Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPowinni wypłacić.
Sue zmieniałam kod, bo minęły mi 2 lata, jak podwyzszalam składki, to dalej byłam na preferencyjnym i nie zmieniałam i nie było takiej potrzeby. Także kasę powinnaś dostać i bedzie ok, ale rzeczywiście nie było sensu zmieniać kodu przy podnoszeniu składki. -
dziewczyny opłąciłam 3 wysokie skłądki i uciekłam na L4 , kiedy się spodziewac kontroli? czy mogę isc do sklepu na zakupy? a jesli wtedy zapukają amnie nie bedzie?
-
Sue87 wrote:Poza tym u mnie byla zmiana kodu w miedzyczasie, takze musialam zlozyc nowe dra. I sama sobie odpowiadam, ze zmiana kodu i przejerestrowanie nie zmienily mi wysokosci zasilku, tylko musialam to zrobic odpowiednio wczesniej.
FasUla, czytałam Twój wpis i przeszło mi przez myśl czy nie mam podobnej sytuacji pewnie nie ale wole dopytac bo zgłupieć można!!
Ja byłam na preferencyjny i w Maju wyrejestrowałam sie i zarejestrowałam z nowym kodem(wyższym). Od 1.06 płaciłam najwyższe składki. I we wrzesniu przeszłam na zwolenienie ale dodatkowo ksiegowa zmieniła mi kod na preferencyjny z powrtoem. (nie mogłam być na pełnym zwolnienie wiec nie chciałam płącić od najwyższej podstawy) Dostałam kase za 2 tygodnie L4 we wrzesniu. w Pażdzierniku tez mam zwolnienie 3 tyg. i dziś dzwoni Babka z ZUS i mówi ze kasa juz na mnie czeka ale deklaracje sie nie zgadzaja i musze to poprawic...?? ze niby za czerwiec, lipiec i sierpień złożyc korekte DRA ze nie najwyzszy kod tylko najniższy. bo powinnam być na najniższym 2 lata. ale nie wiem czy to robić boje sie ze chca mnie w bambooko zrobić!!! czy orientujesz sie/ orientujecie.. czy to moze wpłynąć na wysokość świadczenia?
Jeśli ktoś ma prawo do kodu preferencyjnego to nie trzeba go zmieniać przez 2 lata. Jak chce się podwyższyć podstawę to się to robi bez zmiany kodu. A jak ktoś nawet zmienił kod to można do niego wrócić. Zmiana kodu nie wpłynie na wysokokść zasiłku. -
polkosia wrote:Helen, dzięki
Wredotka, mi księgowa napisała, że ZUS z DRA wie, że placę tylko zdrowotną i nie trzeba się wyrejestrowywać... Ale ja już zgłupiałam.
Dopóki nie ma decyzji o zasiłku nie powinno się wyrejestrowywać, ponieważ aby dostać zasiłek macierzyński w dniu porodu trzeba być objętym dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Dopiero po decyzji można się wyrejestrować albo poczekać aż zus zrobi to "z urzędu". I trzeba pamiętać żeby po macierzyńskim (w ciągu 7 dni)znów się zgłosić aby była ciągłość i aby podstawa nie była ustalana na nowo. A wyrejestrowanie jest przez to że od dnia urodzenia dziecka kobieta przechodzi na macierzyński i wówczas to zus opłaca za nią ubezpieczenia społeczne. Więc żeby nie było 2 tytułów do ubezpieczenia (z działalności i z macierzyńskiego) to trzeba się wyrejestrować lub poczekać aż zus zrobi to sam (bo teraz często tak jest).Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 09:44
FasUla, Karolina_Ina lubią tę wiadomość
-
annielica wrote:Dzięki za odpowiedź. Czyli jeśli zapłaciłam wysoką i teraz sobie obniżę i zapłacę niską to tak czy siak muszą mi kasę wypłacić? Firma funkcjonuje, faktury są, wszystko ok więc nie mam się czego obawiać? Jakoś się boję, że będą kombinować jak się da by nic nie wypłacić...[/QUOT
Tak, wszystko będzie dobrze jak zapłacisz tą najniższą i nie będą robić z tego tytułu problemów;) -
Dziewczyny a ja mam takie pytanie dotyczące ojcowskiego. Nie interesowałam się tym tematem ale wczoraj nas znajomy zapytał, czy mój mąż będzie korzystać z tego urlopu(2 tygodnie). Cały czas zakładaliśmy, że ja idę na macierzyński na 12 miesięcy a mąż weźmie urlop na pierwsze tygodnie z maleństwem. Ale teraz zaczęłam się zastanawiać, czy urlop ojcowski należy się ojcom niezależnie od naszego macierzyńskiego?
Znalazłam coś takiego:
"Przepisy zapewniają każdemu tacie 2 tygodnie tzw. urlopu ojcowskiego. Przysługuje on mężczyznom, którzy pozostają w stosunku pracy. Urlop ten przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego, na którym przebywa mama dziecka.
Można go więc wykorzystać równocześnie z mamą, np. tuż po porodzie, aby zająć się partnerką i noworodkiem. Urlop ten należy wykorzystać do czasu ukończenia przez dziecko 1. roku życia."
Czyli wynika z tego, że tatusiowie mogą iść na ten urlop i nie wpływa to na nasz ciężko wypracowany zasiłek macierzyński??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 14:22
Lilijka30 -
nick nieaktualny
-
Lilijka30 wrote:Ale teraz zaczęłam się zastanawiać, czy urlop ojcowski należy się ojcom niezależnie od naszego macierzyńskiego?
Należy się niezależnie. Urlop ojcowski (2 tygodnie) przysługuje TYLKO ojcu (nie może go oddać matce) i jest kompletnie niezależny od macierzyńskiego/rodzicielskiego.
-
nick nieaktualny
-
Dziękuje Kaatka. Właśnie tak to rozumiem, ale że wcześniej się tym nie interesowałam, jakoś miałam wbite w głowie, że to komplikuje pobierania zasiłku macierzyńskiego. No ale jak widać miałam źle wbite informacje
Ciesze sie, bo to zawsze 2 tygodnie więcej z nami
Lilijka30 -
FasUla wrote:I jest płatny 80%?
(brał przy pierwszym dziecku)
-
ten urlop dla ojca 2 tygodnie to jest urlop okolicznościowy, jest płatny jak normalny urlop. Tak jak np. jak się bierze ślub przysługuje 1 dodatkowy dzień urlopu. Nie ma nic wspólnego z płatnymi urlopami matki, czy tzw. tacierzyńskim. Po prostu jak urodzi się dziecko to ma się zamiast 26 dni 2 tygodnie więcej
Mój chłop się pytał u siebie w pracy, bo chce być z nami w domu przez cały miesiąc, wziąć 2 tygodnie swojego urlopu i 2 tego dodatkowego
-
nick nieaktualny
-
U mnie jest na razie pusta decyzja z 6.11 o macierzyńskim. Urodziłam 13.10, a zgłaszałam się do macierzyńskiego 27.10. Może komuś się przyda informacja.
My Amerie, tylko zdrowotnąFasUla lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
a u mnie 6 dni od wysłania kolejnego l4 pojawiło się ono w systemie, a następnego dnia była decyzja, kwoty i daty wypłat
tak się nastresowałam, a wszystko póki co jest ok
Mam pytanie w pue można zrobić korektę DRA tylko tych DRA, które się wysyłało przez pue? Muszę zrobić za październik, wysłałam im papierowe, a teraz jak wciskam korektę to mi się pojawia, że nie odnaleziono dokumentu???FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPolkosia widzę że 6.11 to był dzień decyzji w ZUSie. U mnie też pojawiła się pusta decyzja o macierzńskim. Papiery składałam 1.10 o przejście na wcześniejszy macierzyński od 20.10. Na dzidziusia jeszcze czekam. Ciekawe czy i kiedy pojawią się kwoty, bo kontroli żadnej nie miałam.
polkosia lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
Chciałabym prosić o Waszą opinię.
Od maja pracuję na pół etatu z najniższą krajowa.
Od 1.08 zaczęłam prowadzić działalność gospodarczą, do której zgłosiłam się z kodem 0570 z dobrowolną składką chorobową.
Za miesiac sierpień zapłaciłam zus od najwyższej podstawy.
Natomiast w połowie września przeszłam na L4. Za miesiąc wrzesień zaplacilam już całą składkę preferencyjną. Skladka została opłacona 2 października.
Pod koniec października pojawiła sie w pue tabelka o przyznaniu zasiłku chorobowego, bez kwot i dat. Niestety po jakimś czasie znikła. Do dzisiaj nie było ze strony zusu żadnego odzewu dot.sprawy.
dziś przyszło pismo, w którym informują mnie o wstrzymaniu ustalenia uprawnienia do świadczenia chorobowego do czasu wyjaśnienia przez oddzial sprawy dotyczącej dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
Przyznam, że spodziewałam się pisma dot.kontroli, pytań o funkcjonowaniu firmy itd.
I tu pojawia się moje zdziwienie, bo w piśmie brak informacji o jakimkolwiek sprawdzaniu firmy pod tym względem a chodzi im bardziej o zasadność mojego zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
Termin rozpatrzenia przedłuża sie, w dalszym ciągu płacę normalnie składki zus ze wzgledu na brak decyzji...
co o tym sądzicie? Dlaczego zus mógł czepić się tej kwestii? Czy gdzieś popełniłam błąd?
może miała któraś z Was takie pismo od zusu i podzieli sie tym co było w jej przypadku dalej.
będę bardzo wdzięczna za sugestie.
Pech chciał, że dodatkowo wylądowałam w szpitalu. Prawdopodobnie zamiast planowo pod koniec stycznia urodze może nawet za miesiąc. Wyjdzie na to, że zdarze urodzić niż dostać jakakolwiek decyzje od zus. A potem co podanie o macierzynski? Skoro jeszcze jedna sprawa nie zostala nawet rozpatrzona?
pozdrawiam wszystkie mamusie.