X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślę, ze podstawa zostanie bez zmian .

FasUla lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/ci-72114.png
    relge6yd7jws6b5o.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Ok, ja dzwonilam na infolinie, ze macierzyński przyznany, na pue nic jeszcze nie ma. Ja sie zchorobowego nie wyrejestrowywałam.

Ja też nie. Podobno nie trzeba, bo to idzie z automatu.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzeba się wyrejestrować to nie idzie automatycznie tak naprawdę to nic nie zmienia ale oni tak chcą żeby mieć porządek w dok.

relge6yd7jws6b5o.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    I ja mam przyznany macierzyński. Na wcześniejszym jestem od 24.10, Nadia urodziła się 30.10, 12.11 wysłałam im poczta akt urodzenia, a 18.11 decyzja :)

Ale szybko! U nas decyzja z 6.11 i dalej cisza.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dynamiczna, ja składam co miesiąc DRA, a tam jest wszystko podane, co opłacam, więc oni wiedzą. Dopoki kasy nie dostanę, to i tak nie zamierzam się wyrejestrować.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie no oczywiście ja w sumie wyrejestrowałam się dopiero trzy miesiące temu bo nie wiedziałam ze trzeba i też problemu nie było.

polkosia, FasUla lubią tę wiadomość

relge6yd7jws6b5o.png

• hexa Koleżanka

Wysłany: 24 listopada 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mi pani w zusie powiedziala że dla platnika bezpieczniej jest wyrejestrowac sie z chorobowego i nie zapomniec zarejestrowac sie z powrotem pod koniec macierzynskiego. powiedziala mi ze w przypadku choroby po macierzyńskim nikt nie bd mial wątpliwosci ze podlegam pod ub. chorobowe..
    a ponoc były przypadki ze zus odmówił wypłaty chorobiwego po macierzyńskim twierdząc ze płatnik nie zgłosił sie do chorobowego (mimo ze tez sie nie wyrejestrowal wczesniej)..
    ja tez wyrejestrowalam sie dopiero po otrzymaniu decyzji i kasy, bo bałam się ze jesli sie wyrejestruje wczesniej to mi odmówią wypłaty. głupie to..przepisy wzajemnie sobie przeczą. kaza sie wyrejestrowac od dnia porodu, a zeby miec prawo do zasiłku trzeba podlegac pod chorobowe w dniu porodu..

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

hexa
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 25 listopada 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hexa dokładnie tak miała moja znajoma. Żadnych informacji jej w zusie nie podali, że ma się wyrejestrować i potem zarejestrować no i jak poszła na l4 (po macierzyńskim, 2-ga ciąża) to niestety zus odmówił wypłaty chorobowego i tak od czerwca tego roku się z nimi męczy...

FasUla lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja na wszelki wypadek też się wyrejestruję, ale dopiero jak dostanę kasę. A to jakieś pismo się składa czy jak?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 25 listopada 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to coś trzeba złożyć tylko nie orientuje się dokładnie co...

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze to sa te druki zwua i potem zua? Ale nie jestem pewna... W każdym razie tez to zrobię po decyzji i przelewie.

• Auro Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dynamiczna, odezwij się proszę jak już będziesz miała przyznany zasiłek w grudniu, bo jestem bardzo ciekawa jak to się rozegra. Mi macierzyński kończy się w marcu i mam plan przejść od razu na L4.

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dam znać :)

relge6yd7jws6b5o.png

• madlenka89 Przyjaciółka

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Już trochę jestem skołowana tym zusem.. czy nie jest tak ze prawo nie działa wstecz?to moja druga ciąża i z macierzyńskiego przeszłam od razu na zwolnienie. Termin porodu mam na koniec stycznia i na mój rozum macierzyński powinnam dostawac na starych zasadach? czy się mylę? Bo jak na nowych to zus musiałby wyliczać zasiłek ze składek które opłacałam jeszcze w 2013 roku.. to bez sensu by było..Przepraszam jeśli ktos juz o to tutaj pytał :)

80e684ff13.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Mysle ze to sa te druki zwua i potem zua? Ale nie jestem pewna... W każdym razie tez to zrobię po decyzji i przelewie.

ZWUA na wyrejestrowanie i ZZA zgłoszenie do zdrowotnego.

FasUla, polkosia, Miminkowa lubią tę wiadomość

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dynamiczna wrote:
    Tak ja ,urodziłam w grudniu 2015 i teraz znów jestem w ciąży macierzyński kończy mi się 3,12 i idę na l4
    przepisy stanowią , że jeżeli między jednym zasiłkiem a drugim ( macierzyński L4 w moim przypadku) przerwa nie jest dłuższa niż 3 pełne miesiące to podstawa do ubezpieczenia pozostaje bez zmian .
    Jak będzie w praktyce zobaczymy w styczniu.

Dynamiczna a w którym tyg. jesteś jeśli można spytać?
    Mój M wczoraj był w ZUSie ma szkoleniu odnośnie zmian w zasiłkach i pani powiedziała, że przez te zmiany i jeszcze jakieś projekty nowe, które znów powstały oni będą po omacku się w tym poruszać, ale wszystko co po nowym roku to na ten moment będą przeliczać (!). Takie mają teraz wytyczne. Czyli że nie ma mowy o żadnych 3 miesiącach! No jedni przeczą drugim...

P.S. dynamiczna mamy prawie rówieśników widzę :) moja córa 2 dni starsza ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 17:50

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlenka jak jestes teraz na zwolnieniu, to bedziesz miec na starych zasadach, aczkolwiek niektore dziewczyny dla bezpieczenstwa ida na wczesniejszy macierzynski, jesli maja termin na styczen- mozna do 6 tyg wczesniej przejsc...no ale mozna tez ryzykowac i jesli sie uda, to bedzie wiecej na koncie;)
    Mnie sie wydaje, ze nie moga przeliczac w nowym roku, bo to bedzie niezgodne z ustawa i prawem, ale zus w sumie sie tym nie przejmuje... tylko ze nie raz celowo w blad wprowadzaja a i tak nikt nie przewidzi teraz jak bedzie to interpretowane, z ustawy wynika, ze beda to stare zasady wedlug mnie.

madlenka89 lubi tę wiadomość

• smika176 Nowa

Wysłany: 25 listopada 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam moje drogie,
    od niedawna wiem, że jestem w 1 miesiącu ciąży. Prowadzę jednoosobową DG od równego roku, jestem na małym ZUSie a po przeczytaniu tych wszystkich wątków na różnych forach i tutaj pogubiłam się totalnie. To że nie załapie się na stare zasady to już wiem, ale czy któraś z Was może mi wytłumaczyć na czym polegają nowe zasady. Czy dostanę chociaż minimalną krajową na macierzyńskim, tak żeby przeżyć z dzieckiem??
    Proszę o odpowiedz

<3
  • Barbaraka Debiutantka

Wysłany: 25 listopada 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    To może i ja dorzucę swoje 3 grosze. Pytałam już tyle osób w mojej jednostce Zusu, na ogólnopolskiej infolinii, księgowej oraz prawnika i wszyscy mówią co innego. Ja właśnie skończyłam macierzyński 26 listopada, jestem w drugiej ciąży ale chciałabym jeszcze dwa miesiące popracować a potem iść na L4 Termin mam w marcu 2016. Czy jeśli na chorobowy przejdę w 2016 to macierzyński będzie liczony na starych zasadach? Na infolinii Pani stwierdziła, że tak jeśli nie miną 3 msc od zasiłku do chorobowego, z drugiej strony inni twierdzą, że jeśli to będzie już 2016 rok to obowiązywać mnie będą nowe zasady. Może Wy coś wiecie więcej?

f2w3s65g3l0ej8w7.png[/url]
    74dirl68pqvl8j0h.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 25 listopada 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja przechodzę na wcześniejszy macierzyński 28 lub 29 grudnia. Prawniczka powiedziała, że L4 mogę mieć do końca grudnia w tydzień przed planowanym przejściem na wcześniejszy macierzyński złożyć niezbędne dokumenty w Zusie.

Z tym wyrejestrowaniem i zarejestrowaniem na nowo to faktycznie nie jasne. ALe też dopiero po decyzji i wpłacie pierszej raty się na to zdecyduję.

FasUla lubi tę wiadomość

Lilijka30
‹‹ 223 224 225 226 227 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ