X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Styczniowa27 wrote:
    Kochana mogę zadać Ci parę pytań na priv?

Oczywiście. Jak coś będę wiedzieć to odpowiem :)

km5stv73bqbjcbfp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzisiaj pojawiły się kwoty i daty wypłat macierzyńskiego. Nie miałam żadnej kontroli, nie dostałam żadnego pisma z ZUSU. Pierwsza wypłata ma być 20 listopada - wyrównanie za 10 dni października, i 23 listopada za listopad. Uwierzę jak mi zapłacą :)
    Oczywiście przynali mi zgodnie ze składkami najwyższy możliwy.

FasUla, natalica06, polkosia lubią tę wiadomość

• kaatka Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to świetnie :) Jeśli decyzja jest pozytywna, to ZUS niczego nie wysyła. Co do kontroli, to moje (skromne, ale jednak) doświadczenie pokazuje, że w przypadku macierzyńskiego kontrole są raczej rzadkie (chyba, że otwierasz firmę w ciąży). Zupełnie inaczej sprawy mają sie z chorobowym :/
    Przy pierwszym dziecku też tylko o macierzyński wnioskowałam i obyło się bez jakichkolwiek problemów, czy kontroli (działalność miałam 2 lata), choć nie poszło to tak szybko, jak u Ciebie - macierzyński od 01.08., poród 03.09., wypłata jakieś 2 tygodnie po dostarczeniu aktu urodzenia.

Tym razem poszłam na trochę na zwolnienie i już nie było tak bezproblemowo :/ Na zwolnieniu jestem od 02.09. 20.10. dostałam wezwanie na kontrolę (nie taką, jak większość dziewczyn - z pytaniami itp., ale jednak - miałam przedstawić faktury, pit-y, książkę p i r, dyplomy...). Bezsens kompletny, bo raz, że działalność nie jest świeża, tylko ponad 4-letnia, a dwa, że przecież w międzyczasie przyznali mi i wypłacili macierzyński, czyli chyba jasne powinno być, że działalność fikcyjną nie jest :/ Dokumenty (na szczęście zażyczyli sobie tylko tych za okres od zakończenia macierzyńskiego, a nie od początku istnienia firmy) dostarczyłam 21.10. Kobieta, jak zobaczyła ile tego jest, zdecydowała się nie kserować faktur :) (poza tym spieszyła się do lekarza :/). 05.11. w PUE w końcu pokazały się decyzje, dotyczące okresu 2. i 3. zwolnienia. Wchodzę ja sobie w rozwinięcia, a tam "okres, za który nastapiła odmowa zasiłku". Myślałam, że zejdę - ponad 2 miesiące bez kasy, bez możliwości zarabiania, w perspektywie kolejne półtora, a tu takie coś...Zadzwoniłam do kobiety od zasiłków i pytam, czemu mi odmówili, a ona do mnie: "hahaha, tak to właśnie jest z tym podglądaniem (???) - nikt pani niczego nie odmówił, tylko kontrola się przedłuża, my musieliśmy coś wpisać, a nie ma opcji "decyzję wstrzymano". Zadzwoniłam więc do kobiety z działu orzecznictwa, u której zostawiałam dokumenty do kontroli, a ona: "Pani X? Właśnie kierowca przywiózł papier z US, na który czekaliśmy, więc teraz już kierownik jeden z drugim orzeknie". Pytam, co to za pismo, które musieli mieć, a ona, że zaświadczenie o dochodach (czyli jednak sprawdzają dochody, france). Po południu tego samego dnia zadzwoniła z informacją, że decyzja poszła do zasiłków i że ponoć ustawili wypłatę na 16.11. Z jednej strony ulga, a z drugiej - to były tylko jej słowa, bo w PUE nic się nie zmieniło, więc nie miałam żadnego potwierdzenia i nie wiedziałam, czy za październik płacić całą składkę, czy tylko zdrowotne. W KOŃCU, 09.11. w PUE pojawiły sie kwoty, daty wypłat itd. Kasę za 2 miesiące rzeczywiście wypłacili 16.11., ale co ja przeżyłam tego 05-go, to film grozy normalnie :/

kwiatakacji, FasUla lubią tę wiadomość

1192fd38996c3bcd98d941e4616ee94f.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Paaula84 Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny Pisze, bo może którejś z Was się przyda: urodziłam 7 listopada - wcześniej byłam od połowy sierpnia na L4, wniosek o macierzyński złozył mój mąż - decyzja pojawiła się 18 listopada a dziś pojawiły się daty wypłat i kwoty do końca 2015r. Sama decyzja jest wpisana na cały okres macierzyńskiego ale wypłaty do końca 2015r. Firmę prowadzę 3 lata.

i pytanie:
    Czy Wy też macie rozpiskę tylko do końca roku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 20:27

FasUla, kwiatakacji, polkosia lubią tę wiadomość

zFZwp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja mam rozpiskę tylko do końca roku, a decyzję na cały okres.

FasUla, Paaula84 lubią tę wiadomość

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2015, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również informacyjnie. Jestem na wcześniejszym macierzyńskim od 15.10. Dzwoniłam dowiedzieć się co z decyzją bo mieli 30 dni i minęło 15 listopada, to Pani mi powiedziała, że niezdolność do pracy ustała w październiku, a za X płacę składkę do 10 listopada, więc 30 dni policzą mi od 10 listopada i mam czekać dalej do 10 grudnia oo i czekam sobie dalej, 24 mam zamiar donieść im akt urodzenia. Strasznie nużące to czekanie, człowiek nie wie czego się spodziewać z ich strony :/

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 00:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmarta mi też tak powiedzieli, że mają 30 dni od zapłacenia składki czyli u mnie do 3 grudnia, ale 6 listopada miałam decyzję i tabelkę w Pue, a 18go pojawiły się daty i kwoty. Jak widać z ZUSem nic nie wiadomo.Może nie będą Cię trzymać w niepewności do samego końca.

FasUla, Paaula84 lubią tę wiadomość

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 20 listopada 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po konsultacji z prawnikiem na temat tego, czy mając termin porodu na drugą połowę stycznia, przechodzić na wcześniejszy macierzyński czy nie, otrzymałam taką odpowiedź:

"Ja bym przeszła na Pani miejscu w 12.2015 r. na wcześniejszy zasiłek macierzyński. Teoretycznie nie ma zastosowania nowy przepis wykluczający stosowanie art. 43 ustawy zasiłkowej, jednak ja bym na Panu miejscu nie ryzykowała i przeszła jeszcze w tym roku na zasiłek macierzyński. "

Może którejś taka porada się przyda. Ja jeszcze ostatecznie decyzji nie podjęłam, ale skłaniam się jednak ku temu, by przejść na macierzyński w grudniu... zawsze bardziej spokojna będę... już pal licho z tymi kilkoma tysiakami...

FasUla lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nadal cisza w związku z macierzyńskim, a wydatków masa i kasa mi się kończy :( Zaniosłam wniosek 27.10... :/

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka ja przechodze w grudniu, ale w sumie termin mam na 2 stycznia, wiec mozliwe, ze po prostu w grudniu urodze... Polkosia ja ostatnio tez bardzo dlugo czekalam, ale skonczylo sie pozytywnie...trzymam kciuki, choc tez sie martwilam, ze kasa nie wplywa regularnie a lista wydatkow rosnie:(

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula kiedy idziesz na macierzyński?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2015, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce w okolicy swiat BN, chyba dopytam w zusie jak to jest dokładnie ale myślałam o 25 grudnia.

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa ja po świętach, bliżej sylwestra ale też bym musiała popytać co i jak.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja mam przyznany macierzyński. Na wcześniejszym jestem od 24.10, Nadia urodziła się 30.10, 12.11 wysłałam im poczta akt urodzenia, a 18.11 decyzja :)

kwiatakacji, FasUla lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Kochane a czy jest tu mamusia która w 2015 urodziła i na koniec macierzyńskiego chce zajść w ciąże? Jak wtedy bedzie wyglądało chorobowe ?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny będące na macierzyńskim. Czy wy musialyscie die z czegos wyrejestrować? Bo cos mi sie o uszy obilo.
    Drugie pytanie, gdzie należy patrzeć jezeli chodzi o macierzyński w tej samej zakladce co zasilku? Ja urodziłam 21.10 i nadal nic

km5st5odymuuq2ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Dziewczyny będące na macierzyńskim. Czy wy musialyscie die z czegos wyrejestrować? Bo cos mi sie o uszy obilo.
    Drugie pytanie, gdzie należy patrzeć jezeli chodzi o macierzyński w tej samej zakladce co zasilku? Ja urodziłam 21.10 i nadal nic

Tak, ja dzisiaj dostałam dokumenty od księgowej o wyrejestrowaniu z ubezpieczenia i zarejestrowaniu do ubezpieczenia zdrowotnego . Nie zagłębiam się w to sama więc nie wiem dokładnie co to , ale na pewno z czegoś mnie księgowa wyrejestrowała.

Macierzyński jest w tej samej zakładce co zasiłki.
    Ja jeszcze nie urodziłam a już dostałam pieniądze za listopad i pazdziernik - jestem w szoku szczerze mówiąc.

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, ja dzwonilam na infolinie, ze macierzyński przyznany, na pue nic jeszcze nie ma. Ja sie zchorobowego nie wyrejestrowywałam.

km5st5odymuuq2ts.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada wrote:
    Dziewczyny Kochane a czy jest tu mamusia która w 2015 urodziła i na koniec macierzyńskiego chce zajść w ciąże? Jak wtedy będzie wyglądało chorobowe ?
    Tak ja ,urodziłam w grudniu 2015 i teraz znów jestem w ciąży macierzyński kończy mi się 3,12 i idę na l4
    przepisy stanowią , że jeżeli między jednym zasiłkiem a drugim ( macierzyński L4 w moim przypadku) przerwa nie jest dłuższa niż 3 pełne miesiące to podstawa do ubezpieczenia pozostaje bez zmian .
    Jak będzie w praktyce zobaczymy w styczniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 14:08

polkosia lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/ci-72114.png
    relge6yd7jws6b5o.png

• Dada Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dynamiczna wrote:
    Tak ja ,urodziłam w grudniu 2015 i teraz znów jestem w ciąży macierzyński kończy mi się 3,12 i idę na l4
    przepisy stanowią , że jeżeli między jednym zasiłkiem a drugim ( macierzyński L4 w moim przypadku) przerwa nie jest dłuższa niż 3 pełne miesiące to podstawa do ubezpieczenia pozostaje bez zmian .
    Jak będzie w praktyce zobaczymy w styczniu.

O nawet nie wiedziałam o 3 miesiącach myślałam ,ze to odrazu trzeba od 1 dnia po skończeniu macierzyńskiego iść na L4..

A jak myślisz jaki bedzie kolejny macierzyński ?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ