X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też jestem na l4 i np. teraz miałam decyzję, kwoty, daty wypłaty, a zwolnienie jeszcze nie wpisane :) generalnie to u mnie idzie dość szybko, a od wysłania l4 pocztą priorytetem z tego samego miasta, w którym jest ZUS, to l4 jest wpisane po minimum tygodniu od wysłania, a decyzja jest po następnych 2-3 dniach od razu z kwotami i datą wypłaty. Musisz się uzbroić w cierpliwość.

201602111680.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie Wy macie tę decyzję? ja mam chyba inny PUE :D nie mogę zlokalizować... mam jedynie wprowadzone zwolnienia

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świadczeniobiorca-zasiłki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 20:46

201602111680.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki muszę sprawdzić czy to mam :-) bo ja mam jeszcze pracowników i tam sporo tych zakładek

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miminkowa wrote:
    Nie trzeba bo podstawa nie będzie przeliczana na nowo jeśli od zakończenia macierzyńskiego do przejścia na L4 (jakiekolwiek, niekoniecznie ciążowe) nie minie 3 miesiące. Trzeba tylko pamiętać żeby zaraz po macierzyńskim zgłosic się do dobrowolnego chorobowego aby zachować ciągłość ubezpieczenia. W tym czasie opłaca się już minimalne składki :)
    Więc wysoką podstawe do macierzyńskiego można ciągnąć bardzo długo. Wystarczy raz na 3 miesiące iść przynajmniej na 1 dzień na L4 i można spokojnie zajść w ciążę nawet 2 lata po macierzyńskim i podstawa będzie taka sama jak na macierzyńskim. Gwarantuje to art. 43 ustawy :)

Miminkowa, byłoby cudnie, ale ustawodawca narobił tyle zamieszania w tym temacie i wątpię, żeby na tym miał poprzestać... :/

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, poniewaz grozi mi pojscie do szpitala z dnia na dzien to jakich formalnosci musze dokonac jesli by do tego doszlo? Oraz mam pracownika zatrudnionego 1/4 etatu a wystawiam faktury raz w miesiacu. Czy jesli bede w szpitalu i w czasie pobytu tam nie wystawie faktury zadnej to czy sie czepna jesli dochod bede miala podobny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2016, 08:09

• Helen Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    letty wrote:
    Dzięki muszę sprawdzić czy to mam :-) bo ja mam jeszcze pracowników i tam sporo tych zakładek
    Zakładkę z zasiłkami aktywuje się telefonicznie dzwoniąc na centrale do Zus-u, jesli nie masz tej zakładki , ja mam w świadczeniobiorcy to aby było aktywno okno to musisz postąpić tak jak napisałam powyżej.

ja dalej z tym L4
    u mnie nie dzisiaj w zakładce zasiłki jest juz wpisany okres upr. do swiadczenia z procentem świadczenia 100% ale nie ma jeszcze obok kwot.
    Decyzją z 13.01 i jest nr.sprawy
    spojrzałam na te co mam ponizej, co mi nie przyznali kiedys bo miałąm luki w płaceniu chorobowego i tam nie było wogóle zadnych %, a dosc dawno jak byłam na zwolnieniu i na małej składce to miałam przy decyzjach wpisane 80% i 60%
    i czy oznacza ze mam czekac cierpliwie az wprowadzą do systemu te kwoty?
    próbowałam się dodzwonic do mojego Zus-u ale nikt nie odbiera.

jak u was było?
    tzn ze jest szansa ze wszystko ładnie się rozwiąże? na + ?

letty lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, poniewaz grozi mi pojscie do szpitala z dnia na dzien to jakich formalnosci musze dokonac jesli by do tego doszlo? Oraz mam pracownika zatrudnionego 1/4 etatu a wystawiam faktury raz w miesiacu. Czy jesli bede w szpitalu i w czasie pobytu tam nie wystawie faktury zadnej to czy sie czepna jesli dochod bede miala podobny?
    pracownik moze wystawic za ciebie fakture, mozesz go upowaznic.

feegu6l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki:) czyli tak naprawde jak mam pracownika nie musze sie przejmowac jak pojde do szpitala? nie powinno byc problemow z funkcjonowaniem firmy? Bo nie wiem jak to zus na to patrzy..

• Helen Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tego co się oerientuje to nie, gorzej jakby to byłą 1 os.działalnosc, mozesz tez zlecic wystawianie faktur księgowości.Najlepiej porozmawiaj z księgowością.

feegu6l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie ja sama prowadze ksiegowosc wiec nie moge nikomu zlecic. Ale nic dzieki :) Pocieszylas mnie :D

• letty Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri ja mam 2 pracowników... firma funkcjonuje normalnie :)

ciri22 lubi tę wiadomość

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Własnie ja sama prowadze ksiegowosc wiec nie moge nikomu zlecic. Ale nic dzieki :) Pocieszylas mnie :D
    zawsze mozesz isc po porade do biura rachunkowego

feegu6l.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, bardzo proszę Was o pomoc bo im więcej czytam tym bardziej głupieje ....

Miałam zwolnienie L4 w okresie 30.12.2015-10.01.2016 i obecne 11.01.2016-18.01.2016 (będę je także kontynuować). Składka za grudzień zapłacona 5stycznia (od podstawy 7000zł). Za dwa dni grudnia powinnam otrzymam zasiłek do 5 lutego. Czy otrzymanie zasiłku za te dwa dni powoduje automatycznie, że za styczeń będę mogła już zapłacić tylko składkę zdrowotną?
    Wiele z was pisze o zapłaceniu na wszelki wypadek składki za styczeń ale od najniższej podstawy, jednak składając w ZUS druk DRA Pani w okienku mówiła mi abym pamiętała, że podstawa nie może w następnym miesiąca być mniejsza (tylko wyższa). To nie rozumiem jak mam opłacić na wszelki wypadek tą składkę od najniższej podstawy .... :/

Mam podstawowy panel PUE (nie mam zakładki świadczeniobiorca), nie zatrudniam żadnego pracownika, czy moje zwolnienie będę widzieć tylko w zakładce "ubezpieczony" --> zwolnienia lekarskie czy powinnam je mimo wszystko widzieć także w zakładce "płatnik" --> zwolnienia lekarskie?
    Może któraś z Was zerknąć jak ma u siebie?

Jak mam aktywować tą zakładkę "swiadczeniobiorca" abym widziała na jakim etapie są rozliczane moje zwolnienia?

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaniula24 wrote:
    Sann11 i bez problemu była decyzja o macierzyńskim? Nie wiem już sama czy płacić, 10 tuż tuż.

hej chciałam Ci napisać, że po napisaniu podania w zusie o zwrot składek przez poczte bo nie miałam przy sobie nr konta listonosz przyniósł kasę po 5 dniach.

3i49io4pumnm9gni.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny od decyzji do jej weryfikacji przy L4 ciązowym ile mniej więcej czekałyscie czasu?
    dzwoniłam na infolinię i znam już kwoty, teraz wszystko zależy od tego czy to podbiją na weryfikacji.
    decyzja z dn. 13.01
    zwolnienie z 28.12
    wiem ze mają czas do 29.01 tak mi Pani powiedziała na infolinii, ale fajnie by było wiedzieć czy a tyle musiałyscie czekac?

feegu6l.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    dziewczyny od decyzji do jej weryfikacji przy L4 ciązowym ile mniej więcej czekałyscie czasu?
    dzwoniłam na infolinię i znam już kwoty, teraz wszystko zależy od tego czy to podbiją na weryfikacji.
    decyzja z dn. 13.01
    zwolnienie z 28.12
    wiem ze mają czas do 29.01 tak mi Pani powiedziała na infolinii, ale fajnie by było wiedzieć czy a tyle musiałyscie czekac?

A którego zapłaciłaś składkę za grudzień że uważasz że mają czas do 29 stycznia?
    Na wypłatę mają 30 dni od dnia zapłaty za składkę grudniową. No chyba, że coś będzie nie tak to się przeciąga ....

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Helen Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skladke opłaciłam 8.01 za grudzien
    a czas sie nie liczy od zwolnienia?

feegu6l.png
  • jeekee Nowa

Wysłany: 15 stycznia 2016, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny! :)
    od ponad miesiąca jestem mamą, a od pół roku biznes woman ;)

mam do was pytanie - w związku z tym, że DG prowadzę krótko - 4mc przed porodem, spodziewałam się kontroli zus, ale.... za tydzień mija 30 dni od złożenia wniosku o zasiłek macierzyński, a od dwóch dni w PUE mam wypełnioną tabelkę z datą decyzji, kwotami i datami wypłat na cały rok. Pierwsza, za zeszły mc, już za 4 dni ;)

Czy to oznacza, że ominęła mnie kontrola?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2016, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie osobiscie sie wydaje ze moga. Skoro przy dlugim L4 jest wyplata w jednym miesiacu i w drugim a w trzecim moga przyjsc z kontrola to podejrzewam ze podobnie i tutaj ze przez caly okres trwania macierzynskiego moga wpasc.

‹‹ 232 233 234 235 236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ