X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula89 wrote:
    Cześć dziewczyny
    Chciałabym prosić o Waszą opinię.
    Od maja pracuję na pół etatu z najniższą krajowa.
    Od 1.08 zaczęłam prowadzić działalność gospodarczą, do której zgłosiłam się z kodem 0570 z dobrowolną składką chorobową.
    Za miesiac sierpień zapłaciłam zus od najwyższej podstawy.
    Natomiast w połowie września przeszłam na L4. Za miesiąc wrzesień zaplacilam już całą składkę preferencyjną. Skladka została opłacona 2 października.
    Pod koniec października pojawiła sie w pue tabelka o przyznaniu zasiłku chorobowego, bez kwot i dat. Niestety po jakimś czasie znikła. Do dzisiaj nie było ze strony zusu żadnego odzewu dot.sprawy.
    dziś przyszło pismo, w którym informują mnie o wstrzymaniu ustalenia uprawnienia do świadczenia chorobowego do czasu wyjaśnienia przez oddzial sprawy dotyczącej dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
    Przyznam, że spodziewałam się pisma dot.kontroli, pytań o funkcjonowaniu firmy itd.
    I tu pojawia się moje zdziwienie, bo w piśmie brak informacji o jakimkolwiek sprawdzaniu firmy pod tym względem a chodzi im bardziej o zasadność mojego zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
    Termin rozpatrzenia przedłuża sie, w dalszym ciągu płacę normalnie składki zus ze wzgledu na brak decyzji...

co o tym sądzicie? Dlaczego zus mógł czepić się tej kwestii? Czy gdzieś popełniłam błąd?
    może miała któraś z Was takie pismo od zusu i podzieli sie tym co było w jej przypadku dalej.

będę bardzo wdzięczna za sugestie.

Pech chciał, że dodatkowo wylądowałam w szpitalu. Prawdopodobnie zamiast planowo pod koniec stycznia urodze może nawet za miesiąc. Wyjdzie na to, że zdarze urodzić niż dostać jakakolwiek decyzje od zus. A potem co podanie o macierzynski? Skoro jeszcze jedna sprawa nie zostala nawet rozpatrzona?

pozdrawiam wszystkie mamusie.
    moja koleżanka miała taką sytuację, że też dostała podobne pismo, dopiero pismo od prawnika "zmobilizowało" zus do wszczęcia kontroli, po kontroli dostała kasę. Może skontaktuj się osobą, która się na tym zna

201602111680.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na macierzyńskim: czy DRA różni się od tego na L4 ? Sama uzupełniam DRA w PUE i wpisywałam tylko zdrowotną i jakąś tam podstawę, reszta 00. Czy teraz DRA jest identyczne ?

POlkosia u mnie kazali się po pozytywnej decyzji wyrejestrować.

• Auro Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2015, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, czy jest tu jakaś mama która dopiero planuje ciążę, tak aby przejść od razu z macierzyńskiego na chorobowe?

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbowałam zrobić identyczne DRA ale wyskakuje mi że nie jestem zarejestrowana i mam inny kod. Ehh ostatni dzień, dziewczynki płaczą a ja muszę zakombinować coś.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia, a da się jakoś sprawdzić wysłane DRA? Bo mi księgowa wypełnia, ale mogę popatrzeć, jeśli to gdzieś w systemie jest.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia ==> ePłatnik zakładka koło płatnika i świadczeniobiorcy, potem w lewej KARTOTEKA PŁATNIKA i tam zakładka DOKUMENTY.

Będę wdzięczna bo nadal tego nie ogarnęłam :(

Edit: na szybko utworzyłam DRA takie jak na L4, zawsze to jest zrobienie na czas, a potem tylko korekta najwyżej ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2015, 21:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2015, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia ja sie nie znam ale chyba na macierzyńskim ZUS płaci za Ciebie społeczne, dobrze ze cos wysłałaś, pewnie pozniej Ci sami poprawia;)

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula89 wrote:
    Cześć dziewczyny
    Od 1.08 zaczęłam prowadzić działalność gospodarczą, do której zgłosiłam się z kodem 0570 z dobrowolną składką chorobową.
    Natomiast w połowie września przeszłam na L4. Za miesiąc wrzesień zaplacilam już całą składkę preferencyjną. Skladka została opłacona 2 października.
    Pod koniec października pojawiła sie w pue tabelka o przyznaniu zasiłku chorobowego, bez kwot i dat. Niestety po jakimś czasie znikła. Do dzisiaj nie było ze strony zusu żadnego odzewu dot.sprawy.
    dziś przyszło pismo, w którym informują mnie o wstrzymaniu ustalenia uprawnienia do świadczenia chorobowego do czasu wyjaśnienia przez oddzial sprawy dotyczącej dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
    Przyznam, że spodziewałam się pisma dot.kontroli, pytań o funkcjonowaniu firmy itd.
    I tu pojawia się moje zdziwienie, bo w piśmie brak informacji o jakimkolwiek sprawdzaniu firmy pod tym względem a chodzi im bardziej o zasadność mojego zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
    Termin rozpatrzenia przedłuża sie, w dalszym ciągu płacę normalnie składki zus ze wzgledu na brak decyzji...

co o tym sądzicie? Dlaczego zus mógł czepić się tej kwestii? Czy gdzieś popełniłam błąd?
    może miała któraś z Was takie pismo od zusu i podzieli sie tym co było w jej przypadku dalej.

Pech chciał, że dodatkowo wylądowałam w szpitalu. Prawdopodobnie zamiast planowo pod koniec stycznia urodze może nawet za miesiąc. Wyjdzie na to, że zdarze urodzić niż dostać jakakolwiek decyzje od zus. A potem co podanie o macierzynski? Skoro jeszcze jedna sprawa nie zostala nawet rozpatrzona?

Asiula - pół etatu z najniższą krajową, czyli 1750, czy 875? Bo dwojako to można zrozumieć...

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auro wrote:
    Hej Dziewczyny, czy jest tu jakaś mama która dopiero planuje ciążę, tak aby przejść od razu z macierzyńskiego na chorobowe?

Hej Auro. Ja tak planowałam, ale siły wyższe postanowiły inaczej. Tak więc za kilkanaście dni po kilku miesiącach starań kończę macierzyński w pojedynkę... :/

Auro lubi tę wiadomość

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa Ale chyba macie jeszcze czas - niecałe 3 miesiące... Przecież przerwa pomiędzy macierzyńskim i L4 nie może być dłuższa niż 3 miesiące, żeby świadczenia były naliczane wg starych zasad.... Także może jeszcze siły wyższe Wam będą sprzyjać, czego z całego serca życzę :-)

Rybaaaa lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula89 wrote:
    Cześć dziewczyny

Wszystko zależy od tego ile zarabiasz? Jeśli mniej niż najniższa krajowa to masz prawo do zasiłku z dwóch tytułów (działalność i umowa)i nie ważne czy masz pół etatu czy 1/4 czy 1/8 itp. A jeśli zarabiasz najniższą krajową lub powyżej to masz prawo do zasiłku tylko z etatu. Więc dlatego zus mógł wszcząć kontrolę.

km5stv73bqbjcbfp.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Rybaaaa Ale chyba macie jeszcze czas - niecałe 3 miesiące... Przecież przerwa pomiędzy macierzyńskim i L4 nie może być dłuższa niż 3 miesiące, żeby świadczenia były naliczane wg starych zasad.... Także może jeszcze siły wyższe Wam będą sprzyjać, czego z całego serca życzę :-)

Czy pomimo zmiany zasad przyznawania zasiłków to nadal będzie tak działać?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    będzie tak działać, bo właśnie dzięki temu jak urodzę w lutym to i tak dostanę macierzyński ze starych zasad, jeśli będę na zwolnieniu w 2015 (a już jestem), a przerwa między l4 a macierzyńskim nie będzie większa niż 3 miesiące. To jest właśnie ten wykreślony art. 22

FasUla lubi tę wiadomość

201602111680.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do w przypadku, kiedy zaszłabym w ciążę powiedzmy w maju i od października 2016 przeszła na L4 (dzień po zakończonym macierzyńskim)?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg obecnych przepisów powinnaś dostać na starych zasadach, bo o to też się dowiadywałam :) ale nie wiadomo, czy dużo osób nie będzie chciało tak zrobić i do tego października 2016 tego nie zmienią. Bo w przepisach mowa jest o świadczeniu zus (nie ma dokładnie powiedziane, czy to l4 czy macierzyński), więc skoro teraz zadziała tak z moim l4 to powinno też działać z Twoim macierzyńskim :)Nie ma też w nowelizacji ograniczenia czasowego, że działa do 3 miesięcy po zakończonym świadczeniu, ale np. do maja 2016. Pewnie się tu jeszcze do tego czasu ktoś pojawi co tak zrobi i okaże się czy to tak działa czy nie na 100% :)

polkosia, FasUla lubią tę wiadomość

201602111680.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info :) My chcemy mieć drugie dziecko, to jakby sie udało, lepiej wcześniej i skorzystać ;) Ale pewnie nie pójdzie tak gładko.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:

Dziękuję Lilijka ;-) cały czas walczymy :-) ale ZUS za chwilę trzeba będzie płacić :/, a firma, z którą współpracowałam przed ciążą waha się co do dalszej współpracy... Oby siły wyższe zaczęły szybko znów sprzyjać :)

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po długiej nieobecności :) 30 października przyszła na świat moja druga córka Nadia <3

widac zdazylabym i przed listopadem i ewentualnie na zmiany w ustawie też bym się załapała jednak na wcześniejszym macierzyńskim jestem od 24 pazdziernika. Wczoraj dostarczylam do zusu akt urodzenia dziecka i czekam na decyzje

polkosia, FasUla lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalica06 wrote:
    będzie tak działać, bo właśnie dzięki temu jak urodzę w lutym to i tak dostanę macierzyński ze starych zasad, jeśli będę na zwolnieniu w 2015 (a już jestem), a przerwa między l4 a macierzyńskim nie będzie większa niż 3 miesiące. To jest właśnie ten wykreślony art. 22

Dzięki dziewczyny o taką informacje własnie mi chodziło, gdyż jak dzwoniłam do ZUSU to na infolinii pani mi powiedziała, że nie może mi udzielić informacji na temat ustawy która jeszcze nie weszła w życie (może mi powiedzieć jak jest w chwili obecnej). Wiadomo, że jeżeli planuję drugie maleństwo, to zachęta finansowa na pewno te starania przyspieszy.
    Na razie zatrudniam pracownika na moje stanowisko, więc albo szybko drugi dzidziuś i kontynuacja macierzyńskiego, albo muszę zwolnic pracownika i jak zajdę w ciążę to od początku szukać kogoś i szkolić, także pierwsza opcja byłaby dla mnie dużo wygodniejsza.

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • Styczniowa27 Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam problem, proszę was o pomoc. Dg założyłam w listopadzie 2015r. Od razu byłam na preferencyjnym zusie razem z chorobowym. Zaszłam w ciąże w czerwcu. W lipcu poszłam do księgowej i ona doradziła mi abym wyrejestrowała się na miesiąc z chorobowego tj w sierpniu i od września znów zarejestrowała tyle, że z dużą składką. Od 14 października jestem na l4 no i okazało się, że ZUS nic mi nie wypłaci bo przerwa trwała 31 dni a nie 30. Księgowa musiała zapomnieć, że sierpień ma 31 dni :( więc muszę czekać karencję 90 dni, które minął 30 listopada. Cale szczęście że za październik zapłaciłam dużą całą składkę i za listopad to samo zrobię. Więc tu mam kilka pytań. Jeżeli l4 będę miała od 17 listopada do 10 grudnia to chorobowe dostanę za 10 dni tak? I kolejne pytanie czy jeżeli do 10 stycznie nie otrzymam żadnej decyzji ani wypłaty mam płacić kolejną składkę? Jak będzie naliczany macierzyński? Rodzę w lutym 2016r? Proszę o pomoc bo już z nerwów to mnie brzuch dziś cały dzień boli :(

zem3x1hpjl5mhe34.png
‹‹ 220 221 222 223 224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ