ile czeka sie na decyzje kase itp wiec postanowilam podzielic sie informacjami jak to u mnie wygladalo
4.12 poród
15.12 złożenie wniosku o macierzyński
29.12 pozytywna decyzja widoczna na pue
07.01 widoczne na pue daty i kwoty wyplat
13.01 pierwsza zalegla wyplata za grudzien
25.01 druga wyplata za styczen
Myslalam ze z kwotami i datami beda czekali az oplace skladke za grudzien jednak sie mylilamjak widac niecaly miesiac trwalo czekanie na wyplate, ale u mnie wszystko szybko szlo od poczatku (l4 od poczatku ciazy) to chyba zalezy od oddzialu. Aa i z racji ze wniosek zlozylam w ciagu 14 dni zasilek wyplacany bedzie w 80% przez caly rok. Na pue mam rozpisany juz macierzynski za caly rok wraz z kwotami i datami takze spac moge spokojnie. Z wycofaniem skladek zaczekam do wyplaty.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 22:49
FasUla, jenny88 lubią tę wiadomość
-
ciri22 wrote:Czesc dziewczyny
Uwaga ja z dlugim postem i milionem pytan ale moze na ktores ktos bedzie znal odpowiedz
Zaczynajac od poczatku, pracowalam przez wiele lat w jednej firmie na umowe zlecenie w pazdzierniku 2014 roku kazalam sobie umowe ozusowac wraz z chorobowym, w czerwcu 2015 roku okazalo sie ze jestem w ciazy, w polowie lipca poszlam na l4 ktore trwalo do polowy wrzesnia, zrezygnowalam z pracy i w pazdzierniku otworzylam dzialalnosc z preferencyjnym zusem i chorobowym, od samego poczatku zatrudniam pracownika ktorym jest ojciec dziecka (zatrudniony na 1/4 etatu). i teraz mam kilka pytan:
1. Jesli chodzi o macierzynski czy ktos sie orientuje jak to zalatwic na nowych zasadach? Mnie z racji tego ze jestem ubezpieczona od ponad roku przysluguje zasilek macierzynski ale nie bedze on opiewal na kwote 1000zl ktore teraz panstwo zapewnia, czy w zwiazku z tym skladam do zusu normalnie o zasilek i zostanie mi z automatu podwyzszony? czy musze jakis dodatkowy papier zlozyc? A moze to totalnie olac i zlozyc zamiast o zasilek to do urzedu skarbowego o Świadczenie rodzicielskie?
2. Jesli bede sie starac o becikowe, to czyje zaswiadczenia o zarobkach musze zlozyc? Zameldowana jestem przy mamie wraz z rodzenstwem, tez tu mam zarejestrowana dzialalnosc. Czy w takim wypadku do rodziny zaliczaja sie wszyscy ktorzy w tym miejscu sa zameldowani in pracuja? Czy skladam tylko za siebie zaswiadczenie, ewentualnie za ojca dziecka?
3. Co do ojca dziecka jak sie pewnie domyslacie nie jestesmy malzenstwem wiec wedlug prawa jestesmy dla siebie obcy dlatego moge go zatudniac, czy w momencie urodzienia dziecka on staje sie czescia rodziny? czy to moze kolidowac z jego zatrudnieniem w firmie?
Wydaje mi sie ze o chyba najwazniejsze pytania. Bylabym wdzieczna za odpowiedz na jakiekolwiek
Ciri, z tego co wiem, to od stycznia, czyli od kiedy wchodza nowe przepisy, pojaiwają się nowe dokumenty w płatniku i nowe kody i jest taki kod a propos uzupelniania zasilku do wysokosci swiadczenia rodzicielskiego.
Masz prawo do zasilku macierzynskiego wiec raczej na pewno przez zus to bedziesz musiala zalatwiac.
Do becikowego znaczenie ma adres zamieszkania. Masz inny niż zameldowania? W dokumentach podajesz osoby tworzące z Tobą gospodarstwo domowe - nie ważne kto pod danym adresem też mieszka. Co do ojca dziecka to nie wiem, jak gp w takim wypadlu uwzględnić (i czy w og9le trzeba), ale chyba będzie potrzebne wtwdy zaświadczenie, że on nie pobierał zasiłku na to dziecko (zresztą w innych przypadkach często i tak jeat potrzebne)
Co do pytania nr 3 myślę, że nie powinno to mieć związku.
Sorry za literówki, ale już późno i nie mam siły poprawiać ;/ -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyRybaaa dzieki za odpowiedz
wczoraj wreszcie po wielu dniach dokopalam sie do info (a szukalam naprawde dlugo) ze jwali chodzi o becikowe jesli ojciec sie przyznaje do ojcostwa a przez sad nie jest wskazane ze nie bierze czynnego udzialu w wychowywanie dziecka z gory jest traktowany jak ojciec i sie wlicza do becikowego czyli trzeba jego zadwiadczenie o zarobkach przyniesc i podzielic zarobki rodzicow na 3. Nie ma znaczenia czy mieszkaja razem czy nie oraz kto z matka czy mieszka z ojcem dziecka czy z kims innym. W gospodarstwo domowe wlicza sie jedynie drugi rodzic, i rodzenstwo danego dziecka na ktorw jest wniosek skladany oraz osoby ktore sa pod nasza opieka (np babcia ktora sie opiekunemy ale na mocy prawa)
Co do zatrudnienia konkubina to nawet po urodzeniu dziecka i w momencie mieszkania razem nadal nie stanowimy rodziny więc mogę go zatrudniac.
A mam jeszcze pytanie co z becikowym, czy jadło obliczamy te zarobki to liczę srednie zarobki za cały rok czy sprawdzaja czy ani razu nie przekroczyła dopuszczanel kwoty na członka rodziny bo tu mam watpliwosci.