Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Asiula89 wrote:Cześć dziewczyny
Chciałabym prosić o Waszą opinię.
Od maja pracuję na pół etatu z najniższą krajowa.
Od 1.08 zaczęłam prowadzić działalność gospodarczą, do której zgłosiłam się z kodem 0570 z dobrowolną składką chorobową.
Za miesiac sierpień zapłaciłam zus od najwyższej podstawy.
Natomiast w połowie września przeszłam na L4. Za miesiąc wrzesień zaplacilam już całą składkę preferencyjną. Skladka została opłacona 2 października.
Pod koniec października pojawiła sie w pue tabelka o przyznaniu zasiłku chorobowego, bez kwot i dat. Niestety po jakimś czasie znikła. Do dzisiaj nie było ze strony zusu żadnego odzewu dot.sprawy.
dziś przyszło pismo, w którym informują mnie o wstrzymaniu ustalenia uprawnienia do świadczenia chorobowego do czasu wyjaśnienia przez oddzial sprawy dotyczącej dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
Przyznam, że spodziewałam się pisma dot.kontroli, pytań o funkcjonowaniu firmy itd.
I tu pojawia się moje zdziwienie, bo w piśmie brak informacji o jakimkolwiek sprawdzaniu firmy pod tym względem a chodzi im bardziej o zasadność mojego zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
Termin rozpatrzenia przedłuża sie, w dalszym ciągu płacę normalnie składki zus ze wzgledu na brak decyzji...
co o tym sądzicie? Dlaczego zus mógł czepić się tej kwestii? Czy gdzieś popełniłam błąd?
może miała któraś z Was takie pismo od zusu i podzieli sie tym co było w jej przypadku dalej.
będę bardzo wdzięczna za sugestie.
Pech chciał, że dodatkowo wylądowałam w szpitalu. Prawdopodobnie zamiast planowo pod koniec stycznia urodze może nawet za miesiąc. Wyjdzie na to, że zdarze urodzić niż dostać jakakolwiek decyzje od zus. A potem co podanie o macierzynski? Skoro jeszcze jedna sprawa nie zostala nawet rozpatrzona?
pozdrawiam wszystkie mamusie. -
Dziewczyny na macierzyńskim: czy DRA różni się od tego na L4 ? Sama uzupełniam DRA w PUE i wpisywałam tylko zdrowotną i jakąś tam podstawę, reszta 00. Czy teraz DRA jest identyczne ?
POlkosia u mnie kazali się po pozytywnej decyzji wyrejestrować. -
Polkosia ==> ePłatnik zakładka koło płatnika i świadczeniobiorcy, potem w lewej KARTOTEKA PŁATNIKA i tam zakładka DOKUMENTY.
Będę wdzięczna bo nadal tego nie ogarnęłam
Edit: na szybko utworzyłam DRA takie jak na L4, zawsze to jest zrobienie na czas, a potem tylko korekta najwyżejWiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2015, 21:24
-
nick nieaktualny
-
Od 1.08 zaczęłam prowadzić działalność gospodarczą, do której zgłosiłam się z kodem 0570 z dobrowolną składką chorobową.
Natomiast w połowie września przeszłam na L4. Za miesiąc wrzesień zaplacilam już całą składkę preferencyjną. Skladka została opłacona 2 października.
Pod koniec października pojawiła sie w pue tabelka o przyznaniu zasiłku chorobowego, bez kwot i dat. Niestety po jakimś czasie znikła. Do dzisiaj nie było ze strony zusu żadnego odzewu dot.sprawy.
dziś przyszło pismo, w którym informują mnie o wstrzymaniu ustalenia uprawnienia do świadczenia chorobowego do czasu wyjaśnienia przez oddzial sprawy dotyczącej dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
Przyznam, że spodziewałam się pisma dot.kontroli, pytań o funkcjonowaniu firmy itd.
I tu pojawia się moje zdziwienie, bo w piśmie brak informacji o jakimkolwiek sprawdzaniu firmy pod tym względem a chodzi im bardziej o zasadność mojego zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
Termin rozpatrzenia przedłuża sie, w dalszym ciągu płacę normalnie składki zus ze wzgledu na brak decyzji...
co o tym sądzicie? Dlaczego zus mógł czepić się tej kwestii? Czy gdzieś popełniłam błąd?
może miała któraś z Was takie pismo od zusu i podzieli sie tym co było w jej przypadku dalej.
Pech chciał, że dodatkowo wylądowałam w szpitalu. Prawdopodobnie zamiast planowo pod koniec stycznia urodze może nawet za miesiąc. Wyjdzie na to, że zdarze urodzić niż dostać jakakolwiek decyzje od zus. A potem co podanie o macierzynski? Skoro jeszcze jedna sprawa nie zostala nawet rozpatrzona?
pozdrawiam wszystkie mamusie.
Asiula - pół etatu z najniższą krajową, czyli 1750, czy 875? Bo dwojako to można zrozumieć... -
Auro wrote:Hej Dziewczyny, czy jest tu jakaś mama która dopiero planuje ciążę, tak aby przejść od razu z macierzyńskiego na chorobowe?
Hej Auro. Ja tak planowałam, ale siły wyższe postanowiły inaczej. Tak więc za kilkanaście dni po kilku miesiącach starań kończę macierzyński w pojedynkę...Auro lubi tę wiadomość
-
Rybaaaa Ale chyba macie jeszcze czas - niecałe 3 miesiące... Przecież przerwa pomiędzy macierzyńskim i L4 nie może być dłuższa niż 3 miesiące, żeby świadczenia były naliczane wg starych zasad.... Także może jeszcze siły wyższe Wam będą sprzyjać, czego z całego serca życzę
Rybaaaa lubi tę wiadomość
Lilijka30 -
pozdrawiam wszystkie mamusie.
Wszystko zależy od tego ile zarabiasz? Jeśli mniej niż najniższa krajowa to masz prawo do zasiłku z dwóch tytułów (działalność i umowa)i nie ważne czy masz pół etatu czy 1/4 czy 1/8 itp. A jeśli zarabiasz najniższą krajową lub powyżej to masz prawo do zasiłku tylko z etatu. Więc dlatego zus mógł wszcząć kontrolę. -
Lilijka30 wrote:Rybaaaa Ale chyba macie jeszcze czas - niecałe 3 miesiące... Przecież przerwa pomiędzy macierzyńskim i L4 nie może być dłuższa niż 3 miesiące, żeby świadczenia były naliczane wg starych zasad.... Także może jeszcze siły wyższe Wam będą sprzyjać, czego z całego serca życzę
Czy pomimo zmiany zasad przyznawania zasiłków to nadal będzie tak działać?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
będzie tak działać, bo właśnie dzięki temu jak urodzę w lutym to i tak dostanę macierzyński ze starych zasad, jeśli będę na zwolnieniu w 2015 (a już jestem), a przerwa między l4 a macierzyńskim nie będzie większa niż 3 miesiące. To jest właśnie ten wykreślony art. 22
FasUla lubi tę wiadomość
-
wg obecnych przepisów powinnaś dostać na starych zasadach, bo o to też się dowiadywałam
ale nie wiadomo, czy dużo osób nie będzie chciało tak zrobić i do tego października 2016 tego nie zmienią. Bo w przepisach mowa jest o świadczeniu zus (nie ma dokładnie powiedziane, czy to l4 czy macierzyński), więc skoro teraz zadziała tak z moim l4 to powinno też działać z Twoim macierzyńskim :)Nie ma też w nowelizacji ograniczenia czasowego, że działa do 3 miesięcy po zakończonym świadczeniu, ale np. do maja 2016. Pewnie się tu jeszcze do tego czasu ktoś pojawi co tak zrobi i okaże się czy to tak działa czy nie na 100%
polkosia, FasUla lubią tę wiadomość
-
Lilijka30 wrote:Rybaaaa Ale chyba macie jeszcze czas - niecałe 3 miesiące... Przecież przerwa pomiędzy macierzyńskim i L4 nie może być dłuższa niż 3 miesiące, żeby świadczenia były naliczane wg starych zasad.... Także może jeszcze siły wyższe Wam będą sprzyjać, czego z całego serca życzę
Dziękuję Lilijkacały czas walczymy
ale ZUS za chwilę trzeba będzie płacić
, a firma, z którą współpracowałam przed ciążą waha się co do dalszej współpracy... Oby siły wyższe zaczęły szybko znów sprzyjać
-
Witam się po długiej nieobecności
30 października przyszła na świat moja druga córka Nadia
widac zdazylabym i przed listopadem i ewentualnie na zmiany w ustawie też bym się załapała jednak na wcześniejszym macierzyńskim jestem od 24 pazdziernika. Wczoraj dostarczylam do zusu akt urodzenia dziecka i czekam na decyzjepolkosia, FasUla lubią tę wiadomość
-
natalica06 wrote:będzie tak działać, bo właśnie dzięki temu jak urodzę w lutym to i tak dostanę macierzyński ze starych zasad, jeśli będę na zwolnieniu w 2015 (a już jestem), a przerwa między l4 a macierzyńskim nie będzie większa niż 3 miesiące. To jest właśnie ten wykreślony art. 22
Dzięki dziewczyny o taką informacje własnie mi chodziło, gdyż jak dzwoniłam do ZUSU to na infolinii pani mi powiedziała, że nie może mi udzielić informacji na temat ustawy która jeszcze nie weszła w życie (może mi powiedzieć jak jest w chwili obecnej). Wiadomo, że jeżeli planuję drugie maleństwo, to zachęta finansowa na pewno te starania przyspieszy.
Na razie zatrudniam pracownika na moje stanowisko, więc albo szybko drugi dzidziuś i kontynuacja macierzyńskiego, albo muszę zwolnic pracownika i jak zajdę w ciążę to od początku szukać kogoś i szkolić, także pierwsza opcja byłaby dla mnie dużo wygodniejsza. -
Dziewczyny mam problem, proszę was o pomoc. Dg założyłam w listopadzie 2015r. Od razu byłam na preferencyjnym zusie razem z chorobowym. Zaszłam w ciąże w czerwcu. W lipcu poszłam do księgowej i ona doradziła mi abym wyrejestrowała się na miesiąc z chorobowego tj w sierpniu i od września znów zarejestrowała tyle, że z dużą składką. Od 14 października jestem na l4 no i okazało się, że ZUS nic mi nie wypłaci bo przerwa trwała 31 dni a nie 30. Księgowa musiała zapomnieć, że sierpień ma 31 dni
więc muszę czekać karencję 90 dni, które minął 30 listopada. Cale szczęście że za październik zapłaciłam dużą całą składkę i za listopad to samo zrobię. Więc tu mam kilka pytań. Jeżeli l4 będę miała od 17 listopada do 10 grudnia to chorobowe dostanę za 10 dni tak? I kolejne pytanie czy jeżeli do 10 stycznie nie otrzymam żadnej decyzji ani wypłaty mam płacić kolejną składkę? Jak będzie naliczany macierzyński? Rodzę w lutym 2016r? Proszę o pomoc bo już z nerwów to mnie brzuch dziś cały dzień boli