Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJesli okres karencji to 90 dni, to dostaniesz pieniądze za 10 dni grudnia. Jak nie ma decyzji, to trzeba płacic skladke. Jesli przerwa w ubezpieczniu trwała 31 dni, to bedziesz miec naliczany zasiłek od tych wysokich składek. Tylko te skaldki co sie płaci na l4 nie wliczają sie, wiec w Twoim przypadku jest jedna wysoka tylko? Chyba musisz przynajmniej 3 wysokie opłacić. Macierzynski bedzie naliczany na starych zasadach, ale mysle, ze ZUS moze sie przyczepić czy masz z czego opłacać wysokie składki, skoro jestes na l4 i jesli dzialalnosc jest krócej niż 2 lata, to pewnie bedzie kontrola. Mysle, ze najlepiej żebyś sie jeszcze kogoś doradziala czy musisz teraz te wysokie składki płacic czy juz wystarcza niskie...
Ta skladke za grudzień na Twoim miejscu na pewno zapłaciłabym najniższa juz, jesli nie byłoby decyzji do 10 stycznia... -
Ja już zapłaciłam najwyższą składkę za wrzesień i październik. Więc jeszcze za listopad muszę zapłacić. A dochody mam takie które spokojnie wystarczają na zapłacenie najwyższej składki. Obecnie już jestem na l4 ale firma dalej prosperuje bo mam pracownika. Kontroli się nie obawiam bo wszystko jest jak najbardziej legalnie i nie jestem żadną wymuszaczką czy coś.
-
Dziewczyny, ja wiem ,że już truję pewnie. Ale kompletnie nie wiem co mam robić. Kazdy radzi co innego a w poniedziałek muszę złożyć deklaracje/ korekty i ciągle nie wiem jakie!!!! Czy ktoś się na tym zna? Co za obłęd, a w Zusie oczywiście kazdy mówi co innego.
Oddam wszystko za poradę....
Sytuacja wygląda następująco:
Prowadzę działalność od lipca 2014r. Z kodem preferencyjnym 0570
28.05.2015 nastąpiło wyrejestrowanie ze wszystkich składek.
29.05 zarejestrowanie bez chorobowego z kodem 0570 (preferencyjny)
01.06 wyrejestrowanie z kodem 0570
01.06 zarejestrowanie z wyższym chorobowym z kodem 0510
Opłaciłam 3 najwyższe podstawy za czerwiec, lipiec i sierpień. Zus potwierdził, ze w Maju wypadłam z ubezpieczenia i jestem nim objęta ponownie od 1.06
We wrześniu złożone było DRA z kodem z powrotem 0570, oraz przeszłam na zwolnienie w okresie 14.09 - 30.09 Już dnia 06.10 otrzymałam decyzję a 15.10 wpłatę swiadczenia liczoną od najwyższej podstawy.
W pażdzierniku również byłam na zwolnieniu od 13.10 do 2.11.
Teraz otrzymałam pismo od ZUS, pisza w skrócie Tak:
''Brak prawidłowych dokumentów rozlieczeniowych i zgłoszeniowych za miesiąc 09, 10/2015 . Na dokumencie ZUS ZUA zaznaczono przystąpienie do ubezpieczeń wskazując datę przystąpienia 1.06 i wykazano kod 0510. Natomiast w deklaracji rozliczeniowej ZUS DRA za miesiac 09 i 10/2015 kod tytułu ubezpieczeń 0570.. Prosimy o usunięcie tych braków.
Wiem, ze pisałyscie już zeby zrobić korekty/deklaracje ale ja nie wiem jakie... czy za czerwiec, lipiec sierpien. czy za wrzesien i pazdziernik... Mówią zeby zrobić ZUS zwua/zue ale to podobno powoduje naliczanie od nowa... naprawde nie wiem co robic. Bede wdzieczna za jakąs porade. Bez sensu zmieniane były te kody ale nie wiedziałam ze nie pojde na zwolnienie juz od 1 wrzesnia a dopiero od teraz... -
nick nieaktualnyChyba za ten miesiac co masz 0510 powinnaś zmienić na 0570, jesli to tylko zmiana kodu to nie powinno byc inaczej przeliczane według mnie. A nie możesz w zusie po prostu dopytać co im nie pasuje? Do 2016 lipca powinnaś wciąż byc na kodzie preferencyjnym.
Styczniowa z tego co wiem składki za miesiące kiedy jesteś na l4 nie wliczają sie, śle w sumie nic Ci na rasie ZUS nie wypłacił wiec moze weźmie je pod uwagę? Nie wiem szczerze jak sie do tego odniosą. W każdym razie po 90 dniach i jak bedzies na l4 juz na pewno nie warto płacić bajwySzej składki.
Ja mam juz decyzje i kwoty i datę przelewu za 4 l4, tym razem szybko poszło:) -
nick nieaktualnyStyczniowa ZUS kontroluje nie tylko wyłudzaczki, jak działalność jest krócej niz 2 lata, a czasem nawet kilkuletnie, nie ma reguły. Tu Ci wklejam link czemu nie zawsze sie opłaca płacenie najwyższej składki, ja bym zapłaciła 3 duże na Twoim miejscu i potem juz niższa, ale najlepiej poradź sie innej księgowej lub prawnika.
Z drugiej strony jakbyś wyrejestrowala sie na krócej niz 31 dni, to zasiłek byłby liczony z 12 miesięcy.
http://www.skladkachorobowa.pl/kiedy-nie-warto-placic-wysokiej-skladki-zus/ -
FasUla wrote:Chyba za ten miesiac co masz 0510 powinnaś zmienić na 0570, jesli to tylko zmiana kodu to nie powinno byc inaczej przeliczane według mnie. A nie możesz w zusie po prostu dopytać co im nie pasuje? Do 2016 lipca powinnaś wciąż byc na kodzie preferencyjnym.
Styczniowa z tego co wiem składki za miesiące kiedy jesteś na l4 nie wliczają sie, śle w sumie nic Ci na rasie ZUS nie wypłacił wiec moze weźmie je pod uwagę? Nie wiem szczerze jak sie do tego odniosą. W każdym razie po 90 dniach i jak bedzies na l4 juz na pewno nie warto płacić bajwySzej składki.
Ja mam juz decyzje i kwoty i datę przelewu za 4 l4, tym razem szybko poszło:)
Pytałam w Zusie, mówią, ze nie moze tak byc ze od wrzesnia przeszłam osbie na kody preferencyjne bez wyrejestrowywania czy cos takiego.. Wiec zastanawiam sie cy nie lepiej zrobic korekte za wrzesien i pazdziernik i jednak zostac juz na tym kodzie 0510 skoro i tak zaraz bede na l4 juz do porodu. Tylko czy to nie powoduje ze bede musiała dopłacić skoro płaciłam od 0570... heh nie wiem juz -
nick nieaktualnyHmm wydaje mi sie ze powinnaś byc na 0570. To jest tak ze tego samego dnia składasz zwua i zua, ale teraz jak zrobisz korektę to rzeczywiście nie wiem jak to policzą, bo liczy sie data złożenia dokumentu?ale chyba powinno byc zwua i zua z ta sama data i kodem 0570. Mysle ze skoro to korekta, to nie bedą inaczej naliczali, ale nie chce wprowadzić Cie w błąd... Ja zmieniałam kod z 0570 na 0510 i mam naliczane tak samo jak wczesniej, ale zmieniałam dopiero po dwóch latach i złożyłam papiery z data od 1 dnia miesiąca, zeby nie było zadnych opóźnień... Według mnie w zusie ktoś kompetentny albo na infolinii powinien Ci doradzić dokładnie, ja tam pytałam 3 rożnych osób, zeby wiedzieć na 100% kiedy to zrobic i czy mi nie zmienia wysokości zasiłku... I jak usłyszałam 3 razy ta sama wersje, to byłam spokojna, takze mysle ze Tobie tez pomogą na miejscu to wypełnić.
-
Tak też właśnie staram się robić. Pytałam już 4 osób i nikt nie jest pewny.. W dodatku zus sam powiedział na czacie w pue, ze liczy sie data złozenia wiec mogą naliczyc na nowo...
Zastanawiam sie czy nie lepiej zrobić korektę tych składek za wrzesien i pazdziernik.. tylko czy to nie powoduje ze inne kwoty powinnam zapłącić za te dni w których nie byłam na zwolnieniu?... a nie te preferencyjne.. -
Styczniowa27 wrote:Dziewczyny mam problem, proszę was o pomoc. Dg założyłam w listopadzie 2015r. Od razu byłam na preferencyjnym zusie razem z chorobowym. Zaszłam w ciąże w czerwcu. W lipcu poszłam do księgowej i ona doradziła mi abym wyrejestrowała się na miesiąc z chorobowego tj w sierpniu i od września znów zarejestrowała tyle, że z dużą składką. Od 14 października jestem na l4 no i okazało się, że ZUS nic mi nie wypłaci bo przerwa trwała 31 dni a nie 30. Księgowa musiała zapomnieć, że sierpień ma 31 dni
więc muszę czekać karencję 90 dni, które minął 30 listopada. Cale szczęście że za październik zapłaciłam dużą całą składkę i za listopad to samo zrobię. Więc tu mam kilka pytań. Jeżeli l4 będę miała od 17 listopada do 10 grudnia to chorobowe dostanę za 10 dni tak? I kolejne pytanie czy jeżeli do 10 stycznie nie otrzymam żadnej decyzji ani wypłaty mam płacić kolejną składkę? Jak będzie naliczany macierzyński? Rodzę w lutym 2016r? Proszę o pomoc bo już z nerwów to mnie brzuch dziś cały dzień boli
Czyli na 100 % jesteś zgłoszona od 1 września do chorobowego? W tym dniu (albo wcześniej) do zus wpłynęły dokumenty? Jeśli tak to Ty prawo do zasiłku chorobowego nabywasz od 30 listopada (bo to 91 dzień ubezpieczenia chorobowego) i od tego dnia zus będzie wypłacał zasiłek jeśli będziesz na L4. Czyli dostaniesz pieniądze za 30.11 plus za 1-10.12. Za wcześniejsze dni (17.11-29.11) dostaniesz odmowę bo jeszcze nie minęło 90 dni wyczekiwania. To L4 które bierze się w okresie wyczekiwania nic nie daje bo i tak trzeba wtedy płacić składki w pełnej wysokości bo nie ma się jeszcze prawa do zasiłku chorobowego. I teraz jeśli będziesz na pewno na L4 już w dniu 30 listopada, to za listopad (do 10 lub 15 grudnia, ale im szybciej zapłacisz tym szybciej zus zajmie się sprawą więc proponuję zapłącić już na początku grudnia)) nie musisz płacić składki podwyższonej, tylko normalną, bo listopad nie będzie brany do wyliczenia podstawy zasiłku. Miesiąc w którym wystąpiła niezdolność do pracy nie jest brany pod uwagę przy wyliczaniu podstawy bo jest niepełny. Jeśli natomiast poszłabyś na L4 od 1 grudnia to za listopad trzeba zapłacić składkę od podwyższonej podstawy w pełnej wysokości (płatna do 10 lub 15 grudnia) bo listopad byłby pełnym miesiącem i został by wzięty pod uwagę przy wyliczeniu podstawy zasiłku.
Do momentu otrzymania pozytywnej decyzji powinno się opłacać składki w pełnej wysokości ale minimalne (czyli około 1100 jak sie ma normalny zus lub koło 450 jak sie ma prawo do preferencyjnego). A po pozytywnej decyzji składa się korektę o dni przebywania już na L4. Jeśli złożysz wszystkie dokumenty do zasiłku chorobowego na początku grudnia i opłacisz składki to zus powinien się wyrobić z decyzją do 10 czy 15 stycznia. I wtedy zapłacisz tylko zdrowotną w styczniu za grudzień.FasUla, polkosia lubią tę wiadomość
-
Styczniowa 27... na jaki macierzyński liczysz? Nie wiem czy wiesz ale przepisy się zmieniły i opłacenie trzech wysokich składek już nie gwarantuje wysokiego zasiłku...
Urząd będzie brał pod uwagę datę porodu a nie poczęcia...Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 18:15
-
Crisperss wrote:Styczniowa 27... na jaki macierzyński liczysz? Nie wiem czy wiesz ale przepisy się zmieniły i opłacenie trzech wysokich składek już nie gwarantuje wysokiego zasiłku...
Urząd będzie brał pod uwagę datę porodu a nie poczęcia...
Oczywiście wiem że zmieniły się przepisy ale wchodzą one w życie 1 stycznie 2016 r. I został wykreślony jeden artykuł. I chciałam się upewnić czy nabywając prawo do chorobowego w grudniu 2015 czy macierzyński też mi na starych zasadach będą liczyć.
Dziękuje dziewczyny za odpowiedź -
Miminkowa wrote:Czyli na 100 % jesteś zgłoszona od 1 września do chorobowego? W tym dniu (albo wcześniej) do zus wpłynęły dokumenty? Jeśli tak to Ty prawo do zasiłku chorobowego nabywasz od 30 listopada (bo to 91 dzień ubezpieczenia chorobowego) i od tego dnia zus będzie wypłacał zasiłek jeśli będziesz na L4. Czyli dostaniesz pieniądze za 30.11 plus za 1-10.12. Za wcześniejsze dni (17.11-29.11) dostaniesz odmowę bo jeszcze nie minęło 90 dni wyczekiwania. To L4 które bierze się w okresie wyczekiwania nic nie daje bo i tak trzeba wtedy płacić składki w pełnej wysokości bo nie ma się jeszcze prawa do zasiłku chorobowego. I teraz jeśli będziesz na pewno na L4 już w dniu 30 listopada, to za listopad (do 10 lub 15 grudnia, ale im szybciej zapłacisz tym szybciej zus zajmie się sprawą więc proponuję zapłącić już na początku grudnia)) nie musisz płacić składki podwyższonej, tylko normalną, bo listopad nie będzie brany do wyliczenia podstawy zasiłku. Miesiąc w którym wystąpiła niezdolność do pracy nie jest brany pod uwagę przy wyliczaniu podstawy bo jest niepełny. Jeśli natomiast poszłabyś na L4 od 1 grudnia to za listopad trzeba zapłacić składkę od podwyższonej podstawy w pełnej wysokości (płatna do 10 lub 15 grudnia) bo listopad byłby pełnym miesiącem i został by wzięty pod uwagę przy wyliczeniu podstawy zasiłku.
Do momentu otrzymania pozytywnej decyzji powinno się opłacać składki w pełnej wysokości ale minimalne (czyli około 1100 jak sie ma normalny zus lub koło 450 jak sie ma prawo do preferencyjnego). A po pozytywnej decyzji składa się korektę o dni przebywania już na L4. Jeśli złożysz wszystkie dokumenty do zasiłku chorobowego na początku grudnia i opłacisz składki to zus powinien się wyrobić z decyzją do 10 czy 15 stycznia. I wtedy zapłacisz tylko zdrowotną w styczniu za grudzień.
dziękuje Ci kochana za odpowiedź. A co do macierzyńskiego to powinni mi liczyć na starych zasadach jeżeli prawo nabywam do chorobowego jeszcze w 2015 r. dobrze rozumem ?Miminkowa lubi tę wiadomość
-
Rybaaaa wrote:Dziękuję Lilijka
cały czas walczymy
ale ZUS za chwilę trzeba będzie płacić
, a firma, z którą współpracowałam przed ciążą waha się co do dalszej współpracy... Oby siły wyższe zaczęły szybko znów sprzyjać
Najważniejsze to pozytywne nastawienie i się nie blokować w głowie... choć wiadomo, jak się człowiek stara, ciężko nie mieć presjizwłaszcza w takiej sytuacji... Trzymam kciuki i zyczę powodzenia!
Rybaaaa lubi tę wiadomość
Lilijka30 -
Dziewczyny wiem że to nie ten wątek ale że na necie nie znalazłam odpowiedzi to Was pytam. Z góry przepraszając, że to nie ten wątek, ale mam 2 dni na podjęcie decyzji
Czy robilyscie w ciąży trzecie badanie prenatalne? W trakcie ciąży robiłam 2 badania, zgodnie z zaleceniami. I zastanawiam sie czy wykonać kolejne.
Dwa badania wyszły dobrze wiec zastanawiam sie nad sensem wykonania następnego. Mój lekarz ma zdanie, że wedle uznania. Nie ma potrzeby, bo tamte wyszły dobrze. Zapisałam się jednak na nie, ale po rozmowie z dobrą znajomą zaczęłam się zastanawiać, czy jest sens robienia takiego badania, skoro wczesniejsze wykazały, że dzidzia jest zdrowa...
Jak jest u Was?Lilijka30 -
nick nieaktualny
-
Styczniowa27 wrote:dziękuje Ci kochana za odpowiedź. A co do macierzyńskiego to powinni mi liczyć na starych zasadach jeżeli prawo nabywam do chorobowego jeszcze w 2015 r. dobrze rozumem ?
Tak, jeśli nabędziesz prawo do zasiłku chorobowego w tym roku to macierzyński bedzie liczony na starych zasadach.Styczniowa27 lubi tę wiadomość