X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Styczniowa27 wrote:
    Kochana mogę zadać Ci parę pytań na priv?

Oczywiście. Jak coś będę wiedzieć to odpowiem :)

km5stv73bqbjcbfp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzisiaj pojawiły się kwoty i daty wypłat macierzyńskiego. Nie miałam żadnej kontroli, nie dostałam żadnego pisma z ZUSU. Pierwsza wypłata ma być 20 listopada - wyrównanie za 10 dni października, i 23 listopada za listopad. Uwierzę jak mi zapłacą :)
    Oczywiście przynali mi zgodnie ze składkami najwyższy możliwy.

FasUla, natalica06, polkosia lubią tę wiadomość

• kaatka Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to świetnie :) Jeśli decyzja jest pozytywna, to ZUS niczego nie wysyła. Co do kontroli, to moje (skromne, ale jednak) doświadczenie pokazuje, że w przypadku macierzyńskiego kontrole są raczej rzadkie (chyba, że otwierasz firmę w ciąży). Zupełnie inaczej sprawy mają sie z chorobowym :/
    Przy pierwszym dziecku też tylko o macierzyński wnioskowałam i obyło się bez jakichkolwiek problemów, czy kontroli (działalność miałam 2 lata), choć nie poszło to tak szybko, jak u Ciebie - macierzyński od 01.08., poród 03.09., wypłata jakieś 2 tygodnie po dostarczeniu aktu urodzenia.

Tym razem poszłam na trochę na zwolnienie i już nie było tak bezproblemowo :/ Na zwolnieniu jestem od 02.09. 20.10. dostałam wezwanie na kontrolę (nie taką, jak większość dziewczyn - z pytaniami itp., ale jednak - miałam przedstawić faktury, pit-y, książkę p i r, dyplomy...). Bezsens kompletny, bo raz, że działalność nie jest świeża, tylko ponad 4-letnia, a dwa, że przecież w międzyczasie przyznali mi i wypłacili macierzyński, czyli chyba jasne powinno być, że działalność fikcyjną nie jest :/ Dokumenty (na szczęście zażyczyli sobie tylko tych za okres od zakończenia macierzyńskiego, a nie od początku istnienia firmy) dostarczyłam 21.10. Kobieta, jak zobaczyła ile tego jest, zdecydowała się nie kserować faktur :) (poza tym spieszyła się do lekarza :/). 05.11. w PUE w końcu pokazały się decyzje, dotyczące okresu 2. i 3. zwolnienia. Wchodzę ja sobie w rozwinięcia, a tam "okres, za który nastapiła odmowa zasiłku". Myślałam, że zejdę - ponad 2 miesiące bez kasy, bez możliwości zarabiania, w perspektywie kolejne półtora, a tu takie coś...Zadzwoniłam do kobiety od zasiłków i pytam, czemu mi odmówili, a ona do mnie: "hahaha, tak to właśnie jest z tym podglądaniem (???) - nikt pani niczego nie odmówił, tylko kontrola się przedłuża, my musieliśmy coś wpisać, a nie ma opcji "decyzję wstrzymano". Zadzwoniłam więc do kobiety z działu orzecznictwa, u której zostawiałam dokumenty do kontroli, a ona: "Pani X? Właśnie kierowca przywiózł papier z US, na który czekaliśmy, więc teraz już kierownik jeden z drugim orzeknie". Pytam, co to za pismo, które musieli mieć, a ona, że zaświadczenie o dochodach (czyli jednak sprawdzają dochody, france). Po południu tego samego dnia zadzwoniła z informacją, że decyzja poszła do zasiłków i że ponoć ustawili wypłatę na 16.11. Z jednej strony ulga, a z drugiej - to były tylko jej słowa, bo w PUE nic się nie zmieniło, więc nie miałam żadnego potwierdzenia i nie wiedziałam, czy za październik płacić całą składkę, czy tylko zdrowotne. W KOŃCU, 09.11. w PUE pojawiły sie kwoty, daty wypłat itd. Kasę za 2 miesiące rzeczywiście wypłacili 16.11., ale co ja przeżyłam tego 05-go, to film grozy normalnie :/

kwiatakacji, FasUla lubią tę wiadomość

1192fd38996c3bcd98d941e4616ee94f.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Paaula84 Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny Pisze, bo może którejś z Was się przyda: urodziłam 7 listopada - wcześniej byłam od połowy sierpnia na L4, wniosek o macierzyński złozył mój mąż - decyzja pojawiła się 18 listopada a dziś pojawiły się daty wypłat i kwoty do końca 2015r. Sama decyzja jest wpisana na cały okres macierzyńskiego ale wypłaty do końca 2015r. Firmę prowadzę 3 lata.

i pytanie:
    Czy Wy też macie rozpiskę tylko do końca roku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 20:27

FasUla, kwiatakacji, polkosia lubią tę wiadomość

zFZwp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja mam rozpiskę tylko do końca roku, a decyzję na cały okres.

FasUla, Paaula84 lubią tę wiadomość

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2015, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również informacyjnie. Jestem na wcześniejszym macierzyńskim od 15.10. Dzwoniłam dowiedzieć się co z decyzją bo mieli 30 dni i minęło 15 listopada, to Pani mi powiedziała, że niezdolność do pracy ustała w październiku, a za X płacę składkę do 10 listopada, więc 30 dni policzą mi od 10 listopada i mam czekać dalej do 10 grudnia oo i czekam sobie dalej, 24 mam zamiar donieść im akt urodzenia. Strasznie nużące to czekanie, człowiek nie wie czego się spodziewać z ich strony :/

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 00:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmarta mi też tak powiedzieli, że mają 30 dni od zapłacenia składki czyli u mnie do 3 grudnia, ale 6 listopada miałam decyzję i tabelkę w Pue, a 18go pojawiły się daty i kwoty. Jak widać z ZUSem nic nie wiadomo.Może nie będą Cię trzymać w niepewności do samego końca.

FasUla, Paaula84 lubią tę wiadomość

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 20 listopada 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po konsultacji z prawnikiem na temat tego, czy mając termin porodu na drugą połowę stycznia, przechodzić na wcześniejszy macierzyński czy nie, otrzymałam taką odpowiedź:

"Ja bym przeszła na Pani miejscu w 12.2015 r. na wcześniejszy zasiłek macierzyński. Teoretycznie nie ma zastosowania nowy przepis wykluczający stosowanie art. 43 ustawy zasiłkowej, jednak ja bym na Panu miejscu nie ryzykowała i przeszła jeszcze w tym roku na zasiłek macierzyński. "

Może którejś taka porada się przyda. Ja jeszcze ostatecznie decyzji nie podjęłam, ale skłaniam się jednak ku temu, by przejść na macierzyński w grudniu... zawsze bardziej spokojna będę... już pal licho z tymi kilkoma tysiakami...

FasUla lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nadal cisza w związku z macierzyńskim, a wydatków masa i kasa mi się kończy :( Zaniosłam wniosek 27.10... :/

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka ja przechodze w grudniu, ale w sumie termin mam na 2 stycznia, wiec mozliwe, ze po prostu w grudniu urodze... Polkosia ja ostatnio tez bardzo dlugo czekalam, ale skonczylo sie pozytywnie...trzymam kciuki, choc tez sie martwilam, ze kasa nie wplywa regularnie a lista wydatkow rosnie:(

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula kiedy idziesz na macierzyński?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2015, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce w okolicy swiat BN, chyba dopytam w zusie jak to jest dokładnie ale myślałam o 25 grudnia.

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa ja po świętach, bliżej sylwestra ale też bym musiała popytać co i jak.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja mam przyznany macierzyński. Na wcześniejszym jestem od 24.10, Nadia urodziła się 30.10, 12.11 wysłałam im poczta akt urodzenia, a 18.11 decyzja :)

kwiatakacji, FasUla lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Kochane a czy jest tu mamusia która w 2015 urodziła i na koniec macierzyńskiego chce zajść w ciąże? Jak wtedy bedzie wyglądało chorobowe ?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny będące na macierzyńskim. Czy wy musialyscie die z czegos wyrejestrować? Bo cos mi sie o uszy obilo.
    Drugie pytanie, gdzie należy patrzeć jezeli chodzi o macierzyński w tej samej zakladce co zasilku? Ja urodziłam 21.10 i nadal nic

km5st5odymuuq2ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Dziewczyny będące na macierzyńskim. Czy wy musialyscie die z czegos wyrejestrować? Bo cos mi sie o uszy obilo.
    Drugie pytanie, gdzie należy patrzeć jezeli chodzi o macierzyński w tej samej zakladce co zasilku? Ja urodziłam 21.10 i nadal nic

Tak, ja dzisiaj dostałam dokumenty od księgowej o wyrejestrowaniu z ubezpieczenia i zarejestrowaniu do ubezpieczenia zdrowotnego . Nie zagłębiam się w to sama więc nie wiem dokładnie co to , ale na pewno z czegoś mnie księgowa wyrejestrowała.

Macierzyński jest w tej samej zakładce co zasiłki.
    Ja jeszcze nie urodziłam a już dostałam pieniądze za listopad i pazdziernik - jestem w szoku szczerze mówiąc.

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, ja dzwonilam na infolinie, ze macierzyński przyznany, na pue nic jeszcze nie ma. Ja sie zchorobowego nie wyrejestrowywałam.

km5st5odymuuq2ts.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada wrote:
    Dziewczyny Kochane a czy jest tu mamusia która w 2015 urodziła i na koniec macierzyńskiego chce zajść w ciąże? Jak wtedy będzie wyglądało chorobowe ?
    Tak ja ,urodziłam w grudniu 2015 i teraz znów jestem w ciąży macierzyński kończy mi się 3,12 i idę na l4
    przepisy stanowią , że jeżeli między jednym zasiłkiem a drugim ( macierzyński L4 w moim przypadku) przerwa nie jest dłuższa niż 3 pełne miesiące to podstawa do ubezpieczenia pozostaje bez zmian .
    Jak będzie w praktyce zobaczymy w styczniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 14:08

polkosia lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/ci-72114.png
    relge6yd7jws6b5o.png

• Dada Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dynamiczna wrote:
    Tak ja ,urodziłam w grudniu 2015 i teraz znów jestem w ciąży macierzyński kończy mi się 3,12 i idę na l4
    przepisy stanowią , że jeżeli między jednym zasiłkiem a drugim ( macierzyński L4 w moim przypadku) przerwa nie jest dłuższa niż 3 pełne miesiące to podstawa do ubezpieczenia pozostaje bez zmian .
    Jak będzie w praktyce zobaczymy w styczniu.

O nawet nie wiedziałam o 3 miesiącach myślałam ,ze to odrazu trzeba od 1 dnia po skończeniu macierzyńskiego iść na L4..

A jak myślisz jaki bedzie kolejny macierzyński ?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ