X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Wanna Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nie ma co demonizować tych kontroli. Jeśli nawet kontrolerzy nie zastaną Was w domu, to wystarczy pisemne wyjaśnienie, dlaczego. Oczywiście pod warunkiem, że nie macie zwolnienia "leżącego". Wtedy zapewne przyjdą raz jeszcze.

k0kdha00ytas68fh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy akt urodzenia trzeba donieść osobiście?

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    A ile czasu prowadzisz DG ???
    Kochana czas na wyplate zasilku za grudzien maja do lutego - zalezy ktorego zaplacilas skladke za grudzień. Jeżeli zaplacilas np. 8 stycznia to naja czas do 8 lutego. Liczy sie data zaplaty skladki a nie zlozenia dokumentów.

Daj znać jak ta kontrola. Z jakiego jestes miasta???

Wiem, że to 30 dni od opłacenia składki, opłaciłam ją jeszcze w grudniu, żeby to wszystko przyspieszyć. Działalność prowadzę od 2012, tylko ją zawieszałam na okres wakacyjny co wynika z profilu mojej działalności. Dla mnie wakacje to okres martwy, ale dla zusu każde odwieszenie to nowa firma...

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanna wrote:
    Ale nie ma co demonizować tych kontroli. Jeśli nawet kontrolerzy nie zastaną Was w domu, to wystarczy pisemne wyjaśnienie, dlaczego. Oczywiście pod warunkiem, że nie macie zwolnienia "leżącego". Wtedy zapewne przyjdą raz jeszcze.

To nie do konca jest takie hop siup. Najczęściej wymagają jakiegoś potwierdzenia gdzie się było. Ale czytałam gdzieś na forum, że dziewczyna miała L4 chodzone, a kontrol przyszła do niej w ciągu dnia gdy spała. Nawet nie słyszała jak ktoś dzownił albo pukał. Napisała więc w wyjaśnieniu dokładnie to, jak było. Uznali to. Poza tym podobno kontrolują faktycznie w godzinach swojego urzędowania czyli poniedz-piątek między 8 a 16 więc jak się zrobi cieplej to na spacer będzie można iść popołudniu i tyle.

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Wiem, że to 30 dni od opłacenia składki, opłaciłam ją jeszcze w grudniu, żeby to wszystko przyspieszyć. Działalność prowadzę od 2012, tylko ją zawieszałam na okres wakacyjny co wynika z profilu mojej działalności. Dla mnie wakacje to okres martwy, ale dla zusu każde odwieszenie to nowa firma...

A czy możesz napisać którego grudnia zapłaciłaś składkę?
    Czy podwyższałaś sobie podstawę?
    Masz profil ZUS PUE?

Co do zawieszania ja mam taką samą sytuację więc jestem ciekawa czy ZUS mnie także będzie kontrolować. Ale jeżeli odwieszenie traktują jak założenie nowej firmy to jest to jakaś porąbana insytytucja.
    A ty byłaś już coś wyjaśniać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 14:29

4c3t9n73nr884ilb.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oni nie traktują, jako nowej działalności taką, którą się odwiesza. Prowadziłam DG 2 lata, zamknęłam ją - nie zawiesiłam a zamknęłam. W lipcu założyłam ją od nowa z najwyższymi składkami, od października jestem na l4 i nikt mnie nie kontrolował, a w pue widnieją wszystkie moje składkowe operacje za poprzedni czas, kiedy prowadziłam działalność, więc oni doskonale wiedzą, kto jak długo prowadzi DG. Jeśli chodzi o wysyłanie ostatniego dnia l4 to też trochę bez sensu, bo jeśli nie masz nic do ukrycia, to niech przychodzą, ja bym się bała, że nie zdążę, że poczta coś zagubi i mi obniżą zasiłek, bo za późno wyślę. Jak ktoś nic nie kombinuje, to ja mam raczej zdanie na temat ZUS'u że sie nie przyczepiają i piszę to na własnym przykładzie. Nie radzę przeglądać 1000 forów i szukania informacji w necie, bo wg mnie trzeba na nie wszystkie patrzeć z przymrużeniem oka i nie wierzyć we wszystko, co ktoś pisze, a zwłaszcza w jakieś niestworzone historie, które pewnie się zdarzają, ale są rzadkością.

201602111680.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalica06- do zus mogę zanieść zwolnienie osobiście albo wysłać pocztą do 7 dni od jego wystawienia. A jeżeli ten 7 dzień to sobota, niedziela lub święta do do najbliższego roboczego dnia później. W przypadku wyboru drugiej formy liczy się data stempla, a nie kiedy ZUS otrzyma Twój list. A po to są listy polecone żeby można było zobaczyć czy doszedł do ZUSu :)
    Oczywiście, że nie mam nic do ukrycia. Ale jeżeli mogę parę dni spędzić nie siedząc na szpilce to nie widzę przeciwwskazań.
    I masz świętą rację, że necie można wyczytać wiele bzdur. Dlatego tak jak szybko zaczęłam szukać różnych informacji tak szybko skonczyłam- przerażona :-)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalica06 taką informację otrzymałam od pani z ZUSu, która wszczęła postępowanie wyjaśniające.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 13:51

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby do mnie ktoś z ZUSu powiedział, że być może odwiesiłam DG tylko po to by wyłudzić zasiłek zapytałabym się tej osoby czy wie co grozi za rzucanie fałszywych oskarżeń !!! Bo to są bardzo poważne zarzuty. Płacisz tą jebaną składkę bo masz do tego prawo.
    Ale się podkurwiłam tym tekstem !!! Grrrrrrrrr !!!

Kiedy miałaś zawieszoną DG? W jakich miesiącach?
    Bo ja od sierpnia do listopada, a od 1 grudnia odwiesiłam. Nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Dowiedziałam się w połowie miesiąca.
    W całym 2015r. pracowałam na etacie więc z DG płaciłam tylko składkę zdrowotną. Zwolniłam się z pracy 23 grudnia a 24 grudnia przystąpilam do wszystkich składek w tym chorobowej. W mojej sytuacji nie ma okresu wyczekiwania. Musiałam tylko zapłacić składkę za cały miesiąc. Za podstawę wzięłam 7500 zł.
    Zwolnienie mam od 30 grudnia - bo u mnie też nie musiał minąć pełny miesiąc żeby polczyli mi od wyższej podstawy. Urok przejścia na pełne składki z etatu.

Więc u mnie to już w ogóle wszystko na przypal zrobione. Jestem teraz na zwolnieniu i czekam czy będą robić problemy i czy mi dobrze wyliczą wszystko :/
    Jeżeli tak to zwolnienie pociągnę jeszcze przez luty i kilka dni marca, a później ok
    2-2,5 mca przerwy. Jeżeli przerwa w zasiłkach nie będzie przekraczać 3 mcy to kolejne zasiłki powinny być także liczone na starych zasadach.

Czy w piśmie z zusu zostałaś powinformowana, że masz coś ze sobą zabrać? Jakieś faktury? Ewidencje przychodów?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też nie byłam zachwycona tym tekstem, więc od razu napisałam skargę na panią, bo trochę się jej uzbierało.

Tak wypisała mi całą litanię dokumentów, które mam jej przynieść, a jak zapytałam o podstawę prawną to pani nie potrafiła odpowiedzieć, ale powiedziała, że ona może nawet więcej dokumentów żądać ode mnie. Chce przejrzeć moją KPiR, moje faktury kupna sprzedaży, umowy, chce żebym podała świadków, którzy potwierdzą, że faktycznie prowadziłam działalność.
    Wszystko zależy od oddziału, może u Ciebie nie będą się czepiać. Bądź dobrej myśli!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 13:51

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chyba też napisała skargę .... Bezczelność do granic !!!
    Widzę, że ogólnie trafiłaś na niefajną osobę. Pytanie czy to ona będzie decydować o Twoim zasiłku?

Przeglądam sobie dzisiaj forum od początku. Pewnie miałaś pytania, które przytoczone są na tej stronie: ???
    http://e-prawopracy.pl/prawo-do-zasilku-a-kontrola-zus/

Czy faktury masz przynieść za jakiś konkretny okres?
    Rozumiem, że wyższe składki zaplaciłaś za wrzesień, paźziernik i listopad. Możesz napisać od jakiej podstawy?

Możesz napisać pod który inspektorat podlegasz? W którym mieście?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysłałam Ci zaproszenie pogadamy na priv.

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej odzywam się po tak długim czasie. ZUS wyrejestrowal mnie z ubezpieczenia do dnia porodu pozbawiając macierzyńskiego. Odwolalam się we wrześniu a dopiero 25luty jest sprawa. Jest tu jakąś mama która walczyła w sądzie? Pamiętam,że była Madzia, której mój ZUS zrobił to samo ale nie umiem znaleźć czy coś później pisała. Coraz mniej wierzę w sprawiedliwość i przyznanie mi zasiłku

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za czemu Cię wyrejestrował ZUS ze składek?
    Sprawy w sądzie to kwestia 6-12 mcy :(

4c3t9n73nr884ilb.png
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo uznali, że moja działalność nie była działalnością bo przez pierwsze 3msc nie przyniosła zysku

• domiii Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy można gdzieś sprawdzić jaki jest status złożonego odwolania od decyzji ZUS? na jakim etapie jest sprawa? Czy trzeba po prostu czekać na jakieś pisma od nich?

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkaa90 wrote:
    Bo uznali, że moja działalność nie była działalnością bo przez pierwsze 3msc nie przyniosła zysku

Byla dziewczyna na forum ktora tez na poczatku nie miala obrotów w firmie, miala sklep internetowy ale miala potwierdzenia z allegro ze aukcje byly wystawiane i rozne faktury zakupów. Chyba przeszło. A jak bylo u ciebie? Pewnie najpierw kazali ci udokumentować ze DG istnieje, co im dalas dla potwierdzenia?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po jakim czasie od zalozenia dzialalnosci dostalas L4? Od jakiej podstawy zaplacilas skladki ???

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Dziewczyny czy można gdzieś sprawdzić jaki jest status złożonego odwolania od decyzji ZUS? na jakim etapie jest sprawa? Czy trzeba po prostu czekać na jakieś pisma od nich?

Chyba dziewczyny czekały na odpowiedz i ewentyalnie dzwonily do zusu albo szly osobiście. Z tego co juz zdążyłam przdczytac zus sie nigdy nie spieszy :( ile czekasz?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Byla dziewczyna na forum ktora tez na poczatku nie miala obrotów w firmie, miala sklep internetowy ale miala potwierdzenia z allegro ze aukcje byly wystawiane i rozne faktury zakupów. Chyba przeszło. A jak bylo u ciebie? Pewnie najpierw kazali ci udokumentować ze DG istnieje, co im dalas dla potwierdzenia?
    Była kontrola. Dałam faktury, umowę z biurem rachunkowym, raporty dobowe i miesięczne z kasy, potwierdzenie zwrotu za zakup kasy z US, maile z klientami, potwierdzenia wpłaty za zakupione u mnie towary przez PAYU, historię konta allegro, zeznania świadków.
    Działalność założoną od maja, urodziłam 30.08, L4 od 31lipca - była dostarczona dokumentacja od lekarza z ksero badania wskazującego na zagrożenie przedwczesnym porodem- z tego powodu L4. Od 1 lipca mąż zgłoszony jako osoba współpracująca więc mimo L4 nie było przerwy w działalności. Prowadzona do teraz. Jedna wysoka składka.

‹‹ 234 235 236 237 238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ